Prednosti vakuumskih kolektorjev

Različni solarni kolektorji prinašajo različne prednosti, lahko pa tudi slabosti in določene težave, ki se jim želi investitor zagotovo izogniti.

 

Različni solarni kolektorji prinašajo različne prednosti, lahko pa tudi slabosti in določene težave, ki se jim želi investitor zagotovo izogniti.

 

Poznati prednosti enih in drugih, ter biti seznanjen z možnimi tveganji je predpogoj za dobro odločitev.  Pomembno je tudi vedeti, katere koristi nam prinaša ustrezna izbira, kaj lahko zahtevamo in pričakujemo od kolektorja. Na trgu je veliko ponudbe, ki obljublja včasih tudi več, kot lahko nato zagotovi, obstajajo pa tudi resnično kvalitetne rešitve, ki vam znajo dolgoročno služiti tako, kot ste načrtovali in si želeli v času investicije.

 

bio planet solar kolektor

 

V osnovi ločimo ploščate, cevne in vakuumske kolektorje. Med njimi ima vakuumski kolektor bistvene prednosti. Ponavadi se pod skupino vakuumskih kolektorjev prišteva tudi tiste, ki v to skupino ne spadajo, saj so pravi vakuumski kolektorji le tisti, ki imajo absorber dejansko v vakuumu.

 

Zlasti v slabih vremenskih pogojih, ko je razpoložljive energije malo, potrebujemo pa jo takrat običajno veliko, je zelo pomembno dobro preprečevanje izgub kolektorja. Ob tem odigra pomembno vlogo vakuum. Pravi vakuumski kolektor ima le eno plast debelega stekla okrog absorberja in toplotne cevi (Heat Pipe), ter kompletno notranjost cevi v visokem vakuumu. Visoko kvalitetni kolektorji ne bodo trpeli za izgubo vakuuma, saj je tehnologija izdelave kolektorja zelo napredovala.

 

Ne glede na ekstremna vremenska dogajanja, nas izbira ustrezno kvalitetnega kolektorja pred njihovimi vplivi dobro ščiti. Pri pravih vakuumskih kolektorjih je v stekleni cevi visoki vakuum zaradi zmanjšanja toplotnih izgub ter zaradi zaščite vseh aktivnih delov kolektorja pred zunanjimi vplivi. Tlak v cevi je manj kot 0,001 Pa. Uspešno opravljen test udarne trdnosti z jekleno in ledeno kroglo potrjuje vzdržljivost kolektorjev GreenLand Systems® pred neugodnimi vremenskimi vplivi, imajo pa tudi 2,7 mm debelo borosilikatno steklo.

Kolektorji GreenLand Systems® zagotavljajo dolgo življenjsko dobo brez težav, ki bi lahko nastopile po nekajletnem delovanju. Narejeni so iz trajnih materialov kot so baker, aluminij in nerjaveče jeklo in ne  iz materialov, ki bi bili manj odporni na ekstreme, katerim so na strehi izpostavljeni. Zaradi vsega naštetega je njihova življenjska doba 30 let in več.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI