Razstavljavci na 44. MOS napovedujejo številne novosti in dodatne sejemske popuste za obiskovalce. Pripravili bodo nagradne igre in na razstavnih prostorih gostili domače in tuje poslovne partnerje in druge goste (tudi iz sveta zabave). Številni razstavljavci, ki ponujajo energetsko varčne in okolju prijazne izdelke, bodo obiskovalce seznanili tudi z možnostmi pridobitve subvencij države oz. Eko sklada.

 

mednarodni_obrtni_sejem_celje_2

44. MOS prinaša najbolj celovito ponudbo stavbnega pohištva. Podjetje AJM d.o.o. kot osrednjo letošnjo novost navaja drsno nagibna vrata s pohodnim pragom. Vrata so dobra rešitev za družine z majhnimi otroki, starejše, gibalno omejene posameznike, in vse, ki pripisujejo udobju velik pomen. Hkrati pa na MOS predstavljajo še inovativen sistem za avtomatizacijo doma, ki deluje na podlagi biometrije (prepoznavanje preko osebnih lastnosti – obraz in glas). Satler okna in vrata d.o.o. kot novost predstavlja energetsko varčno okno, vgradne globine 85 mm z lepljenim troslojnim steklom na krilo, ki zagotavlja najboljšo toplotno izolacijo in izredno stabilnost oken. Montis Sašo Furman s.p. ponuja obiskovalcem njihovega razstavnega prostora 10 % sejemski popust na vse izdelke in zastonj večstopenjsko prezračevanje oken. Podjetje Lingston d.o.o., ki je zastopnik italijanskega podjetja Alpac, bo slovenskemu trgu prvič predstavilo Presystem - prefabricirani montažni element za preprečevanje toplotnih mostov pri vgradnji stavbnega pohištva v okenske odprtine, ki hkrati omogoča visoko stopnjo zračne izolacije. Družinsko podjetje Kosič d.o.o. bo na letošnjem sejmu MOS predstavilo nova garažna vrata Normstahl iz serije g60, novo generacijo pogonov garažnih vrat Magic in nova stranska lamelna vrata serije Top z novim vodenjem ter izboljšanim tesnenjem. Jelovica okna d.o.o. bo na sejmu prvič predstavila svojo novo linijo notranjih vrat in nov paket oken z dodatki. Podjetje Lesna TIP d.d. bo obiskovalcem na njihovem razstavnem prostoru ponudilo posebne popuste pri nakupu notranjih vrat. Velik poudarek na notranjih vratnih krilih dajejo tudi v podjetju Štajerles trade d.o.o.. Wienerberger Opekarna Ormož d.d. pa napoveduje, da bo z njihovim novim izdelkom Dryfix pasiv z omarico za zunanje žaluzije, ki omogoča vgradnjo žaluzij pri gradnji z opeko Porotherm profi, gradnja pasivne opečne hiše odslej še lažja. Podjetje Matjaž d.o.o., generalni zastopnik znamke Hörmann za Slovenijo, pa bo na MOS ekskluzivno predstavilo nove oddajnike za vrata, ki poleg elegantnega dizajna omogočajo dodatne funkcije za še večje ugodje upravljanja vrat. Dobavljivi bodo v začetku leta 2012. Pri sekcijskih garažnih vratih je novost ThermoFrame, ki omogoča do 12,5 % boljšo toplotno izolacijo, pa tudi nova spiralna hitrotekoča vrata HS 7030 PU v vrhunski obliki, sporočajo iz podjetja.

 

Podjetji Termotom d.o.o. in Termoflor d.o.o. se na sejmu predstavljata skupaj s programom zimskih vrtov in nadstreškov za avtomobile, za prekritje teras, balkonov, gostinskih lokalov, industrijskih ter skladiščnih prostorov. Novost so konzularni nadstreški in nadstreški s kolesarnico. Kamnoseštvo Žunko d.o.o. se bo med drugim predstavilo z novimi modeli monolitov oz. dekorativnimi skalami za vrt, pa tudi graniti iz Indije, Kitajske in ostalih držav.

Ekokult d.o.o. bo prvič predstavilo inovacijo pri linijskem odvodnjavanju - kanalete iz steklobetona, armirane s steklenimi vlakni, ki jih odlikuje majhna teža in velika tlačna trdnost. Podjetje Sam d.o.o., ki se ponaša s široko paleto izdelkov za gradnjo in opremo doma, v času MOS ponuja posebne popuste in znižane cene na preko 150 izdelkov iz programa: gradbeni material, barve in laki, vodovod in ogrevanje, orodje, keramika, elektro in vrtni program. Futura Limont d.o.o. bo na svojem razstavnem prostoru predstavilo nove dizajne RF balkonskih in stopniščnih ograj. Panele za zelene ograje in fasade Ascon Ekens, ki omogočajo zelenjavni ali okrasni vrt na balkonu ali terasi, pa si bodo obiskovalci lahko ogledali pri Humko d.o.o.. Silvaprodukt d.o.o. bo na 44. MOS predstavilo svojo bogato ponudbo za zaščito in trajnost lesa.

 

Les je v ospredju tudi pri podjetju Alfa Natura d.o.o., ki na MOS predstavlja blagovno znamko masivnih lesenih hiš Alfa Natura. Odlikujejo jo sodobne in atraktivne arhitekturne zasnove, ki v kombinaciji z energetsko varčnimi ter inovativnimi rešitvami inštalacij predstavljajo glavne atribute njihovih objektov. Sistem gradnje omogoča hitro in natančno realizacijo tako družinskih hiš kot tudi večetažnih poslovnih objektov in industrijskih hal. V podjetju med drugim pojasnjujejo, da imajo les in masivne lesene konstrukcije nasplošno nadpovprečno požarno odpornost. V nasprotju s prepričanjem laične javnosti, lahko les prenese večje požarno obremenitev kot jeklo ali beton, saj ima kot naravni material sposobnost samozaščite. Ogenj tudi v primerih daljše obremenitve napreduje le 2 do 3 cm v jedro prereza lesene konstrukcije. Zoglenela plast, ki nastane ob gorenju, hkrati ščiti nedotaknjeno notranjost in onemogoča dostop kisiku, ki je bistven za nadaljnje gorenje. Lesena konstrukcija tako gori le površinsko, bistven nosilni del konstrukcije pa je varno zaščiten pred vplivi požara, kar omogoča popolnoma varno evakuacijo iz objekta.

 

Na 44. MOS se obeta tudi bogata ponudba strešnih kritin in ostalega gradbenega materiala. Novost v prodajnem programu podjetja Meltal IS d.o.o. je strešna kritina Isodomus Classic. Gre za strešno kritino v obliki korca z izolacijo iz poliuretana, ki je dodatno zaščitena s plastjo pločevine na spodnji strani. Lesnina inženiring d.d. bo na sejmu predstavila svoja dobro poznana izdelka Termotop in strešno kritino Gerard, ki skupaj zagotavljata popoln strešni sistem. Fužinar d.o.o. predstavlja svoj program paraprepustnih in parazapornih strešnih folij ter prodajo in montažo stavbnega pohištva. Altrad Bauman se predstavlja z dvema novima produktoma, in sicer mini dvigaloma, ki se pritrdita na fasadni oder. Geoservis d.o.o. pa instrument za učinkovito merjenje prostora z visoko natančnostjo v treh dimenzijah Leica 3d Disto, ki je po njihovih zagotovilih popolna novost na tržišču.

 

Letošnja novost v ponudbi podjetja Agregat d.o.o. so kompaktne prezračevalne naprave pokončne, ležeče in stropne izvedbe proizvajalca Komfovent, nova generacija rekuperatorjev podjetja Helios za pasivne hiše in rekuperatorji za montažo pod strop.

 

Termo Shop d.o.o. se bo na 44. MOS ekskluzivno predstavil z novo kombinacijo toplotne črpalke Mitsubishi Zubadan, ki je delno izdelana pri njih. Obiskovalcem sejma ponujajo akcijsko ponudbo toplotnih črpalk ter klimatskih naprav za ogrevanje in brezplačno svetovanje o znižanju stroškov ogrevanja. Podjetje Nix d.o.o. v času sejma nudi sejemske popuste za dobavo in montažo klimatskih naprav in toplotnih črpalk. S Samsungovo toplotno črpalka EHS Z, ki predstavlja veliko novost na področju nizko temperaturnih toplotnih črpalk zrak/voda, se bo predstavilo podjetje Klima Petek d.o.o.. Euro klimatizacija d.o.o. poleg drugih blagovnih znamk na sejmu predstavljajo tudi LG electronics klimatske naprave, toplotne črpalke in prezračevalne naprave z rekuperacijo. Koop trgovina d.o.o. pa je letos svojo ponudbo dopolnila s programom električnega ogrevanja, ki obsega kompletne rešitve tako z varčnimi stenskimi radiatorji in talnim ogrevanjem.

 

Podjetje Izid d.o.o. bo na MOS premierno predstavilo popolnoma nov ogrevalni sistem, ki električno energijo direktno pretvarja v toplotno z izkoristkom nad 95%. Klima Sol d.o.o. predstavlja novo malo napravo za soproizvodnjo električne in termične energije Wolf GTK07, ki deluje na zemeljski plin in proizvaja 7 kW električne in 18 kW termične energije. AM-TEL bo na sejmu ekskluzivno predstavilo Sunnyheat IR grelne panele, ki so prvi brezžično kontroliran, okolju prijazen dolgovalovni IR sistem.

 

Biomasa d.o.o. kot popolno novost na letošnjem MOS napoveduje kombinirani kotel na polena in pelete Fröling SPDual z dvema ločenima kuriščema, ki omogoča prilagoditev izgorevanja posamezni vrsti energenta (obliki lesa) in s tem dosega najvišje možne izkoristke. Podjetje Eso inženiring d.o.o. bo prvič na sejmu MOS predstavilo 7 kW stenski kotel na pelete Therm, ki je primeren za nizkoenergijske in pasivne hiše in manjše objekte. Med novostmi bo tudi v živo predstavljen moderni uplinjevalni kotel na polena Biosmart, ki je najnovejši kotel v ponudbi podjetja Guntamatic.

 

Podjetje M Tom d.o.o. kot novi proizvajalec sedežnih garnitur v Sloveniji, ki na MOS nastopa prvič, bo predstavilo ergonomsko oblikovan računalniški fotelj Tomy, ki omogoča dolgotrajno delo na prenosnem računalniku. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi novo serijo stenskih in prenosnih bio-kaminov ter gorilnikov podjetja Hiša M d.o.o., ki bo do konca meseca septembra vsem obiskovalcem sejma omogočilo dodaten 10 % popust. Sejemske popuste za svoj program kuhinjskih in kopalniških pultov, kaminov, kaminskih oblog in ostali program napovedujejo tudi v podjetju Azur trade d.o.o.. Novo serijo ekokaminov evropske kakovosti, ki ne potrebujejo dimnika, bo po posebnih sejemskih cenah obiskovalcem ponudilo podjetje PTS Vauda d.o.o., ki je svojo prodajno ponudbo dopolnilo tudi z nadstreški za vrata in balkone.

 

Podjetje Vasci d.o.o. bo predstavilo nov revolucionaren produkt WallyFlex, ki pomeni nov korak k še večji uporabnosti centralnega sesalnega sistema. Družinsko podjetje Korak Rajko Misja s.p. bo predstavilo kompostna stranišča kanadskega proizvajalca Envirolet. Noele d.o.o. predstavlja kompostnike Gaja, s katerimi je mogoče vse biološke ostanke predelati v kompost v šestih tednih. Nov senzorski splakovalnik za pisoar VS1E, ki zagotavlja maksimalno higieno in zanesljivost, pa predstavlja podjetje Krn, Aleš Štefe s.p..

 

Energetska revija Varčujem z energijo bo na sejmu v soboto, 10. septembra, omogočila brezplačno energetsko svetovanje s področij ogrevanja in energetsko varčne gradnje. Vprašanja obiskovalcev sprejemajo po elektronski pošti energetski.svetovalec@siol.net ali na spletnem portalu www.varcevanje-energije.si. Energetsko svetovanje bo vršil Matjaž Valenčič, dipl. ing. str..

 

varcujem_z_energijo


Zelo dobro je na 44. MOS zastopano tudi področje izkoriščanja obnovljivih virov energije,. predvsem področje fotovoltaike. Podjetje Sol navitas d.o.o. bo tako letos na MOS predstavilo novosti v svoji ponudbi – lastni aluminijasti nosilni konstrukciji za pritrjevanje sončnih elektrarn ter otočnim sistemom za proizvodnjo električne energije. Slednji so, kot pojasnjujejo v podjetju, primerni za počitniške hišice in druge manjše objekte, ki nimajo možnosti priklopa na javno električno infrastrukturo. Metrotile See d.o.o. se bo predstavilo s panelom MetroSolar z integriranim fotovoltaičnim modulom za proizvodnjo ekološko čiste električne energije, kar po njihovih zagotovilih predstavlja edinstveno rešitev na področju jeklenih strešnih kritin. Podjetje Bisol d.o.o. na MOS predstavlja novo storitev nadzor in vzdrževanje sončnih elektrarn, ki zagotavlja dolgoročnejšo, varnejšo in še bolj donosno delovanje elektrarn. Sonel d.o.o. na svojem razstavnem prostoru pričakuje predstavnika japonskega proizvajalca solarnih modulov Kyocera, zato bodo poseben dan posvetili prav temu proizvajalcu. Podjetje Hermi d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo, prodajo in montažo strelovodne in prenapetostne zaščite, pa kot svojo letošnjo novost navaja konstrukcije za sončne elektrarne in zaščito sončnih elektrarn pred udarom strele. V podjetju Altia d.o.o. slovenskemu tržišču in tržiščem nekdanje Jugoslavije pod imenom Altia solar ponujajo celostne rešitve na področju fotovoltaike. Zastopajo podjetja RIGHI group, VIPIEMME s.r.l., ECO Easy covering in SILEX s.r.l., ki predstavljajo kakovostnega in zanesljivega partnerja z vrhunskimi referencami. Enostavno pot do sončne elektrarne pa obljubljajo tudi pri AmK d.o.o., kjer bodo na MOS predstavili svojo novo ponudbo manjših sončnih elektrarn Sončni paketi. V podjetju pojasnjujejo, da Sončni paketi vsebujejo vso potrebno opremo, projekt za izvedbo, tehnično dokumentacijo, navodila za enostavno in hitro izgradnjo sončne elektrarne ter navodila za priključitev v elektroenergetsko omrežje.

 

Podjetje Ekovit d.o.o., ki nudi celovite rešitve na področju načrtovanja in vgradnje toplotnih črpalk, mikrokogeneracij, prezračevalnih in solarnih sistemov ter solarnih elektrarn, in je hkrati zastopnik za atraktivne in tehnološko dovršene solarne svetilke za ulično razsvetljavo ter avtomobilske napajalnike za vozila na električni pogon avstrijskega podjetja HEI Solar Light, bo na sejmu predstavilo tudi novosti, ki jih razvija skupaj s poslovnimi partnerji. Predstavili bodo profesionalne solarne svetilke HEI za ulično razsvetljavo brez priklopa na električno omrežje ter napravo za mikro-kogeneracijo EKOwatt, ki omogoča, da ob pripravi toplote za ogrevanje prostorov proizvajamo tudi električno energijo. Posebno novost v svojem razstavnem programu bo predstavilo tudi podjetje Okras Mateja Sever s.p., ki bo obiskovalcem ponudilo dvobarvne žarnice, ki spreminjajo tudi svojo moč svetilnosti. Podjetje BLT d.o.o. pa se bo predstavilo tudi z novim programom svetil prihodnosti - LED svetil.

 

Podjetje Moj design d.o.o. bo na 44. MOS predstavilo dve novosti, in sicer laserski rezalnik za kovine HyperCut Laser 1330 in CNC obdelovalni stroj za obdelavo lesa HyperCut CNC 1225. Ajdovski Pipistrel d.o.o. se bo na sejmu predstavil z novim oddelkom. Prototipni oddelek, ki je opremljen z najsodobnejšimi tehnologijami na področju hitrega prototipiranja ter povratnega inženirstva, ponuja storitve 3D Vodnega reza, 3D Printanja, 3D Sceniranja in Robotskega 8 osnega rezkanja velikih formatov. Sinor d.o.o. pa se predstavlja s krivilnim strojem za krivljenje pločevine in strojem za rezanje stiroporja.

 

Metabo d.o.o. bo na razstavnem prostoru prvič v Sloveniji predstavil svetovno novost - baterijski magnetni vrtalnik MAG 28 LTX 32. Z novim Weinigovim štiristranskim skobeljnim strojem Cube, ki ga odlikuje avtomatska nastavitev dimenzije skobljanja in kontrola elementov na vhodu z laserji, se bo predstavilo podjetje Intercet d.o.o., prvič pa bo v Sloveniji predstavljen tudi vstopni model Weinigovih večlistnih krožnih žag. Japonska korporacija, globalni proizvajalec električnega ročnega orodja Makita bo na MOS prvič javno predstavila razloge za selitev svoje podružnice za Vzhodno Evropo z Dunaja v Ljubljano. Pomemben del njihove predstavitve pa bodo demonstracije uporabe njihove orodja.

 

Orca d.o.o. na letošnjem MOS predstavlja sistem ErgoPack, ki omogoča povezovanje palet brez sklanjanja, pripogibanja in hoje okoli palet. Poleg celovite predstavitve in svetovanja na razstavnem prostoru podjetja Era Koplas d.o.o. bodo lahko obiskovalci v času sejma tudi na njihovih prodajnih mestih deležni sejemskih ugodnosti.

 

Ugodnosti napoveduje tudi Delavska hranilnica d.d.. Obiskovalcem bodo na voljo številne ugodnosti pri pridobitvi kreditov in odprtju transakcijskega računa, nižje obrestne mere in tudi elektronsko bančništvo brez letnega nadomestila za prvo leto.

 

Sekcija elektronikov in mehatronikov pri OZS se predstavlja skupaj z odborom za znanost in tehnologijo pri OZS in partnerji (Institutom Jožef Stefan, Kemijskim inštitutom iz Ljubljane, Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru, Fakulteto za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani in drugimi). Predstavili bodo vrhunske tehnologije s področja elektronike, mehatronike, avtomatike, robotike, IKT in drugih področji. Pozornost bodo namenili tudi biomehatroniki, bioniki, nanotehnologiji, s čimer bodo MOS dodali dimenzijo mikro in nano oz. utrip razvoja novih in prihajajočih tehnologij.

 

Predstavniki slovenske podružnice Microsofta pa bodo obiskovalce sprejeli v domu in pisarni prihodnosti. Predstavili bodo, kako na preprost način izboljšati učinkovitost poslovanja, poskrbeti za varnost  podatkov ter pridobiti dobre stranke in jih tudi obdržati. Ob tem bo v pisarni prihodnosti med drugim moč preizkusiti napravo za videokonference, pametne mobilne telefone in tablične računalnike z operacijskim sistemom Windows, v domu prihodnosti pa si ogledati, kako bomo v prihodnosti upravljali gospodinjske aparate in se razgibati z igro na konzoli Xbox Kinect, ki se odziva na gibanje.

 

Na sejmu bodo na voljo tudi številne ugodne ponudbe za udoben spanec in dobro počutje v prostem času. Podjetje Hitex postelje d.o.o. se bo predstavilo z novo linijo ležišč za bolj zdravo spanje, ki so prilagojena uporabnikovim potrebam in željam. Podjetje Ad Vita d.o.o., ki stavi na zdrav in udoben spanec, je svojo pestro ponudbo posteljnine dopolnilo z novimi bombažnimi posteljninami iz visokokakovostnega bombaža, novost v njihovi ponudbi pa je tudi nova Wellness linija Vitapur brisač in kopalnih plaščev iz 100 % bombaža. Velika ponudba izdelkov za zdravo in udobno spanje iz naravnih materialov ter edinstveni posteljni sistem za zdrav spanec Ergoform 2000 bo na ogled na razstavnem prostoru podjetja Dollar d.o.o.. Podjetje Trgodom iz Begunj na Gorenjskem, prepoznavno pod blagovno znamko Slovenska postelja, kot novost na letošnjem MOS predstavlja nov material za izdelavo žimnic in nadvložkov, ki omogoča popolno prilagodljivost obliki telesa. Hibridne vodne postelje Lectus slovenske proizvodnje bo na sejmu predstavilo podjetje Maremico d.o.o., ki poleg bogate ponudbe vodnih postelj svojim kupcem ponuja tudi patentirano modularno ležišče Leticia, ki ga oblikujejo individualno za vsakega posameznika na podlagi njegovih telesne konstitucije in spalnih navad. Tudi Hitex spanje d.o.o. na MOS predstavlja nove linije ležišč za bolj zdravo spanje, prilagojeno posameznikovim potrebam in željam. Podjetje Soven d.o.o. bo na sejmu predstavilo mikano naravno volno za polnjenje posteljnin, bio volneno izolacijo za naravne in ekološko varčne hiše in novo naravno volneno posteljnino, ki predstavlja zaščito za ležišče, odejo in vzglavnik. Podjetje Ionex d.o.o. predstavlja novo iono zobno ščetko za 100 % čiščenje zob s pomočjo polaritete, Barjans d.o.o. pa brezkontaktne sisteme za brisače, mila in dezinfekcijska sredstva.

 

Za ljubitelje kakovostnih vin bodo na MOS med drugim poskrbeli v P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. in Jeruzalem Ljutomer, ki bosta na sejmu predstavili novo trendno pijačo na osnovi penečega vina za mlade Joobles, letos že večkrat nagrajen Sauvignon Blanc iz serije vin Gomila, nov Rosé ter Traminec iz prestižne linije vin po izboru enologa Mitja´s. Ljubitelji dolenjske žlahtne kapljice bodo dobrodošli na razstavnem prostoru Kleti Zajc, ki bo na sejmu premierno predstavila vino Črni zajc, ki je zvrst intenzivno rdečih dolenjskih vin s poudarkom na modri frankinji, ter vino Beli zajc, ki zaokrožuje harmonično, svežo in igrivo doživetje vin Zajc. Vinogradništvo Družina Kos bo na sejmu prvič predstavila Kerner JI 2009, vino Vinske kraljice Slovenije za leto 2002. Bogata ponudba vin se obeta tudi na razstavnem prostoru Vinske kleti Goriška Brda, kjer bodo predstavljena kvalitetna vina blagovnih znamk Quercus, Villa Brici, Markiz, Baguera in A+. Podjetje Vi-ja d.o.o. pa se bo na sejmu predstavilo z novim strojem za rezanje slanine.

 

Na 44. MOS si bo mogoče ogledati tudi bogato turistično ponudbo. V organizaciji in koordinaciji Zavoda Celeia Celje kot regionalni destinacijski organizaciji za destinacijo Dežela Celjska se obeta predstavitev regijske turistične ponudbe Savinjske regije oz. 31 občin. Aktivno bo predstavljena ponudba 21 občin destinacije Dežele Celjska. Na skupnem razstavnem prostoru pa se bo predstavila še ponudba destinacije Savinjsko – Šaleško, ki vključuje 10 občin Zgornje Savinjske doline. Ponudniki pripravljajo pester animacijski program z degustacijami domačih eko dobrot, medenih izdelkov, domačih pekovskih dobrot in kruha, mesnih izdelkov, marmelad, sokov in vrhunskih vin. Potekala bo peka jabolčnega zavitka, poskusiti bo mogoče borovničeve dobrote. Obiskovalci si bodo lahko med drugim ogledali še predstavitve zvočne terapije s himalajskimi posodami Term Olimia. Terme Dobrna bodo pozornost namenile svojemu masažno lepotnemu centru Hiša na travniku, zato bodo izvajali promocijske masaže. V okviru Regionalnega dne, ki bo potekal v torek, 13.9., bo predstavljen Najboljši projekt Savinjske regije za 2010 ter Predstavitveni Katalog Savinjske regije. Na sejmu pa si bo mogoče ogledati še ponudbo Krasa in Brkinov ter Bele krajine.

 

Podjetje Nugget d.o.o. bo predstavilo nove dosežke lastnega razvoja v izdelavi nakita v črni barvi s površinsko obdelavo v ruteniju, ki je zadnji hit modnih ustvarjalcev v svetu mode. V segmentu izdelkov in storitev za prosti čas je tudi ponudba podjetja Neros d.o.o., ki bo na razstavnem prostoru predstavilo svoj novi proizvod otroških igral Gallus, ki so rezultat lastnega razvoja. MBT sistemi d.o.o. bo na 44. MOS predstavilo ortopedsko obutev MBT, Optika Clarus pa svoje optične storitve in sončna očala znanih blagovnih znamk.

 

44. MOS bo minil tudi v znamenju ponudbe in rešitev v prometu. Podjetje Lestako bo predstavilo odsevne trakove, ki jih je mogoče nalepiti na vsa motorna vozila in tako postati bolj viden. Predstavili bodo tudi nove opozorilne table, inovativne pasje table in ostale opozorilne table. Podjetje Plan-net d.o.o. se bo na sejmu predstavilo z inovativnimi električni skuterji e-max, ki ne ustvarjajo emisij, hkrati pa so poceni za vzdrževanje in popolnoma nemoteči za okolje. Pima-inter d.o.o. pa na sejmu predstavlja vodilnega evropskega proizvajalca lahkih štirikolesnih vozil oz. t.i. microcar vozil Aixam.

 

Burin YC d.o.o. bo na sejmu kot zastopnik in prodajalec Elanovih plovil za Slovenijo predstavil najmanjšo jadrnico Elan Performance 210, ki se je uvrstila med finalistke Evropska jadrnica leta 2012.

 

Freedom center Celje, generalni zastopnik počitniških vozil Hobby iz Nemčije, bo letos na sejmu poleg široke palete različnih modelov Hobby premierno predstavil njihovo novo modelno serijo Premium, s katero nemški proizvajalec uvaja nove smernice dizajna zunanjosti in notranjosti ter nove tehnologije izdelave v svetu prikolic. Na MOS bo predstavljena luksuzna dvoosovinka 610 UL Premium. Premierno bodo predstavili še ponjave za počitniška vozila ter paleto modelov danskega proizvajalca šotorskih prikolic Camp-let.

 

V predstavitev napovedi razstavljavcev na 44. MOS so vključeni vsi, ki so organizatorju v predvidenem roku posredovali informacije.

Varčevanje toplotne energije

Toplotna črpalka - naložba v topel dom, prihodnost in okolje

Investicija v toplotno črpalko je investicija v prav vse zgoraj omenjene aspekte. Kako, se sprašujete? Z nakupom toplotne črpalke boste zmanjšali stroške ogrevanja in nemudoma začeli ustvarjati prihranke, obenem pa boste v zameno dobili vedno topel dom in nekaj pozitivnega naredili tudi za okolje.

Plinski kondenzacijski kotel - odlična izbira

Tistim, ki plinski kondenzacijski kotel že dolgo uporabljate, se vam bo ta sestavek zdel nepotreben, namenjamo ga predvsem bodočim uporabnikom. Pisanja smo se lotili zaradi novih uporabnikov, ki se odločate za prehod...

Peletna peč poleti joka - kaj je narobe

Ogrevanje s kotli in pečmi na pelete velja za okolju prijazno z več vidikov. Pelete so izdelane iz lesnih ostankov, ki niso uporabni za kaj drugega. Material je suh, saj ga drugače nebi mogli stisniti v pelete....

Ogrevanje in hlajenje s toplotno črpalko Samsung v 2020

Samsung nova toplotna črpalka ClimateHub Mono in ClimateHub Split odslej ogreva in hladi hkrati, opremljena je z integriranim bojlerjem sanitarne vode, na izbiro sta dve izvedbi, mono in split, A+++ energijsko nalepko...

GRADNJA IN OBNOVE

Pasivna hiša po treh desetletjih razvoja in cena

Veliko graditeljev, ki želijo zgraditi novi dom, nima predstave kako na bivanje in porabo energije v hiši vpliva vrsta gradnje. V podjetju Xella so nam pojasnili prednosti ima pasivna hiša, zakaj se za takšnjo gradnjo odloči vedno več graditeljev, ter zakaj je pasivna hiša sinonim za udobje in...

Fasada - izolacija hiše malo drugače

Ko izoliramo fasado, poleg prihranka pri ogrevanju in prijetnega bivanja v hiši, želimo tudi osvežen videz hiše. Nekaj naredi že sveža barva fasade, pogosto pa je prenova fasadnega ovoja pametnejša rešitev.

Pluta rešitev za plesen, vlago in zatohlost

Zagotavljanje prijetnega in zdravega bivalnega okolja, trajnostna gradnja z uporabo  naravnih materialov, ki zagotavljajo  energetsko varčnost in dolgoročno varovanje okolja, so sodobni izzivi, ki si...

Gradnja hiše - je gradnja nizkoenergijske dražja od klasične

Koliko stane gradnja hiše - nizkoenergijske v primerjavi s klasično, za kakšno nizkoenergijsko hišo naj se odločim, kateri gradbeni material izbrati, kakšni so prihranki in kolikšno vlogo igrajo...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

»Samooskrba z električno energijo je ena mojih najboljših naložb«

Število malih sončnih elektrarn, vključenih v samooskrbo, zadnji dve leti v Sloveniji narašča. Leta 2018 smo jih postavili 1300 v skupni moči 13,1 MW, lani pa že 2482 v skupni moči 30,68 MW. Konec maja 2019 jo je postavil tudi Jože Jurhar iz Savinjske doline in danes pravi, da je to ena njegovih najboljših...

Postavitev sončne elektrarne in kako do dobrega izvajalca

Sončna elektrarna je najbolj razširjen in tudi najlažji način pridobivanja električne energije za lastne potrebe. Poglejmo zakaj. Cene sončnih elektrarn so v zadnjih desetih letih padle za več kot desetkrat, za...

Sončna elektrarna in toplotna črpalka - zastonj ogrevanje

Zadnje desetletje zaznamuje solarna revolucija in umik fosilnih goriv. Še pred desetletjem nihče ni pomislil na samooskrbo z elektriko, kot jo danes omogoča sončna elektrarna, še manj smo verjeli, da bi lahko...

Ogrevanje s soncem - sončna elektrarna in toplotna črpalka

Prijetna temperatura v bivalnih prostorih, ogrevanje s soncem, topla voda in dovolj elektrike za potrebe celotnega gospodinjstva, račun za elektriko pa minimalen. Sliši se skoraj preveč lepo, da bi bilo res, a dejstvo...

Aktualne novice

Navdihujoča slovenska praksa blaženja podnebnih sprememb ujeta na film

Ali ste vedeli, da tudi v Sloveniji delujejo pionirji iz energetsko intenzivnih sektorjev, ki so iznašli načine, s katerimi so znatno zmanjšali svoje izpuste toplogrednih plinov? V Umanoteri predstavljajo prvega izmed izdelkov v seriji kratkih filmov promocije dobrih praks zniževanja toplogrednih plinov, ki so jih...

Nova spletna revija Varčujem z energijo september 2020

 V septembru je izšla nova spletna številka revije Varčujem z energijo (74).

 

JUPOL znova prejemnik priznanja Trusted Brand

Revija Reader's Digest Slovenija in Mladinska knjiga Založba sta tudi letos javnosti predstavili izsledke opravljene raziskave o zaupanju potrošnikov v blagovne...

JUB sodeloval pri barviti prenovi prostorov Pediatrične klinike

Zadnji avgustovski petek je v stavbi ljubljanske Pediatrične klinike potekala barvita prenova prostorov dveh kliničnih oddelkov. Tako so sveže barvne odtenke dobili prostori na KO za...

Prezračevanje, klimatizacija

Zidna plesen, slab zrak?

Prezračevalni sistemi so gotovo eden najučinkovitejših načinov v boju proti vlagi, ko stavbo napade zidna plesen in imamo posledično slab zrak v njej. Prezračevalni sistem Orca odlikuje cenovna ugodnost in enostavnost vgradnje tako v starejše...

Prezračevanje v borbi s korona virusom

Okužba z virusom Covid 19 se lahko za veliko ljudi spremeni v resno obolenje, zato se mnogi sprašujejo, kaj se lahko zgodi, če bodo obiskovali, delali ali živeli v prostorih, ki so umetno prezračevani. Še posebej...

Prezračevanje Lunos - kakovosten sistem za zmerno ceno

Lunos prezračevalni sistem spada med decentralne sisteme za prezračevanje. Z rekuperacijo ali brez ga je mogoče vgraditi v katerikoli fazi gradnje. Odličen je  za sanacije in novogradnje. Brez ustrezne izmenjave...

Čas za varčevanje

Sedaj, ko več časa preživimo v svojih domovih, smo se začeli zavedati, da je dobro počutje v domačem bivalnem okolju zelo pomembno. To je tudi čas, ki od nas zahteva več racionalnosti pri nakupih. Med takšne...

Varčevanje vode

Biološko čiščenje vode brez elektrike

Lastniki objektov, ki so zgolj občasno naseljeni ali samo v sezonski uporabi, se prej ali slej srečajo z izzivom čiščenja odpadnih voda. Ta je še toliko večji, če gre za lokacijo brez električne energije ali slabo obiskan počitniški objekt. Vendar so specialisti našli rešitev, ki se imenuje Biološka...

Koliko vode porabimo za vsakdanje stvari?

 Gospodinjstva porabijo od 10 do 40 % vse načrpane vode, od tega večino za stroje in pranje. Vsak dan iztočimo za splakovanje okoli 150 do 500 l vode. Povprečna dnevna poraba vode: Američani 425 litrov,...

Pitna voda iz deževnice

UV sterilizator vode PurePro® 6 GPM je naprava za dezinfekcijo (sterilizacijo) mikrobiološko oporečnih vod kot so kapnica, voda iz lastnih zajetij, vodnjakov in slabo vzdrževanih vodovodov. Naprava z...

Nova biološka čistilna naprava »one2clean+«

Popolno biološko čiščenje odplak je danes pri nas postalo nujno, saj je skoraj 3/4 površine Slovenije označeno kot vodovarstveno. To je posledica desetletij nespametnega ravnanja in odvajanja onesnaženih vod tja,...

ZELENA MOBILNOST

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v povprečju predstavlja 17 odstotkov vsega plina, ki se uporablja kot transportno gorivo.

Od 2030 samo še novi avto na elektriko ali hibrid

Stanje doma in okoli nas na področju električnega transporta za široko rabo kaže veliko bolj optimistično sliko, kot si predstavljajo mnogi kritiki. Poglejmo, kaj za električni avto drži, kaj ne drži, v...

Električna vozila - kaj pravi zdrava pamet

Z električnimi avtomobili se dogaja nekaj podobnega, kot z okoljskimi opozorili. Nasprotniki trdnih dejstev in opozoril okoljevarstvenikov so dolgo uporabljali vsa možna orožja, da bi negirali rastočo "nevarnost" -...

Kako se obnese električni avto v praksi?

Društvo za električna vozila Slovenije (DEVS) je zgleden znanilec elektro mobilnosti v Sloveniji. V neprofitnem društvu so že nekaj let uporabniki električnih avtomobilov, ki se jim prevozi na elektriko vsakodnevno...

Inštalacije

Regulacija talnega gretja Uponor Smatrix

Ko izbiramo ogrevalni sistem je regulacija talnega ogrevanja tako pri obnovah in novogradnjah ključna, če želimo z novim sistemom ogrevati maksimalno varčno in hkrati doseči maksimalno udobje bivanja. Večina ne ve, da se investicija za talno gretje hitreje povrne skozi nižje...

Cena talno gretje suhomontažni sistem

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo ter maksimalne prihranke ogrevanja.

Pametna hiša

Pri gradnji objektov, pa naj bodo to poslovne ali stanovanjske zgradbe, prihaja do vse večjih sprememb. Že pri njihovi zasnovi in načrtovanju se natančno ve, kako se bodo ogrevale, ohlajale in...

Kako učinkovito je ogrevanje sanitarne vode v Sloveniji

Vse prevečkrat se javnost zavaja z premalo točnimi navedbami o učinkovitosti posameznih ogrevalnih sistemov. Zaradi česar uporabnik, preden zamenja ogrevalni sistem, recimo za ogrevanje...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.