Sistemska rešitev SOL+

Ogrevanje stavb z zajemanjem energije sonca ter toplote okolice je danes običajen način gradnje sodobnih in nizkoenergijskih hiš. V zadnjem času pa proizvajalci iščejo način, ki bi ta dva koncepta tehnično, ekonomsko in učinkovito povezal v novo sistemsko rešitev.

 

Ogrevanje stavb z zajemanjem energije sonca ter toplote okolice je danes običajen način gradnje sodobnih in nizkoenergijskih hiš. V zadnjem času pa proizvajalci iščejo način, ki bi ta dva koncepta tehnično, ekonomsko in učinkovito povezal v novo sistemsko rešitev.

 

Sonnenkraftu je uspelo
Proizvajalec je znan po rešitvi,  kombinaciji toplotne črpalke zrak / voda in solarnega sistema pod imenom Solar Compleet. Letos so sistem izboljšali in nadgradili, predstavljajo novo sistemsko rešitev imenovano SOL+. Sistem združuje napredno solarno tehnologijo in toplotno črpalko, ki je posebej prirejena za optimalni zajem energije iz okolice. Korak naprej v razvoju je toplotna črpalka z oznako HP12M, ki spada med najboljše znane kompaktne toplotne črpalke in je po kvaliteti, ter zmogljivosti nekaj posebnega.   

 

solarni kolektor sonnenkraft

Nova sistemska rešitev Sol+ s termosolarnim kompletom in toplotno črpalko HP 12M

 

Invertersko voden kompresor in ventilator
Inverterska tehnologija omogoča natančno prilagajanje moči toplotne črpalke vsem vremenskim pogojem in toplotnim potrebam uporabnika. Število vrtljajev kompresorja in ventilatorja je elektronsko in brezstopenjsko krmiljeno, zato je tudi poraba energije za njuno delovanje najmanjša. Naprava zato deluje skoraj brez prekinitev, število vklopov in izklopov je zanemarljivo, zaradi česar se življenjska doba naprav podaljša. Ker so pogonski elektromotorji kvalitetni in učinkoviti, je posledica izboljšav nadpovprečno visoko grelno število.

 
Elektronsko krmiljen dušilni ventil
Dušilnega ventila ne vidimo, niti ne slišimo, v resnici pa je eden bistvenih elementov, ki odloča o učinkovitosti tega toplotnega stroja. Toplotna črpalka HP12M vodi delovanje ventila s PID regulacijo. Zaradi tega se odzivnost in natančnost ventila poveča, posledica pa so optimalne tlačne in temperaturne razmere v hladilnem krogu.

 

Podhladilnik
Toplotna črpalka HP12M je opremljena z dodatnim prenosnikom toplote, ki se nahaja za kondenzatorjem. Zasnovan je tako, da omogoča uspešen prenos toplote med hladilnim medijem in ogrevalno vodo. Zato je prenos toplote v tem elementu učinkovitejši kot v kondenzatorju in povzroči znižanje temperature v nizkotlačnem krogu, posledica pa je boljši in učinkovitejši zajem energije okolice.

 

Odtaljevanje z odpadno toploto
V hladnih dneh se na zunanjem izmenjevalcu lahko nabere plast ivja in ledu, ki zmanjšuje njegovo učinkovitost. Zato je potrebno ta element občasno odtaliti, kar nova črpalka izvede s pomočjo toplote, ki jo odvzame iz spodnjega dela solarnega hranilnika. S tem smo zmanjšali porabo energije toplotne črpalke in omogočili delovanje v neugodnih vremenskih razmerah. Zaradi vseh opisanih lastnosti in izboljšav se investicija v novo sistemsko rešitev SOL+, ki je kombinacija toplotne črpalke in termosolarnega sistema, zagotovo obrestuje.

 

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI