Montaža toplotne črpalke je vsaj tako pomembna kot izbira modela?

Montaža toplotne črpalke je vsaj tako pomembna kot izbira modela? 10 pasti pri nakupu toplotne črpalke. Kupujete toplotno črpalko? Ne zadovoljite se z obljubami!

Predstavljajte si sledeče: Vrnete se z dopusta na morju in ugotovite, da je drobna kapljica, ki se je nabirala na eni izmed cevi v kurilnici, drobno lužico na tleh kurilnice spremenila v manjše jezero, ki se je razlilo tudi po drugih prostorih. Vode ste se dovolj naužili že na dopustu, zato nad tem razgledom niste prav nič navdušeni. V telefonu hitro poiščete številko monterja toplotne črpalke, ki vam je je toplotno črpalko montiral, ga pokličete, on se ne oglasi, ali pa se oglasi in vam pove, da je na dopustu, da vam ne more pomagati ali pa vas morda kar zavrne, češ, da nima časa. Naslednji smiselni korak bi bil, da se obrnete na uvoznika, vendar se v tistem trenutku spomnite, da je monter “založil” izvirnik navodil, kjer so bili zapisani kontaktni podatki uvoznika skupaj z garancijsko izjavo… Nočna mora, kajne?

 monaža toplotne črpalke

Naš namen ni namigovati, da si monter ne sme privoščiti zasluženega letnega dopusta. Daleč od tega. Želimo le poudariti, kako pomembno je, da izberete monterja, ki k montaži pristopi strokovno in poskrbi, da prejmete navodila za uporabo z izpolnjeno garancijsko izjavo. Vsakemu izmed nas se namreč lahko zgodi, da kakšen dokument založi, vendar je potrebno v takem primeru priskrbeti nadomestek. Dolžnost uvoznika pa je, da v primeru odsotnosti monterja v doglednem času priskrbi serviserja, ki bo težavo odpravil, pa četudi le začasno, dokler se vaš monter ne vrne z dopusta.

 

Montaža in izbira monterja toplotne črpalke

Izbira monterja je torej ravno tako pomembna kot izbira toplotne črpalke. Laično povedano, če na drag in hiter športni avtomobil v domači lopi namestimo poceni in nekvalitetne pnevmatike, najverjetneje njegov oprijem cestišča in občutek pri vožnji ne bo tako dober, kot če to montažo izvede izkušen vulkanizer, ki pri svojem delu uporablja pnevmatike priznanih proizvajalcev. S poceni pnevmatikami tudi bistveno povečamo možnost, da bodo na mokrem in spolzkem cestišču v ovinku prevladali zakoni fizike in nas bo centrifugalna sila odnesla s ceste. Vendar vrnimo se k toplotnim črpalkam.

 

MONTAŽA TOPLOTNE ČRPALKE

 

Z izbiro bolj kvalitetnih ventilov se resda vrednost investicije lahko poveča, vendar to hkrati pomeni, da se možnost prej navedenega scenarija bistveno zmanjša. Enaka zgodba se ponovi npr. pri filtru nesnag. V kolikor se toplotna črpalka montira na obstoječ sistem radiatorskega ogrevanja, je potrebna vgradnja magnetnega filtra, ki poskrbi, da feromagnetni delci ne poškodujejo obtočne črpalke. Vsakdo namreč želi iz svojega ogrevalnega sistema iztisniti kar čim daljšo dobo ogrevanja brez skrbi in večjih popravil, vendar je to mogoče le, če so vgrajene kvalitetne komponente in če montažo vrši kompetenten monter.

Površno izdelani hidravlični spoji lahko vodijo v puščanje vode. Slabo izdelani spoji freonske povezave med notranjo in zunanjo enoto pa imajo lahko veliko hujše posledice. Uhajanje hladiva je z ekološkega vidika sicer katastrofalno, vendar za končno stranko to ne nosi večjega finančnega bremena. Veliko huje lahko servis problematične enote udari po žepu, kadar je npr. v freonski sistem vdrla vlaga. Voda ima povsem drugačne lastnosti od freona oz. hladiva, ki se uporablja v toplotnih črpalkah in poleg tega je visoko korozivna. Vlaga v freonskem sistemu tako lahko povzroči hudo okvaro kompresorja ali prenosnika toplote. Obe komponenti sta kritični za delovanje toplotne črpalke in sta na seznamu dražjih rezervnih delov. Se vam zdi smiselno, da pri montaži privarčujete sto evrov, vendar morate čez nekaj let vložiti več sto evrov v zamenjavo kritične komponente toplotne črpalke, ki je zatajila na račun nekvalitetne montaže?

 baner toplotne crpalke

 

Servisiranje in vzdrževanje toplotne črpalke

Predvidena življenjska doba toplotne črpalke je okrog dvajset let. Predpogoj za to pa je seveda redno vzdrževanje toplotne črpalke. Tudi pri toplotnih črpalkah velja enako kot povsod drugje: preventiva je bistveno enostavnejša in bistveno cenejša kot kurativa. Predviden letni servis toplotne črpalke ni pretirano obsežen in navadno ne zajema načrtovane menjave komponent. Kot tak tudi ne predstavlja večjega stroška za končnega uporabnika. Je pa kritičen za kvalitetno in učinkovito delovanje toplotne črpalke. Kaj hitro se lahko zgodi, da večji del površine prenosnika toplote v zunanji enoti prekrije jesensko listje. Taka težava je hitro rešljiva, vendar kaj pa usedline delcev, ki se nabirajo v dolgih letih uporabe? Pravi monter se bo zavedal, kako pomembna je zadovoljna stranka, tudi leta po montaži in bo znal zunanjo enoto temeljito prečistiti, da bo lahko učinkovito obratovala, kot prvi dan po montaži. Pomembno pa je tudi, da je monter iz vaše neposredne bližine – odzivnost monterja iz sosednjega mesta bo zagotovo boljša kot odzivnost monterja, ki bo oddaljen več sto kilometrov.

 

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI