Kaminski vložki in načini obzidave

Kaminski vložki in načini obzidave z vgrajenimi kaminskimi vložki Delitev kaminov po načinu ogrevanja Toplozračni kamini Pravilna izbira kurilne naprave

Kamini z vgrajenimi kaminskimi vložki so od nekdaj priljubljen način ogrevanja. Kaminski vložek je industrijski izdelek, ki ustreza toplotno-tehničnim, ekološkim, varnostnim in estetskim zahtevam trga in izpolnjuje norme in predpise določene s strani stroke.

 

nacin vgradnje kaminski vlozek 1

 

Šele z oblogo kamin postane dovršena grelna naprava. Izbira neustreznega materiala ali napačnega načina obzidave lahko pripelje do neučinkovite in nevarne naprave. S strokovno izvedeno obzidavo lahko lastnosti kaminskega vložka popolnomaprilagajamo našim potrebam. V zadnjih letih so se pojavili novi, visoko tehnološki materiali, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

 

Pečarski šamot

Zaradi sposobnosti velike akumulacije toplote pečarski šamot omogoča pridušen, enakomeren prehod toplote iz notranjosti kamina v prostor in enakomerno porazdelitev toplote po obodu.

 

Liti šamot

Je material, ki zaradi primesi silicijevega karbida omogoča hiter prehod toplote v prostor, prostor se segreje kmalu po začetku kurjenja.

 

nacin_vgradnje_kaminski_vlozek_2
nacin_vgradnje_kaminski_vlozek_3

 

Kaminbau plošče

Plošče imajo lastnost hitrega prehoda toplote iz notranjosti oboda v prostor, hkrati pa imajo sposobnost akumulacije toplote, kamin pa seva toploto še dolgo za tem, ko ogenj že ugasne. Predstavljajo torej kombinacijo obeh, pečarskega in litega šamota. Materiali so vrhunski izdelek, poleg tega pa so praktični za montažo, z njimi lahko izdelamo praktično vse želene oblike kaminov.

 

Delitev kaminov po načinu ogrevanja

– Toplozračni kamini

Prostor v hiši se z izbiro toplozračnega kamina na hitro ogreva izključno s konvekvcijo zraka, ki kroži med prostorom in notranjostjo oboda kamina skozi zračnike.

– Akumulacijski kamini

Prostor v tem primeru ogrevamo izključno s sevanjem oboda kamina. Zrak ne kroži, pač pa se toplota prenaša na obod, kjer material toploto absorbira in jo z zamikom oddaja v prostor. Sevalna toplota blagodejno vpliva na bivalno ugodje.

– Kombinirani kamini

Sem spadajo kamini pri katerih sta omogočena oba načina ogrevanja. Prostor lahko preprosto ogrevamo z izmenjavo konveksnega zraka ali pa zapremo rešetke in tako se toplota prenaša na obod kot pri akumulacijskem kaminu. Kamin take vrste lahko povsem ugodi našim potrebam, saj nudi hitro segrevanje prostora s konvekcijo in sevalno toploto oboda.

– Toplotna in protipožarna zaščita

Dodatno moramo, v smeri proti steni vgraditi tudi materiale za toplotno, in v primeru lesenih sten, protipožarno zaščito. Materiali, ki se uporabljajo za ta namen so v obliki plošč in ponavadi proizvedeni na osnovi vermikulita ali kalcijevega silikata. S pomočjo teh plošč se rešimo nepotrebnih toplotnih izgub, kar še poveča učinkovitost same naprave. Poleg tega pa se pri uporabi take vrste izolacijskih plošč pri konveksnem kroženju zraka mikro delci in prah ne dvigujejo, kakor se to dogaja pri uporabi izolacijske volne. Dobro je izbrati material, ki ne vpliva na kvaliteto zraka v prostoru in ne škodi zdravju.

 

nacin_vgradnje_kaminski_vlozek_4

 

baner kamini

     

Pravilna izbira kurilne naprave

Pravilna izbira naprave je odvisna predvsem od namena uporabe kurilne naprave, bodisi za ogrevanje, kuhanje ali zgolj želje po vidnem ognju, nato izkoristka, tudi toplotne moči – števila ogrevanih prostorov, ter vrste goriva.

Zmogljivost naprave

Svetujemo, da vam potrebe po toploti izračunajo ustrezni strokovnjaki. Za primer bomo izračunali potrebo po toploti za prostor, 30 m², za nizkoenergijsko hišo tipa B, ki potrebuje 40 W/m²:

– potreba po toploti = 30 m² x 40 Watt/m² = 1200 Watt = 1,2 KW

– upoštevati je potrebno lastnosti porabnika (interval ogrevanja).

Vrsta goriva so lahko:

Polena, lesni briketi, peleti, sekanci.

Način oddajanja toplote poteka:

– s sevanjem toplote (primer: lončena, sobna peč),

– z gibanjem zraka/konvekcijo (primer: kaminska peč, kaminske kasete),

– z ogrevalnim medijem – vodo (primer: ogrevalni štedilniki, ogrevalni kamini),

– s pomočjo stenskega in talnega gretja (primer: hipokavst).

Tehnika kurjenja:

– kurjenje z ali brez rešetke,

– zgornje ali spodnje odgorevanje,

– z nadtlakom in podtlakom v zgorevalni komori,

– ročno ali avtomatsko nalaganje,

– nadzorovano odgorevanja ali normalno.

Montaza peči ali štedilnika

Peč oziroma štedilnik sme montirati samo strokovnjak (pečar), ki je odgovoren za pravilno in strokovno namestitev, po opravljenem delu pa izda izjavo o strokovno opravljenem delu. Dimnikar mora biti vključen že v najzgodnejši fazi načrtovanja. Soglaša s namestitvijo naprave in izstavi potrdilo o primernosti dimnika. Če kamin montirate sami in niste predhodno vključili pristojnega dimnikarja, je dejanje kaznivo.

 

shema_kamin

 

Preudarno preden se odločite

Na trgu se pojavljajo izvajalci, ki omenjenih materialov ne uporabljajo. Največkrat jih nadomestijo s siporeksom ali mavčnimi ploščami, ki sta za obzidavo kamina neprimerna. Razen v primeru kadar so kaminski vložki namenjeni izključno konvekcijskemu (toplozračnem) načinu ogrevanja.  Plinobeton ima izrazite termoizolacijske lastnosti, zadržuje toploto v notranjosti kamina in je ne prevaja v prostor, niti je ne akumulira, s čimer prihaja do pregrevanja kamina in se onemogoča pravilno delovanje. Izkoristek in toplotni učinek naprave se s tem razumljivo zmanjšuje. Pri mavčnih ploščah je situacija podobna, lastnosti materiala negativno vplivajo na delovanje. Uporaba plinobetona je primerna za izgradnjo podstavka in nosilcev, vendar le na mestih, kjer ni visokih temperatur.

 

pasica aplikacija

 

     

Raznovrstnost  kurilnih naprav

Pri nobenem energentu ni paleta kurilnih naprav tako velika kot pri lesu. Način ogrevanja z lesom je mogoče prilagoditi prav vsakemu okusu in zahtevi. Zelo pomembno je v začetni fazi načrtovanja vključiti pečarja in dimnikarja, ki pomagata izbrati najprimernejšo kurilno napravo ter dimniški sistem in stranki svetovati o najnovejših tehničnih možnostih.

 

Namen prispevka je prikazati, kako napačna izbira materiala za obzidavo lahko povsem spremeni kamin ali pa ga s premišljeno izbiro dopolni, da dobimo vrhunsko grelno napravo. Plinobeton in gips plošče v tem primeru nista priporočljiva materiala za vgradnjo, saj kamin ne bo deloval kot bi lahko, prihaja lahko do pregrevanj ali možnih poškodb oboda kamina. Ko se odločate za vzidavo kamina premislite, ali želite vrhunski izdelek, ki vas bo grel in vam bo v okras doma še dolgo zatem, ko ste ga premišljeno načrtovali.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI