Quick&Easy tehnologija spajanja Uponor

V preteklosti je bila izbira vodovodnega sistema rutinska zadeva. Izbor materialov je bil omejen in pozornost so polagali le na osnovne zahteve.

Danes pri izbiri vodovodnega sistema velja razmisliti o več možnostih. Čeprav je namen isti, ima sodoben vodovodni sistem dodatne odlike, odlike, ki imajo neposreden vpliv na celoten učinek sistema.

Tako kot v drugih vidikih sodobnega življenja, sta tudi tukaj razvoj in napredek nenehna. Uponor PE-Xa cevni sistem je bil razvit leta 1972 in od takrat dalje se nenehno izboljšuje.

 

Uponor PE-Xa sistem vodovoda in priklopa radiatorja

Uponor ponuja celoten sistem za hišno napeljavo tople in hladne vode. Sistem vsebuje širok izbor radiatorskih priključkov, cevi, fitingov in dodatkov. Je čist, enostaven za vgradnjo in prilagodljiv. Biti prilagodljiv pomeni, da je dolžina vgrajenih cevi lahko daljša, kar ima za prednost manjše število spojev in s tem manj dela. Uponor PE-Xa vodovodni sistem vključuje komponente za instalacijo v novogradnjah, kot tudi za adaptirane objekte in je primeren za skrite napeljave v lesenih objektih, betonu in opeki ali pa za vidno napeljavo v kleteh ali stropih.

 

titan_uponor_fiting_cev_1int

Shema vodovoda s PE-Xa cevmi in Q&E fitingi

Uponor PE-Xa cev

Uponor PE-Xa cev je cev namenjena za instalacije za toplo in hladno vodo. Cevi so izdelane iz zamreženega visoko-kompaktnega polietilena (PE-X). Zamreženje je proces, ki spremeni kemijsko strukturo plastičnega materiala tako, da se verige polimera vežejo ena z drugo in tvorijo močno tridimenzionalno mrežo kemijskih vezi. Uponor PE-Xa cevi so visoko-tlačno zamrežene, s čimer se doseže najvišji faktor zamreženja med vsemi ostalimi postopki zamreženja.

 

titan_uponor_fiting_PE-Xa_2int
PE-Xa cev
titan_uponor_fiting_cev_3int
Struktura molekul zamreženega polietilena

 

Kemijska struktura naredi polimer netopen in nerazgradljiv. Uponor PE-Xa cevi so zato primerne za uporabo pri tlakih in temperaturah, pri katerih so se včasih uporabljale samo kovinske cevi.

Kakšna je razlika med Uponor PE-Xa cevmi in običajnimi PE-X cevmi? To je spominski in skrčni efekt PE-Xa materiala. Po krivljenju ali razširjenju cevi, se cev povrne v originalni položaj. Ta lastnost cevi nam omogoča enostavne in varne spoje.

Uponor PE-Xa cevi imajo dolgo življenjsko dobo in so odporne proti koroziji. Notranji premer cevi se zato ne bo zmanjšal zaradi korozije ali usedlin, kot je to pogost pojav pri kovinskih ceveh. Material, iz katerega so cevi, se ponaša tudi s prednostjo, da nanj ne vpliva visoka hitrost pretoka vode ali njen nizek pH (agresivna voda), niti gradbeni materiali kot so beton, apnena malta, gips. Uponor PE-Xa material cevi ne oddaja okusa, ne vonja ali katerekoli druge škodljive snovi v pitno vodo.

 

Uponor Q&E fitingi

V začetku so bili fitingi izdelani iz posebne medeninaste zmesi (t.i. DR medenine, ki je odporna na razcinkanje), danes pa so na voljo predvsem fitingi, ki so izdelani iz visoko-tehnološko razvitega polifenilsulfona (PPSU). Iz PPSU materiala so izdelani tudi fitingi, ki imajo zunanje ali notranje navoje kot tudi razdelilci. Trenutni dimenzijski razpon PPSU fitingov je od 16 do 63 mm. Glavne prednosti Uponor PPSU fitinga so odpornost na visoke temperature in tlake, visoka žilavost in primernost za uporabo pri posebej agresivni vodi. V osnovi se PPSU material uporablja tudi za medicinske namene za saniranje medicinskih naprav.

titan_uponor_fiting_cev_4int
Q&E PPSU fitingi

Quick&Easy tehnologija spajanja

Uponor je pred 15-imi leti razvil enostaven in genialen Quick & Easy priključni sistem, ki ustvarja tlačno tesne in trajne spoje v samo 25-ih sekundah. Inovacija uporablja t.i. skrčni spominski efekt, ki deluje samo pri zamreženih PE-Xa ceveh izdelanih v Uponorju. Rezultat tega je trajna tesna zveza med cevjo in fitingom.

 

Za vgradnjo sistema so potrebni le trije koraki:

  1. namestite Quick&Easy obroček na cev (slika 1)
  2. razširite konec cevi, na katerem je Q&E obroček, z razteznim orodjem (slika 2)
  3. potisnite razširjeno cev z Q&E obročkom na PPSU fiting – opravljeno! (slika 3)
titan_uponor_fiting_PE-Xa_5int

Slika 1: Namestitev obroča

titan_uponor_fiting_PE-Xa_6int

Slika 2: Razširitev cevi in obročka

titan_uponor_fiting_PE-Xa_7int

Slika 3: Vstavljanje fitinga v cev, končano!

Novo orodje za razširjanje

Z letošnjim letom je prišlo na naš trg novo orodje za razširjanje cevi in obročka priznanega svetovnega proizvajalca najrazličnejših orodij – Milwaukee. Orodje odlikuje majhna teža, majhna velikost, okretnost in, kar je najpomembnejše, glave za razširjanje so opremljene z avtomatskim rotiranjem. To pomeni, da orodja ni potrebno, po vsakem koraku razširjanja, obrniti za do 45°, kar je obvezno pri ročnem orodju. Zaradi tega je delo bolj enostavno, hitrejše in zanesljivejše. Orodje, z oznako M12 omogoča razširitev PE-Xa cevi dimenzij od 16 – 25 mm (PN10) in od 16 – 32 mm (PN6).

 

titan_uponor_fiting_cev_8int

Q&E orodje M12

Garancija

Celoten sistem zagotavlja zanesljivost in varnost. Uponor PE-Xa sistem ima certifikat nemške neodvisne institucije DVGW in ostalih mednarodnih institutov, skupaj 80 certifikatov npr. ABS Europe Ltd., CSTB, DIN CERTCO, DVGW, KIWA N.V., … Rezultat tega je 10-letna garancija, ki je pokrita z mednarodno zavarovalniško družbo.

 

Zaključek

Uponor nudi gradbenim profesionalcem brezkompromisno kakovost, najboljše strokovno znanje in dolgoročno partnerstvo. Za dodatne tehnične informacije se lahko obrnete na podjetje TITAN d.d., ki je generalni zastopnik družbe Uponor  v Sloveniji.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI