Nizkotemperaturna toplotna črpalka Daikin Altherma zmore vse

Dobro izolirana hiša je predpogoj, da se vgradi nizkotemperaturna toplotna črpalka. Priporočljivo je talno ogrevanje.

Pred kratkim smo si ogledali hišo, ki sta jo zase načrtovala in zgradila zakonca. Opremljena je s talnim ogrevanjem, ima dve etaži in 192 m2 uporabnih površin. Hišo in sanitarno vodo ogreva nizkotemperaturna toplotna črpalka Daikin Altherma zrak – voda z močjo samo 6 kW.

 

toplotna crpalka daikin altherma

Notranja in zunanja enota toplotne črpalke s krmiljem in zalogovnikom sanitarne vode

Nizkotemperaturna toplotna črpalka – priporočilo dobro izolirana hiša

Lastnika sta se odločila za klasično, vendar varčno gradnjo. Zidaki iz 25 cm porotherma so prekriti še z izolacijskim slojem iz 16 cm grafitnega stiropora. Mansardne in stropne površine so izolirane s 45 cm Tervola, trostekelna okna so izdelana iz petkomornega profila. Vgrajeno je še prezračevanje z vračanjem toplote, opravili pa so še Blower Door test – zrakotesnost hiše. Prvi poskus ni uspel, saj so se odlepili tesnilni trakovi na stikih sten in stropov v etaži. Po zamenjavi trakov so ugotovili, da je hiša odlično zatesnjena, s čimer  varčna gradnja šele doseže svoj pravi učinek. Lastnik še poudarja, da je razlika v stroških med debelino 30 ali 45 cm mineralne volne tako majhna, da je vsako varčevanje pri tem nesmiselno.

 

Dvomi na začetku

Ko je mož vgradil toplotno črpalko je žena močno dvomila, da jih pozimi ne bo zeblo. Da bi ji dokazal zmogljivost Altherme, je v hladnem dnevu pri -15°C prestavil nastavitve tako, da je nizkotemperaturna toplotna črpalka delala s polno močjo. V prostorih je temperatura v kratkem času narasla na 26 °C, kar je pri talnem ogrevanju tako, kot da bil v savni. To je bil zadosten dokaz, da je toplotni stroj sposoben ogreti hišo tudi v hladnih dnevih. Lastnika dodatno ogrevata še vrtni jacuzzi, (vkopan v zemljo, s pokrovom, 16 cm dodatne izolacije) v katerem je stalna temperatura vode 37°C. Pri tem je zanimivo, da je lastnik istočasno zamenjal toplotno črpalko z novim modelom in se poraba električne energije ni povečala.

 

Nizkotemperaturna toplotna črpalka Daikin

Zunanja enota toplotne črpalke s priključno močjo 3 kW

 

e2e prezracevanje rekuperator

Prezračevanje z vračanjem toplote omogoča dodatne prihranke

 

Talno gretje hiše je odličen sistem. Vgradili so tudi sobne termostate, kar se je izkazalo za nepotrebno, saj toploto za posamezen prostor določa dolžina grelne zanke, ki je določena s projektom. Tudi če v prostor posije sonce, se sistem sam uravnoteži, saj se zmanjšajo toplotne izgube, kar povzroči manjši dovod toplote. Tudi velika troslojna okna na južni strani so pri tem ugodna, saj trojno steklo občutno onemogoča vstop toploti sončnih žarkov.

baner toplotne crpalke

 

 

Nizkotemperaturna toplotna črpalka Daikin Poraba elektrike

Poraba elektrike celotne stavbe z ogrevanjem vred

 

Daikinova »integrirana« nizkotemperaturna toplotna črpalka Altherma

Zunanja enota je lahko od notranje oddaljena do 30 m (po višini do 20 m), kar pomeni, da ju lahko montiramo po želji. Odleditev zunanje enote se izvaja z obrnjenim pretokom vročega hladiva. Priključna moč znaša 3 kW, resnična poraba pa je manjša, saj se moč toplotne črpalke prilagaja potrebam v razponu do 0,5 do 3 kW. Izraz »integrirana« pomeni, da se v notranji enoti nahaja 260 l rezervoar iz nerjaveče pločevine za toplo sanitarno vodo, ter da je možno tudi hlajenje, vse v eni enoti. Zaradi tega so toplotne izgube manjše, ves sistem pa v primerjavi z ogrevanji na fosilna goriva kar petkrat učinkovitejši.

 

toplotna črpalka pspirovent, magnetni izločevalec nečistoč

Toplo priporočena vgradnja – levo spirovent, desno magnetni izločevalec nečistoč

Notranja enota je opremljena z vsemi priključki, hidravlične komponente v notranjosti pa so dostopne s sprednje ali zgornje strani, kar olajša montažo in vzdrževanje. Posebej pomembna sta še dva elementa, ki nista nujno potrebna, vendar izjemno koristna. Prvi je izločevalec zraka Spirovent, drugi pa magnetni filter za trde delce. Preprečujeta nepotrebne okvare, da lahko sistem deluje tiho, samodejno in zanesljivo. In kar je najbolj pomembno, električni grelec, ki služi kot podpora toplotni črpalki v primeru izjemno nizkih zunanjih temperatur je v preteklih letih deloval nič ur!

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI