Termoles iz friteze

Zaradi zaščite in rastoče cene lesa iz afriških in južnoameriških gozdov, iščejo tehnologi nove načine za povečanje trajnosti lesov, ki rastejo v Evropi. Poleg obdelave lesa v posebnih visokotemperaturnih zračnih komorah, je na pohodu nova tehnologija, ki daje tudi zelo dobre rezultate.


Zaradi zaščite in rastoče cene lesa iz afriških in južnoameriških gozdov, iščejo tehnologi nove načine za povečanje trajnosti lesov, ki rastejo v Evropi. Poleg obdelave lesa v posebnih visokotemperaturnih zračnih komorah, je na pohodu nova tehnologija, ki daje tudi zelo dobre rezultate.

 

termoles 1

Prekuhavanje kosov bukovega leda v običajni fritezi je dalo odlične rezultate

 

Fritiranje v olju

Profesor Rapp dela na hannoverski univerzi preizkuse, s katerimi želi izboljšati lastnosti izdelkov iz evropskih lesov, predvsem bukve. Z novim postopkom je dosegel, da je les postal dolgoročno neobčutljiv na vremenske vplive in škodljivce.

 

Les je potopljen v vroče olje, pri čemer ga pregrevajo do 40 ur v 200 °C vroči oljni kopeli. Pri tem se termično obdela celoten prerez, les pa postane izjemno odporen na gnitje. Zgradili so veliko fritezo za 11 m3 lesa, oljna kopel iz repičnega olja pa najprej izloči iz lesa vso vlago, skuha celulozo in uniči vse zametke plesni.

 

Med preizkusi odpornosti na vremenske vplive, kose lesa do polovice vkopavajo v zemljo ali jih izpostavijo dolgoročnemu vplivu vlage in vročine, rezultati pa so odlični. Običajen količek iz bukve po petih mesecih delno razpade in prične globinsko gniti, fritiran les pa ostane nespremenjen in nedotaknjen tudi po več letih.

termoles 2

Enajstkubični oljni rezervoar je že primeren za polindustrijsko obdelavo lesa

 

Več dobrih in malo slabih lastnosti

Po odcejanju lahko les takoj pošljejo v obdelavo, saj olje služi samo kot prenašalec toplote in ne prodre v les. Med fritiranjem izpari vsa voda, celična in celulozna vlakna ter ostanki sladkorjev se dobesedno prekuhajo, zato škodljivci vseh vrst zaradi suhosti lesa nimajo podlage za svoj razvoj. Fritiran les je odličen za pohištvo, klopi, stole ali obloge za zunanje terase ali talne obloge. Tak les je vsestransko uporaben z eno izjemo, saj postane bolj krhek, zato ni primeren z uporabo v gradbenih nosilnih konstrukcijah. Ima pa še eno lastnost, ki jo imajo vsi termično obdelani, običajni ali afriški lesovi. Pod vplivom sončne svetlobe z leti posivi, to pa nameravajo odpraviti s prozornim premazom, ki UV žarkom prepreči, da bi prodrli do površine lesa. Postopek pregrevanja v oljni kopeli so s poskusi pripeljali do industrijske zrelosti, zato se bo prej kot v dveh letih oljno obdelan termoles znašel na policah naših trgovin.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI