Prihaja poletno pregrevanje hiš in stanovanj

Poletno pregrevanje hiš in stanovanj lahko preprečimo z zasenčevanjem in pametnim zračenjem

Poletno pregrevanje hiš in stanovanj lahko preprečimo z zasenčevanjem in pametnim zračenjem, nakup klime naj bo vedno zadnja možnost. Tema poletnega pregrevanja bo vedno bolj zanimiva, saj smo zimske probleme že rešili s toplotno izolacijo sten.

 

 

sencila rolete zaluzije tenda

Senčenje v poletnem času  pripomore k udobju bivanja in zmanjša porabo energije pri hlajenju objekta

 

 

Notranji viri toplote

Vpliv slednjih je potrebno čim bolj zmanjšati. Največ toplote odda veliko število oseb na majhnem prostoru, razsvetljava ter različne naprave, ki jih poganja elektrika. To kar nam je pozimi pomagalo pri vzdrževanju temperature, nam poleti pregreva prostore.

Vključimo samo svetila, ki so nujno potrebna, lestence in okrasne luči pa ugasnemo. Prilagodimo se ritmu dneva in čim več dela opravimo ob dnevni svetlobi. Med velike a prikrite vire toplote spadajo TV in HiFi naprave ter računalniki, saj so običajno vključeni po več ur, če ne celo neprekinjeno. Varčni aparati porabijo manj elektrike, oddajajo pa polovico manj toplote. Pralne in pomivalne stroje ter grelnik vode vključujemo ponoči,  saj oddajajo veliko toplote. Pripravo hrane pa prilagodimo poletnemu času, manj kuhamo in jemo presno hrano.

 

 

sencila zaluzije rolete

Starodavne lesene naoknice so odlična zaščita pred pregrevanjem

 

 

Nočno hlajenje

Poleti čez dan prezračujemo samo toliko, kolikor je iz higienskih razlogov nujno potrebno in hladen nočni zrak čim dlje obdržimo v stanovanju. Podnevi prezračujemo enako kot pozimi, kratko in sunkovito skozi široko odprta okna in vrata. Nočno hlajenje pa bo uspešno le, če bo temperatura zraka padla pod 21°C za najmanj 5 ur. Problem so nova klimatska dejstva, saj se število hladnih poletnih noči skokovito zmanjšuje v vsej Evropi.

Nočno zračenje pa ni tako enostavno, saj mora biti stanovalec kar discipliniran. Učinkovito bo zračenje s prepihom, skozi okna na nasprotnih stenah stavbe, delno pomaga tudi ventilator. Tisti, ki imajo v hiši ali stanovanju vgrajeno prezračevanje, so tukaj v prednosti, saj bodo brez prepihov in vstajanja uspešno ohladili stanovanje. Ohlajevanje si lahko privoščijo tudi lastniki hiš, ki zrak zajemajo skozi cev, vkopano v zemljo. Hišo bodo uspešno ohladili, čeprav ta postopek ne spada v hladilno tehniko. 

 

 

sencila folija pregrevanje

 Reševalna folija na zunanji strani okna je odlična toplotna pregrada

 

 

Dnevno preprečevanje pregrevanja

Dobro izolirane stene stavbe so koristna zaščita, pri tem imajo prednost masivni zidovi in debeli estrihi, saj izravnavajo temperaturne skoke. Nujno potrebno je preprečiti direkten dostop sončnih žarkov skozi okna, saj bodo tla in predmete tako ogreli, da jih preko noči ne bo možno ohladiti. Zaščita pred toplotnim sevanjem mora biti vedno na zunanji strani, z belo ali srebrno svetlečo površino, rolete do konca spuščene, okna pa zaprta. V sili okna z zunanje strani prekrijemo s srebrno folijo, ki jo uporabljajo reševalci. Njen učinek je skoraj neverjeten, zato se splača poskusiti.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI