Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani smo obiskali že 49. sejem Dom, ki je največji tovrstni v Sloveniji in ima najdaljšo tradicijo.  Pod skupnim sloganom »Gradimo skupaj« se je letos na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavilo 599 podjetij iz 30 držav. Po mnenju in primerjavi izkušenega razstavljavca je Megra v Gornji Radgoni sejem z veliko ponudbo in manj obiska, Obrtni Sejem v Celju pa prireditev z velikim obiskom in manj resnimi kupci. 
 

Nagrajeni izdelek  Kovinoplastike

Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS je skupaj z Gospodarskim Razstaviščem letos prvič podelilo nagrade »Zelena misija« za energetsko varčen in okolju prijazen izdelek. Prijavljenih je bilo 17 izdelkov, predvsem stavbno pohištvo,  ogrevalna in sanitarna tehnika, izolacijski materiali in fasade, ter naprave za ravnanje s fekalijami.

Po mnenju štiričlanske strokovne komisije zahtevam razpisa najbolj ustreza univerzalno okensko krilo Unisash Arx View, podjetja Kovinoplastika Lož. Ima nizko toplotno prehodnost in večji delež svetle odprtine. Bolje prestreza sončno energijo in ima večjo svetlobno prepustnost, zato bomo za osvetljevanje prostorov porabili manj energije. Okno dobro duši zvok, je bolj odporno proti vlomu, med izdelavo pa porabijo manj materiala in energije. Vanj lahko vgradimo tudi fotovoltaične dodatke in senčila. Krilo omogoča popolno avtomatizacijo okna in je opremljeno z novim, skritim okovjem. Do sedaj so izdelali prototip, njegov razvoj pa je sofinancira EU v sklopu programa LIFE. Prototip okna so prvič predstavili na lanskem Pariškem sejmu Batimat, kjer so nastopili skupaj s podizvajalcem Aluplast, ki je izdelal orodja za serijsko proizvodnjo. Okno je projekt domačega znanja, idejo so patentirali, vzorčno proizvodnjo in meritve bodo izvedli v kratkem, izdelek pa predstavili tudi na sejmih v tujini.

Vedno Toplo

Vedno Toplo je slogan podjetja Veto veletrgovina d.o.o. iz Ljubljane, ki je predstavilo  široko paleto plinskih kondenzacijskih kotlov De Dietrich, ki imajo dober izkoristek in še dovod zraka za zgorevanje skozi dimnik. Zaradi tega uporabniku ni potrebno vgrajevati posebnega dovoda zraka v prostor, kjer stoji kotel. Da vedo, kaj ponujajo, priča podatek, da so prodali lani preko 500 kosov zgolj enega modela plinskega kotla tega priznanega proizvajalca, ponujajo pa še 4 različne modele. Četrta  generacija kondenzacijskih kotlov je manjših dimenzij ob enaki toplotni moči, kar omogoča zlasti nov in zmogljivejši toplotni izmenjevalec izdelan iz aluminija in ne iz jeklene litine, kot do sedaj. Cene plinskih kotlov peči se začnejo pri 1540 €+ DDV, montaža z zagonom pa stane še dodatnih 300 €. Za vgradnjo novega plinskega sistema (ne kotla!) je po novem potrebno izdelati projekt ter pridobiti dimnikarsko soglasje in pečat inšpektorja parnih kotlov. Odlično prodajajo tudi električni oljni radiator De Longhi s prigrajenim kaloriferjem, ki zelo hitro ogreje zrak v prostoru, največ pa so jih do sedaj prodali v Kranjski Gori.

Polena + sekanci + peleti = KWB

Za proizvajalca KWB ni vprašanje, katero kurivo uporabiti, saj izdelujejo kotle za vse vrste lesnih kuriv. Pred leti je bilo največ povpraševanja po kotlih na polena, sedaj so jih prehiteli tisti na pelete, za kotle na sekance pa je zanimanje ves čas konstantno. Pelete za njih dobavlja njihov pogodbeni partner Peletiexpress iz Avstrije, ki jih edini pri nas dostavlja v razsutem stanju, s cisterno, podobno kot kurilno olje. KWB Avstrija ima v Sloveniji  podružnico s 5 zaposlenimi ter več zunanjih partnerjev. Izobraževalni program »KWB partner akademija« je namenjen inštalaterjem  in drugim pogodbenikom, s katerim jih izšolajo za montažo svojih kotlov. Na razpolago so štirje modeli kotlov na polena Classic (20-50 kW), Easy na pelete (10-30 kW), Multi na sekance (15-100 kW) in Power Fire (130-300 kW), ki so ga lani postavili v Hočah pri Mariboru, kjer ogreva poslovno stanovanjski objekt večjih dimenzij in še del soseske.

»Nevidna« klima

Lani so v Zagrebu sprejeli nov pravilnik, ki prepoveduje vgradnjo neestetskih dodatkov na balkone in fasade, s čimer so mišljene zunanje enote klimatskih naprav. Ta problem rešuje nova klimatska naprava Mimetico italijanskega proizvajalca Olimpia splendid. Spremenili so način zajemanja zraka in namesto aksialnega vgradili radialni ventilator, zaradi česar lahko na prednjo stran pritrdijo okrasno ploščo v barvi fasade, zrak pa vstopa in izstopa bočno.Zaradi tega je manjša tudi debelina enote, ki znaša samo 12 cm, zaradi česar jo lahko vgradimo v fasadno nišo, ob straneh pa pustimo režo za cirkulacijo zraka. Zunanji rob enote je zato poravnan s fasado in skoraj neviden. Visoko učinkovitost omogoča avtomatska regulacija hitrosti ventilatorja, trojni filter vgrajen v notranji enoti pa zrak očisti mehansko in kemično zaradi vgrajenega filtra z aktivnim ogljem. Moč ogrevanja pozimi znaša 1,3 – 4,7 kW, moč hlajenja pa do 3,7 kW ob najvišji porabi elektrike 2,1 kW, energetski razred A, pretok zraka od 340 do 620 m3/h.


Dvoslojna izolacijska plošča Röfix Light iz polistirena z dodatkom grafita

Kurišče za pelete KWB Easyflex z vrtilnim čistilnim sistemom zgorevalne rešetke

Levo običajna, desno tanjša zunanja klimatska enota Mimetico za vgradnjo v zidno nišo

Okvir okna Unisash Kovinoplastike Lož je lahko izdelan iz PVC, aluminija ali lesa

Proizvajalec Ursa toplotno izolacijo Pure One dobavlja v balah

Slabo prezračevanje in nizka temperatura notranje površine zidov so pogoj za nastanek plesni

Veto je predstavil tudi električni oljni radiator katerega delje kaloriferjem z ventilatorjem

Vrečasti zalogovnik KWB Bigpack z avtomatskim izvzemanjem lahko sprejme do tri tone pelet

 

Dvoslojna fasadna izolacija  

Unistar EPS- F 030 Alpin je polistirenska plošča za toplotno izolacijo, ki je izdelana iz dveh plasti. Osnovni blok, zaradi dodatka grafita sive barve, je zaradi povišane izolacijske sposobnosti lahko tanjši, kot če bi stavbo obložili z običajnimi EPS ploščami. Na zunanji strani ima dodano belo plast iz polistirena, namenjeno odbijanju toplotnega sevanja in preprečevanju ogrevanja sive osnovne plošče. Obe plasti sta homogeno spojeni zato ne bo prišlo do cepljenja. Oblika površine zadnje in prednje strani omogoča odlično sprijemljivost z lepilom na notranji in fasadno malto na zunanji strani. Žlebiči na zadnji strani prevzemajo morebitni višek lepila ki zato ne vdira v fuge med ploščami. Röhfix Unistar Light je lepilna malta, najprimernejša za montažo tovrstne izolacije, nanašamo jo po celotni dolžini v razmaku 15 cm in debelini 3-5 cm. Montaža poteka hitro in natančno, fasada pa je običajne tankoslojne izvedbe z vtisnjeno armaturno mrežico.

Notranja izolacija s Promatectom

Promatect- MC izolacijske plošče za notranjo izolacijo po obliki in teži spominjajo na plinobeton (Siporex), od slednjega pa se razlikujejo po kemični sestavi. Izdelane so iz kacijevega silikata (modificiran apnenec), v EU jih uporabljajo že 20 let in delujejo kot toplotni izolator, zaradi alkalnosti materiala (ph 10,5-12) pa še kemično preprečujejo rast plesni. Z vgradnjo povišamo temperaturo površine notranjega zidu in s tem lahko preprečimo kondenzacijo vlage ter nastanek plesni. Kadar stavbe ni možno toplotno izolirati z zunanje strani so takšne plošče dobra rešitev. Plesni s čiščenjem in beljenjem zidov ne moremo odpraviti, saj s tem nismo odstranili vzroka za nastanek. Posledica oblaganja s stiroporom  je zaradi točkastega lepljenja na zid lahko pojav plesni pod njim, kar lahko spet neugodno vpliva na klimo v prostoru.   

Postopek polaganja Promatect plošč začnemo s čiščenjem plesni z vodikovim peroksidom, nato zid nahrapavimo, ter po vsej površini nanesemo paropropustno lepilo Promat z zobato lopatico. Po lepljenju plošč lahko notranji paropropustni omet nanašamo po 24 urah. Uporabljajo tudi plošče klinaste oblike, ki se s 3 cm stanjšajo na 3 mm, z njimi pa prekrivajo le robove in kote. Sistem Promat je preverjen in ima certifikat Inštituta za gradbeništvo, Rosenheim. Proizvajajo jih v debelinah 25-50 mm, cena pa se giblje od 36 do 63 €/m2 z DDV, www.timopara.si 

Izolacija »Pure One«

Ursa PureOne je novejši proizvod z enakimi izolativnimi lastnostmi (0,035 W/m2K) kot druge podobne izolacije iz steklenih ali kamenih vlaken, od katerih se razlikuje predvsem po barvi, ki je bela. Na Japonskem in ZDA jo vgrajujejo že nekaj let, v EU pa spada med novejše proizvode.  Je za 20 % dražja od primerljivih izdelkov, je brez vonja, zaradi novih veziv na akrilni osnovi pa se vlakna med obdelavo in vgradnjo manj lomijo. Zaradi tega se manj praši ter omogoča prijetnejšo montažo. Vlakna izdelujejo iz mešanice peska in recikliranega stekla po enakem postopku kot vse podobne materiale. Pri tem mešanica steklene taline pada na hitro vrteči kovinski disk, s katerega se razletava v vse smeri in se strjuje v podolgovata bela vlakna. Po ohlajevanju vlakna utrjujejo in povezujejo z akrilnim vezivom. Izolacijo dobavljajo zvito v bale, izdelujejo v debelinah od 50 do 180 mm, uporabna pa je za tri namene, izolacijo poševnih streh, predelnih sten in stropov proti hladnim podstreham.

erevija Varčujem z energijo sejem dom kwb ursa veto kovinoplastika ogrevanje varčevanje energije
 
 

Varčevanje toplotne energije

Plinski kondenzacijski kotel - odlična izbira

Tistim, ki plinski kondenzacijski kotel že dolgo uporabljate, se vam bo ta sestavek zdel nepotreben, namenjamo ga predvsem bodočim uporabnikom. Pisanja smo se lotili zaradi novih uporabnikov, ki se odločate za prehod na plinski kotel, pa imate pri tem morda pomisleke.

Peletna peč poleti joka - kaj je narobe

Ogrevanje s kotli in pečmi na pelete velja za okolju prijazno z več vidikov. Pelete so izdelane iz lesnih ostankov, ki niso uporabni za kaj drugega. Material je suh, saj ga drugače nebi mogli stisniti v pelete....

Ogrevanje in hlajenje s toplotno črpalko Samsung v 2020

Samsung nova toplotna črpalka ClimateHub Mono in ClimateHub Split odslej ogreva in hladi hkrati, opremljena je z integriranim bojlerjem sanitarne vode, na izbiro sta dve izvedbi, mono in split, A+++ energijsko nalepko...

Toplotna črpalka Daikin ponovno daleč pred vsemi

Daikin je specialist za toplotne črpalke že več kot 60 let. Vgrajuje lastne kompresorje in lasten freon. Letno za razvoj namenijo 300 milijonov dolarjev, ter vodijo po številu inovacij v branži. Uporaba hladilnega...

GRADNJA IN OBNOVE

Pasivna hiša po treh desetletjih razvoja in cena

Veliko graditeljev, ki želijo zgraditi novi dom, nima predstave kako na bivanje in porabo energije v hiši vpliva vrsta gradnje. V podjetju Xella so nam pojasnili prednosti ima pasivna hiša, zakaj se za takšnjo gradnjo odloči vedno več graditeljev, ter zakaj je pasivna hiša sinonim za udobje in...

Fasada - izolacija hiše malo drugače

Ko izoliramo fasado, poleg prihranka pri ogrevanju in prijetnega bivanja v hiši, želimo tudi osvežen videz hiše. Nekaj naredi že sveža barva fasade, pogosto pa je prenova fasadnega ovoja pametnejša rešitev.

Pluta rešitev za plesen, vlago in zatohlost

Zagotavljanje prijetnega in zdravega bivalnega okolja, trajnostna gradnja z uporabo  naravnih materialov, ki zagotavljajo  energetsko varčnost in dolgoročno varovanje okolja, so sodobni izzivi, ki si...

Gradnja hiše - je gradnja nizkoenergijske dražja od klasične

Koliko stane gradnja hiše - nizkoenergijske v primerjavi s klasično, za kakšno nizkoenergijsko hišo naj se odločim, kateri gradbeni material izbrati, kakšni so prihranki in kolikšno vlogo igrajo...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

»Samooskrba z električno energijo je ena mojih najboljših naložb«

Število malih sončnih elektrarn, vključenih v samooskrbo, zadnji dve leti v Sloveniji narašča. Leta 2018 smo jih postavili 1300 v skupni moči 13,1 MW, lani pa že 2482 v skupni moči 30,68 MW. Konec maja 2019 jo je postavil tudi Jože Jurhar iz Savinjske doline in danes pravi, da je to ena njegovih najboljših...

Postavitev sončne elektrarne in kako do dobrega izvajalca

Sončna elektrarna je najbolj razširjen in tudi najlažji način pridobivanja električne energije za lastne potrebe. Poglejmo zakaj. Cene sončnih elektrarn so v zadnjih desetih letih padle za več kot desetkrat, za...

Sončna elektrarna in toplotna črpalka - zastonj ogrevanje

Zadnje desetletje zaznamuje solarna revolucija in umik fosilnih goriv. Še pred desetletjem nihče ni pomislil na samooskrbo z elektriko, kot jo danes omogoča sončna elektrarna, še manj smo verjeli, da bi lahko...

Ogrevanje s soncem - sončna elektrarna in toplotna črpalka

Prijetna temperatura v bivalnih prostorih, ogrevanje s soncem, topla voda in dovolj elektrike za potrebe celotnega gospodinjstva, račun za elektriko pa minimalen. Sliši se skoraj preveč lepo, da bi bilo res, a dejstvo...

Aktualne novice

Navdihujoča slovenska praksa blaženja podnebnih sprememb ujeta na film

Ali ste vedeli, da tudi v Sloveniji delujejo pionirji iz energetsko intenzivnih sektorjev, ki so iznašli načine, s katerimi so znatno zmanjšali svoje izpuste toplogrednih plinov? V Umanoteri predstavljajo prvega izmed izdelkov v seriji kratkih filmov promocije dobrih praks zniževanja toplogrednih plinov, ki so jih...

Nova spletna revija Varčujem z energijo september 2020

 V septembru je izšla nova spletna številka revije Varčujem z energijo (74).

 

JUPOL znova prejemnik priznanja Trusted Brand

Revija Reader's Digest Slovenija in Mladinska knjiga Založba sta tudi letos javnosti predstavili izsledke opravljene raziskave o zaupanju potrošnikov v blagovne...

JUB sodeloval pri barviti prenovi prostorov Pediatrične klinike

Zadnji avgustovski petek je v stavbi ljubljanske Pediatrične klinike potekala barvita prenova prostorov dveh kliničnih oddelkov. Tako so sveže barvne odtenke dobili prostori na KO za...

Prezračevanje, klimatizacija

Prezračevanje Lunos - kakovosten sistem za zmerno ceno

Lunos prezračevalni sistem spada med decentralne sisteme za prezračevanje. Z rekuperacijo ali brez ga je mogoče vgraditi v katerikoli fazi gradnje. Odličen je  za sanacije in novogradnje. Brez ustrezne izmenjave zraka se poleg vlage, povečuje vsebnost CO2 in radona.

Čas za varčevanje

Sedaj, ko več časa preživimo v svojih domovih, smo se začeli zavedati, da je dobro počutje v domačem bivalnem okolju zelo pomembno. To je tudi čas, ki od nas zahteva več racionalnosti pri nakupih. Med takšne...

Naravno prezračevanje ali mehansko prezračevanje je nujno

Glede na to, da med štirimi stenami preživimo veliko časa, je zelo pomembno, da v svojem domu ustvarimo zdravo bivalno klimo. Prvo vprašanje, ki se nam zastavi, je: kakšen zrak dihamo? Če nimamo prezračevalnega...

Plesen v prostoru - znebite se je in zadihajte svež zrak!

Prenove starogradenj in gradnje novih sodobnih hiš so iz materialov, ki dobro tesnijo in hkrati zelo slabo prepuščajo vlago. Zato se celo v novih hišah pri takšni gradnji pojavljajo težave z odvečnim kondenzom, ki...

Varčevanje vode

Biološko čiščenje vode brez elektrike

Lastniki objektov, ki so zgolj občasno naseljeni ali samo v sezonski uporabi, se prej ali slej srečajo z izzivom čiščenja odpadnih voda. Ta je še toliko večji, če gre za lokacijo brez električne energije ali slabo obiskan počitniški objekt. Vendar so specialisti našli rešitev, ki se imenuje Biološka...

Koliko vode porabimo za vsakdanje stvari?

 Gospodinjstva porabijo od 10 do 40 % vse načrpane vode, od tega večino za stroje in pranje. Vsak dan iztočimo za splakovanje okoli 150 do 500 l vode. Povprečna dnevna poraba vode: Američani 425 litrov,...

Pitna voda iz deževnice

UV sterilizator vode PurePro® 6 GPM je naprava za dezinfekcijo (sterilizacijo) mikrobiološko oporečnih vod kot so kapnica, voda iz lastnih zajetij, vodnjakov in slabo vzdrževanih vodovodov. Naprava z...

Nova biološka čistilna naprava »one2clean+«

Popolno biološko čiščenje odplak je danes pri nas postalo nujno, saj je skoraj 3/4 površine Slovenije označeno kot vodovarstveno. To je posledica desetletij nespametnega ravnanja in odvajanja onesnaženih vod tja,...

ZELENA MOBILNOST

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v povprečju predstavlja 17 odstotkov vsega plina, ki se uporablja kot transportno gorivo.

Od 2030 samo še novi avto na elektriko ali hibrid

Stanje doma in okoli nas na področju električnega transporta za široko rabo kaže veliko bolj optimistično sliko, kot si predstavljajo mnogi kritiki. Poglejmo, kaj za električni avto drži, kaj ne drži, v...

Električna vozila - kaj pravi zdrava pamet

Z električnimi avtomobili se dogaja nekaj podobnega, kot z okoljskimi opozorili. Nasprotniki trdnih dejstev in opozoril okoljevarstvenikov so dolgo uporabljali vsa možna orožja, da bi negirali rastočo "nevarnost" -...

Kako se obnese električni avto v praksi?

Društvo za električna vozila Slovenije (DEVS) je zgleden znanilec elektro mobilnosti v Sloveniji. V neprofitnem društvu so že nekaj let uporabniki električnih avtomobilov, ki se jim prevozi na elektriko vsakodnevno...

Inštalacije

Regulacija talnega gretja Uponor Smatrix

Ko izbiramo ogrevalni sistem je regulacija talnega ogrevanja tako pri obnovah in novogradnjah ključna, če želimo z novim sistemom ogrevati maksimalno varčno in hkrati doseči maksimalno udobje bivanja. Večina ne ve, da se investicija za talno gretje hitreje povrne skozi nižje...

Cena talno gretje suhomontažni sistem

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo ter maksimalne prihranke ogrevanja.

Pametna hiša

Pri gradnji objektov, pa naj bodo to poslovne ali stanovanjske zgradbe, prihaja do vse večjih sprememb. Že pri njihovi zasnovi in načrtovanju se natančno ve, kako se bodo ogrevale, ohlajale in...

Kako učinkovito je ogrevanje sanitarne vode v Sloveniji

Vse prevečkrat se javnost zavaja z premalo točnimi navedbami o učinkovitosti posameznih ogrevalnih sistemov. Zaradi česar uporabnik, preden zamenja ogrevalni sistem, recimo za ogrevanje...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.