Na sejem po nasvet preden prenavljate in gradite

Ni zanemarljivo, da se je spremenil odnos investitorjev in njihova pričakovanja. Ljudje so se začeli zavedati pomena energijske učinkovitosti in posledično so vsi, vpleteni v gradnjo, dosegli večjo kakovost, razvili bolj kakovostne komponente

»Ni zanemarljivo, da se je spremenil odnos investitorjev in njihova pričakovanja. Ljudje so se začeli zavedati pomena energijske učinkovitosti in posledično so vsi, vpleteni v gradnjo, dosegli večjo kakovost, razvili bolj kakovostne komponente,« je dejala prof. dr. Martina Zbašnik Senegačnikz ljubljanske Fakultete za arhitekturo, ki je predstavlja monografijo Trajnostna zasnova energijsko učinkovitih družinskih hiš. Monografija je namenjena malo bolj zahtevnim investitorjem, ki imajo več strokovnega znanja, pa tudi arhitektom in projektantom. Ne govori le o osnovah, ampak tudi, kako takšno hišo optimalno zasnovati s stališča energijskega, okoljskega, cenovnega ocenjevanja. V monografiji prikazujejo različne sisteme stenskih, strešnih, stropnih, talnih konstrukcij, izvedenih v različnih tehnologijah gradnje. Ovrednotena okna iz različnih gradiv, ogrevalni in prezračevalni sistem ter različna kuriva.

 

sejem energetika

 

Na razstavnem prostoru GI ZRMK – Gradbeni center Slovenije vse sejemske dni informirajo bodoče investitorje in upravnike o novih trendih, tehnologijah, razvoju tehnike. Javne stavbe naj bi bile po letu 2018 skoraj nič energijske, dve leti kasneje pa še vse ostale stavbe, kar velja tako za novogradnje kot za prenovljene stavbe.

Med primeri dobrih praks, ki so na ogled na razstavnem prostoru, je eko-srebrna hiša, kjer so na ogled moderne tehnologije, načrtovanje, gradnja, predstavitev sistemov ogrevanja, stroškovni vidiki ogrevanja. »Ponujamo spletno aplikacijo Porabi manj, kjer lahko sami ugotovimo možne prihranke pri ogrevanju stavbe ali uporabi električnih aparatov v gospodinjstvu. Predstavljamo tudi projekt energetske prenove stavb, ker se tega lotevamo preveč stihijsko, tu pa pridejo investitorji, ki jim pojasnimo, katera je pravilna pot, preden začnejo obnavljati,« je povedala Neva Jejčič iz GI ZRMK.

Vir: Celjski sejem d. d.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE