Cena pelet – odlično

Na srečo še vedno drži trditev, ki smo jo v povezavi s ceno pelet že večkrat ponovili. Njihova cena je neodvisna od cene nafte, plina ali elektrike in je tudi ta trenutek še vedno daleč najnižja od vseh energentov, ki omogočajo avtomatizirano kurjenje.

 

Na srečo še vedno drži trditev, ki smo jo v povezavi s ceno pelet že večkrat ponovili. Njihova cena je neodvisna od cene nafte, plina ali elektrike in je tudi ta trenutek še vedno daleč najnižja od vseh energentov, ki omogočajo avtomatizirano kurjenje.

 

cena peleti, peletna peč

Prerez peletne peči

 

Po podatkih nemškega Pelletinstituta se je cena v letošnjem avgustu v Nemčiji rahlo dvignila ( +1,9%), vendar se to zgodi vsako leto. Povprečna cena je 228,41 €/ tono. Pri tem so zajeli povprečno ceno v severnih predelih države, kvaliteta pelet ENplus A1, količina 6 ton in prevoz v krogu 50 km, prišteli pa še vse stranske stroške in davek na dodano vrednost.   

 

cena pelet, peletna peč

Letne emisije različnih grelnih sistemov v neizolirani stavbi

 

Stiftung Warentest hvali pelete
Njihovi strokovnjaki so ponovili svojo raziskavo v Nemčiji in ugotovili, da je večina ogrevalnih sistemov s kotli vred, še vedno zastarelih. Z vgradnjo sodobnega peletnega kotla v kombinaciji s termosolarnim sistemom, lahko lastniki toplotno neizoliranih stavb svoj CO2 odtis dramatično zmanjšajo. Z vidika ogljičnega odtisa je vgradnja peletnega kotla veliko ugodnejša kot nabava najsodobnejšega kotla na olje ali toplotne črpalke. Tudi skupni letni stroški ogrevanja prostorov znašajo za pelete povprečno 31 €/m2 in so daleč najnižji. Tudi kaminske peči spadajo v to skupino, varujejo okolje in prihranijo denar, saj ima najvišji vpliv na stroške ravno cena goriva.

 

cena peleti peletna peč

Cena pelet ima svoje zakonitosti in ni povezana s ceno drugih energentov

 

Najcenejše in obnovljivo
Ker so pelete okrog 45% cenejše od kurilnega olja in okrog 30% od zemeljskega plina, so majhni lesni stiskanci v prednosti. V neizoliranih stavbah so stroški vgradnje peletnega ogrevanja občutno nižji od vseh ostalih ogrevalnih sistemov, pri čemer so v pomoč tudi subvencije. Pri tem opozarjajo tudi na dejstvo, da kljub ugodnemu stanju v Nemčiji večina stavb še ni toplotno izolirana in da bo zaradi stroškov ali drugih zaprek, pri tem tudi ostalo.  

 

Pri tem še opozarjajo, da je potrebno primerjalne tabele velikih dobaviteljev olja, plina ali elektrike jemati z zadržkom, saj običajno podatke malo priredijo, da se njihovi energenti bolje odrežejo. V primerjavah s peletnimi kotli jim največkrat znižajo letni izkoristek in zamolčijo subvencije. Glavnih prednosti pelet pa se ne da izbrisati z nobenim prirejanjem podatkov. So zanesljiv, obnovljiv energent, ki ga ni potrebno uvažati in so skoraj popolnoma klimanevtralne.

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI