Razstavljavci na 44. MOS napovedujejo številne novosti in dodatne sejemske popuste za obiskovalce. Pripravili bodo nagradne igre in na razstavnih prostorih gostili domače in tuje poslovne partnerje in druge goste (tudi iz sveta zabave). Številni razstavljavci, ki ponujajo energetsko varčne in okolju prijazne izdelke, bodo obiskovalce seznanili tudi z možnostmi pridobitve subvencij države oz. Eko sklada.

 

mednarodni_obrtni_sejem_celje_2

44. MOS prinaša najbolj celovito ponudbo stavbnega pohištva. Podjetje AJM d.o.o. kot osrednjo letošnjo novost navaja drsno nagibna vrata s pohodnim pragom. Vrata so dobra rešitev za družine z majhnimi otroki, starejše, gibalno omejene posameznike, in vse, ki pripisujejo udobju velik pomen. Hkrati pa na MOS predstavljajo še inovativen sistem za avtomatizacijo doma, ki deluje na podlagi biometrije (prepoznavanje preko osebnih lastnosti – obraz in glas). Satler okna in vrata d.o.o. kot novost predstavlja energetsko varčno okno, vgradne globine 85 mm z lepljenim troslojnim steklom na krilo, ki zagotavlja najboljšo toplotno izolacijo in izredno stabilnost oken. Montis Sašo Furman s.p. ponuja obiskovalcem njihovega razstavnega prostora 10 % sejemski popust na vse izdelke in zastonj večstopenjsko prezračevanje oken. Podjetje Lingston d.o.o., ki je zastopnik italijanskega podjetja Alpac, bo slovenskemu trgu prvič predstavilo Presystem - prefabricirani montažni element za preprečevanje toplotnih mostov pri vgradnji stavbnega pohištva v okenske odprtine, ki hkrati omogoča visoko stopnjo zračne izolacije. Družinsko podjetje Kosič d.o.o. bo na letošnjem sejmu MOS predstavilo nova garažna vrata Normstahl iz serije g60, novo generacijo pogonov garažnih vrat Magic in nova stranska lamelna vrata serije Top z novim vodenjem ter izboljšanim tesnenjem. Jelovica okna d.o.o. bo na sejmu prvič predstavila svojo novo linijo notranjih vrat in nov paket oken z dodatki. Podjetje Lesna TIP d.d. bo obiskovalcem na njihovem razstavnem prostoru ponudilo posebne popuste pri nakupu notranjih vrat. Velik poudarek na notranjih vratnih krilih dajejo tudi v podjetju Štajerles trade d.o.o.. Wienerberger Opekarna Ormož d.d. pa napoveduje, da bo z njihovim novim izdelkom Dryfix pasiv z omarico za zunanje žaluzije, ki omogoča vgradnjo žaluzij pri gradnji z opeko Porotherm profi, gradnja pasivne opečne hiše odslej še lažja. Podjetje Matjaž d.o.o., generalni zastopnik znamke Hörmann za Slovenijo, pa bo na MOS ekskluzivno predstavilo nove oddajnike za vrata, ki poleg elegantnega dizajna omogočajo dodatne funkcije za še večje ugodje upravljanja vrat. Dobavljivi bodo v začetku leta 2012. Pri sekcijskih garažnih vratih je novost ThermoFrame, ki omogoča do 12,5 % boljšo toplotno izolacijo, pa tudi nova spiralna hitrotekoča vrata HS 7030 PU v vrhunski obliki, sporočajo iz podjetja.

 

Podjetji Termotom d.o.o. in Termoflor d.o.o. se na sejmu predstavljata skupaj s programom zimskih vrtov in nadstreškov za avtomobile, za prekritje teras, balkonov, gostinskih lokalov, industrijskih ter skladiščnih prostorov. Novost so konzularni nadstreški in nadstreški s kolesarnico. Kamnoseštvo Žunko d.o.o. se bo med drugim predstavilo z novimi modeli monolitov oz. dekorativnimi skalami za vrt, pa tudi graniti iz Indije, Kitajske in ostalih držav.

Ekokult d.o.o. bo prvič predstavilo inovacijo pri linijskem odvodnjavanju - kanalete iz steklobetona, armirane s steklenimi vlakni, ki jih odlikuje majhna teža in velika tlačna trdnost. Podjetje Sam d.o.o., ki se ponaša s široko paleto izdelkov za gradnjo in opremo doma, v času MOS ponuja posebne popuste in znižane cene na preko 150 izdelkov iz programa: gradbeni material, barve in laki, vodovod in ogrevanje, orodje, keramika, elektro in vrtni program. Futura Limont d.o.o. bo na svojem razstavnem prostoru predstavilo nove dizajne RF balkonskih in stopniščnih ograj. Panele za zelene ograje in fasade Ascon Ekens, ki omogočajo zelenjavni ali okrasni vrt na balkonu ali terasi, pa si bodo obiskovalci lahko ogledali pri Humko d.o.o.. Silvaprodukt d.o.o. bo na 44. MOS predstavilo svojo bogato ponudbo za zaščito in trajnost lesa.

 

Les je v ospredju tudi pri podjetju Alfa Natura d.o.o., ki na MOS predstavlja blagovno znamko masivnih lesenih hiš Alfa Natura. Odlikujejo jo sodobne in atraktivne arhitekturne zasnove, ki v kombinaciji z energetsko varčnimi ter inovativnimi rešitvami inštalacij predstavljajo glavne atribute njihovih objektov. Sistem gradnje omogoča hitro in natančno realizacijo tako družinskih hiš kot tudi večetažnih poslovnih objektov in industrijskih hal. V podjetju med drugim pojasnjujejo, da imajo les in masivne lesene konstrukcije nasplošno nadpovprečno požarno odpornost. V nasprotju s prepričanjem laične javnosti, lahko les prenese večje požarno obremenitev kot jeklo ali beton, saj ima kot naravni material sposobnost samozaščite. Ogenj tudi v primerih daljše obremenitve napreduje le 2 do 3 cm v jedro prereza lesene konstrukcije. Zoglenela plast, ki nastane ob gorenju, hkrati ščiti nedotaknjeno notranjost in onemogoča dostop kisiku, ki je bistven za nadaljnje gorenje. Lesena konstrukcija tako gori le površinsko, bistven nosilni del konstrukcije pa je varno zaščiten pred vplivi požara, kar omogoča popolnoma varno evakuacijo iz objekta.

 

Na 44. MOS se obeta tudi bogata ponudba strešnih kritin in ostalega gradbenega materiala. Novost v prodajnem programu podjetja Meltal IS d.o.o. je strešna kritina Isodomus Classic. Gre za strešno kritino v obliki korca z izolacijo iz poliuretana, ki je dodatno zaščitena s plastjo pločevine na spodnji strani. Lesnina inženiring d.d. bo na sejmu predstavila svoja dobro poznana izdelka Termotop in strešno kritino Gerard, ki skupaj zagotavljata popoln strešni sistem. Fužinar d.o.o. predstavlja svoj program paraprepustnih in parazapornih strešnih folij ter prodajo in montažo stavbnega pohištva. Altrad Bauman se predstavlja z dvema novima produktoma, in sicer mini dvigaloma, ki se pritrdita na fasadni oder. Geoservis d.o.o. pa instrument za učinkovito merjenje prostora z visoko natančnostjo v treh dimenzijah Leica 3d Disto, ki je po njihovih zagotovilih popolna novost na tržišču.

 

Letošnja novost v ponudbi podjetja Agregat d.o.o. so kompaktne prezračevalne naprave pokončne, ležeče in stropne izvedbe proizvajalca Komfovent, nova generacija rekuperatorjev podjetja Helios za pasivne hiše in rekuperatorji za montažo pod strop.

 

Termo Shop d.o.o. se bo na 44. MOS ekskluzivno predstavil z novo kombinacijo toplotne črpalke Mitsubishi Zubadan, ki je delno izdelana pri njih. Obiskovalcem sejma ponujajo akcijsko ponudbo toplotnih črpalk ter klimatskih naprav za ogrevanje in brezplačno svetovanje o znižanju stroškov ogrevanja. Podjetje Nix d.o.o. v času sejma nudi sejemske popuste za dobavo in montažo klimatskih naprav in toplotnih črpalk. S Samsungovo toplotno črpalka EHS Z, ki predstavlja veliko novost na področju nizko temperaturnih toplotnih črpalk zrak/voda, se bo predstavilo podjetje Klima Petek d.o.o.. Euro klimatizacija d.o.o. poleg drugih blagovnih znamk na sejmu predstavljajo tudi LG electronics klimatske naprave, toplotne črpalke in prezračevalne naprave z rekuperacijo. Koop trgovina d.o.o. pa je letos svojo ponudbo dopolnila s programom električnega ogrevanja, ki obsega kompletne rešitve tako z varčnimi stenskimi radiatorji in talnim ogrevanjem.

 

Podjetje Izid d.o.o. bo na MOS premierno predstavilo popolnoma nov ogrevalni sistem, ki električno energijo direktno pretvarja v toplotno z izkoristkom nad 95%. Klima Sol d.o.o. predstavlja novo malo napravo za soproizvodnjo električne in termične energije Wolf GTK07, ki deluje na zemeljski plin in proizvaja 7 kW električne in 18 kW termične energije. AM-TEL bo na sejmu ekskluzivno predstavilo Sunnyheat IR grelne panele, ki so prvi brezžično kontroliran, okolju prijazen dolgovalovni IR sistem.

 

Biomasa d.o.o. kot popolno novost na letošnjem MOS napoveduje kombinirani kotel na polena in pelete Fröling SPDual z dvema ločenima kuriščema, ki omogoča prilagoditev izgorevanja posamezni vrsti energenta (obliki lesa) in s tem dosega najvišje možne izkoristke. Podjetje Eso inženiring d.o.o. bo prvič na sejmu MOS predstavilo 7 kW stenski kotel na pelete Therm, ki je primeren za nizkoenergijske in pasivne hiše in manjše objekte. Med novostmi bo tudi v živo predstavljen moderni uplinjevalni kotel na polena Biosmart, ki je najnovejši kotel v ponudbi podjetja Guntamatic.

 

Podjetje M Tom d.o.o. kot novi proizvajalec sedežnih garnitur v Sloveniji, ki na MOS nastopa prvič, bo predstavilo ergonomsko oblikovan računalniški fotelj Tomy, ki omogoča dolgotrajno delo na prenosnem računalniku. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi novo serijo stenskih in prenosnih bio-kaminov ter gorilnikov podjetja Hiša M d.o.o., ki bo do konca meseca septembra vsem obiskovalcem sejma omogočilo dodaten 10 % popust. Sejemske popuste za svoj program kuhinjskih in kopalniških pultov, kaminov, kaminskih oblog in ostali program napovedujejo tudi v podjetju Azur trade d.o.o.. Novo serijo ekokaminov evropske kakovosti, ki ne potrebujejo dimnika, bo po posebnih sejemskih cenah obiskovalcem ponudilo podjetje PTS Vauda d.o.o., ki je svojo prodajno ponudbo dopolnilo tudi z nadstreški za vrata in balkone.

 

Podjetje Vasci d.o.o. bo predstavilo nov revolucionaren produkt WallyFlex, ki pomeni nov korak k še večji uporabnosti centralnega sesalnega sistema. Družinsko podjetje Korak Rajko Misja s.p. bo predstavilo kompostna stranišča kanadskega proizvajalca Envirolet. Noele d.o.o. predstavlja kompostnike Gaja, s katerimi je mogoče vse biološke ostanke predelati v kompost v šestih tednih. Nov senzorski splakovalnik za pisoar VS1E, ki zagotavlja maksimalno higieno in zanesljivost, pa predstavlja podjetje Krn, Aleš Štefe s.p..

 

Energetska revija Varčujem z energijo bo na sejmu v soboto, 10. septembra, omogočila brezplačno energetsko svetovanje s področij ogrevanja in energetsko varčne gradnje. Vprašanja obiskovalcev sprejemajo po elektronski pošti energetski.svetovalec@siol.net ali na spletnem portalu www.varcevanje-energije.si. Energetsko svetovanje bo vršil Matjaž Valenčič, dipl. ing. str..

 

varcujem_z_energijo


Zelo dobro je na 44. MOS zastopano tudi področje izkoriščanja obnovljivih virov energije,. predvsem področje fotovoltaike. Podjetje Sol navitas d.o.o. bo tako letos na MOS predstavilo novosti v svoji ponudbi – lastni aluminijasti nosilni konstrukciji za pritrjevanje sončnih elektrarn ter otočnim sistemom za proizvodnjo električne energije. Slednji so, kot pojasnjujejo v podjetju, primerni za počitniške hišice in druge manjše objekte, ki nimajo možnosti priklopa na javno električno infrastrukturo. Metrotile See d.o.o. se bo predstavilo s panelom MetroSolar z integriranim fotovoltaičnim modulom za proizvodnjo ekološko čiste električne energije, kar po njihovih zagotovilih predstavlja edinstveno rešitev na področju jeklenih strešnih kritin. Podjetje Bisol d.o.o. na MOS predstavlja novo storitev nadzor in vzdrževanje sončnih elektrarn, ki zagotavlja dolgoročnejšo, varnejšo in še bolj donosno delovanje elektrarn. Sonel d.o.o. na svojem razstavnem prostoru pričakuje predstavnika japonskega proizvajalca solarnih modulov Kyocera, zato bodo poseben dan posvetili prav temu proizvajalcu. Podjetje Hermi d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo, prodajo in montažo strelovodne in prenapetostne zaščite, pa kot svojo letošnjo novost navaja konstrukcije za sončne elektrarne in zaščito sončnih elektrarn pred udarom strele. V podjetju Altia d.o.o. slovenskemu tržišču in tržiščem nekdanje Jugoslavije pod imenom Altia solar ponujajo celostne rešitve na področju fotovoltaike. Zastopajo podjetja RIGHI group, VIPIEMME s.r.l., ECO Easy covering in SILEX s.r.l., ki predstavljajo kakovostnega in zanesljivega partnerja z vrhunskimi referencami. Enostavno pot do sončne elektrarne pa obljubljajo tudi pri AmK d.o.o., kjer bodo na MOS predstavili svojo novo ponudbo manjših sončnih elektrarn Sončni paketi. V podjetju pojasnjujejo, da Sončni paketi vsebujejo vso potrebno opremo, projekt za izvedbo, tehnično dokumentacijo, navodila za enostavno in hitro izgradnjo sončne elektrarne ter navodila za priključitev v elektroenergetsko omrežje.

 

Podjetje Ekovit d.o.o., ki nudi celovite rešitve na področju načrtovanja in vgradnje toplotnih črpalk, mikrokogeneracij, prezračevalnih in solarnih sistemov ter solarnih elektrarn, in je hkrati zastopnik za atraktivne in tehnološko dovršene solarne svetilke za ulično razsvetljavo ter avtomobilske napajalnike za vozila na električni pogon avstrijskega podjetja HEI Solar Light, bo na sejmu predstavilo tudi novosti, ki jih razvija skupaj s poslovnimi partnerji. Predstavili bodo profesionalne solarne svetilke HEI za ulično razsvetljavo brez priklopa na električno omrežje ter napravo za mikro-kogeneracijo EKOwatt, ki omogoča, da ob pripravi toplote za ogrevanje prostorov proizvajamo tudi električno energijo. Posebno novost v svojem razstavnem programu bo predstavilo tudi podjetje Okras Mateja Sever s.p., ki bo obiskovalcem ponudilo dvobarvne žarnice, ki spreminjajo tudi svojo moč svetilnosti. Podjetje BLT d.o.o. pa se bo predstavilo tudi z novim programom svetil prihodnosti - LED svetil.

 

Podjetje Moj design d.o.o. bo na 44. MOS predstavilo dve novosti, in sicer laserski rezalnik za kovine HyperCut Laser 1330 in CNC obdelovalni stroj za obdelavo lesa HyperCut CNC 1225. Ajdovski Pipistrel d.o.o. se bo na sejmu predstavil z novim oddelkom. Prototipni oddelek, ki je opremljen z najsodobnejšimi tehnologijami na področju hitrega prototipiranja ter povratnega inženirstva, ponuja storitve 3D Vodnega reza, 3D Printanja, 3D Sceniranja in Robotskega 8 osnega rezkanja velikih formatov. Sinor d.o.o. pa se predstavlja s krivilnim strojem za krivljenje pločevine in strojem za rezanje stiroporja.

 

Metabo d.o.o. bo na razstavnem prostoru prvič v Sloveniji predstavil svetovno novost - baterijski magnetni vrtalnik MAG 28 LTX 32. Z novim Weinigovim štiristranskim skobeljnim strojem Cube, ki ga odlikuje avtomatska nastavitev dimenzije skobljanja in kontrola elementov na vhodu z laserji, se bo predstavilo podjetje Intercet d.o.o., prvič pa bo v Sloveniji predstavljen tudi vstopni model Weinigovih večlistnih krožnih žag. Japonska korporacija, globalni proizvajalec električnega ročnega orodja Makita bo na MOS prvič javno predstavila razloge za selitev svoje podružnice za Vzhodno Evropo z Dunaja v Ljubljano. Pomemben del njihove predstavitve pa bodo demonstracije uporabe njihove orodja.

 

Orca d.o.o. na letošnjem MOS predstavlja sistem ErgoPack, ki omogoča povezovanje palet brez sklanjanja, pripogibanja in hoje okoli palet. Poleg celovite predstavitve in svetovanja na razstavnem prostoru podjetja Era Koplas d.o.o. bodo lahko obiskovalci v času sejma tudi na njihovih prodajnih mestih deležni sejemskih ugodnosti.

 

Ugodnosti napoveduje tudi Delavska hranilnica d.d.. Obiskovalcem bodo na voljo številne ugodnosti pri pridobitvi kreditov in odprtju transakcijskega računa, nižje obrestne mere in tudi elektronsko bančništvo brez letnega nadomestila za prvo leto.

 

Sekcija elektronikov in mehatronikov pri OZS se predstavlja skupaj z odborom za znanost in tehnologijo pri OZS in partnerji (Institutom Jožef Stefan, Kemijskim inštitutom iz Ljubljane, Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru, Fakulteto za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani in drugimi). Predstavili bodo vrhunske tehnologije s področja elektronike, mehatronike, avtomatike, robotike, IKT in drugih področji. Pozornost bodo namenili tudi biomehatroniki, bioniki, nanotehnologiji, s čimer bodo MOS dodali dimenzijo mikro in nano oz. utrip razvoja novih in prihajajočih tehnologij.

 

Predstavniki slovenske podružnice Microsofta pa bodo obiskovalce sprejeli v domu in pisarni prihodnosti. Predstavili bodo, kako na preprost način izboljšati učinkovitost poslovanja, poskrbeti za varnost  podatkov ter pridobiti dobre stranke in jih tudi obdržati. Ob tem bo v pisarni prihodnosti med drugim moč preizkusiti napravo za videokonference, pametne mobilne telefone in tablične računalnike z operacijskim sistemom Windows, v domu prihodnosti pa si ogledati, kako bomo v prihodnosti upravljali gospodinjske aparate in se razgibati z igro na konzoli Xbox Kinect, ki se odziva na gibanje.

 

Na sejmu bodo na voljo tudi številne ugodne ponudbe za udoben spanec in dobro počutje v prostem času. Podjetje Hitex postelje d.o.o. se bo predstavilo z novo linijo ležišč za bolj zdravo spanje, ki so prilagojena uporabnikovim potrebam in željam. Podjetje Ad Vita d.o.o., ki stavi na zdrav in udoben spanec, je svojo pestro ponudbo posteljnine dopolnilo z novimi bombažnimi posteljninami iz visokokakovostnega bombaža, novost v njihovi ponudbi pa je tudi nova Wellness linija Vitapur brisač in kopalnih plaščev iz 100 % bombaža. Velika ponudba izdelkov za zdravo in udobno spanje iz naravnih materialov ter edinstveni posteljni sistem za zdrav spanec Ergoform 2000 bo na ogled na razstavnem prostoru podjetja Dollar d.o.o.. Podjetje Trgodom iz Begunj na Gorenjskem, prepoznavno pod blagovno znamko Slovenska postelja, kot novost na letošnjem MOS predstavlja nov material za izdelavo žimnic in nadvložkov, ki omogoča popolno prilagodljivost obliki telesa. Hibridne vodne postelje Lectus slovenske proizvodnje bo na sejmu predstavilo podjetje Maremico d.o.o., ki poleg bogate ponudbe vodnih postelj svojim kupcem ponuja tudi patentirano modularno ležišče Leticia, ki ga oblikujejo individualno za vsakega posameznika na podlagi njegovih telesne konstitucije in spalnih navad. Tudi Hitex spanje d.o.o. na MOS predstavlja nove linije ležišč za bolj zdravo spanje, prilagojeno posameznikovim potrebam in željam. Podjetje Soven d.o.o. bo na sejmu predstavilo mikano naravno volno za polnjenje posteljnin, bio volneno izolacijo za naravne in ekološko varčne hiše in novo naravno volneno posteljnino, ki predstavlja zaščito za ležišče, odejo in vzglavnik. Podjetje Ionex d.o.o. predstavlja novo iono zobno ščetko za 100 % čiščenje zob s pomočjo polaritete, Barjans d.o.o. pa brezkontaktne sisteme za brisače, mila in dezinfekcijska sredstva.

 

Za ljubitelje kakovostnih vin bodo na MOS med drugim poskrbeli v P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. in Jeruzalem Ljutomer, ki bosta na sejmu predstavili novo trendno pijačo na osnovi penečega vina za mlade Joobles, letos že večkrat nagrajen Sauvignon Blanc iz serije vin Gomila, nov Rosé ter Traminec iz prestižne linije vin po izboru enologa Mitja´s. Ljubitelji dolenjske žlahtne kapljice bodo dobrodošli na razstavnem prostoru Kleti Zajc, ki bo na sejmu premierno predstavila vino Črni zajc, ki je zvrst intenzivno rdečih dolenjskih vin s poudarkom na modri frankinji, ter vino Beli zajc, ki zaokrožuje harmonično, svežo in igrivo doživetje vin Zajc. Vinogradništvo Družina Kos bo na sejmu prvič predstavila Kerner JI 2009, vino Vinske kraljice Slovenije za leto 2002. Bogata ponudba vin se obeta tudi na razstavnem prostoru Vinske kleti Goriška Brda, kjer bodo predstavljena kvalitetna vina blagovnih znamk Quercus, Villa Brici, Markiz, Baguera in A+. Podjetje Vi-ja d.o.o. pa se bo na sejmu predstavilo z novim strojem za rezanje slanine.

 

Na 44. MOS si bo mogoče ogledati tudi bogato turistično ponudbo. V organizaciji in koordinaciji Zavoda Celeia Celje kot regionalni destinacijski organizaciji za destinacijo Dežela Celjska se obeta predstavitev regijske turistične ponudbe Savinjske regije oz. 31 občin. Aktivno bo predstavljena ponudba 21 občin destinacije Dežele Celjska. Na skupnem razstavnem prostoru pa se bo predstavila še ponudba destinacije Savinjsko – Šaleško, ki vključuje 10 občin Zgornje Savinjske doline. Ponudniki pripravljajo pester animacijski program z degustacijami domačih eko dobrot, medenih izdelkov, domačih pekovskih dobrot in kruha, mesnih izdelkov, marmelad, sokov in vrhunskih vin. Potekala bo peka jabolčnega zavitka, poskusiti bo mogoče borovničeve dobrote. Obiskovalci si bodo lahko med drugim ogledali še predstavitve zvočne terapije s himalajskimi posodami Term Olimia. Terme Dobrna bodo pozornost namenile svojemu masažno lepotnemu centru Hiša na travniku, zato bodo izvajali promocijske masaže. V okviru Regionalnega dne, ki bo potekal v torek, 13.9., bo predstavljen Najboljši projekt Savinjske regije za 2010 ter Predstavitveni Katalog Savinjske regije. Na sejmu pa si bo mogoče ogledati še ponudbo Krasa in Brkinov ter Bele krajine.

 

Podjetje Nugget d.o.o. bo predstavilo nove dosežke lastnega razvoja v izdelavi nakita v črni barvi s površinsko obdelavo v ruteniju, ki je zadnji hit modnih ustvarjalcev v svetu mode. V segmentu izdelkov in storitev za prosti čas je tudi ponudba podjetja Neros d.o.o., ki bo na razstavnem prostoru predstavilo svoj novi proizvod otroških igral Gallus, ki so rezultat lastnega razvoja. MBT sistemi d.o.o. bo na 44. MOS predstavilo ortopedsko obutev MBT, Optika Clarus pa svoje optične storitve in sončna očala znanih blagovnih znamk.

 

44. MOS bo minil tudi v znamenju ponudbe in rešitev v prometu. Podjetje Lestako bo predstavilo odsevne trakove, ki jih je mogoče nalepiti na vsa motorna vozila in tako postati bolj viden. Predstavili bodo tudi nove opozorilne table, inovativne pasje table in ostale opozorilne table. Podjetje Plan-net d.o.o. se bo na sejmu predstavilo z inovativnimi električni skuterji e-max, ki ne ustvarjajo emisij, hkrati pa so poceni za vzdrževanje in popolnoma nemoteči za okolje. Pima-inter d.o.o. pa na sejmu predstavlja vodilnega evropskega proizvajalca lahkih štirikolesnih vozil oz. t.i. microcar vozil Aixam.

 

Burin YC d.o.o. bo na sejmu kot zastopnik in prodajalec Elanovih plovil za Slovenijo predstavil najmanjšo jadrnico Elan Performance 210, ki se je uvrstila med finalistke Evropska jadrnica leta 2012.

 

Freedom center Celje, generalni zastopnik počitniških vozil Hobby iz Nemčije, bo letos na sejmu poleg široke palete različnih modelov Hobby premierno predstavil njihovo novo modelno serijo Premium, s katero nemški proizvajalec uvaja nove smernice dizajna zunanjosti in notranjosti ter nove tehnologije izdelave v svetu prikolic. Na MOS bo predstavljena luksuzna dvoosovinka 610 UL Premium. Premierno bodo predstavili še ponjave za počitniška vozila ter paleto modelov danskega proizvajalca šotorskih prikolic Camp-let.

 

V predstavitev napovedi razstavljavcev na 44. MOS so vključeni vsi, ki so organizatorju v predvidenem roku posredovali informacije.

Varčevanje toplotne energije

Električno talno gretje - topel, udoben dotik tal

Električno talno ogrevanje MySun ob pravilni montaži in uporabi velja za zelo udoben, učinkovit in ekonomičen sistem ogrevanja, ki ima številne prednosti tako pred toplovodnimi sistemi ogrevanja kot tudi pred ostalimi oblikami električnega ogrevanja. Sistemi talnega električnega ogrevanja so primerni za vse...

Servis toplotne črpalke - zanesljivo delovanje

Čeprav se zdi, da v gospodinjstvu ne porabimo veliko energije, se motimo. 82 % vse porabljene energije porabimo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Za to obstaja rešitev, da izberete novi ogrevalni sistem, po...

Cena zemeljskega plina - trend nizkih cen se ohranja

Slovenski trg zemeljskega plina je dobro delujoč, o čemer nazorno pričajo podatki o cenah za končne uporabnike. Na maloprodajnem trgu so cene zemeljskega plina danes nižje kot pred osmimi leti. Podatki...

Toplotna črpalka in sončna elektrarna, cena, donos 2020

Toplotna črpalka in sončna elektrarna nam zagotovljata finančno varnost na dolgi rok. Stroški električne energije in stroški ogrevanja za gospodinjstva predstavljajo veliko obremenitev. Toplotna črpalka nam letne...

GRADNJA IN OBNOVE

Projektiranje hiše - nizkoenergijska hiša

Nizkoenergijska hiša je enostavno povedano hiša, ki naj bi za ogrevanje porabila med 20 in 50 kWh (ali 2 do 5 litrov olja/m2) energije na kvadratni meter ogrevane površine. Po merilih stroke je to zelo ohlapen standard, ki se omejuje zgolj na računsko potrebno toploto za...

Mansarda – ideje za opremljanje

Ob pogledu na fotografije lepo opremljenih mansard se zdi, da je urejanje bivalnih prostorov pod poševno streho preprosto. Dejstvo pa je, da je končni rezultat vedno posledica dobro premišljenih in skrbno načrtovanih...

Toplotna izolacija Multipor - zaščitite se pred mrazom in požarom

Toplotno-izolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v skladu z visokimi standardi kakovosti v energijsko varčnem in okolju prijaznem proizvodnem obratu, so izdelane iz povsem naravnih surovin....

Pasivna lesena hiša - kako izbrati pravo, zame najprimernejšo

Lesene hiše izpodrivajo klasične zidane hiše, nakup hiše izpodriva gradnjo hiše, energijsko varčne pasivne hiše izpodrivajo energijsko potratne hiše, obnovljivi viri izpodrivajo fosilna goriva....

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Je čiščenje sončnih elektrarn smiselno?

Da izkoristek sončne elektrarne z leti pada je razumljivo in s tem je verjetno seznanjen vsak (bodoči) lastnik sončne elektrarne ali najemodajalec površine. Učinkovitost solarnih modulov se z leti zmanjšuje, solarne celice pa se »starajo«. Kaj pa čiščenje sončnih elektrarn invzdrževanje,...

Naložba v sončno elektrarno je naložba z zajamčenim donosom

Tržnica SunContract še zdaleč ni namenjena samo gospodinjskim odjemalcem električne energije, temveč lahko s svojimi rešitvami občutno zmanjša stroške elektrike in posledično celotnega poslovanja...

Sončna elektrarna izračun

Sončna elektrarna pokaže izračun za primernost vgradnje na strehe vseh malo večjih stanovanjskih hiš, ki sanitarno vodo ogrevajo z električnimi grelci. Ugotovili smo, da je v tem primeru investicija v lastno...

Sončna elektrarna – pogosta vprašanja na forumih 2020

Sončna elektrarna vas ne bo pustila hladne zaradi mnogih pozitivnih učinkov, predvsem pa drastičnega znižanja stroška za elektriko, postali boste energetsko samooskrbni, vaš ekološki odtis pa se bo trajno...

Aktualne novice

Cena elektrike 2020 drastično navzdol

Cena elektrike se je v času korone za slovenska gospodinjstva in male poslovne odjemalce znižala za dobro tretjino. Na podlagi vladnega odloga namreč med 1. marcem in 31. majem ni treba plačevati prispevka za proizvodnjo iz obnovljivih virov in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike v...

Nova spletna revija Varčujem z energijo junij 2020

 V juniju je izšla nova spletna številka revije Varčujem z energijo ( 71-72 ). Zaradi korona virusa revijo izdajamo z mesečnim zamikom v dvojnem obsegu .

 

Vabljeni na dan odprtih vrat – Ytong hiša

Graditelji, pozor! Xella Slovenija vas vljudno vabi na dan odprtih vrat na ogled Ytong tipske hiše v Zavrhu pri Dobrni. Ogledali si boste tipsko hišo UNIKA, ki je trenutno v 3. gradbeni fazi in v celoti zgrajena z...

Cena elektrike v marcu drastično nižja

Preverjamo kakšna je cena elektrike v mesecu marcu 2020 na račun znižanja omrežnine, ki bo trajala začasno vse do 1. junija 2020. Agencija za energijo je v času krize s korona virusom znižala omrežnino za...

Prezračevanje, klimatizacija

Klima Panasonic TZ v koraku s prihodnostjo

Panasonicov oddelek Heating and Cooling je predstavil novo serijo klimatskih naprav za dom TZ. Nova stenska enota TZ ima manjše in elegantnejše ohišje, hkrati pa ohranja osupljivo moč in učinkovitost ter uporablja hladilno sredstvo R32. Tako v celoti zadovolji potrebe po zanesljivih rešitvah z zmanjšanim vplivom...

Nova klima naprava Panasonic TZ v koraku s prihodnostjo

Panasonicov oddelek Heating and Cooling je predstavil novo serijo klimatskih naprav za dom TZ. Nova stenska enota TZ ima manjše in elegantnejše ohišje, hkrati pa ohranja osupljivo moč in učinkovitost ter uporablja hladilno sredstvo...

Lokalno prezračevanje stavb - pot do zdravja

Ljudje preživimo veliko časa v prostorih, ki so veliko bolj zatesnjeni in manj zračni kot v preteklosti. Ker slabše prezračevanje vodi v nezdravo bivanje, je potrebno najti rešitev z mehanskim prezračevanjem....

Postavitev klimatske naprave - izbira primerne lokacije

Pravilna izbira lokacije za namestitev je pomembna odločitev, ko kupujete klimatsko napravo. Izkušen instalater vam bo vsekakor znal svetovati najbolj optimalno lokacijo v vašem prostoru, vseeno pa je koristno, da kot...

Varčevanje vode

Pitna voda iz deževnice

UV sterilizator vode PurePro® 6 GPM je naprava za dezinfekcijo (sterilizacijo) mikrobiološko oporečnih vod kot so kapnica, voda iz lastnih zajetij, vodnjakov in slabo vzdrževanih vodovodov. Naprava z osvetljevanjem s svetlobo valovne dolžine 254 nm (UV-C spekter), brez uporabe kemičnih sredstev, v vodi...

Biološko čiščenje vode brez elektrike

Lastniki objektov, ki so zgolj občasno naseljeni ali samo v sezonski uporabi, se prej ali slej srečajo z izzivom čiščenja odpadnih voda. Ta je še toliko večji, če gre za lokacijo brez električne energije ali...

Nova biološka čistilna naprava »one2clean+«

Popolno biološko čiščenje odplak je danes pri nas postalo nujno, saj je skoraj 3/4 površine Slovenije označeno kot vodovarstveno. To je posledica desetletij nespametnega ravnanja in odvajanja onesnaženih vod tja,...

Vodni kamen in čista pitna voda

Vodni kamen se neprenehoma nabira na vodovodni napeljavi, ventilih, grelcih, pralnih in pomivalnih strojih, umivalnikih, koritih, pipah in njihovih mrežicah, tuših, kopalnih kadeh, sanitarni keramiki, wc kotličkih in...

ZELENA MOBILNOST

Kako se obnese električni avto v praksi?

Društvo za električna vozila Slovenije (DEVS) je zgleden znanilec elektro mobilnosti v Sloveniji. V neprofitnem društvu so že nekaj let uporabniki električnih avtomobilov, ki se jim prevozi na elektriko vsakodnevno potrjujejo kot odlična alternativa in več ne bi zamenjali s starimi jeklenimi konjički.

Kako deluje električni avto?

Elektromotor je najboljši pogonski stroj, ki je bil do danes izumljen. V primerjavi z motorjem z notranjim zgorevanjem je tri do štirikrat bolj učinkovit. Sestavljen je samo iz statorja in rotorja, njegova dodatna...

Muskova revolucionarna vizija električnega avta

Tovarna električnih avtomobilov Tesla je začela obratovati 2003, že čez pet let je bil v prodaji njihov Model S. Na začetku so želeli izdelati vozilo iz uporabnih delov običajnih avtov in vstaviti električni...

Polnilnica za električni avto v vse nove hiše

Angleška vlada sprejema predpis, ki bo v vseh novih zgrajenih enodružinskih hišah z lastnim parkirnim mestom zahteval vgradnjo polnilnice za električni avto.

Inštalacije

Regulacija talnega gretja Uponor Smatrix

Ko izbiramo ogrevalni sistem je regulacija talnega ogrevanja tako pri obnovah in novogradnjah ključna, če želimo z novim sistemom ogrevati maksimalno varčno in hkrati doseči maksimalno udobje bivanja. Večina ne ve, da se investicija za talno gretje hitreje povrne skozi nižje...

Pametna hiša

Pri gradnji objektov, pa naj bodo to poslovne ali stanovanjske zgradbe, prihaja do vse večjih sprememb. Že pri njihovi zasnovi in načrtovanju se natančno ve, kako se bodo ogrevale, ohlajale in...

Cena talno gretje suhomontažni sistem

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo ter maksimalne prihranke ogrevanja.

Kako učinkovito je ogrevanje sanitarne vode v Sloveniji

Vse prevečkrat se javnost zavaja z premalo točnimi navedbami o učinkovitosti posameznih ogrevalnih sistemov. Zaradi česar uporabnik, preden zamenja ogrevalni sistem, recimo za ogrevanje...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.