BISOL Group poplave prizadele s 30 milijoni škode

Skupina družb BISOL Group, kjer izdelujejo solarne panele za sončne elektrarne, sporoča, da je v silovitih poplavah utrpela ogromno gospodarsko škodo

Skupina družb BISOL Group, kjer izdelujejo solarne panele za sončne elektrarne, sporoča, da je v silovitih poplavah utrpela ogromno gospodarsko škodo. Dobrih 500 metrov gorvodno od sedeža skupine BISOL Group je tik ob mostu na regionalni cesti Šempeter–Šentrupert popustila brežina reke Savinje in po celotni dolini Latkove vasi prizadejala nepopisno gospodarsko škodo. Po ocenah, ki potekajo vse od petka dopoldan, bi naj nastalo za 25 do 30 milijonov evrov škode.

 

Bisol poplava

 

»S sanacijo se ukvarjamo že od ranih sobotnih ur, danes teče tretji dan. Vsem sodelavcem sem za pomoč neizmerno hvaležen,« pove predsednik uprave skupine BISOL Group dr. Uroš Merc. V družbi ocenjujejo, da bo proizvodnja več mesecev zaprta, stranke pa obveščajo, da bodo dobave fotonapetostnih modulov in ostalih solarnih komponent do nadaljnjega onemogočene. V podjetju so razglasili izredne razmere zaradi dogodka višje sile. Sanacija škode v proizvodnih prostorih, ki sicer ne ležijo na poplavnem območju, intenzivno poteka, dočim je v skladiščnih prostorih nivo vode visok še najmanj en meter, zato je dostop do njih onemogočen. Zaradi časa kolektivnih dopustov se o ukrepih glede delavcev še odločajo, vsem zaposlenim pa sporočajo, da bodo o nadaljnjih ukrepih pravočasno obveščeni.

 

Proizvodnja BISOL poplava

 

Ujma zadnjih dni je prizadela veliko slovenskih podjetij, ki so močno gospodarsko ogrožena in brez pomoči ne bodo preživela. To lahko privede do vala gospodarske krize širom Slovenije in usodno prizadene tudi tiste, ki sicer ob poplavah niso bili neposredno prizadeti. Ker so poplave posledica našega skupnega odnosa do okolja, predvsem odnosa do urejenosti slovenskih rek, v katere podjetja ne morejo samovoljno posegati, je prav, da se prizadetim zagotovijo takojšnja nepovratna finančna sredstva, ki bodo pokrila nastalo škodo. V bodoče je treba poleg preventivnih ukrepov zagotoviti mehanizem finančnega zavarovanja pred poplavami.


baner soncne elektrarne


Podobno kot v kmetijstvu, kjer so zavarovalne premije 60-odstotno subvencionirane, škoda poplav ne more iti na račun zavarovalnic. Danes cene zavarovalnih premij znašajo toliko, da pokrijejo 100 % škode na vsakih 10 let.


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI