Razstavljavci na 44. MOS napovedujejo številne novosti in dodatne sejemske popuste za obiskovalce. Pripravili bodo nagradne igre in na razstavnih prostorih gostili domače in tuje poslovne partnerje in druge goste (tudi iz sveta zabave). Številni razstavljavci, ki ponujajo energetsko varčne in okolju prijazne izdelke, bodo obiskovalce seznanili tudi z možnostmi pridobitve subvencij države oz. Eko sklada.

 

mednarodni_obrtni_sejem_celje_2

44. MOS prinaša najbolj celovito ponudbo stavbnega pohištva. Podjetje AJM d.o.o. kot osrednjo letošnjo novost navaja drsno nagibna vrata s pohodnim pragom. Vrata so dobra rešitev za družine z majhnimi otroki, starejše, gibalno omejene posameznike, in vse, ki pripisujejo udobju velik pomen. Hkrati pa na MOS predstavljajo še inovativen sistem za avtomatizacijo doma, ki deluje na podlagi biometrije (prepoznavanje preko osebnih lastnosti – obraz in glas). Satler okna in vrata d.o.o. kot novost predstavlja energetsko varčno okno, vgradne globine 85 mm z lepljenim troslojnim steklom na krilo, ki zagotavlja najboljšo toplotno izolacijo in izredno stabilnost oken. Montis Sašo Furman s.p. ponuja obiskovalcem njihovega razstavnega prostora 10 % sejemski popust na vse izdelke in zastonj večstopenjsko prezračevanje oken. Podjetje Lingston d.o.o., ki je zastopnik italijanskega podjetja Alpac, bo slovenskemu trgu prvič predstavilo Presystem - prefabricirani montažni element za preprečevanje toplotnih mostov pri vgradnji stavbnega pohištva v okenske odprtine, ki hkrati omogoča visoko stopnjo zračne izolacije. Družinsko podjetje Kosič d.o.o. bo na letošnjem sejmu MOS predstavilo nova garažna vrata Normstahl iz serije g60, novo generacijo pogonov garažnih vrat Magic in nova stranska lamelna vrata serije Top z novim vodenjem ter izboljšanim tesnenjem. Jelovica okna d.o.o. bo na sejmu prvič predstavila svojo novo linijo notranjih vrat in nov paket oken z dodatki. Podjetje Lesna TIP d.d. bo obiskovalcem na njihovem razstavnem prostoru ponudilo posebne popuste pri nakupu notranjih vrat. Velik poudarek na notranjih vratnih krilih dajejo tudi v podjetju Štajerles trade d.o.o.. Wienerberger Opekarna Ormož d.d. pa napoveduje, da bo z njihovim novim izdelkom Dryfix pasiv z omarico za zunanje žaluzije, ki omogoča vgradnjo žaluzij pri gradnji z opeko Porotherm profi, gradnja pasivne opečne hiše odslej še lažja. Podjetje Matjaž d.o.o., generalni zastopnik znamke Hörmann za Slovenijo, pa bo na MOS ekskluzivno predstavilo nove oddajnike za vrata, ki poleg elegantnega dizajna omogočajo dodatne funkcije za še večje ugodje upravljanja vrat. Dobavljivi bodo v začetku leta 2012. Pri sekcijskih garažnih vratih je novost ThermoFrame, ki omogoča do 12,5 % boljšo toplotno izolacijo, pa tudi nova spiralna hitrotekoča vrata HS 7030 PU v vrhunski obliki, sporočajo iz podjetja.

 

Podjetji Termotom d.o.o. in Termoflor d.o.o. se na sejmu predstavljata skupaj s programom zimskih vrtov in nadstreškov za avtomobile, za prekritje teras, balkonov, gostinskih lokalov, industrijskih ter skladiščnih prostorov. Novost so konzularni nadstreški in nadstreški s kolesarnico. Kamnoseštvo Žunko d.o.o. se bo med drugim predstavilo z novimi modeli monolitov oz. dekorativnimi skalami za vrt, pa tudi graniti iz Indije, Kitajske in ostalih držav.

Ekokult d.o.o. bo prvič predstavilo inovacijo pri linijskem odvodnjavanju - kanalete iz steklobetona, armirane s steklenimi vlakni, ki jih odlikuje majhna teža in velika tlačna trdnost. Podjetje Sam d.o.o., ki se ponaša s široko paleto izdelkov za gradnjo in opremo doma, v času MOS ponuja posebne popuste in znižane cene na preko 150 izdelkov iz programa: gradbeni material, barve in laki, vodovod in ogrevanje, orodje, keramika, elektro in vrtni program. Futura Limont d.o.o. bo na svojem razstavnem prostoru predstavilo nove dizajne RF balkonskih in stopniščnih ograj. Panele za zelene ograje in fasade Ascon Ekens, ki omogočajo zelenjavni ali okrasni vrt na balkonu ali terasi, pa si bodo obiskovalci lahko ogledali pri Humko d.o.o.. Silvaprodukt d.o.o. bo na 44. MOS predstavilo svojo bogato ponudbo za zaščito in trajnost lesa.

 

Les je v ospredju tudi pri podjetju Alfa Natura d.o.o., ki na MOS predstavlja blagovno znamko masivnih lesenih hiš Alfa Natura. Odlikujejo jo sodobne in atraktivne arhitekturne zasnove, ki v kombinaciji z energetsko varčnimi ter inovativnimi rešitvami inštalacij predstavljajo glavne atribute njihovih objektov. Sistem gradnje omogoča hitro in natančno realizacijo tako družinskih hiš kot tudi večetažnih poslovnih objektov in industrijskih hal. V podjetju med drugim pojasnjujejo, da imajo les in masivne lesene konstrukcije nasplošno nadpovprečno požarno odpornost. V nasprotju s prepričanjem laične javnosti, lahko les prenese večje požarno obremenitev kot jeklo ali beton, saj ima kot naravni material sposobnost samozaščite. Ogenj tudi v primerih daljše obremenitve napreduje le 2 do 3 cm v jedro prereza lesene konstrukcije. Zoglenela plast, ki nastane ob gorenju, hkrati ščiti nedotaknjeno notranjost in onemogoča dostop kisiku, ki je bistven za nadaljnje gorenje. Lesena konstrukcija tako gori le površinsko, bistven nosilni del konstrukcije pa je varno zaščiten pred vplivi požara, kar omogoča popolnoma varno evakuacijo iz objekta.

 

Na 44. MOS se obeta tudi bogata ponudba strešnih kritin in ostalega gradbenega materiala. Novost v prodajnem programu podjetja Meltal IS d.o.o. je strešna kritina Isodomus Classic. Gre za strešno kritino v obliki korca z izolacijo iz poliuretana, ki je dodatno zaščitena s plastjo pločevine na spodnji strani. Lesnina inženiring d.d. bo na sejmu predstavila svoja dobro poznana izdelka Termotop in strešno kritino Gerard, ki skupaj zagotavljata popoln strešni sistem. Fužinar d.o.o. predstavlja svoj program paraprepustnih in parazapornih strešnih folij ter prodajo in montažo stavbnega pohištva. Altrad Bauman se predstavlja z dvema novima produktoma, in sicer mini dvigaloma, ki se pritrdita na fasadni oder. Geoservis d.o.o. pa instrument za učinkovito merjenje prostora z visoko natančnostjo v treh dimenzijah Leica 3d Disto, ki je po njihovih zagotovilih popolna novost na tržišču.

 

Letošnja novost v ponudbi podjetja Agregat d.o.o. so kompaktne prezračevalne naprave pokončne, ležeče in stropne izvedbe proizvajalca Komfovent, nova generacija rekuperatorjev podjetja Helios za pasivne hiše in rekuperatorji za montažo pod strop.

 

Termo Shop d.o.o. se bo na 44. MOS ekskluzivno predstavil z novo kombinacijo toplotne črpalke Mitsubishi Zubadan, ki je delno izdelana pri njih. Obiskovalcem sejma ponujajo akcijsko ponudbo toplotnih črpalk ter klimatskih naprav za ogrevanje in brezplačno svetovanje o znižanju stroškov ogrevanja. Podjetje Nix d.o.o. v času sejma nudi sejemske popuste za dobavo in montažo klimatskih naprav in toplotnih črpalk. S Samsungovo toplotno črpalka EHS Z, ki predstavlja veliko novost na področju nizko temperaturnih toplotnih črpalk zrak/voda, se bo predstavilo podjetje Klima Petek d.o.o.. Euro klimatizacija d.o.o. poleg drugih blagovnih znamk na sejmu predstavljajo tudi LG electronics klimatske naprave, toplotne črpalke in prezračevalne naprave z rekuperacijo. Koop trgovina d.o.o. pa je letos svojo ponudbo dopolnila s programom električnega ogrevanja, ki obsega kompletne rešitve tako z varčnimi stenskimi radiatorji in talnim ogrevanjem.

 

Podjetje Izid d.o.o. bo na MOS premierno predstavilo popolnoma nov ogrevalni sistem, ki električno energijo direktno pretvarja v toplotno z izkoristkom nad 95%. Klima Sol d.o.o. predstavlja novo malo napravo za soproizvodnjo električne in termične energije Wolf GTK07, ki deluje na zemeljski plin in proizvaja 7 kW električne in 18 kW termične energije. AM-TEL bo na sejmu ekskluzivno predstavilo Sunnyheat IR grelne panele, ki so prvi brezžično kontroliran, okolju prijazen dolgovalovni IR sistem.

 

Biomasa d.o.o. kot popolno novost na letošnjem MOS napoveduje kombinirani kotel na polena in pelete Fröling SPDual z dvema ločenima kuriščema, ki omogoča prilagoditev izgorevanja posamezni vrsti energenta (obliki lesa) in s tem dosega najvišje možne izkoristke. Podjetje Eso inženiring d.o.o. bo prvič na sejmu MOS predstavilo 7 kW stenski kotel na pelete Therm, ki je primeren za nizkoenergijske in pasivne hiše in manjše objekte. Med novostmi bo tudi v živo predstavljen moderni uplinjevalni kotel na polena Biosmart, ki je najnovejši kotel v ponudbi podjetja Guntamatic.

 

Podjetje M Tom d.o.o. kot novi proizvajalec sedežnih garnitur v Sloveniji, ki na MOS nastopa prvič, bo predstavilo ergonomsko oblikovan računalniški fotelj Tomy, ki omogoča dolgotrajno delo na prenosnem računalniku. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi novo serijo stenskih in prenosnih bio-kaminov ter gorilnikov podjetja Hiša M d.o.o., ki bo do konca meseca septembra vsem obiskovalcem sejma omogočilo dodaten 10 % popust. Sejemske popuste za svoj program kuhinjskih in kopalniških pultov, kaminov, kaminskih oblog in ostali program napovedujejo tudi v podjetju Azur trade d.o.o.. Novo serijo ekokaminov evropske kakovosti, ki ne potrebujejo dimnika, bo po posebnih sejemskih cenah obiskovalcem ponudilo podjetje PTS Vauda d.o.o., ki je svojo prodajno ponudbo dopolnilo tudi z nadstreški za vrata in balkone.

 

Podjetje Vasci d.o.o. bo predstavilo nov revolucionaren produkt WallyFlex, ki pomeni nov korak k še večji uporabnosti centralnega sesalnega sistema. Družinsko podjetje Korak Rajko Misja s.p. bo predstavilo kompostna stranišča kanadskega proizvajalca Envirolet. Noele d.o.o. predstavlja kompostnike Gaja, s katerimi je mogoče vse biološke ostanke predelati v kompost v šestih tednih. Nov senzorski splakovalnik za pisoar VS1E, ki zagotavlja maksimalno higieno in zanesljivost, pa predstavlja podjetje Krn, Aleš Štefe s.p..

 

Energetska revija Varčujem z energijo bo na sejmu v soboto, 10. septembra, omogočila brezplačno energetsko svetovanje s področij ogrevanja in energetsko varčne gradnje. Vprašanja obiskovalcev sprejemajo po elektronski pošti energetski.svetovalec@siol.net ali na spletnem portalu www.varcevanje-energije.si. Energetsko svetovanje bo vršil Matjaž Valenčič, dipl. ing. str..

 

varcujem_z_energijo


Zelo dobro je na 44. MOS zastopano tudi področje izkoriščanja obnovljivih virov energije,. predvsem področje fotovoltaike. Podjetje Sol navitas d.o.o. bo tako letos na MOS predstavilo novosti v svoji ponudbi – lastni aluminijasti nosilni konstrukciji za pritrjevanje sončnih elektrarn ter otočnim sistemom za proizvodnjo električne energije. Slednji so, kot pojasnjujejo v podjetju, primerni za počitniške hišice in druge manjše objekte, ki nimajo možnosti priklopa na javno električno infrastrukturo. Metrotile See d.o.o. se bo predstavilo s panelom MetroSolar z integriranim fotovoltaičnim modulom za proizvodnjo ekološko čiste električne energije, kar po njihovih zagotovilih predstavlja edinstveno rešitev na področju jeklenih strešnih kritin. Podjetje Bisol d.o.o. na MOS predstavlja novo storitev nadzor in vzdrževanje sončnih elektrarn, ki zagotavlja dolgoročnejšo, varnejšo in še bolj donosno delovanje elektrarn. Sonel d.o.o. na svojem razstavnem prostoru pričakuje predstavnika japonskega proizvajalca solarnih modulov Kyocera, zato bodo poseben dan posvetili prav temu proizvajalcu. Podjetje Hermi d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo, prodajo in montažo strelovodne in prenapetostne zaščite, pa kot svojo letošnjo novost navaja konstrukcije za sončne elektrarne in zaščito sončnih elektrarn pred udarom strele. V podjetju Altia d.o.o. slovenskemu tržišču in tržiščem nekdanje Jugoslavije pod imenom Altia solar ponujajo celostne rešitve na področju fotovoltaike. Zastopajo podjetja RIGHI group, VIPIEMME s.r.l., ECO Easy covering in SILEX s.r.l., ki predstavljajo kakovostnega in zanesljivega partnerja z vrhunskimi referencami. Enostavno pot do sončne elektrarne pa obljubljajo tudi pri AmK d.o.o., kjer bodo na MOS predstavili svojo novo ponudbo manjših sončnih elektrarn Sončni paketi. V podjetju pojasnjujejo, da Sončni paketi vsebujejo vso potrebno opremo, projekt za izvedbo, tehnično dokumentacijo, navodila za enostavno in hitro izgradnjo sončne elektrarne ter navodila za priključitev v elektroenergetsko omrežje.

 

Podjetje Ekovit d.o.o., ki nudi celovite rešitve na področju načrtovanja in vgradnje toplotnih črpalk, mikrokogeneracij, prezračevalnih in solarnih sistemov ter solarnih elektrarn, in je hkrati zastopnik za atraktivne in tehnološko dovršene solarne svetilke za ulično razsvetljavo ter avtomobilske napajalnike za vozila na električni pogon avstrijskega podjetja HEI Solar Light, bo na sejmu predstavilo tudi novosti, ki jih razvija skupaj s poslovnimi partnerji. Predstavili bodo profesionalne solarne svetilke HEI za ulično razsvetljavo brez priklopa na električno omrežje ter napravo za mikro-kogeneracijo EKOwatt, ki omogoča, da ob pripravi toplote za ogrevanje prostorov proizvajamo tudi električno energijo. Posebno novost v svojem razstavnem programu bo predstavilo tudi podjetje Okras Mateja Sever s.p., ki bo obiskovalcem ponudilo dvobarvne žarnice, ki spreminjajo tudi svojo moč svetilnosti. Podjetje BLT d.o.o. pa se bo predstavilo tudi z novim programom svetil prihodnosti - LED svetil.

 

Podjetje Moj design d.o.o. bo na 44. MOS predstavilo dve novosti, in sicer laserski rezalnik za kovine HyperCut Laser 1330 in CNC obdelovalni stroj za obdelavo lesa HyperCut CNC 1225. Ajdovski Pipistrel d.o.o. se bo na sejmu predstavil z novim oddelkom. Prototipni oddelek, ki je opremljen z najsodobnejšimi tehnologijami na področju hitrega prototipiranja ter povratnega inženirstva, ponuja storitve 3D Vodnega reza, 3D Printanja, 3D Sceniranja in Robotskega 8 osnega rezkanja velikih formatov. Sinor d.o.o. pa se predstavlja s krivilnim strojem za krivljenje pločevine in strojem za rezanje stiroporja.

 

Metabo d.o.o. bo na razstavnem prostoru prvič v Sloveniji predstavil svetovno novost - baterijski magnetni vrtalnik MAG 28 LTX 32. Z novim Weinigovim štiristranskim skobeljnim strojem Cube, ki ga odlikuje avtomatska nastavitev dimenzije skobljanja in kontrola elementov na vhodu z laserji, se bo predstavilo podjetje Intercet d.o.o., prvič pa bo v Sloveniji predstavljen tudi vstopni model Weinigovih večlistnih krožnih žag. Japonska korporacija, globalni proizvajalec električnega ročnega orodja Makita bo na MOS prvič javno predstavila razloge za selitev svoje podružnice za Vzhodno Evropo z Dunaja v Ljubljano. Pomemben del njihove predstavitve pa bodo demonstracije uporabe njihove orodja.

 

Orca d.o.o. na letošnjem MOS predstavlja sistem ErgoPack, ki omogoča povezovanje palet brez sklanjanja, pripogibanja in hoje okoli palet. Poleg celovite predstavitve in svetovanja na razstavnem prostoru podjetja Era Koplas d.o.o. bodo lahko obiskovalci v času sejma tudi na njihovih prodajnih mestih deležni sejemskih ugodnosti.

 

Ugodnosti napoveduje tudi Delavska hranilnica d.d.. Obiskovalcem bodo na voljo številne ugodnosti pri pridobitvi kreditov in odprtju transakcijskega računa, nižje obrestne mere in tudi elektronsko bančništvo brez letnega nadomestila za prvo leto.

 

Sekcija elektronikov in mehatronikov pri OZS se predstavlja skupaj z odborom za znanost in tehnologijo pri OZS in partnerji (Institutom Jožef Stefan, Kemijskim inštitutom iz Ljubljane, Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru, Fakulteto za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani in drugimi). Predstavili bodo vrhunske tehnologije s področja elektronike, mehatronike, avtomatike, robotike, IKT in drugih področji. Pozornost bodo namenili tudi biomehatroniki, bioniki, nanotehnologiji, s čimer bodo MOS dodali dimenzijo mikro in nano oz. utrip razvoja novih in prihajajočih tehnologij.

 

Predstavniki slovenske podružnice Microsofta pa bodo obiskovalce sprejeli v domu in pisarni prihodnosti. Predstavili bodo, kako na preprost način izboljšati učinkovitost poslovanja, poskrbeti za varnost  podatkov ter pridobiti dobre stranke in jih tudi obdržati. Ob tem bo v pisarni prihodnosti med drugim moč preizkusiti napravo za videokonference, pametne mobilne telefone in tablične računalnike z operacijskim sistemom Windows, v domu prihodnosti pa si ogledati, kako bomo v prihodnosti upravljali gospodinjske aparate in se razgibati z igro na konzoli Xbox Kinect, ki se odziva na gibanje.

 

Na sejmu bodo na voljo tudi številne ugodne ponudbe za udoben spanec in dobro počutje v prostem času. Podjetje Hitex postelje d.o.o. se bo predstavilo z novo linijo ležišč za bolj zdravo spanje, ki so prilagojena uporabnikovim potrebam in željam. Podjetje Ad Vita d.o.o., ki stavi na zdrav in udoben spanec, je svojo pestro ponudbo posteljnine dopolnilo z novimi bombažnimi posteljninami iz visokokakovostnega bombaža, novost v njihovi ponudbi pa je tudi nova Wellness linija Vitapur brisač in kopalnih plaščev iz 100 % bombaža. Velika ponudba izdelkov za zdravo in udobno spanje iz naravnih materialov ter edinstveni posteljni sistem za zdrav spanec Ergoform 2000 bo na ogled na razstavnem prostoru podjetja Dollar d.o.o.. Podjetje Trgodom iz Begunj na Gorenjskem, prepoznavno pod blagovno znamko Slovenska postelja, kot novost na letošnjem MOS predstavlja nov material za izdelavo žimnic in nadvložkov, ki omogoča popolno prilagodljivost obliki telesa. Hibridne vodne postelje Lectus slovenske proizvodnje bo na sejmu predstavilo podjetje Maremico d.o.o., ki poleg bogate ponudbe vodnih postelj svojim kupcem ponuja tudi patentirano modularno ležišče Leticia, ki ga oblikujejo individualno za vsakega posameznika na podlagi njegovih telesne konstitucije in spalnih navad. Tudi Hitex spanje d.o.o. na MOS predstavlja nove linije ležišč za bolj zdravo spanje, prilagojeno posameznikovim potrebam in željam. Podjetje Soven d.o.o. bo na sejmu predstavilo mikano naravno volno za polnjenje posteljnin, bio volneno izolacijo za naravne in ekološko varčne hiše in novo naravno volneno posteljnino, ki predstavlja zaščito za ležišče, odejo in vzglavnik. Podjetje Ionex d.o.o. predstavlja novo iono zobno ščetko za 100 % čiščenje zob s pomočjo polaritete, Barjans d.o.o. pa brezkontaktne sisteme za brisače, mila in dezinfekcijska sredstva.

 

Za ljubitelje kakovostnih vin bodo na MOS med drugim poskrbeli v P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. in Jeruzalem Ljutomer, ki bosta na sejmu predstavili novo trendno pijačo na osnovi penečega vina za mlade Joobles, letos že večkrat nagrajen Sauvignon Blanc iz serije vin Gomila, nov Rosé ter Traminec iz prestižne linije vin po izboru enologa Mitja´s. Ljubitelji dolenjske žlahtne kapljice bodo dobrodošli na razstavnem prostoru Kleti Zajc, ki bo na sejmu premierno predstavila vino Črni zajc, ki je zvrst intenzivno rdečih dolenjskih vin s poudarkom na modri frankinji, ter vino Beli zajc, ki zaokrožuje harmonično, svežo in igrivo doživetje vin Zajc. Vinogradništvo Družina Kos bo na sejmu prvič predstavila Kerner JI 2009, vino Vinske kraljice Slovenije za leto 2002. Bogata ponudba vin se obeta tudi na razstavnem prostoru Vinske kleti Goriška Brda, kjer bodo predstavljena kvalitetna vina blagovnih znamk Quercus, Villa Brici, Markiz, Baguera in A+. Podjetje Vi-ja d.o.o. pa se bo na sejmu predstavilo z novim strojem za rezanje slanine.

 

Na 44. MOS si bo mogoče ogledati tudi bogato turistično ponudbo. V organizaciji in koordinaciji Zavoda Celeia Celje kot regionalni destinacijski organizaciji za destinacijo Dežela Celjska se obeta predstavitev regijske turistične ponudbe Savinjske regije oz. 31 občin. Aktivno bo predstavljena ponudba 21 občin destinacije Dežele Celjska. Na skupnem razstavnem prostoru pa se bo predstavila še ponudba destinacije Savinjsko – Šaleško, ki vključuje 10 občin Zgornje Savinjske doline. Ponudniki pripravljajo pester animacijski program z degustacijami domačih eko dobrot, medenih izdelkov, domačih pekovskih dobrot in kruha, mesnih izdelkov, marmelad, sokov in vrhunskih vin. Potekala bo peka jabolčnega zavitka, poskusiti bo mogoče borovničeve dobrote. Obiskovalci si bodo lahko med drugim ogledali še predstavitve zvočne terapije s himalajskimi posodami Term Olimia. Terme Dobrna bodo pozornost namenile svojemu masažno lepotnemu centru Hiša na travniku, zato bodo izvajali promocijske masaže. V okviru Regionalnega dne, ki bo potekal v torek, 13.9., bo predstavljen Najboljši projekt Savinjske regije za 2010 ter Predstavitveni Katalog Savinjske regije. Na sejmu pa si bo mogoče ogledati še ponudbo Krasa in Brkinov ter Bele krajine.

 

Podjetje Nugget d.o.o. bo predstavilo nove dosežke lastnega razvoja v izdelavi nakita v črni barvi s površinsko obdelavo v ruteniju, ki je zadnji hit modnih ustvarjalcev v svetu mode. V segmentu izdelkov in storitev za prosti čas je tudi ponudba podjetja Neros d.o.o., ki bo na razstavnem prostoru predstavilo svoj novi proizvod otroških igral Gallus, ki so rezultat lastnega razvoja. MBT sistemi d.o.o. bo na 44. MOS predstavilo ortopedsko obutev MBT, Optika Clarus pa svoje optične storitve in sončna očala znanih blagovnih znamk.

 

44. MOS bo minil tudi v znamenju ponudbe in rešitev v prometu. Podjetje Lestako bo predstavilo odsevne trakove, ki jih je mogoče nalepiti na vsa motorna vozila in tako postati bolj viden. Predstavili bodo tudi nove opozorilne table, inovativne pasje table in ostale opozorilne table. Podjetje Plan-net d.o.o. se bo na sejmu predstavilo z inovativnimi električni skuterji e-max, ki ne ustvarjajo emisij, hkrati pa so poceni za vzdrževanje in popolnoma nemoteči za okolje. Pima-inter d.o.o. pa na sejmu predstavlja vodilnega evropskega proizvajalca lahkih štirikolesnih vozil oz. t.i. microcar vozil Aixam.

 

Burin YC d.o.o. bo na sejmu kot zastopnik in prodajalec Elanovih plovil za Slovenijo predstavil najmanjšo jadrnico Elan Performance 210, ki se je uvrstila med finalistke Evropska jadrnica leta 2012.

 

Freedom center Celje, generalni zastopnik počitniških vozil Hobby iz Nemčije, bo letos na sejmu poleg široke palete različnih modelov Hobby premierno predstavil njihovo novo modelno serijo Premium, s katero nemški proizvajalec uvaja nove smernice dizajna zunanjosti in notranjosti ter nove tehnologije izdelave v svetu prikolic. Na MOS bo predstavljena luksuzna dvoosovinka 610 UL Premium. Premierno bodo predstavili še ponjave za počitniška vozila ter paleto modelov danskega proizvajalca šotorskih prikolic Camp-let.

 

V predstavitev napovedi razstavljavcev na 44. MOS so vključeni vsi, ki so organizatorju v predvidenem roku posredovali informacije.

Varčevanje toplotne energije

Geotermalna toplotna črpalka Thermia Calibra - trenutno najboljša

Geotermalne toplotne črpalke so najbolj ekonomičen način ogrevanja, hlajenja in priprave vroče sanitarne vode. So tudi dolgoročno najbolj zanesljiva rešitev in edina, ki za vir uporablja stabilno in zares obnovljivo energijo iz tal. Tovarna Thermia iz Arvike na Švedskem, velja za pionirja ki že 50 let razvija...

Zemeljski plin se splača in poplača

Oskrba z zemeljskim plinom postaja vedno bolj priljubljena, saj vse več ljudi prepoznava njegove prednosti pred drugimi energenti. Zemeljski plin lahko uporabljamo tako v industriji kot v stanovanjskih objektih, z njim...

Inovacije toplotne črpalke Panasonic - hladilni agregat ECOi-W

Družba Panasonic Heating and Cooling je naznanila nov hladilni agregat toplotne črpalke serije ECOi-W. Nova ponudba sedaj omogoča širok nabor učinkovitejših hladilnih rešitev HVAC za velike objekte, kot so hoteli,...

Toplotna črpalka za brezhibno ogrevanje z radiatorji

V zadnjih letih so bile zime različne. Od nadpovprečno hladnih, do rekordno toplih. Kakšna zima je pokazala zobe bolj kot smo vajeni, tako da so bili tudi stroški za ogrevanje višji kot običajno....

GRADNJA IN OBNOVE

Pasivne hiše v živo - za ogled odprtih 13 pasivnih hiš

Konzorcij pasivna hiša, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Eko sklad, j. s., že desetič organizirata dneve pasivnih hiš, ki bodo letos potekali od 8. do 10. novembra. V tem vikendu si bo mogoče brezplačno ogledati številne pasivne hiše po različnih krajih v Sloveniji.

Energetska prenova hiše brez napak

Konec zime je blizu in na vrata trka nova gradbena sezona. Investitorji, ki vas je zmotil sevajoči hlad mrzlih sten in previsoki stroški ogrevanja, jo gotovo že nestrpno pričakujete.

Suhi estrih - obnova tlaka in poda

Pri prenovi starejših hiš je čas, ki ga porabimo za obnovo tal, zelo pomemben. Dokler tla niso gotova, vse ostalo čaka. Ker je čas denar, uporaba suhih estrihov čedalje bolj narašča. Suhi estrihi so primerni za...

Vlaga v zidu - kako sanirati

Zidovi se lahko navlažijo iz stalnih in občasnih virov vlage, ki so nad in pod površino terena. Če je zid suh, to pomeni, da smo ga z gradbenimi prijemi pravilno zaščitili pred vdorom vlage, ter da se nahaja v...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Solarni moduli za sončne elektrarne - kako prepoznati dobre

Za solarne module je še kako pomembna kakovost, ki neposredno vpliva na donosnost sončne elektrarne v celotni življenjski dobi. Pred investicijo je smiselno preveriti koliko sončnega obsevanja zmore izbrani solarni modul pretvoriti v elektriko ter njegov upad moči v celotni življenjski dobi.

Baterija za shranjevanje elektrike Power Blox

Baterija za shranjevanje elektrike POWER BOX je bila predstavljena na preteklem sejmu Intersolar 2019. Gre za nagrajen sistem shranjevanja elektrike, švicarskega proizvajalca Stäubli.

Sončne elektrarne - pregled trga v Sloveniji

V letu 2018 smo pri gospodinjstvih opazili skokovito rast na področju samooskrbe z elektriko, ki jo omogočajo sončne elektrarne. Konec leta 2017 je bilo v Sloveniji skupno nameščenih 5.536 sončnih elektrarn v...

Sončna elektrarna poskrbi za ogrevanje vaše hiše

Zadnje desetletje zaznamuje solarna revolucija in umik fosilnih goriv. Še pred desetletjem nihče ni pomislil na samooskrbo z elektriko, kot jo danes omogoča sončna elektrarna, še manj smo verjeli, da bi lahko...

Aktualne novice

Ytong iz Kisovca prejemnik Okoljske nagrade

Na konferenci Okoljsko srečanje so pod okriljem Eko sklada in Časnika Finance podelili priznanja okolju najbolj prijaznemu podjetju, izdelku, postopku in storitvi. Med 18 prijavami na razpis v 4-ih kategorijah je družba Xella porobeton SI prejela nagrado za najboljši okoljski postopek, saj se z učinkovitim...

Bo trajnostna gradnja z novo direktivo postala evropska stvarnost

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo – GBC Slovenija je na četrto konferenco trajnostne gradnje, ki je letos potekala v prostorih Knauf Insulation Experience Centra (KIEXC) v Škofji Loki, privabilo 135...

Sejem vseh sejmov

52. MOS prinaša še bogatejšo ponudbo in ponovno segmetacijo sejma na pet ključnih področij: MOS Dom, MOS Turizem, MOS Tehnika, MOS B2B in MOS Plus. Sejem, ki ga lahko v Celju obiščete od 10. do 15. septembra, bo...

Blagovna znamka Jupol v praznovanju 50. rojstnega dne

Družba JUB je v prostorih Švicarije v Tivoliju pripravila sklepno praznovanje ob 50-letnici blagovne znamke JUPOL, ki je JUB-ova najuspešnejša in najmočnejša blagovna znamka. Na predstavitvi so lahko udeleženci...

Prezračevanje, klimatizacija

Prezračevanje, prezračevalni sistem in pogoste zmote

V prispevku predstavljamo katero prezračevanje dejansko potrebujemo, kako pravilno prezračevati in različne možnosti rešitve za centralni ali decentralni prezračevalni sistem.

Zračenje zaprtih prostorov

Zdi se, da smo v želji po čim večji energijski učinkovitosti svojih domov pozabili, čemu je dom sploh namenjen. To namreč ni laboratorij za doseganje prihrankov energije, ampak prostor, kamor se zatečemo po...

Revolucionarna klimatska naprava Samsung, ki ne piha

Samsung Electronics je pred časom lansiral revolucionarno stensko Wind-Free™ klimatsko napravo, ki ustvarja nadpovprečno prijetno bivalno klimo, nelagodje zaradi direktnega hladnega zračnega toka pa je preteklost....

Prezračevalni sistem v vsako hišo

Okna in vrata, ki odlično tesnijo, in toplotnoizolativna fasada zagotavljajo energijsko učinkovitost objekta. Pozimi nas ne zebe, poleti nam ni prevroče. Cena za to udobje je lahko visoka, če smo pozabili na...

Varčevanje vode

Rezervoarji za deževnico in biološke čistilne naprave

Rezervoarji za deževnico in biološke čistilne naprave morajo imeti dolgo življenjsko dobo, popolno tesniti, prenašati obremenitve in biti odporni na korozijo. Danes so lahko izdelani iz betona ali iz umetne mase, vprašanje je le, katera izvedba ima manj pomanjkljivosti.

Biološka čistilna naprava in pameten nakup

Ob veliki ponudbi raznih proizvajalcev se je potrebno odločiti za izdelek, ki bo izpolnil obljube in pričakovanja. Biološko čistilno bomo uporabljali več desetletij, delovati mora brezhibno in skoraj brez stroškov,...

Filtri za vodo - kristalno čista voda

Čista voda je edina tekočina, ki nemoteno pride do vseh celic, zato je osnova za dobro zdravje in vitalnost. Čsta voda prav gotovo ni voda, ki vsebuje klor, pesticide, kancerogene snovi in težke...

Nakup čistilne naprave – kaj moramo vedeti

Nakup male čistilne naprave ni enostaven, saj jo kupujemo za več desetletij. V tem času bo morala delovati brez napak, uporabniku pa povzročati čim manjše stroške. Ponudba na trgu je velika, zato so se v podjetju...

ZELENA MOBILNOST

Ukrepi za množičen prehod na električni avto

Električni avto ni več redkost preprosto zato, ker se izplača. Vlade, vključno z našo, pa so dolžne sprejemati ukrepe, ki bodo pospešili množičen prehod na elektrifikacijo.

Električni avto - nujno in takoj

Motor z notranjim zgorevanjem je premična in komplicirana kemična tovarna. Ima izjemno slab izkoristek, saj od vsakega litra bencina 6 deci spremeni v toploto in izpušne pline, samo ostanek služi resničnemu...

Električni avto da ali ne?

Če bi vse odpadne snovi, ki povzročajo neprijetne klimatske spremembe lahko odvedli v vesolje, električnega avta sploh nebi potrebovali. Naprej bi lahko kurili premog in nafto, večina toplotnih strojev pa bi lahko...

Finančna matematika za električni avto -  strošek za gorivo zamenjam z...

V praksi izkušnje za električni avto kažejo, da je ta zelo primeren za vse uporabnike, ki dnevno v povprečju opravijo vsaj 100 kilometrov in lahko baterijo polnijo doma. Ti spadajo v veliko skupino dnevnih migrantov,...

Inštalacije

Talno ogrevanje - suhomontažni sistem

Pri adaptacijah starih zgradb se pogosto pojavijo potrebe po vgradnji talnega ali stenskega ogrevanja, saj se običajno investitorji odločijo za vgradnjo ogrevalnega sistema, ki bi deloval najbolj učinkovito in tudi najbolj varčno.

Tako lahko lastniki varčujejo

Fosilna goriva se bodo zagotovo dražila, kar naredi obnovljive vire energije za ogrevanje objektov še bolj zanimive. Pri tem so zelo priročne toplotne črpalke, čeprav niso...

Varna uporaba je na prvem mestu

Takojšnja in enakomerna toplota, visoki izkoristki, nizka cena in največji dolgoročni prihranki so prednosti, zaradi katerih je uporaba zemeljskega plina v gospodinjstvih čedalje bolj razširjena. Pomembno pa je, da...

Menjam ogrevanje za talno

V želji za udobjem in ugodjem človeštvo že tisočletja prilagaja svoja bivališča razmeram v okolju. V hladnejših dneh leta je prostore kjer bivamo potrebno ogreti, da bi se v njih dobro počutili. Med več načini...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.