Cena nafte je še kako odvisna od političnih in gospodarskih pretresov, ruska invazija na Ukrajino je ceno nafte v 2022 hudo destabilizirala. Vemo, da sta energetska in prehranska varnost temelj napredka vsake sodobne družbe. Kako ju zagotoviti v situaciji ko zaradi vojne podivjale cene elektrike, surovin, ostalih energentov in hrane, ki smo jim priča v 2022? Kaj se nam obeta glede cen preostalih energentov?

cena nafte

V prvi polovici leta 2022 je cena nafte za 159-litrski sod severnomorske nafte brent narasla na 122 ameriških dolarjev. Poleti so začele cene nafte padati, v decembru se je cena znižala na 75 dolarjv za sod. V letu 2023 se pričakuje cena okrog 100 ameriških dolarjev za sod.

Ali lahko glavne proizvajalke nafte zajezijo rast cene nafte?

Posledično zaradi ruske invazije na Ukrajino, v Savdski Arabiji že pospešeno črpajo več nafte. Napovedujejo, da naj bi se zaradi naraščanja svetovnega prebivalstva, do leta 2050 populacija povečala na 9,7 milijarde ljudi, kar bi pomenilo vsaj 30 odstotkov več potreb po energiji in s tem potreb tudi po nafti. Na podnebni konferenci COP27 v Egiptu so države Združenih arabskih emiratov in Savdske Arabije zagotavljale, da so sposobne proizvajati nafto z vsemi potrebnimi trajnostnimi zavezami. Svet naj bi, kot so prepričani, glede na stalno rast potreb po energiji, potreboval vse vrste energij, ki jih lahko proizvede. Ne gre več za vprašanje ali nafta, plin, vetrne, jedrske ali sončne elektrarne.

pasica aplikacija

Svetovne zaloge nafte ostajajo nizke

Na strani ponudbe se je OPEC+ strinjal s skromnim povečanjem proizvodnje. To lahko skupaj z embargom EU na rusko nafto prispeva k stabilnejšemu naftnemu trgu. Vendar bosta okrevanje libijske proizvodnje nafte in povečanje izvoza iranske nafte, v odvisnosti od doseženega jedrskega dogovora, zagotovila dodatno ponudbo.

 

Cena nafte v začetku leta 2023

Cena nafte je v prvi polovici lanskega leta 2022 za sod severnomorske nafte brent presegla 120 dolarjev. V drugi polovici leta so zaradi upočasnjene gospodarske rasti po svetu cene padle, tako da je bilo konec decemba potrebno za sod nafte odšteti le 76 dolarjev.

cena nafte 2022 2023

Gibanje cen severnomorske nafte brent v zadnjem letu v ameriških dolarjih za 159-litrski sod. Vir: tradingeconomics.com

Kaj lahko pričakujemo? Strokovnjaki napovedujejo, da bi naj se v letu 2023 zaradi upanja na izboljšanje svetovnih gospodarskih obetov in zaskrbljenosti zaradi vpliva sankcij na rusko proizvodnjo surove nafte, cena nafte nekoliko dvignila. 

Dokler traja vojna v Ukrajini, naj bi se cene nafte po napovedih poznavalcev v letošnjem letu gibale okrog 100 ameriških dolarjev za sod. Mednarodne sankcije na ruski izvoz nafte in tudi plina, pa bodo še naprej dodatno odvračale trgovce od ruske nafte. Po 5-kratni podražitvi zemeljskega plina, ki predstavlja drugi najpomembnejši energent, se je po ureditvi dobavnih poti, cena plina v povprečju dvignila za 50 % v primerjavi s cenami pred krizo.

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.