Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani smo obiskali že 49. sejem Dom, ki je največji tovrstni v Sloveniji in ima najdaljšo tradicijo.  Pod skupnim sloganom »Gradimo skupaj« se je letos na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavilo 599 podjetij iz 30 držav. Po mnenju in primerjavi izkušenega razstavljavca je Megra v Gornji Radgoni sejem z veliko ponudbo in manj obiska, Obrtni Sejem v Celju pa prireditev z velikim obiskom in manj resnimi kupci. 
 

Nagrajeni izdelek  Kovinoplastike

Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS je skupaj z Gospodarskim Razstaviščem letos prvič podelilo nagrade »Zelena misija« za energetsko varčen in okolju prijazen izdelek. Prijavljenih je bilo 17 izdelkov, predvsem stavbno pohištvo,  ogrevalna in sanitarna tehnika, izolacijski materiali in fasade, ter naprave za ravnanje s fekalijami.

Po mnenju štiričlanske strokovne komisije zahtevam razpisa najbolj ustreza univerzalno okensko krilo Unisash Arx View, podjetja Kovinoplastika Lož. Ima nizko toplotno prehodnost in večji delež svetle odprtine. Bolje prestreza sončno energijo in ima večjo svetlobno prepustnost, zato bomo za osvetljevanje prostorov porabili manj energije. Okno dobro duši zvok, je bolj odporno proti vlomu, med izdelavo pa porabijo manj materiala in energije. Vanj lahko vgradimo tudi fotovoltaične dodatke in senčila. Krilo omogoča popolno avtomatizacijo okna in je opremljeno z novim, skritim okovjem. Do sedaj so izdelali prototip, njegov razvoj pa je sofinancira EU v sklopu programa LIFE. Prototip okna so prvič predstavili na lanskem Pariškem sejmu Batimat, kjer so nastopili skupaj s podizvajalcem Aluplast, ki je izdelal orodja za serijsko proizvodnjo. Okno je projekt domačega znanja, idejo so patentirali, vzorčno proizvodnjo in meritve bodo izvedli v kratkem, izdelek pa predstavili tudi na sejmih v tujini.

Vedno Toplo

Vedno Toplo je slogan podjetja Veto veletrgovina d.o.o. iz Ljubljane, ki je predstavilo  široko paleto plinskih kondenzacijskih kotlov De Dietrich, ki imajo dober izkoristek in še dovod zraka za zgorevanje skozi dimnik. Zaradi tega uporabniku ni potrebno vgrajevati posebnega dovoda zraka v prostor, kjer stoji kotel. Da vedo, kaj ponujajo, priča podatek, da so prodali lani preko 500 kosov zgolj enega modela plinskega kotla tega priznanega proizvajalca, ponujajo pa še 4 različne modele. Četrta  generacija kondenzacijskih kotlov je manjših dimenzij ob enaki toplotni moči, kar omogoča zlasti nov in zmogljivejši toplotni izmenjevalec izdelan iz aluminija in ne iz jeklene litine, kot do sedaj. Cene plinskih kotlov peči se začnejo pri 1540 €+ DDV, montaža z zagonom pa stane še dodatnih 300 €. Za vgradnjo novega plinskega sistema (ne kotla!) je po novem potrebno izdelati projekt ter pridobiti dimnikarsko soglasje in pečat inšpektorja parnih kotlov. Odlično prodajajo tudi električni oljni radiator De Longhi s prigrajenim kaloriferjem, ki zelo hitro ogreje zrak v prostoru, največ pa so jih do sedaj prodali v Kranjski Gori.

Polena + sekanci + peleti = KWB

Za proizvajalca KWB ni vprašanje, katero kurivo uporabiti, saj izdelujejo kotle za vse vrste lesnih kuriv. Pred leti je bilo največ povpraševanja po kotlih na polena, sedaj so jih prehiteli tisti na pelete, za kotle na sekance pa je zanimanje ves čas konstantno. Pelete za njih dobavlja njihov pogodbeni partner Peletiexpress iz Avstrije, ki jih edini pri nas dostavlja v razsutem stanju, s cisterno, podobno kot kurilno olje. KWB Avstrija ima v Sloveniji  podružnico s 5 zaposlenimi ter več zunanjih partnerjev. Izobraževalni program »KWB partner akademija« je namenjen inštalaterjem  in drugim pogodbenikom, s katerim jih izšolajo za montažo svojih kotlov. Na razpolago so štirje modeli kotlov na polena Classic (20-50 kW), Easy na pelete (10-30 kW), Multi na sekance (15-100 kW) in Power Fire (130-300 kW), ki so ga lani postavili v Hočah pri Mariboru, kjer ogreva poslovno stanovanjski objekt večjih dimenzij in še del soseske.

»Nevidna« klima

Lani so v Zagrebu sprejeli nov pravilnik, ki prepoveduje vgradnjo neestetskih dodatkov na balkone in fasade, s čimer so mišljene zunanje enote klimatskih naprav. Ta problem rešuje nova klimatska naprava Mimetico italijanskega proizvajalca Olimpia splendid. Spremenili so način zajemanja zraka in namesto aksialnega vgradili radialni ventilator, zaradi česar lahko na prednjo stran pritrdijo okrasno ploščo v barvi fasade, zrak pa vstopa in izstopa bočno.Zaradi tega je manjša tudi debelina enote, ki znaša samo 12 cm, zaradi česar jo lahko vgradimo v fasadno nišo, ob straneh pa pustimo režo za cirkulacijo zraka. Zunanji rob enote je zato poravnan s fasado in skoraj neviden. Visoko učinkovitost omogoča avtomatska regulacija hitrosti ventilatorja, trojni filter vgrajen v notranji enoti pa zrak očisti mehansko in kemično zaradi vgrajenega filtra z aktivnim ogljem. Moč ogrevanja pozimi znaša 1,3 – 4,7 kW, moč hlajenja pa do 3,7 kW ob najvišji porabi elektrike 2,1 kW, energetski razred A, pretok zraka od 340 do 620 m3/h.


Dvoslojna izolacijska plošča Röfix Light iz polistirena z dodatkom grafita

Kurišče za pelete KWB Easyflex z vrtilnim čistilnim sistemom zgorevalne rešetke

Levo običajna, desno tanjša zunanja klimatska enota Mimetico za vgradnjo v zidno nišo

Okvir okna Unisash Kovinoplastike Lož je lahko izdelan iz PVC, aluminija ali lesa

Proizvajalec Ursa toplotno izolacijo Pure One dobavlja v balah

Slabo prezračevanje in nizka temperatura notranje površine zidov so pogoj za nastanek plesni

Veto je predstavil tudi električni oljni radiator katerega delje kaloriferjem z ventilatorjem

Vrečasti zalogovnik KWB Bigpack z avtomatskim izvzemanjem lahko sprejme do tri tone pelet

 

Dvoslojna fasadna izolacija  

Unistar EPS- F 030 Alpin je polistirenska plošča za toplotno izolacijo, ki je izdelana iz dveh plasti. Osnovni blok, zaradi dodatka grafita sive barve, je zaradi povišane izolacijske sposobnosti lahko tanjši, kot če bi stavbo obložili z običajnimi EPS ploščami. Na zunanji strani ima dodano belo plast iz polistirena, namenjeno odbijanju toplotnega sevanja in preprečevanju ogrevanja sive osnovne plošče. Obe plasti sta homogeno spojeni zato ne bo prišlo do cepljenja. Oblika površine zadnje in prednje strani omogoča odlično sprijemljivost z lepilom na notranji in fasadno malto na zunanji strani. Žlebiči na zadnji strani prevzemajo morebitni višek lepila ki zato ne vdira v fuge med ploščami. Röhfix Unistar Light je lepilna malta, najprimernejša za montažo tovrstne izolacije, nanašamo jo po celotni dolžini v razmaku 15 cm in debelini 3-5 cm. Montaža poteka hitro in natančno, fasada pa je običajne tankoslojne izvedbe z vtisnjeno armaturno mrežico.

Notranja izolacija s Promatectom

Promatect- MC izolacijske plošče za notranjo izolacijo po obliki in teži spominjajo na plinobeton (Siporex), od slednjega pa se razlikujejo po kemični sestavi. Izdelane so iz kacijevega silikata (modificiran apnenec), v EU jih uporabljajo že 20 let in delujejo kot toplotni izolator, zaradi alkalnosti materiala (ph 10,5-12) pa še kemično preprečujejo rast plesni. Z vgradnjo povišamo temperaturo površine notranjega zidu in s tem lahko preprečimo kondenzacijo vlage ter nastanek plesni. Kadar stavbe ni možno toplotno izolirati z zunanje strani so takšne plošče dobra rešitev. Plesni s čiščenjem in beljenjem zidov ne moremo odpraviti, saj s tem nismo odstranili vzroka za nastanek. Posledica oblaganja s stiroporom  je zaradi točkastega lepljenja na zid lahko pojav plesni pod njim, kar lahko spet neugodno vpliva na klimo v prostoru.   

Postopek polaganja Promatect plošč začnemo s čiščenjem plesni z vodikovim peroksidom, nato zid nahrapavimo, ter po vsej površini nanesemo paropropustno lepilo Promat z zobato lopatico. Po lepljenju plošč lahko notranji paropropustni omet nanašamo po 24 urah. Uporabljajo tudi plošče klinaste oblike, ki se s 3 cm stanjšajo na 3 mm, z njimi pa prekrivajo le robove in kote. Sistem Promat je preverjen in ima certifikat Inštituta za gradbeništvo, Rosenheim. Proizvajajo jih v debelinah 25-50 mm, cena pa se giblje od 36 do 63 €/m2 z DDV, www.timopara.si 

Izolacija »Pure One«

Ursa PureOne je novejši proizvod z enakimi izolativnimi lastnostmi (0,035 W/m2K) kot druge podobne izolacije iz steklenih ali kamenih vlaken, od katerih se razlikuje predvsem po barvi, ki je bela. Na Japonskem in ZDA jo vgrajujejo že nekaj let, v EU pa spada med novejše proizvode.  Je za 20 % dražja od primerljivih izdelkov, je brez vonja, zaradi novih veziv na akrilni osnovi pa se vlakna med obdelavo in vgradnjo manj lomijo. Zaradi tega se manj praši ter omogoča prijetnejšo montažo. Vlakna izdelujejo iz mešanice peska in recikliranega stekla po enakem postopku kot vse podobne materiale. Pri tem mešanica steklene taline pada na hitro vrteči kovinski disk, s katerega se razletava v vse smeri in se strjuje v podolgovata bela vlakna. Po ohlajevanju vlakna utrjujejo in povezujejo z akrilnim vezivom. Izolacijo dobavljajo zvito v bale, izdelujejo v debelinah od 50 do 180 mm, uporabna pa je za tri namene, izolacijo poševnih streh, predelnih sten in stropov proti hladnim podstreham.

erevija Varčujem z energijo sejem dom kwb ursa veto kovinoplastika ogrevanje varčevanje energije
 
 
Varčevanje toplotne energije

Električno talno gretje - topel, udoben dotik tal

Električno talno ogrevanje MySun ob pravilni montaži in uporabi velja za zelo udoben, učinkovit in ekonomičen sistem ogrevanja, ki ima številne prednosti tako pred toplovodnimi sistemi ogrevanja kot tudi pred ostalimi oblikami električnega ogrevanja. Sistemi talnega električnega ogrevanja so primerni za vse...

Servis toplotne črpalke - zanesljivo delovanje

Čeprav se zdi, da v gospodinjstvu ne porabimo veliko energije, se motimo. 82 % vse porabljene energije porabimo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Za to obstaja rešitev, da izberete novi ogrevalni sistem, po...

Cena zemeljskega plina - trend nizkih cen se ohranja

Slovenski trg zemeljskega plina je dobro delujoč, o čemer nazorno pričajo podatki o cenah za končne uporabnike. Na maloprodajnem trgu so cene zemeljskega plina danes nižje kot pred osmimi leti. Podatki...

Toplotna črpalka in sončna elektrarna, cena, donos 2020

Toplotna črpalka in sončna elektrarna nam zagotovljata finančno varnost na dolgi rok. Stroški električne energije in stroški ogrevanja za gospodinjstva predstavljajo veliko obremenitev. Toplotna črpalka nam letne...

GRADNJA IN OBNOVE

Projektiranje hiše - nizkoenergijska hiša

Nizkoenergijska hiša je enostavno povedano hiša, ki naj bi za ogrevanje porabila med 20 in 50 kWh (ali 2 do 5 litrov olja/m2) energije na kvadratni meter ogrevane površine. Po merilih stroke je to zelo ohlapen standard, ki se omejuje zgolj na računsko potrebno toploto za...

Mansarda – ideje za opremljanje

Ob pogledu na fotografije lepo opremljenih mansard se zdi, da je urejanje bivalnih prostorov pod poševno streho preprosto. Dejstvo pa je, da je končni rezultat vedno posledica dobro premišljenih in skrbno načrtovanih...

Toplotna izolacija Multipor - zaščitite se pred mrazom in požarom

Toplotno-izolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v skladu z visokimi standardi kakovosti v energijsko varčnem in okolju prijaznem proizvodnem obratu, so izdelane iz povsem naravnih surovin....

Pasivna lesena hiša - kako izbrati pravo, zame najprimernejšo

Lesene hiše izpodrivajo klasične zidane hiše, nakup hiše izpodriva gradnjo hiše, energijsko varčne pasivne hiše izpodrivajo energijsko potratne hiše, obnovljivi viri izpodrivajo fosilna goriva....

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Je čiščenje sončnih elektrarn smiselno?

Da izkoristek sončne elektrarne z leti pada je razumljivo in s tem je verjetno seznanjen vsak (bodoči) lastnik sončne elektrarne ali najemodajalec površine. Učinkovitost solarnih modulov se z leti zmanjšuje, solarne celice pa se »starajo«. Kaj pa čiščenje sončnih elektrarn invzdrževanje,...

Naložba v sončno elektrarno je naložba z zajamčenim donosom

Tržnica SunContract še zdaleč ni namenjena samo gospodinjskim odjemalcem električne energije, temveč lahko s svojimi rešitvami občutno zmanjša stroške elektrike in posledično celotnega poslovanja...

Sončna elektrarna izračun

Sončna elektrarna pokaže izračun za primernost vgradnje na strehe vseh malo večjih stanovanjskih hiš, ki sanitarno vodo ogrevajo z električnimi grelci. Ugotovili smo, da je v tem primeru investicija v lastno...

Sončna elektrarna – pogosta vprašanja na forumih 2020

Sončna elektrarna vas ne bo pustila hladne zaradi mnogih pozitivnih učinkov, predvsem pa drastičnega znižanja stroška za elektriko, postali boste energetsko samooskrbni, vaš ekološki odtis pa se bo trajno...

Aktualne novice

Cena elektrike 2020 drastično navzdol

Cena elektrike se je v času korone za slovenska gospodinjstva in male poslovne odjemalce znižala za dobro tretjino. Na podlagi vladnega odloga namreč med 1. marcem in 31. majem ni treba plačevati prispevka za proizvodnjo iz obnovljivih virov in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike v...

Nova spletna revija Varčujem z energijo julij 2020

 V juliju je izšla nova spletna številka revije Varčujem z energijo (73). Zaradi korona virusa revijo izdajamo z mesečnim zamikom v dvojnem obsegu .

 

Vabljeni na dan odprtih vrat – Ytong hiša

Graditelji, pozor! Xella Slovenija vas vljudno vabi na dan odprtih vrat na ogled Ytong tipske hiše v Zavrhu pri Dobrni. Ogledali si boste tipsko hišo UNIKA, ki je trenutno v 3. gradbeni fazi in v celoti zgrajena z...

Cena elektrike v marcu drastično nižja

Preverjamo kakšna je cena elektrike v mesecu marcu 2020 na račun znižanja omrežnine, ki bo trajala začasno vse do 1. junija 2020. Agencija za energijo je v času krize s korona virusom znižala omrežnino za...

Prezračevanje, klimatizacija

Klima Panasonic TZ v koraku s prihodnostjo

Panasonicov oddelek Heating and Cooling je predstavil novo serijo klimatskih naprav za dom TZ. Nova stenska enota TZ ima manjše in elegantnejše ohišje, hkrati pa ohranja osupljivo moč in učinkovitost ter uporablja hladilno sredstvo R32. Tako v celoti zadovolji potrebe po zanesljivih rešitvah z zmanjšanim vplivom...

Nova klima naprava Panasonic TZ v koraku s prihodnostjo

Panasonicov oddelek Heating and Cooling je predstavil novo serijo klimatskih naprav za dom TZ. Nova stenska enota TZ ima manjše in elegantnejše ohišje, hkrati pa ohranja osupljivo moč in učinkovitost ter uporablja hladilno sredstvo...

Lokalno prezračevanje stavb - pot do zdravja

Ljudje preživimo veliko časa v prostorih, ki so veliko bolj zatesnjeni in manj zračni kot v preteklosti. Ker slabše prezračevanje vodi v nezdravo bivanje, je potrebno najti rešitev z mehanskim prezračevanjem....

Postavitev klimatske naprave - izbira primerne lokacije

Pravilna izbira lokacije za namestitev je pomembna odločitev, ko kupujete klimatsko napravo. Izkušen instalater vam bo vsekakor znal svetovati najbolj optimalno lokacijo v vašem prostoru, vseeno pa je koristno, da kot...

Varčevanje vode

Pitna voda iz deževnice

UV sterilizator vode PurePro® 6 GPM je naprava za dezinfekcijo (sterilizacijo) mikrobiološko oporečnih vod kot so kapnica, voda iz lastnih zajetij, vodnjakov in slabo vzdrževanih vodovodov. Naprava z osvetljevanjem s svetlobo valovne dolžine 254 nm (UV-C spekter), brez uporabe kemičnih sredstev, v vodi...

Biološko čiščenje vode brez elektrike

Lastniki objektov, ki so zgolj občasno naseljeni ali samo v sezonski uporabi, se prej ali slej srečajo z izzivom čiščenja odpadnih voda. Ta je še toliko večji, če gre za lokacijo brez električne energije ali...

Nova biološka čistilna naprava »one2clean+«

Popolno biološko čiščenje odplak je danes pri nas postalo nujno, saj je skoraj 3/4 površine Slovenije označeno kot vodovarstveno. To je posledica desetletij nespametnega ravnanja in odvajanja onesnaženih vod tja,...

Vodni kamen in čista pitna voda

Vodni kamen se neprenehoma nabira na vodovodni napeljavi, ventilih, grelcih, pralnih in pomivalnih strojih, umivalnikih, koritih, pipah in njihovih mrežicah, tuših, kopalnih kadeh, sanitarni keramiki, wc kotličkih in...

ZELENA MOBILNOST

Električna vozila - kaj pravi zdrava pamet

Z električnimi avtomobili se dogaja nekaj podobnega, kot z okoljskimi opozorili. Nasprotniki trdnih dejstev in opozoril okoljevarstvenikov so dolgo uporabljali vsa možna orožja, da bi negirali rastočo "nevarnost" - električna vozila.

Kako se obnese električni avto v praksi?

Društvo za električna vozila Slovenije (DEVS) je zgleden znanilec elektro mobilnosti v Sloveniji. V neprofitnem društvu so že nekaj let uporabniki električnih avtomobilov, ki se jim prevozi na elektriko vsakodnevno...

Kako deluje električni avto?

Elektromotor je najboljši pogonski stroj, ki je bil do danes izumljen. V primerjavi z motorjem z notranjim zgorevanjem je tri do štirikrat bolj učinkovit. Sestavljen je samo iz statorja in rotorja, njegova dodatna...

Muskova revolucionarna vizija električnega avta

Tovarna električnih avtomobilov Tesla je začela obratovati 2003, že čez pet let je bil v prodaji njihov Model S. Na začetku so želeli izdelati vozilo iz uporabnih delov običajnih avtov in vstaviti električni...

Inštalacije

Regulacija talnega gretja Uponor Smatrix

Ko izbiramo ogrevalni sistem je regulacija talnega ogrevanja tako pri obnovah in novogradnjah ključna, če želimo z novim sistemom ogrevati maksimalno varčno in hkrati doseči maksimalno udobje bivanja. Večina ne ve, da se investicija za talno gretje hitreje povrne skozi nižje...

Pametna hiša

Pri gradnji objektov, pa naj bodo to poslovne ali stanovanjske zgradbe, prihaja do vse večjih sprememb. Že pri njihovi zasnovi in načrtovanju se natančno ve, kako se bodo ogrevale, ohlajale in...

Cena talno gretje suhomontažni sistem

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo ter maksimalne prihranke ogrevanja.

Kako učinkovito je ogrevanje sanitarne vode v Sloveniji

Vse prevečkrat se javnost zavaja z premalo točnimi navedbami o učinkovitosti posameznih ogrevalnih sistemov. Zaradi česar uporabnik, preden zamenja ogrevalni sistem, recimo za ogrevanje...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.