Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani smo obiskali že 49. sejem Dom, ki je največji tovrstni v Sloveniji in ima najdaljšo tradicijo.  Pod skupnim sloganom »Gradimo skupaj« se je letos na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavilo 599 podjetij iz 30 držav. Po mnenju in primerjavi izkušenega razstavljavca je Megra v Gornji Radgoni sejem z veliko ponudbo in manj obiska, Obrtni Sejem v Celju pa prireditev z velikim obiskom in manj resnimi kupci. 
 

Nagrajeni izdelek  Kovinoplastike

Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS je skupaj z Gospodarskim Razstaviščem letos prvič podelilo nagrade »Zelena misija« za energetsko varčen in okolju prijazen izdelek. Prijavljenih je bilo 17 izdelkov, predvsem stavbno pohištvo,  ogrevalna in sanitarna tehnika, izolacijski materiali in fasade, ter naprave za ravnanje s fekalijami.

Po mnenju štiričlanske strokovne komisije zahtevam razpisa najbolj ustreza univerzalno okensko krilo Unisash Arx View, podjetja Kovinoplastika Lož. Ima nizko toplotno prehodnost in večji delež svetle odprtine. Bolje prestreza sončno energijo in ima večjo svetlobno prepustnost, zato bomo za osvetljevanje prostorov porabili manj energije. Okno dobro duši zvok, je bolj odporno proti vlomu, med izdelavo pa porabijo manj materiala in energije. Vanj lahko vgradimo tudi fotovoltaične dodatke in senčila. Krilo omogoča popolno avtomatizacijo okna in je opremljeno z novim, skritim okovjem. Do sedaj so izdelali prototip, njegov razvoj pa je sofinancira EU v sklopu programa LIFE. Prototip okna so prvič predstavili na lanskem Pariškem sejmu Batimat, kjer so nastopili skupaj s podizvajalcem Aluplast, ki je izdelal orodja za serijsko proizvodnjo. Okno je projekt domačega znanja, idejo so patentirali, vzorčno proizvodnjo in meritve bodo izvedli v kratkem, izdelek pa predstavili tudi na sejmih v tujini.

Vedno Toplo

Vedno Toplo je slogan podjetja Veto veletrgovina d.o.o. iz Ljubljane, ki je predstavilo  široko paleto plinskih kondenzacijskih kotlov De Dietrich, ki imajo dober izkoristek in še dovod zraka za zgorevanje skozi dimnik. Zaradi tega uporabniku ni potrebno vgrajevati posebnega dovoda zraka v prostor, kjer stoji kotel. Da vedo, kaj ponujajo, priča podatek, da so prodali lani preko 500 kosov zgolj enega modela plinskega kotla tega priznanega proizvajalca, ponujajo pa še 4 različne modele. Četrta  generacija kondenzacijskih kotlov je manjših dimenzij ob enaki toplotni moči, kar omogoča zlasti nov in zmogljivejši toplotni izmenjevalec izdelan iz aluminija in ne iz jeklene litine, kot do sedaj. Cene plinskih kotlov peči se začnejo pri 1540 €+ DDV, montaža z zagonom pa stane še dodatnih 300 €. Za vgradnjo novega plinskega sistema (ne kotla!) je po novem potrebno izdelati projekt ter pridobiti dimnikarsko soglasje in pečat inšpektorja parnih kotlov. Odlično prodajajo tudi električni oljni radiator De Longhi s prigrajenim kaloriferjem, ki zelo hitro ogreje zrak v prostoru, največ pa so jih do sedaj prodali v Kranjski Gori.

Polena + sekanci + peleti = KWB

Za proizvajalca KWB ni vprašanje, katero kurivo uporabiti, saj izdelujejo kotle za vse vrste lesnih kuriv. Pred leti je bilo največ povpraševanja po kotlih na polena, sedaj so jih prehiteli tisti na pelete, za kotle na sekance pa je zanimanje ves čas konstantno. Pelete za njih dobavlja njihov pogodbeni partner Peletiexpress iz Avstrije, ki jih edini pri nas dostavlja v razsutem stanju, s cisterno, podobno kot kurilno olje. KWB Avstrija ima v Sloveniji  podružnico s 5 zaposlenimi ter več zunanjih partnerjev. Izobraževalni program »KWB partner akademija« je namenjen inštalaterjem  in drugim pogodbenikom, s katerim jih izšolajo za montažo svojih kotlov. Na razpolago so štirje modeli kotlov na polena Classic (20-50 kW), Easy na pelete (10-30 kW), Multi na sekance (15-100 kW) in Power Fire (130-300 kW), ki so ga lani postavili v Hočah pri Mariboru, kjer ogreva poslovno stanovanjski objekt večjih dimenzij in še del soseske.

»Nevidna« klima

Lani so v Zagrebu sprejeli nov pravilnik, ki prepoveduje vgradnjo neestetskih dodatkov na balkone in fasade, s čimer so mišljene zunanje enote klimatskih naprav. Ta problem rešuje nova klimatska naprava Mimetico italijanskega proizvajalca Olimpia splendid. Spremenili so način zajemanja zraka in namesto aksialnega vgradili radialni ventilator, zaradi česar lahko na prednjo stran pritrdijo okrasno ploščo v barvi fasade, zrak pa vstopa in izstopa bočno.Zaradi tega je manjša tudi debelina enote, ki znaša samo 12 cm, zaradi česar jo lahko vgradimo v fasadno nišo, ob straneh pa pustimo režo za cirkulacijo zraka. Zunanji rob enote je zato poravnan s fasado in skoraj neviden. Visoko učinkovitost omogoča avtomatska regulacija hitrosti ventilatorja, trojni filter vgrajen v notranji enoti pa zrak očisti mehansko in kemično zaradi vgrajenega filtra z aktivnim ogljem. Moč ogrevanja pozimi znaša 1,3 – 4,7 kW, moč hlajenja pa do 3,7 kW ob najvišji porabi elektrike 2,1 kW, energetski razred A, pretok zraka od 340 do 620 m3/h.


Dvoslojna izolacijska plošča Röfix Light iz polistirena z dodatkom grafita

Kurišče za pelete KWB Easyflex z vrtilnim čistilnim sistemom zgorevalne rešetke

Levo običajna, desno tanjša zunanja klimatska enota Mimetico za vgradnjo v zidno nišo

Okvir okna Unisash Kovinoplastike Lož je lahko izdelan iz PVC, aluminija ali lesa

Proizvajalec Ursa toplotno izolacijo Pure One dobavlja v balah

Slabo prezračevanje in nizka temperatura notranje površine zidov so pogoj za nastanek plesni

Veto je predstavil tudi električni oljni radiator katerega delje kaloriferjem z ventilatorjem

Vrečasti zalogovnik KWB Bigpack z avtomatskim izvzemanjem lahko sprejme do tri tone pelet

 

Dvoslojna fasadna izolacija  

Unistar EPS- F 030 Alpin je polistirenska plošča za toplotno izolacijo, ki je izdelana iz dveh plasti. Osnovni blok, zaradi dodatka grafita sive barve, je zaradi povišane izolacijske sposobnosti lahko tanjši, kot če bi stavbo obložili z običajnimi EPS ploščami. Na zunanji strani ima dodano belo plast iz polistirena, namenjeno odbijanju toplotnega sevanja in preprečevanju ogrevanja sive osnovne plošče. Obe plasti sta homogeno spojeni zato ne bo prišlo do cepljenja. Oblika površine zadnje in prednje strani omogoča odlično sprijemljivost z lepilom na notranji in fasadno malto na zunanji strani. Žlebiči na zadnji strani prevzemajo morebitni višek lepila ki zato ne vdira v fuge med ploščami. Röhfix Unistar Light je lepilna malta, najprimernejša za montažo tovrstne izolacije, nanašamo jo po celotni dolžini v razmaku 15 cm in debelini 3-5 cm. Montaža poteka hitro in natančno, fasada pa je običajne tankoslojne izvedbe z vtisnjeno armaturno mrežico.

Notranja izolacija s Promatectom

Promatect- MC izolacijske plošče za notranjo izolacijo po obliki in teži spominjajo na plinobeton (Siporex), od slednjega pa se razlikujejo po kemični sestavi. Izdelane so iz kacijevega silikata (modificiran apnenec), v EU jih uporabljajo že 20 let in delujejo kot toplotni izolator, zaradi alkalnosti materiala (ph 10,5-12) pa še kemično preprečujejo rast plesni. Z vgradnjo povišamo temperaturo površine notranjega zidu in s tem lahko preprečimo kondenzacijo vlage ter nastanek plesni. Kadar stavbe ni možno toplotno izolirati z zunanje strani so takšne plošče dobra rešitev. Plesni s čiščenjem in beljenjem zidov ne moremo odpraviti, saj s tem nismo odstranili vzroka za nastanek. Posledica oblaganja s stiroporom  je zaradi točkastega lepljenja na zid lahko pojav plesni pod njim, kar lahko spet neugodno vpliva na klimo v prostoru.   

Postopek polaganja Promatect plošč začnemo s čiščenjem plesni z vodikovim peroksidom, nato zid nahrapavimo, ter po vsej površini nanesemo paropropustno lepilo Promat z zobato lopatico. Po lepljenju plošč lahko notranji paropropustni omet nanašamo po 24 urah. Uporabljajo tudi plošče klinaste oblike, ki se s 3 cm stanjšajo na 3 mm, z njimi pa prekrivajo le robove in kote. Sistem Promat je preverjen in ima certifikat Inštituta za gradbeništvo, Rosenheim. Proizvajajo jih v debelinah 25-50 mm, cena pa se giblje od 36 do 63 €/m2 z DDV, www.timopara.si 

Izolacija »Pure One«

Ursa PureOne je novejši proizvod z enakimi izolativnimi lastnostmi (0,035 W/m2K) kot druge podobne izolacije iz steklenih ali kamenih vlaken, od katerih se razlikuje predvsem po barvi, ki je bela. Na Japonskem in ZDA jo vgrajujejo že nekaj let, v EU pa spada med novejše proizvode.  Je za 20 % dražja od primerljivih izdelkov, je brez vonja, zaradi novih veziv na akrilni osnovi pa se vlakna med obdelavo in vgradnjo manj lomijo. Zaradi tega se manj praši ter omogoča prijetnejšo montažo. Vlakna izdelujejo iz mešanice peska in recikliranega stekla po enakem postopku kot vse podobne materiale. Pri tem mešanica steklene taline pada na hitro vrteči kovinski disk, s katerega se razletava v vse smeri in se strjuje v podolgovata bela vlakna. Po ohlajevanju vlakna utrjujejo in povezujejo z akrilnim vezivom. Izolacijo dobavljajo zvito v bale, izdelujejo v debelinah od 50 do 180 mm, uporabna pa je za tri namene, izolacijo poševnih streh, predelnih sten in stropov proti hladnim podstreham.

erevija Varčujem z energijo sejem dom kwb ursa veto kovinoplastika ogrevanje varčevanje energije
 
 
Varčevanje toplotne energije

Kamini in kaminske peči - najpogostejša vprašanja

Kamine, kaminske in tudi lončene peči se v zadnjih letih vračajo v naše domove. So dobrodošel in preprost sistem ogrevanja v prehodnih obdobjih (spomladi in jeseni), ko še ni potrebe po ogrevanju cele hiše, sodobne izvedbe kaminov in kaminskih peči z visokim izkoristkom pa so lahko v...

Lončene peči, kamini in zidani štedilniki

Namen teme je uporabnikom lončenih peči, kaminov in zidanih štedilnikov pojasniti kako pomembni so ustrezni ukrepi za pravilno in varno obratovanje teh naprav. Z upoštevanjem navodil  si uporabniki ...

Z ogrevanjem z IR paneli si privoščite sonce v vašem domu

Že poznate vse prednosti ogrevanja z IR paneli MySun? Ne samo, da sta začetna investicija pri odločitvi za IR panele nizka in montaža enostavna (brez prebojev in dodatne obdelave zidov), IR paneli so tudi izjemno...

Montaža toplotne črpalke je vsaj tako pomembna kot izbira modela?

Predstavljajte si sledeče: Vrnete se z dopusta na morju in ugotovite, da je drobna kapljica, ki se je nabirala na eni izmed cevi v kurilnici, drobno lužico na tleh kurilnice spremenila v manjše jezero, ki se je...

GRADNJA IN OBNOVE

Ytong hiša - primeri varčne tipske hiše, novi katalog 2020

Če vas zanima Ytong hiša vroča to jesen, vam priporočamo, da preverite posodobljen katalog, v katerem je Ytong hiša predstavljena z 58 različnimi primeri, od zelo dobre nizkoenergijske pa vse do pasivne hiše. Priporočamo, da na jesen izkoristite ugodnosti in ob izgradnji...

Fasada hiše – katero izolacijo vgraditi

Toplotnoizolativna fasada hiše je najpomembnejši ukrep pri energetski obnovi hiše. Starejše hiše običajno porabijo od pet do desetkrat več energije na leto, kot je dovoljeno za novogradnje, zato obnova fasade...

Fasada - izolacija hiše malo drugače

Ko izoliramo fasado, poleg prihranka pri ogrevanju in prijetnega bivanja v hiši, želimo tudi osvežen videz hiše. Nekaj naredi že sveža barva fasade, pogosto pa je prenova fasadnega ovoja pametnejša rešitev.

Isospan zidaki iz ostankov smrekovega lesa in cementa

Z Isospan opažnimi zidaki je praktično mogoče uresničiti skoraj vse arhitekturne zamisli, izgrajeni stanovanjski objekti pa imajo v primerjavi s klasično opečno gradnjo tudi do deset krat boljše statične...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Najboljši solarni moduli

Učinkovitost fotovoltaičnih modulov je, poleg trajnosti, najpomembnejši podatek. Ne kaže samo razlike med povprečnim in vrhunskim izdelkom, temveč tudi odločilno vpliva na količino zajete solarne elektrike. Industrija takšne izdelke nenehno posodablja, zato pametni kupci vedno iščejo najnovejše podatke pred...

Shranjevanje sončne elektrike

V EU so Nemci vodilni na področju vgradnje solarnih baterijskih sistemov. Ta razvoj podpira nemška razvojna banka KfW, ki pospešuje in kreditira vgradnjo baterij za shranjevanje elektrike iz fotovoltaike. Da bi...

Imam streho primerno za sončno elektrarno?

Sonce je v resnici odgovor na vsa energetska vprašanja človeštva, gospodinjstva pa lahko svoj delež prispevamo z lastno proizvodnjo elektrike na strehi objekta. Streha stavbe je neuporabljena in najbolj primerna...

Solarni moduli za sončne elektrarne - kako prepoznati dobre

Za solarne module je še kako pomembna kakovost, ki neposredno vpliva na donosnost sončne elektrarne v celotni življenjski dobi. Pred investicijo je smiselno preveriti koliko sončnega obsevanja zmore izbrani solarni...

Aktualne novice

Ytong iz Kisovca prejemnik Okoljske nagrade

Na konferenci Okoljsko srečanje so pod okriljem Eko sklada in Časnika Finance podelili priznanja okolju najbolj prijaznemu podjetju, izdelku, postopku in storitvi. Med 18 prijavami na razpis v 4-ih kategorijah je družba Xella porobeton SI prejela nagrado za najboljši okoljski postopek, saj se z učinkovitim...

Bo trajnostna gradnja z novo direktivo postala evropska stvarnost

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo – GBC Slovenija je na četrto konferenco trajnostne gradnje, ki je letos potekala v prostorih Knauf Insulation Experience Centra (KIEXC) v Škofji Loki, privabilo 135...

Sejem vseh sejmov

52. MOS prinaša še bogatejšo ponudbo in ponovno segmetacijo sejma na pet ključnih področij: MOS Dom, MOS Turizem, MOS Tehnika, MOS B2B in MOS Plus. Sejem, ki ga lahko v Celju obiščete od 10. do 15. septembra, bo...

Blagovna znamka Jupol v praznovanju 50. rojstnega dne

Družba JUB je v prostorih Švicarije v Tivoliju pripravila sklepno praznovanje ob 50-letnici blagovne znamke JUPOL, ki je JUB-ova najuspešnejša in najmočnejša blagovna znamka. Na predstavitvi so lahko udeleženci...

Prezračevanje, klimatizacija

Odvečna vlaga v stanovanju je izpuhtela

Začelo se je pred nekaj leti, ko sta se Barbara in njen mož Slavko preselila v hišo v Murski Soboti. Ko sta hišo kupovala, tega nista opazila, a kmalu po vselitvi je bilo nemogoče ignorirati slab zrak in vlago, ki se je nabirala v notranjih prostorih, da je bilo ponekod od nje vse črno.

Vlaga? Plesen? Rešitev je v prezračevanju

V bolj ali manj zrakotesnih novograjenih ali prenovljenih stavbah – in danes so takšne skorajda vse – pozabljamo na ključno stvar: ne samo nova okna z dvojno ali celo trojno zasteklitvijo in debel...

Prezračevanje s strešnim oknom Velux Smart Vent

Počutje v zaprtih prostorih je v prvi vrsti odvisno od kakovosti zraka, ki ga dihamo. A kakovosten zrak danes ni nekaj samo po sebi umevnega, saj smo hočeš nočeš postali generacija zaprtih prostorov, ki so pogosto...

Znebite se plesni v prostoru in zadihajte svež zrak!

Prenove starogradenj in gradnje novih sodobnih hiš so iz materialov, ki dobro tesnijo in hkrati zelo slabo prepuščajo vlago. Zato se celo v novih hišah pri takšni gradnji pojavljajo težave z odvečnim kondenzom, ki...

Varčevanje vode

Nasveti za zbiranje deževnice

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na primer Carat paket za hišo in vrt).

Zbiralnik deževnice - banka lastne deževnice

Okoljske ekstreme z močnimi nalivi in sušnimi obdobji smo si povzročili sami. Sami lahko tudi ukrepamo in z enostavnimi ukrepi omilimo posledice.

Rezervoarji za deževnico in biološke čistilne naprave

Rezervoarji za deževnico in biološke čistilne naprave morajo imeti dolgo življenjsko dobo, popolno tesniti, prenašati obremenitve in biti odporni na korozijo. Danes so lahko izdelani iz betona ali iz umetne mase,...

Biološka čistilna naprava in pameten nakup

Ob veliki ponudbi raznih proizvajalcev se je potrebno odločiti za izdelek, ki bo izpolnil obljube in pričakovanja. Biološko čistilno bomo uporabljali več desetletij, delovati mora brezhibno in skoraj brez stroškov,...

ZELENA MOBILNOST

Kako se obnese električni avto v praksi?

Društvo za električna vozila Slovenije (DEVS) je zgleden znanilec elektro mobilnosti v Sloveniji. V neprofitnem društvu so že nekaj let uporabniki električnih avtomobilov, ki se jim prevozi na elektriko vsakodnevno potrjujejo kot odlična alternativa in več ne bi zamenjali s starimi jeklenimi konjički.

Polnilnica za električni avto v vse nove hiše

Angleška vlada sprejema predpis, ki bo v vseh novih zgrajenih enodružinskih hišah z lastnim parkirnim mestom zahteval vgradnjo polnilnice za električni avto.

Električni avtomobil in polnilnica - dokazano dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Od začetka januarja do konca oktobra 2019 je bilo pri nas prvič...

Ukrepi za množičen prehod na električni avto

Električni avto ni več redkost preprosto zato, ker se izplača. Vlade, vključno z našo, pa so dolžne sprejemati ukrepe, ki bodo pospešili množičen prehod na elektrifikacijo.

Inštalacije

Kako učinkovito je ogrevanje sanitarne vode v Sloveniji

Vse prevečkrat se javnost zavaja z premalo točnimi navedbami o učinkovitosti posameznih ogrevalnih sistemov. Zaradi česar uporabnik, preden zamenja ogrevalni sistem, recimo za ogrevanje sanitarne vode, ne pridobi dovolj natančnih informacij, posebaj pa je pomembno, da se sisteme...

Talno ogrevanje - suhomontažni sistem

Pri adaptacijah starih zgradb se pogosto pojavijo potrebe po vgradnji talnega ali stenskega ogrevanja, saj se običajno investitorji odločijo za vgradnjo ogrevalnega sistema, ki bi deloval najbolj učinkovito in tudi...

Tako lahko lastniki varčujejo

Fosilna goriva se bodo zagotovo dražila, kar naredi obnovljive vire energije za ogrevanje objektov še bolj zanimive. Pri tem so zelo priročne toplotne črpalke, čeprav niso...

Varna uporaba je na prvem mestu

Takojšnja in enakomerna toplota, visoki izkoristki, nizka cena in največji dolgoročni prihranki so prednosti, zaradi katerih je uporaba zemeljskega plina v gospodinjstvih čedalje bolj razširjena. Pomembno pa je, da...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.