Top 7 solarnih projektov v 2013: Indija v svetovnem vrhu solarne energije

V začetku decembra je svetovna banka razglasila, da Indija postaja globalna sila solarne energije.

V začetku decembra je svetovna banka razglasila, da Indija postaja globalna sila solarne energije.

V okviru vladne solarne misije (Jawaharlal Nehru National Solar Mission Phase-1 – JNNSM), ki se je začela januarja 2010 za spodbujanje državne rasti, razširjanje uporabe solarne energije in za iskanje rešitev v zvezi s podnebnimi spremembami je Indijska solarna moč skočila iz približno 30 megavatov na več kot 2000 MW.

Svetovna banka je tudi ugotovila, da je vladna misija JNNSM pomagala znižati stroške sončne energije na raven konkurenčnosti – do 0,12 $ na kilovatno uro za fotovoltaiko in 0,21 $ na kW/h za koncentrirano sončno energijo. Indija je zato postala ena najnižjih stroškovnih krajev za omrežne solarne sisteme.

Kljub temu svetovna banka opozarja, da lahko Indija naleti na vrsto ovir, če hoče doseči zastavljenih 20.000 MW sončne zmogljivosti do leta 2022. Opozarja tudi da mora Delhi začeti z obravnavanjem ključnih ovir in omejitev, ki bi lahko prišle v napoto z povečavo sončnega programa.

 Kljub temu je Indijska vlada trdila, da bo zgradila 60 “sončnih mest” po vsej državi. Minister novih in obnovljivih virov energije, Farooq Abdullah, je dejal da je 45 mest že odobrilo načrt (od tega je za 36 mest načrt že končan).

 

indija 1

 

 

 

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI