Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v 2. četrtletju 2013 povprečno za 0,8 % višje kot v 1. četrtletju 2013.

 

Cene novih stanovanjskih nepremičnin višje
Cene novih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se v 2. četrtletju 2013 glede na predhodno četrtletje zvišale povprečno za 1,2 %. Cene novih stanovanj so se tako kot v prejšnjem četrtletju tudi zdaj gibale povsem nasprotno kot cene novozgrajenih družinskih hiš.

 

Družinske hiše so se tokrat pocenile za 7,2 %; to je bila že druga zaporedna četrtletna pocenitev. Cene novih družinskih hiš torej še naprej postopno upadajo; v drugem četrtletju 2013 so bile za 14,5 % nižje kot v istem obdobju lanskega leta. V drugem četrtletju 2013 je bilo prodanih 50 novih družinskih hiš, največ po letu 2011.

 

stanovanje cena

 

Cene novih stanovanj so se po zvišanju v prvem četrtletju 2013 (za 7,5 %) znova zvišale tudi v drugem četrtletju 2013, in sicer za 3,6 % glede na prejšnje četrtletje. To je bilo že drugo zaporedno četrtletno zvišanje, medtem ko so cene novih stanovanj postopno upadale celo leto 2012. Cene novih stanovanj so bile zato v drugem četrtletju 2013 že za 2,9 % višje kot v istem obdobju pred enim letom.

 

V drugem četrtletju leta 2013 so gospodinjstva na trgu opravila 168 nakupov novih stanovanj, to je nekoliko več od povprečja zadnjih štirih četrtletij.

 

Tudi v drugem četrtletju 2013 je bilo največ novih stanovanj prodanih v osrednjeslovenski statistični regiji, 49 % (od tega 45 % v mestni občini Ljubljana); sledili sta podravska statistična regija z 20 % prodanih novih stanovanj in notranjsko-kraška statistična regija z 11 % prodanih novih stanovanj.

 

Cene rabljenih stanovanj in hiš nekoliko višje
Cene rabljenih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se v 2. četrtletju 2013 glede na predhodno četrtletje v povprečju zvišale za 0,6 %.
Cene rabljenih družinskih hiš so se po treh zaporednih četrtletnih znižanjih tokrat zvišale, in sicer za 2,6 %. Prodanih je bilo 272 rabljenih družinskih hiš.

 

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so se znižale že četrto zaporedno četrtletje, tokrat za 1,7 %. Cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, torej v preostali Sloveniji, pa so se nekoliko zvišale, in sicer za 0,7 %.

 

Število transakcij vseh vrst rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo v drugem četrtletju 2013 sicer višje kot v prvem četrtletju 2013, vendar še vedno nižje od četrtletnega povprečja v letu 2012.

VIR: STAT.SI

 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.