Marca 2022 se je v Domu Lenart skupaj s konzorcijskimi partnerji podjetja Sonce energija, visokotehnološkimi in socialno naprednimi podjetji, zaključille projektne aktivnosti v sklopu projekta Blockchain energetsko trgovanje z umetno inteligenco (BETAi). V sklopu projekta je bila v dom vgrajena sončna elektrarna, električna polnilnica in toplotna črpalka, s presežkom proizvedene elektrike pa bodo lahko trgovali na energetski tržnici. Na ta način bodo izboljšali energetsko samozadostnost, povečali porabo obnovljivih virov energije, nižji bodo stroški upravljanja. Na ta način so v Domu Lenart postali še bolj trajnostno naravnani in poskrbeli za povečano lokalno samooskrbo.

 

Blockchain dom lenart

Cilj projekta je bil za Dom Lenart razviti skupno platformo, ki omogoča neposredno avtomatsko trgovanje z električno energijo po sistemu peer to peer (P2P). Upravljavec platforme je podjetje SONCE energija, ključno logiko in metode umetne inteligence je razvilo podjetje Comcom, za kibernetsko varnost je poskrbelo podjetje Viris, razvoj krmiljenja naprav pa je prevzelo podjetje Eudom. Projekt je vključeval razvoj več izdelkov oziroma rešitev in storitev ter prenos tehnologij povezanih v celoto tehnoloških, socialnih in ekoloških inovativnih rešitev.

Objekt doma starostnikov vodilnega partnerja Doma Lenart je v času projekta postal testno okolje za razvoj inovativnih rešitev.

 

Blockchain dom lenart zakljucek

IZJAVA Gričnik, Zlatko:

“Domu sv. Lenart je s projektom BETAi omogočeno pametno upravljanje. Slednje pomeni, da avtomatizirano in učinkovitejše izkoriščamo obstoječe in nove vire energije, tudi s pomočjo umetne inteligence. Vsi sodelujoči partnerji so iskali in našli pametne rešitve, da oskrbovancem doma zagotovimo najboljše bivanjsko ugodje, kar smo dosegli tudi z vzpostavitvijo ustreznega prezračevanja v objektu. Z povečano uporabo obnovljivih virov energije je dom tudi bistveno prijaznejši do okolja.”

Projekt predstavlja novost na področju povečane energetske učinkovitosti in samozadostnosti ter povečanega deleža obnovljivih virov energije, prispeva k znižanju cene električne energije končnih odjemalcev, pripomore k decentralizaciji sistema, trajnostni naravnanosti in lokalni samooskrbi. 

baner soncne elektrarne


V.d. direktor Javne agencije RS SPIRIT Rok Capl:

“Projekt BETAi predstavlja prebojni mejnik na globalno povezanem energetskem področju.”


Državni sekretar Andrej ČUŠ, MGRT:

“Projekt neposredno rešuje izzive digitalne transformacije, vsaj na treh nivojih. Z uvedbo strojnega učenja energetskega Sistema prispeva k zniževanju stroškov in učinkovitemu ravnanju z energentom. Tehnologija veriženja blokov v trgovanje uvaja sledljivost in preglednost poslovanja. Ureditev poslovanja s pametnimi pogodbami pa olajša dostopnost in varnost pri oskrbi z električno energijo.”


Državni sekretar Cveto Uršiš, MDDSZ:

“Projekt je primer zelo dobre prakse zmanjševanja stroškov in pametnega upravljanja v objektih domov za ostarele, zato upam da bo za vašo idejo slišal še kakšen podoben zavod.”


Partnerji so v sklopu projekta izmenjali mnogo znanj in primerov dobrih praks. S komplementarnim znanjem in razvito tehnologijo lahko objekte, kot je Dom Lenart, nadgradijo do te mere, da izkoristijo lastne potenciale samooskrbnosti, se povežejo  z drugimi proizvajalci čiste električne energije preko P2P tržnice, optimizirajo porabo električne in toplotne energije ter ustvarijo dodatne prihranke. Prihranki imajo pozitiven ekonomski učinek za uporabnike objekta in stranke v bilančni skupini, zmanjšana poraba energije pa pomembno prispeva k čistejšemu okolju.

 

Blockchain dom lenart sonce energija

 

Naložbo sta delno sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

Več informacij o projektu najdete na TEJ POVEZAVI.Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.