Program Panasonic PRO Awards tudi letos nagrajuje najboljše v projektih HVAC+R (ogrevanje, prezračevanje, klimatiziranje in hlajenje). Med njimi so tudi štirje slovenski nominiranci.

Program Panasonic PRO Awards tudi letos nagrajuje najboljše v projektih HVAC+R (ogrevanje, prezračevanje, klimatiziranje in hlajenje). Tudi letos so v družbi Panasonic (Heating and cooling Europe) izbrali slovenske projekte, med katerimi so prepoznali odlične inovacije s Panasonicovimi rešitvami.

 

Panasonicove inovacije

Potovanje na Japonsko

Vsi kvalificirani udeleženci so prejeli tudi vrhunske tehnične brezžične slušalke Panasonic EAH-AZ70WE z energičnim zvokom Technics. Poleg objave v uvodnikih po vsej Evropi zmagovalce v posameznih kategorijah čaka nepozabno potovanje na Japonsko, ki bo vključevalo obisk Panasonicovega globalnega sedeža in obisk revolucionarnega trajnostnega pametnega mesta Fujisawa v bližini Tokia.

 

Kategorija najboljših komercialnih projektov

Letos med prijavniki blesti tudi pet slovenskih nominirancev. V poslovalnici Deichmann v Trbovlju, ki se poteguje v kategoriji »Best Commercial Project« (najboljši komercialni objekt), so želeli vzpostaviti sistem hlajenja in gretja z uporabo ventilatorskih konvektorjev. Projekt je bil zato projektiran za 55kW toplotno črpalko, ki s strehe, kjer je enota nameščena na ventilatorske konvektorje, dovaja hladno in toplo vodo. Največja ovira projekta je bila prostorska omejitev, saj je bila prostor, namenjen vgradnji enote premajhen. Prav tako so isti prostor uporabljali kot garderobo. Drug izziv je bil ustvariti delno avtomatizirano klimatizacijo, ki bi jo kontrolirali z BMS centra v Nemčiji. Nominiranec je tako zagato vgradnje rešil z uporabo sistema monoblok, ki se je izkazal za najbolj primerno rešitev za pripravo sanitarne vode v poslovalnicah, kjer se uporabljajo notranji ventilatorski konvektorji. Dodatna prednost je vmesnik Modbus BMS, ki omogoča, da je toplotna črpalka enostavno in zanesljivo povezana s  BMS centrom v Nemčiji.

 

Panasonicove inovacije Deichmann Trbovlje

Deichamnn Trbovlje

Med prijavniki je tudi podjetje Slada d.o.o., ki so Panasonicovo rešitev uporabili v lastnem objektu in tako sodelujejo v kategoriji »Best commercial project« (najboljši komercialni projekt). Kot je dejal Renato Brodar, tehnično-prodajni svetovalec podjetja Slada d.o.o., so se v podjetju do nedavnega soočali z neučinkovito in dotrajano opremo za hlajenje objekta, prav tako pa so želeli zmanjšati stroške ogrevanja v objekta v hladnejših mesecih. Zato so se odločili za vgradnjo Panasonic toplotne črpalke. Ta jim sedaj v kombinaciji z obstoječim konvektorskim razvodom služi za hlajenje objekta v poletnih mesecih, v hladnejših mesecih pa z njo ogrevajo objekt ob podpori obstoječih plinskih kotlov.

 

Panasonicove inovacije Slada maloprodaja Celje

Maloprodaja Slada

baner toplotne crpalke

Najboljše stanovanjske rešitve

Med nominiranci v kategoriji »Best Residential project« (najboljši stanovanjski projekt) je Butična rezidenca v Mariboru. Gre za večstanovanjsko stavbo, v kateri je podjetje PROEN d.o.o. kot rešitev uporabilo 45 kW toplotno črpalko Aquarea zrak-voda. Glavni cilj naročnika je bil ponuditi najvišji standard nizkoenergijskih in ekoloških stanovanj v večstanovanjski stavbi. Poleg pametnih inštalacij je želel vključiti najsodobnejši način ogrevanja in hlajenja stanovanj ter pripravo sanitarne vode. Cilj je bil ponuditi prezračevanje stanovanj z rekuperacijo toplote. Osredotočil se je tudi na povezavo sistema s svojim upraviteljem/serviserjem bloka prek rešitve v oblaku. Naročnikove želje in zahteve so se izkazale za precejšen izziv. Naročnik je želel sistem ogrevanja, hlajenja in prezračevanja v najmanjšem možnem prostoru, da bi tako izgubil čim manj bivalnega prostora in posledično privarčeval pri stroških vlaganja. Drug izziv je bil tudi uresničitev naročnikove želje, da je celoten sistem povezan z upraviteljem/serviserjem bloka prek rešitve v oblaku. Želeli so imeti celotno rešitev enega proizvajalca. Naročnik je bil z rešitvijo družbe Panasonic – Heating and Cooling Europe izredno zadovoljen. Po besedah naročnika so bile s podano rešitvijo začrtane nove smernice za njihove prihodnje objekte.

 

Panasonicove inovacije Buticna rezidenca Maribor

Butična rezidenca v Mariboru

V kategoriji za »Best Residential Project«  sodeluje tudi projekt Tri vile; gre za tri stanovanjske objekte v Mariboru, kjer je za HVAC rešitev poskrbelo podjetje PROEN d.o.o. Slednje je za naročnika, podjetje MGD d.o.o., izvedlo inštalacijo Panasonicovih rešitev za gretje in hlajenje in s tem odlično ustreglo naročnikovi želji pri ustvarjanju ničenergijske stanovanjske stavbe z najnovejšimi tehnologijami. Priporočili so jim vgradnjo toplotnih črpalk serije Aquarea ALL in ONE. Kot je dejal Marko Kacl, direktor podjetja MGD d.o.o., so celoten sistem namestili brez vidnih zunanjih cevi. S črpalko so zagotovili ogrevanje stavb in pasivno hlajenje preko talnega ogrevanja. Najnovejše hladilno sredstvo R32 je omogočilo daljšo razdaljo med notranjo in zunanjo enoto, zaradi česar so zunanje enote lahko namestili na strehe. Ker so bile enote na sončni strani, je podjetje PROEN d.o.o. ponudilo dodatne zunanje senzorje, ki so jih namestili na senčno stran objektov. Vsi sistemi preko adapterjev ponujajo tudi povezavo prek Aquarea Cloud aplikacije s servisno pisarno. Naročnik se je pri uporabljeni rešitvi naučil veliko novega, med drugim tudi kako večstanovanjski problem rešiti z eno samo HVAC enoto. Prav zato za svoje naslednje projekte že načrtujejo enako rešitev.

 

Panasonicove inovacije Tri vile maribor

Projekt Tri vile v Mariboru

V kategoriji »Best Hospitality Project« (najboljši gostinski projekt) se za prvo nagrado poteguje tudi projekt Avio Pub. Naročnik je želel zmanjšati stroške ogrevanja z obstoječim klasičnim ogrevanjem na paletno peč. Precejšen izziv je predstavljala vročina in vlaga v restavraciji v poletnem času. Naročnik ni želel posegati v notranjost restavracije zaradi zelo sofisticirano opremljene notranjosti restavracije. Ker Panasonic ponuja široko paleto izdelkov, je prišla ekipa podjetja Andrej Šilc s. p. do dobre rešitve.

 

Panasonicove inovacije Avio Pub Primorska

 

Za vgradnjo v manjše prostore so uporabili kasetne enote 5kW, v glavni restavraciji pa 14 kW visokotlačne kanalske enote, ki so jih pritrdili na obstoječe prezračevalne cevi, brez poseganja v notranjost restavracije. Z eno vrsto sistema je naročnik pokril ogrevanje z nižjimi stroški kot prej in hlajenje za poletni čas. Sisteme je zelo enostavno upravljati s pomočjo oblikovanega daljinskega upravljalnika. Stroški naročnika so se v primerjavi s prejšnjim ogrevalnim sistemom bistveno znižali, povračilo investicije pa bo pokrito v kratkem času. Naročnik je z enotnim sistemom za gretje in hlajenje pridobil dodaten prostor in čas, saj mu ni treba skladiščiti in prevažati običajnih virov ogrevanja (les, peleti, ...)


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Panasonic marketing Europe GMBH
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Ogrevalni sistemi in izračun stroškov ogrevanja v prihodnji ogrevalni sezoni

Zima, ki je pred nami, bo dolga in zaradi vsesplošnih podražitev energentov, tudi ogrevanje dražje, kot smo bili vajeni v preteklih letih. Koliko bomo porabili za ogrevanje, je odvisno od večih faktorjev, predvsem pa od energetske učinkovitosti hiše ali stanovanja ter energenta s katerim bomo...

Kako do ugodnega in udobnega bivanja to zimo?

Pred vrati je nova ogrevalna sezona. Zaradi energetske krize, ki nas je zadela, se letošnje zime marsikatero gospodinjstvo boji. V luči trenutnih podražitev se vse pogosteje sprašujemo, kako zagotoviti ugodno...

Toplotna črpalka brez zunanje enote

Brezkompromisno kakovostna nemška tehnologija ogrevanja, hlajenja in prezračevanja STIEBEL ELTRON osvaja svet. Dovolite, da postane del vašega vsakdanjega življenja ter utrdite svoj pogled na...

Toplotna črpalka: cena in kako se investicija povrne v 2022?

Investitorje v novi ogrevalni sistem velikokrat prestrašijo cene toplotnih črpalk. Toplotna črpalka je v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja res nekoliko dražja, vendar se marsikdo ne zaveda, da ga lahko...

GRADNJA IN OBNOVE

Krediti Eko sklada za okoljske naložbe v 2022

Večkrat prejmemo vprašanja bralcev revije, ali je kredit Eko sklada ugodnejši v primerjavi s krediti komercialnih bank. V prispevku preverjamo aktualne pogoje kreditov, ki jih v letu 2022 omogočajo na Eko skladu.

JUBHome hiše v soseski Selo pri Ihanu

Zakonca Loboda sta se v novo JUBHome hišo na zeleni in mirni lokaciji vselila v letošnjem marcu. Njuna hiša je del čudovite nove stanovanjske soseske Selo pri Ihanu, kjer je vseh deset pasivnih hiš JUBHome že...

Stropno hlajenje in stropno ogrevanje za adaptacije in novogradnje

V najbolj vročih poletnih dneh si vsi najbolj želimo predvsem neslišnega in enakomernega hlajenja prostorov brez zoprnega pihanja in šumenja, ki ga povzročajo pri svojem delovanju klasične klimatske naprave. Ena...

Domača pisarna v mansardi:  svetla in varna pred poletno vročino

Med pandemijo je veliko ljudi svoje delo opravljalo na daljavo oziroma od doma, kar je za mnoge pomenilo številne izzive, povezane z organizacijo delovnika, ravnovesjem med delom in družino, dobrim počutjem in...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Obnovljivi viri energije in kako jih izkoristiti - primer iz prakse

Da je samooskrba korak v pravo smer, slišimo na vsakem koraku. Zelena prihodnost vse bolj vstopa v naš vsakdan in dvig cen energentov je še dodatno povečal zanimanje za obnovljive vire energije (OVE). Gospodinjstva in podjetja iščejo zelene rešitve, med katerimi so v ospredju zagotovo sončne elektrarne in...

Razgradnja sončne elektrarne

V preteklih dveh desetletjih smo na planetu namestili na milijone sončnih panelov. Uporabni so od 25 do 30 let, zato bodo čez 20 let mnogi zreli za odlagališče in reciklažo. Po 25 letih mraza, vročine in...

Ogrevanje s sončno energijo - kako postati energetsko neodvisen?

Razmere na trgu energentov se nenehno spreminjajo, nestabilnosti pa ni videti konca in energetska samooskrba je odgovor na dlani. Zakaj? Energetska neodvisnost, donosnost, udobje in...

Kako podražitve elektrike vpivajo na ogrevanje s toplotnimi črpalkami?

Uporabnike ogrevanja skrbi, kakšne so prognoze za podražitev električne energije? Kakšna bo cena električne energije za gospodinjstva v 2023, koliko so podražitve...

Aktualne novice

Zveza potrošnikov z novim skupinskim nakupom, tokrat sušilnih strojev

Zveza potrošnikov Slovenije organizira že peti skupinski nakup, tokrat sušilnih strojev s toplotno črpalko – ti lahko v primerjavi s kondenzacijskimi porabijo za 70 evrov manj električne energije na leto. ZPS bo v okviru skupinskega nakupa omogočila potrošnikom ugoden nakup na testu ZPS...

Nova spletna revija Varčujem z energijo

 V septembru je izšla nova spletna številka revije Varčujem z energijo (82).V kolikor revijo prebirate na tabličnem ali prenosnem računalniku z manjšim zaslonom, z miško priporočamo...

Cene energentov v letu 2022

Cene energentov so se na evropskih borzah višale že v lanskem letu, trend rasti pa se nadaljuje tudi letos. Visoke cene elektrike so odraz visokih cen energentov, borznih špekulacij in vojne v Ukrajini. Na končno...

Cena elektrike v 2022 regulirana - preverite ponudnike

Leto 2022 je za porabnike elektrike kaotično. Že lansko leto so, zaradi špekulativnih nakupov surovin na borzah ter korona krize, cene energentov pričele občutno rasti. Cena...

Prezračevanje, klimatizacija

Prezračevalni sistem za stanovanje: pametna naložba ali modna muha?

Kakovosten zrak v svojem domu lahko zagotovimo le tako, da redno odvajamo izrabljen zrak iz notranjih prostorov in ga nadomestimo s svežim. To lahko dosežemo le z rednim zračenjem. A v hladnem delu leta z odpiranjem oken občutno ohladimo bivalne prostore in povzročimo velike toplotne izgube, spomladi pa v svoj dom...

Prijetno bivanje s Samsung tehnologijo

Samsung je leta 2017 predstavil prvo klimatsko napravo s tehnologijo WindFreeTM. Sistrem hlajenja WindFree nežno in enakomerno širi zrak skozi tisoče mikroskopskih odprtin in...

Zakaj vgraditi klimatsko napravo?

Daikin klima je ustvarjena, da vas navduši. Če še nimate klime, je še čas, da poskrbite za poletno osvežitev. Če želite izbrati visoko kakovost klime z dolgo življenjsko dobo ter ugodno ceno, je Daikin klima...

Kakovost zraka v sodobnih zgradbah

Kakovost zraka v prostorih ima zelo velik vpliv na naš vsakdan, naše bivanje in počitek, saj v povprečju kar 90 % vsega razpoložljivega časa preživimo znotraj...

Varčevanje vode

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se nekontrolirano odvajale v zemljo. Ta ima sicer čistilno sposobnost in te odplake po naravni poti očisti,...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

Zbiralnik deževnice - banka lastne deževnice

Okoljske ekstreme z močnimi nalivi in sušnimi obdobji smo si povzročili sami. Sami lahko tudi ukrepamo in z enostavnimi ukrepi omilimo posledice. Na razpolago je izdelek, ki nam omogoča, da tudi sami vgradimo svoj...

Sistemi za zbiranje deževnice

Preudarni posamezniki vedno iščejo načine, kako v svoje življenje vpeljati nekaj novega, kar bi združevalo prijetno izkušnjo in bilo hkrati tudi koristno. Eden od naših predlogov je, da prestrežete brezplačno...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Talno gretje 2022 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v prostoru po vgradnji talega gretja vsaj 2 stopinji nižja. Večina starejših hiš se ogreva z...

Prenova kopalnice 2022 - kratek čas obnove in cena

Prenova kopalnice je super priložnost, da v stanovanju sami naredimo nekaj, kar nam bo še dolgo v zadovoljstvo. Praksa kaže, da lahko tudi v kopalnice z majhno kvadraturo z dobrim načrtovanjem spravite...

Je talno ogrevanje res za na smetišče zgodovine?

Malo nenavaden naslov, ki potrebuje razlago. V Delu je Bojan Žnidaršič izrekel trditev da “Talno gretje gre na smetišče zgodovine”. Strokovnjak na mnogih področjih in energetski svetovalec je trditev utemeljil...

Uponor Ecoflex VIP - jutrišnja tehnologija za ogrevalna omrežja

Ker EU stremi k temu, da do leta 2050 postane ogljično nevtralna in ker je pariški sporazum namenjen omejitvi globalnega dviga temperature na manj kot 2˚C, so podnebju prijazne in ogljično nevtralne rešitve pomemben...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

V Sloveniji se po podatkih Eko sklada vgrajuje največ toplotnih črpalk zrak - voda, kjer je vgrajena toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje, bolje poznana tudi pod nazivom visokotemperaturna...

V luči trenutne energetske krize je vse več govora o samooskrbi in možnosti izrabe danosti, ki nam jih nudi narava. Obnovljivi viri energije, med njimi tudi sonce, so postali izjemno pomembni in fotovoltaična...

Postopek zamenjave dobavitelja elektrike je za odjemalca prijazen in dokaj preprost, novi dobavitelj ob predaji vaših podatkov uredi zamenjavo. Gospodinjstvo najprej preveri pogoje odpovedi, ki jih je ob sklenitvi...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus....

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni...

Poleg zviševanja učinkovitosti je danes ena glavnih prioritet pri razvoju toplotnih črpalk tudi zniževanje hrupa le-teh. Kot primerjalna vrednost je seveda pomembna zvočna moč toplotne črpalke, še bolj pa je za...

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.