Zakaj je toplotna črpalka eden vedno boljših virov ogrevanja?

EU načrtuje, da bo v Evropi do leta 2026 nameščenih približno 20 milijonov toplotnih črpalk in skoraj 60 milijonov do leta 2030.

Evropa si nadvse prizadeva, da bi se v čim več gospodinjstvih pričelo ogrevati s toplotnimi črpalkami, saj načrt REPowerEU Evropske komisije temelji na ambicioznih ciljih za uporabo toplotne črpalke. Načrt predvideva, da bo v EU nameščenih približno 20 milijonov toplotnih črpalk do leta 2026 in skoraj 60 milijonov do leta 2030.

 

zakaj toplotna crpalka za ogrevanje

 

Razširitev uporabe toplotnih črpalk je namreč ključnega pomena za zmanjšanje uporabe fosilnih plinov pri ogrevanju in hlajenju zasebnih domov ter industrijskih objektov. V REPowerEU si Evropska komisija zastavlja cilj podvojitve stopnje uvajanja ter se nanaša na povečanje proizvodnje opreme in olajšanje dostopa do financiranja.

Komisija v svojem priloženem sporočilu „EU varčuje z energijo“ predlaga vrsto ukrepov za pospešitev in spodbujanje uvajanja toplotnih črpalk, kot so strožje zahteve glede energetske učinkovitosti stavb, ki naj bi pomenile konec „samostojnih“ fosilnih goriv kotlov do leta 2029. Za izpolnitev tega cilja bo treba čim več dejavnosti, ki jih poganjajo fosilna goriva, hitro pretvoriti v električno energijo, nato pa proizvajati to električne energije iz nizkoogljičnih in brezogljičnih virov, kot so vetrna, sončna s solarnimi moduli, vodna in jedrska energija.

Stavbe, v katerih ljudje živijo in delajo, porabijo znatne količine energije. Leta 2019 so komercialne in stanovanjske zgradbe povzročile več kot 77 % emisij toplogrednih plinov v Evropi. Nove strategije ogrevanja in hlajenja so pomemben del sestavljanke.

Na srečo obstaja obstoječa tehnologija, ki to lahko stori: električne toplotne črpalke, ki so tri do štirikrat bolj učinkovite od električnih peči. Te naprave ogrevajo domove pozimi in jih hladijo poleti s prenašanjem toplote v zgradbe in iz njih, namesto s kurjenjem fosilnih goriv.

Številna podjetja, ki se osredotočajo na obnovljivo in čisto energijo, preučujejo porabo energije v stanovanjih in kaj upočasnitev podnebnih sprememb pomeni za industrializirane države in države v razvoju. Napajanje stavb s čisto, obnovljivo električno energijo vidijo kot bistveno strategijo, ki bo hkrati prihranila denar potrošnikom.

 baner toplotne crpalke

Toplotne črpalke delujejo tako, da prenašajo toploto, ne zraka

Večina ogrevalnih sistemov pri nas uporablja peči s prisilnim zrakom, ki delujejo na zemeljski plin ali elektriko ali v nekaterih primerih na kurilno olje. Za ogrevanje stavbe sistemi kurijo gorivo ali uporabljajo elektriko za segrevanje zraka, nato pa topel zrak pihajo skozi kanale v posamezne prostore.


Toplotna črpalka deluje bolj kot hladilnik, ki črpa energijo iz zraka v hladilniku in jo odvaja v prostor, notranjost pa ostane hladnejša. Za ogrevanje stavbe toplotna črpalka pridobiva energijo iz zunanjega zraka ali zemlje in jo pretvarja v toploto za stavbo.


Deluje približno takole: izjemno hladna tekočina kroži skozi tuljave cevi v zunanji enoti toplotne črpalke. Ta tekočina absorbira energijo v obliki toplote iz okoliškega zraka, ki je toplejši od tekočine. Tekočina upari in nato kroži v kompresor. Stiskanje katerega koli plina ga segreje, zato ta proces ustvarja toploto. Nato se para premika skozi tuljave cevi v notranji enoti toplotne črpalke in ogreva stavbo.

Poleti toplotna črpalkadeluje obratno in jemlje energijo iz prostora ter to toploto prenaša na prosto, čeprav je zunaj bolj vroče – v bistvu deluje kot večja različica hladilnika.

izpusti toplogrednih plinov

Učinkovitejše od električnih peči

Toplotne črpalke za delovanje potrebujejo nekaj električne energije, vendar je to relativno majhna količina. Sodobni sistemi toplotnih črpalk lahko prenesejo tri- ali štirikrat več toplotne energije v obliki toplote, kot je porabijo v obliki električne energije za to delo – in to plača lastnik stanovanja.

Nasprotno pa se pri pretvarjanju energije iz ene oblike v drugo, kot to počnejo običajni ogrevalni sistemi, vedno nekaj energije izgubi. To velja za kurjenje olja ali plina za segrevanje zraka v peči ali uporabo električnih grelnikov za segrevanje zraka – čeprav v tem primeru odpadki nastanejo, ko se proizvede elektrika. Približno dve tretjini energije, porabljene za proizvodnjo električne energije v elektrarni, se pri tem izgubi.

Naknadno opremljanje stanovanjskih in poslovnih zgradb s toplotnimi črpalkami poveča učinkovitost ogrevanja. V kombinaciji s prehodom s fosilnih goriv na obnovljive vire dodatno zmanjša porabo energije in emisije ogljika.

toplotna crpalka za ogrevanje aterm paheat

Prehod na elektriko

Naraščajoče omejitve uporabe fosilnih goriv in proaktivne politike spodbujajo prodajo toplotnih črpalk po vsem svetu. Toplotne črpalke se trenutno uporabljajo v 5 % ogrevalnih sistemov po vsem svetu, delež, ki se bo moral do leta 2030 povečati na eno tretjino in še veliko višje, da bi do leta 2050 dosegli ničelne neto emisije.

V toplejših območjih z razmeroma nizkimi potrebami po ogrevanju so toplotne črpalke cenejše za delovanje kot peči. Davčne olajšave, popusti za komunalne storitve ali druge državne subvencije (Eko sklad) lahko prav tako zagotovijo spodbude za pomoč pri vnaprejšnjih stroških.

V izjemno mrzlih podnebjih imajo ti sistemi v pomoč dodaten notranji grelec. Ta enota ni tako učinkovita in lahko znatno poveča račune za elektriko. Ljudje, ki živijo v hladnih krajih, bodo morda razmislili o geotermalnih toplotnih črpalkah kot alternativi.

Ti sistemi izkoriščajo dejstvo, da je temperatura tal pozimi toplejša od zraka. Geotermalni sistemi zbirajo toploto iz zemlje in za prenos toplote v zgradbe uporabljajo isto tehnologijo tekočine in kompresorja kot toplotne črpalke na zrak. Stanejo več, saj njihova namestitev vključuje izkop za zakopavanje cevi pod zemljo, vendar tudi zmanjšajo porabo električne energije.

Novi, manjši “mini-split” sistemi toplotnih črpalk delujejo dobro v vseh podnebjih razen v najhladnejših. Namesto da bi za premikanje zraka skozi zgradbe potrebovali kanale, se ti sistemi povežejo s stenskimi enotami, ki ogrevajo ali hladijo posamezne prostore. So enostavni za namestitev in se lahko selektivno uporabljajo v posameznih stanovanjih, kar olajša naknadno opremljanje velikih zgradb.

Tudi pri najboljših ogrevalnih in hladilnih sistemih sta namestitev ustrezne izolacije in tesnjenje stavbnih puščanj ključnega pomena za zmanjšanje porabe energije. Prav tako lahko eksperimentirate s svojim termostatom, da vidite, kako malo lahko ogrejete ali ohladite svoj dom, da vam bo v njem še vedno udobno.

Za pomoč pri ugotavljanju, ali vam toplotna črpalka ustreza, je dober vir informacij vaš ponudnik električne energije. Številna podjetja, kot je npr. Panheat, ponujajo energetske preglede doma, s katerimi lahko ugotovijo stroškovno učinkovite načine, kako narediti vaš dom energetsko učinkovitejši.


Vas zanima cena in izvedba za vaš primer? Izpolnite spodnji kontaktni obrazec in oddajte povpraševanje.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI