S kogeneracijo na UNP občutno znižali stroške energije

Soproizvodnja energije je učinkovita rešitev za vsa podjetja, organizacije in ustanove, ki ob večji količini električne energije porabljajo tudi veliko toplotne energije.

V Gostinskem podjetju Trojane prihranili okoli 20.000 evrov letno

V GP Trojane so se odločili za novo energetsko rešitev, s katero bodo na letni ravni prihranili okoli 20.000 evrov. V preteklosti so električno energijo kupovali iz omrežja, ogrevali s kurilnim oljem, kuhali pa na UNP. Z odločitvijo za alternativne načine oskrbe z energijo so v kotlovnici vgradili dve kogeneraciji EC power 15,2 kW, ki v povezavi z zalogovniki toplote skrbita za okoli 70 do 80 odstotkov toplotnih potreb gostišča, za preostalo potrebno toploto pa poskrbijo s klasičnim načinom proizvodnje toplote v plinskih kotlih na UNP.

GP_Trojane_kogeneracija
GP Trojane bo s kogeneracijo na UNP prihranilo predvidoma 20.000 evrov na leto

 

S kontraktingom do prihrankov

Pomanjkanje sredstev za nove investicije je mogoče dokaj enostavno premostiti s pogodbenim zagotavljanjem energije oziroma kontraktingom. Gre za najem nove tehnologije, s čimer se obratovalni stroški bistveno zmanjšajo. Brez investicije je mogoče doseči velike prihranke. Dobavitelj v času trajanja pogodbe skrbi za nemoteno delovanje opreme, s proizvedeno energijo z visokim izkoristkom pa razpolagamo sami.  V domu starejših Idila so se odločili za kogeneracijo na UNP, s katero bodo proizvedli okrog 120 MWh  električne energije. Proizvedeno električno energijo bodo porabili za oskrbo lastnega objekta in s tem prihranili pri strošku električne energije. V sodelovanju z Butan plinom in s pomočjo najema opreme so stroške oskrbe z energijo v celoti zmanjšali za 11 odstotkov.

 

Za koga je kogeneracija učinkovita?

Kogeneracije so primerne predvsem za tiste objekte, ki imajo velike potrebe tako po toploti kot električni energiji, kot na primer mlekarne, vrtnarije, pekarne in sirarne, pa tudi gostišča, hoteli, šole, domovi za starejše občane ter industrija in malo gospodarstvo.
Kogeneracije, ki jih poganja utekočinjen naftni plin, zagotavljajo celovito oskrbo z energijo, saj pokrijejo potrebe objekta po toploti in elektriki, plin pa je mogoče uporabljati tudi za kuhanje. Prinašajo vrsto prednosti:  izkoristek goriva je večji, prav tako tudi prihranki pri stroških energije, z manj emisij so prijazne do okolja, zagotavljajo pa tudi večjo neodvisnost od obstoječih načinov pridobivanja električne energije.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI