Hrup toplotnih črpalk

Poleg zviševanja učinkovitosti je danes ena glavnih prioritet pri razvoju toplotnih črpalk tudi zniževanje hrupa le-teh. Kot primerjalna vrednost je seveda pomembna zvočna moč toplotne črpalke

Poleg zviševanja učinkovitosti je danes ena glavnih prioritet pri razvoju toplotnih črpalk tudi zniževanje hrupa le-teh. Kot primerjalna vrednost je seveda pomembna zvočna moč toplotne črpalke, še bolj pa je za uporabnike merodajen zvočni tlak – to je hrup, ki ga slišimo na določeni oddaljenosti od toplotne črpalke. Pri tem je glavno vodilo dovoljen maximalen hrup, v nočnem času. Če je pri nas ta meja zaenkrat še nad 40 dB(a) pa je v tujini marsikje daleč pod to mejo.

 

Običajna izvedba ohišja (levo) in TBS izvedba ohišja (desno)

oucek dimplex toplotne crpalke izvedba ohisja

Pri običajni izvedbi ohišja se zrak v prostoru med uparjalnikom in ventilatorjem vrtinči, kar povzroča neprijeten zvok z nizkimi toni. Pri ohišju TBS je zagotovljen laminaren tok zraka od uparjalnika skozi ventilator.

 

V Avstriji so zahteve 35, pa tudi 30 dB(a) na meji parcele, v Švici pa ponekod tudi samo 28 dB(a). Doseganje teh mej je za toplotne črpalke velik izziv. Pri toplotnih črpalkah z variabilno močjo pa je seveda pomembno, da dobimo podatek o hrupu pri maximalni moči in ne samo pri moči v optimiranem območju delovanja (med 40 in 70 % moči).

 

Hrup je v različnih smereh različen

oucek dimplex toplotne crpalke hrup

Za model LA 9S-TU je hrup na razdalji 10 m samo:
Smer1234
Zvočna moč (dB(A))27253125

 

Pri DIMPLEXU so  bili za zniževanje hrupa izvedeni številni ukrepi:

•             Dvojno elastično vpetje kompresorjev in njihova zvočna izolacija, ki zmanjšuje prenos vibracij na ohišje in potem v okolico (zvočno izoliran vir hrupa)

•             Popolno zvočno izolirano ohišje z izolacijo, ki duši hrup

•             Tih EC (elektronsko krmiljen in varčen) ventilator s posebno obliko elise (simulacija sovine peruti), kar dodatno zmanjša hrup ventilatorja.

•             Velik premer ventilatorja – zaradi njegove velikosti – preko celega ohišja se lahko vrti z zelo nizkimi obrati, kar tudi pripomore k zelo tihemu delovanju

•             TBS – ohišje , ohišje, ki je zvočno optimirano tako, da preprečuje vrtinčenje zraka med uparjalnikom in ventilatorjem in sicer na način, da je ohišje (pri izvedbah TBS) na prednji strani zoženo povsem do premera ventilatorja.

•             Zmanjševanje nizkih tonov – s posebnimi ukrepi na konstrukciji in izolaciji se je zvok nizkih tonov zmanjšal za preko 30% – nizke frekvence zvoka so drugače najbolj moteče v celotnem spektru hrupa.

oucek dimplex toplotne crpalke

 

Hrup je v različnih smereh od toplotne črpalke različen. Prav tako pa je odvisno ali so okrog nje ovire, ki bodo hrup odbijale ali absorbirale.

Natančen izračun hrupa v odvisnosti od razdalje in smeri lahko najdete, za vsak model zunanje toplotne črpalke zrak – voda, na strani

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI