Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani smo obiskali že 49. sejem Dom, ki je največji tovrstni v Sloveniji in ima najdaljšo tradicijo.  Pod skupnim sloganom »Gradimo skupaj« se je letos na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavilo 599 podjetij iz 30 držav. Po mnenju in primerjavi izkušenega razstavljavca je Megra v Gornji Radgoni sejem z veliko ponudbo in manj obiska, Obrtni Sejem v Celju pa prireditev z velikim obiskom in manj resnimi kupci. 
 

Nagrajeni izdelek  Kovinoplastike

Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS je skupaj z Gospodarskim Razstaviščem letos prvič podelilo nagrade »Zelena misija« za energetsko varčen in okolju prijazen izdelek. Prijavljenih je bilo 17 izdelkov, predvsem stavbno pohištvo,  ogrevalna in sanitarna tehnika, izolacijski materiali in fasade, ter naprave za ravnanje s fekalijami.

Po mnenju štiričlanske strokovne komisije zahtevam razpisa najbolj ustreza univerzalno okensko krilo Unisash Arx View, podjetja Kovinoplastika Lož. Ima nizko toplotno prehodnost in večji delež svetle odprtine. Bolje prestreza sončno energijo in ima večjo svetlobno prepustnost, zato bomo za osvetljevanje prostorov porabili manj energije. Okno dobro duši zvok, je bolj odporno proti vlomu, med izdelavo pa porabijo manj materiala in energije. Vanj lahko vgradimo tudi fotovoltaične dodatke in senčila. Krilo omogoča popolno avtomatizacijo okna in je opremljeno z novim, skritim okovjem. Do sedaj so izdelali prototip, njegov razvoj pa je sofinancira EU v sklopu programa LIFE. Prototip okna so prvič predstavili na lanskem Pariškem sejmu Batimat, kjer so nastopili skupaj s podizvajalcem Aluplast, ki je izdelal orodja za serijsko proizvodnjo. Okno je projekt domačega znanja, idejo so patentirali, vzorčno proizvodnjo in meritve bodo izvedli v kratkem, izdelek pa predstavili tudi na sejmih v tujini.

Vedno Toplo

Vedno Toplo je slogan podjetja Veto veletrgovina d.o.o. iz Ljubljane, ki je predstavilo  široko paleto plinskih kondenzacijskih kotlov De Dietrich, ki imajo dober izkoristek in še dovod zraka za zgorevanje skozi dimnik. Zaradi tega uporabniku ni potrebno vgrajevati posebnega dovoda zraka v prostor, kjer stoji kotel. Da vedo, kaj ponujajo, priča podatek, da so prodali lani preko 500 kosov zgolj enega modela plinskega kotla tega priznanega proizvajalca, ponujajo pa še 4 različne modele. Četrta  generacija kondenzacijskih kotlov je manjših dimenzij ob enaki toplotni moči, kar omogoča zlasti nov in zmogljivejši toplotni izmenjevalec izdelan iz aluminija in ne iz jeklene litine, kot do sedaj. Cene plinskih kotlov peči se začnejo pri 1540 €+ DDV, montaža z zagonom pa stane še dodatnih 300 €. Za vgradnjo novega plinskega sistema (ne kotla!) je po novem potrebno izdelati projekt ter pridobiti dimnikarsko soglasje in pečat inšpektorja parnih kotlov. Odlično prodajajo tudi električni oljni radiator De Longhi s prigrajenim kaloriferjem, ki zelo hitro ogreje zrak v prostoru, največ pa so jih do sedaj prodali v Kranjski Gori.

Polena + sekanci + peleti = KWB

Za proizvajalca KWB ni vprašanje, katero kurivo uporabiti, saj izdelujejo kotle za vse vrste lesnih kuriv. Pred leti je bilo največ povpraševanja po kotlih na polena, sedaj so jih prehiteli tisti na pelete, za kotle na sekance pa je zanimanje ves čas konstantno. Pelete za njih dobavlja njihov pogodbeni partner Peletiexpress iz Avstrije, ki jih edini pri nas dostavlja v razsutem stanju, s cisterno, podobno kot kurilno olje. KWB Avstrija ima v Sloveniji  podružnico s 5 zaposlenimi ter več zunanjih partnerjev. Izobraževalni program »KWB partner akademija« je namenjen inštalaterjem  in drugim pogodbenikom, s katerim jih izšolajo za montažo svojih kotlov. Na razpolago so štirje modeli kotlov na polena Classic (20-50 kW), Easy na pelete (10-30 kW), Multi na sekance (15-100 kW) in Power Fire (130-300 kW), ki so ga lani postavili v Hočah pri Mariboru, kjer ogreva poslovno stanovanjski objekt večjih dimenzij in še del soseske.

»Nevidna« klima

Lani so v Zagrebu sprejeli nov pravilnik, ki prepoveduje vgradnjo neestetskih dodatkov na balkone in fasade, s čimer so mišljene zunanje enote klimatskih naprav. Ta problem rešuje nova klimatska naprava Mimetico italijanskega proizvajalca Olimpia splendid. Spremenili so način zajemanja zraka in namesto aksialnega vgradili radialni ventilator, zaradi česar lahko na prednjo stran pritrdijo okrasno ploščo v barvi fasade, zrak pa vstopa in izstopa bočno.Zaradi tega je manjša tudi debelina enote, ki znaša samo 12 cm, zaradi česar jo lahko vgradimo v fasadno nišo, ob straneh pa pustimo režo za cirkulacijo zraka. Zunanji rob enote je zato poravnan s fasado in skoraj neviden. Visoko učinkovitost omogoča avtomatska regulacija hitrosti ventilatorja, trojni filter vgrajen v notranji enoti pa zrak očisti mehansko in kemično zaradi vgrajenega filtra z aktivnim ogljem. Moč ogrevanja pozimi znaša 1,3 – 4,7 kW, moč hlajenja pa do 3,7 kW ob najvišji porabi elektrike 2,1 kW, energetski razred A, pretok zraka od 340 do 620 m3/h.


Dvoslojna izolacijska plošča Röfix Light iz polistirena z dodatkom grafita

Kurišče za pelete KWB Easyflex z vrtilnim čistilnim sistemom zgorevalne rešetke

Levo običajna, desno tanjša zunanja klimatska enota Mimetico za vgradnjo v zidno nišo

Okvir okna Unisash Kovinoplastike Lož je lahko izdelan iz PVC, aluminija ali lesa

Proizvajalec Ursa toplotno izolacijo Pure One dobavlja v balah

Slabo prezračevanje in nizka temperatura notranje površine zidov so pogoj za nastanek plesni

Veto je predstavil tudi električni oljni radiator katerega delje kaloriferjem z ventilatorjem

Vrečasti zalogovnik KWB Bigpack z avtomatskim izvzemanjem lahko sprejme do tri tone pelet

 

Dvoslojna fasadna izolacija  

Unistar EPS- F 030 Alpin je polistirenska plošča za toplotno izolacijo, ki je izdelana iz dveh plasti. Osnovni blok, zaradi dodatka grafita sive barve, je zaradi povišane izolacijske sposobnosti lahko tanjši, kot če bi stavbo obložili z običajnimi EPS ploščami. Na zunanji strani ima dodano belo plast iz polistirena, namenjeno odbijanju toplotnega sevanja in preprečevanju ogrevanja sive osnovne plošče. Obe plasti sta homogeno spojeni zato ne bo prišlo do cepljenja. Oblika površine zadnje in prednje strani omogoča odlično sprijemljivost z lepilom na notranji in fasadno malto na zunanji strani. Žlebiči na zadnji strani prevzemajo morebitni višek lepila ki zato ne vdira v fuge med ploščami. Röhfix Unistar Light je lepilna malta, najprimernejša za montažo tovrstne izolacije, nanašamo jo po celotni dolžini v razmaku 15 cm in debelini 3-5 cm. Montaža poteka hitro in natančno, fasada pa je običajne tankoslojne izvedbe z vtisnjeno armaturno mrežico.

Notranja izolacija s Promatectom

Promatect- MC izolacijske plošče za notranjo izolacijo po obliki in teži spominjajo na plinobeton (Siporex), od slednjega pa se razlikujejo po kemični sestavi. Izdelane so iz kacijevega silikata (modificiran apnenec), v EU jih uporabljajo že 20 let in delujejo kot toplotni izolator, zaradi alkalnosti materiala (ph 10,5-12) pa še kemično preprečujejo rast plesni. Z vgradnjo povišamo temperaturo površine notranjega zidu in s tem lahko preprečimo kondenzacijo vlage ter nastanek plesni. Kadar stavbe ni možno toplotno izolirati z zunanje strani so takšne plošče dobra rešitev. Plesni s čiščenjem in beljenjem zidov ne moremo odpraviti, saj s tem nismo odstranili vzroka za nastanek. Posledica oblaganja s stiroporom  je zaradi točkastega lepljenja na zid lahko pojav plesni pod njim, kar lahko spet neugodno vpliva na klimo v prostoru.   

Postopek polaganja Promatect plošč začnemo s čiščenjem plesni z vodikovim peroksidom, nato zid nahrapavimo, ter po vsej površini nanesemo paropropustno lepilo Promat z zobato lopatico. Po lepljenju plošč lahko notranji paropropustni omet nanašamo po 24 urah. Uporabljajo tudi plošče klinaste oblike, ki se s 3 cm stanjšajo na 3 mm, z njimi pa prekrivajo le robove in kote. Sistem Promat je preverjen in ima certifikat Inštituta za gradbeništvo, Rosenheim. Proizvajajo jih v debelinah 25-50 mm, cena pa se giblje od 36 do 63 €/m2 z DDV, www.timopara.si 

Izolacija »Pure One«

Ursa PureOne je novejši proizvod z enakimi izolativnimi lastnostmi (0,035 W/m2K) kot druge podobne izolacije iz steklenih ali kamenih vlaken, od katerih se razlikuje predvsem po barvi, ki je bela. Na Japonskem in ZDA jo vgrajujejo že nekaj let, v EU pa spada med novejše proizvode.  Je za 20 % dražja od primerljivih izdelkov, je brez vonja, zaradi novih veziv na akrilni osnovi pa se vlakna med obdelavo in vgradnjo manj lomijo. Zaradi tega se manj praši ter omogoča prijetnejšo montažo. Vlakna izdelujejo iz mešanice peska in recikliranega stekla po enakem postopku kot vse podobne materiale. Pri tem mešanica steklene taline pada na hitro vrteči kovinski disk, s katerega se razletava v vse smeri in se strjuje v podolgovata bela vlakna. Po ohlajevanju vlakna utrjujejo in povezujejo z akrilnim vezivom. Izolacijo dobavljajo zvito v bale, izdelujejo v debelinah od 50 do 180 mm, uporabna pa je za tri namene, izolacijo poševnih streh, predelnih sten in stropov proti hladnim podstreham.

erevija Varčujem z energijo sejem dom kwb ursa veto kovinoplastika ogrevanje varčevanje energije
 
 
Varčevanje toplotne energije

Toplotna črpalka Orca - cena in delovanje v starejši hiši

Toplotna črpalka Orca se je v starejši hiši potrdila kot odlična izbira. Cena investicije se je obrestovala, delovanje toplotne črpalke v starejši hiši pa je vzorno, saj je toplotna črpalka stroške za ogrevanje uspela zmanjšati za dve tretjini. Če toplotno črpalko nadgradimo še s sončno elektrarno,...

Električno ogrevanje  - zdravo, varčno in cenovno ugodno

Ogrevanje z elektriko se je povsem uveljavilo kot rešitev za zdrav, varčen in cenovno ugoden vir toplote. Predsodki, da je električno ogrevanje drago, je odveč. Pri moderni zasnovi stanovanjskih prostorov, kjer je...

Peč, ki vam sporoči, da je potrebno ponovno naložiti drva

Ogrevanje na lesno biomaso je pomembno za prihodnost, še zlasti sedaj, ko je razvita prava tehnologija. Energetska izraba lesne biomase je neizčrpna in okolju prijazna, ki pripomore k zmanjšanju emisij toplogrednih...

Toplotna črpalka Panasonic Aquarea - več za vaš denar

Od septembra 2019 je ta toplotna črpalka za delovanje pri nizkih temperaturah za energetsko učinkovitost pridobila oznako A+++. Glede na Direktivo o energijskem označevanju toplotne tehnike in toplotnih črpalk,...

GRADNJA IN OBNOVE

Fasada hiše – katero izolacijo vgraditi

Toplotnoizolativna fasada hiše je najpomembnejši ukrep pri energetski obnovi hiše. Starejše hiše običajno porabijo od pet do desetkrat več energije na leto, kot je dovoljeno za novogradnje, zato obnova fasade spada k osnovnim ukrepom za povečanje energetske učinkovitosti.

Fasada - izolacija hiše malo drugače

Ko izoliramo fasado, poleg prihranka pri ogrevanju in prijetnega bivanja v hiši, želimo tudi osvežen videz hiše. Nekaj naredi že sveža barva fasade, pogosto pa je prenova fasadnega ovoja pametnejša rešitev.

Ytong hiše - izšel je prenovljen katalog tipskih hiš

V katalogu Ytong tipskih hiš lahko izbirate med kar 58 različnimi hišami, od zelo dobrih nizkoenergijskih pa vse do pasivnih hiš. Pri nakupu Ytong tipske hiše prejmete celotno projektno...

Zvočna izolacija stropa

Slaba volja, slabo počutje, bolezen. To je najslabši potek težav, kadar živimo v hrupnih prostorih. Ni nujno, da je hrup močan, dovolj je že, da nam gre, kot pravimo, na živce. Vendar se za nekatere težave...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Sončne elektrarne - pregled trga v Sloveniji

V letu 2018 smo pri gospodinjstvih opazili skokovito rast na področju samooskrbe z elektriko, ki jo omogočajo sončne elektrarne. Konec leta 2017 je bilo v Sloveniji skupno nameščenih 5.536 sončnih elektrarn v skupni moči 267 MW, v letu 2018 pa smo jih postavili skoraj 1.300 v skupni moči 13,1 MW.

Sončna elektrarna poskrbi za ogrevanje vaše hiše

Zadnje desetletje zaznamuje solarna revolucija in umik fosilnih goriv. Še pred desetletjem nihče ni pomislil na samooskrbo z elektriko, kot jo danes omogoča sončna elektrarna, še manj smo verjeli, da bi lahko...

Kako deluje samooskrba z elektriko

Samooskrba z elektriko je regulirana z Uredbo za samooskrbo gospodinjstev, ki  velja od januarja 2016 in predstavlja temelj net metering...

Sončna elektrarna da ali ne?

Toplotne črpalke so v zadnjih letih postale prevladujoča izbira. Če pomislimo kaj je tisto kar jim daje prednost pred ostalimi ogrevalnimi sistemi, je to znaten prihranek pri porabljeni energiji in nižji stroški...

Aktualne novice

Sejem vseh sejmov

52. MOS prinaša še bogatejšo ponudbo in ponovno segmetacijo sejma na pet ključnih področij: MOS Dom, MOS Turizem, MOS Tehnika, MOS B2B in MOS Plus. Sejem, ki ga lahko v Celju obiščete od 10. do 15. septembra, bo nadaljeval tudi dobro prakso države partnerice, katera je letos Črna gora.

Blagovna znamka Jupol v praznovanju 50. rojstnega dne

Družba JUB je v prostorih Švicarije v Tivoliju pripravila sklepno praznovanje ob 50-letnici blagovne znamke JUPOL, ki je JUB-ova najuspešnejša in najmočnejša blagovna znamka. Na predstavitvi so lahko udeleženci...

Prihodnost gradnje na 52. MOS-u od 10. do 15. septembra

MOS Dom, MOS Tehnika, MOS Turizem, MOS B2B in MOS Plus bodo na celjskem sejmišču od 10. do 15. septembra obiskovalce ponovno razveseljevali s široko ponudbo na enem mestu. Zaradi sledenja trendom, novostim in...

Otvoritev učnega centra Panasonic

Japonsko podjetje Panasonic bo v Sloveniji, v občini Hoče – Slivnica, odprlo prvi tako imenovani učni center Panasonic (HVAC), ki bo omogočal prenos idej, znanja in tehnološkega sodelovanja....

Prezračevanje, klimatizacija

Zračenje zaprtih prostorov

Zdi se, da smo v želji po čim večji energijski učinkovitosti svojih domov pozabili, čemu je dom sploh namenjen. To namreč ni laboratorij za doseganje prihrankov energije, ampak prostor, kamor se zatečemo po napornem dnevu, kjer se družimo s svojimi bližnjimi, se sprostimo in napolnimo baterije za nov dan –...

Revolucionarna klimatska naprava Samsung, ki ne piha

Samsung Electronics je pred časom lansiral revolucionarno stensko Wind-Free™ klimatsko napravo, ki ustvarja nadpovprečno prijetno bivalno klimo, nelagodje zaradi direktnega hladnega zračnega toka pa je preteklost....

Prezračevalni sistem v vsako hišo

Okna in vrata, ki odlično tesnijo, in toplotnoizolativna fasada zagotavljajo energijsko učinkovitost objekta. Pozimi nas ne zebe, poleti nam ni prevroče. Cena za to udobje je lahko visoka, če smo pozabili na...

Zima in pametno prezračevanje

Če hočemo doseči ugodno bivalno klimo v prostorih, bomo v Sloveniji morali ogrevati stavbe skoraj osem mesecev. V tem času samo občasno odpiramo okna in zračimo stanovanje, saj želimo za ogrevanje porabiti čim...

Varčevanje vode

Filtri za vodo - kristalno čista voda

Čista voda je edina tekočina, ki nemoteno pride do vseh celic, zato je osnova za dobro zdravje in vitalnost. Čsta voda prav gotovo ni voda, ki vsebuje klor, pesticide, kancerogene snovi in težke kovine. Klor, ki se dodaja pitni vodi draži sluznico, uničuje zdravo črevesno floro, z organskimi...

Nakup čistilne naprave – kaj moramo vedeti

Nakup male čistilne naprave ni enostaven, saj jo kupujemo za več desetletij. V tem času bo morala delovati brez napak, uporabniku pa povzročati čim manjše stroške. Ponudba na trgu je velika, zato so se v podjetju...

Biološka čistilna naprava in pameten nakup

Ob veliki ponudbi raznih proizvajalcev se je potrebno odločiti za izdelek, ki bo izpolnil obljube in pričakovanja. Biološko čistilno bomo uporabljali več desetletij, delovati mora brezhibno in skoraj brez stroškov,...

Čista pitna voda

Čeprav imamo v Sloveniji dobre pogoje in naravne danosti, ni samoumevno, da bomo imeli v svojem domu čisto pitno vodo. Zaradi težav na vodovodnem omrežju, ki je marsikje zastarelo in dotrajano, prihaja do...

ZELENA MOBILNOST

Ukrepi za množičen prehod na električni avto

Električni avto ni več redkost preprosto zato, ker se izplača. Vlade, vključno z našo, pa so dolžne sprejemati ukrepe, ki bodo pospešili množičen prehod na elektrifikacijo.

Električni avto - nujno in takoj

Motor z notranjim zgorevanjem je premična in komplicirana kemična tovarna. Ima izjemno slab izkoristek, saj od vsakega litra bencina 6 deci spremeni v toploto in izpušne pline, samo ostanek služi resničnemu...

Električni avto da ali?

Če bi vse odpadne snovi, ki povzročajo neprijetne klimatske spremembe lahko odvedli v vesolje, električnega avta sploh nebi potrebovali. Naprej bi lahko kurili premog in nafto, večina toplotnih strojev pa bi lahko...

Finančna matematika za električni avto -  strošek za gorivo zamenjam z...

V praksi izkušnje za električni avto kažejo, da je ta zelo primeren za vse uporabnike, ki dnevno v povprečju opravijo vsaj 100 kilometrov in lahko baterijo polnijo doma. Ti spadajo v veliko skupino dnevnih migrantov,...

Inštalacije

Tako lahko lastniki varčujejo

Fosilna goriva se bodo zagotovo dražila, kar naredi obnovljive vire energije za ogrevanje objektov še bolj zanimive. Pri tem so zelo priročne toplotne črpalke, čeprav niso poceni.

Varna uporaba je na prvem mestu

Takojšnja in enakomerna toplota, visoki izkoristki, nizka cena in največji dolgoročni prihranki so prednosti, zaradi katerih je uporaba zemeljskega plina v gospodinjstvih čedalje bolj razširjena. Pomembno pa je, da...

Menjam ogrevanje za talno

V želji za udobjem in ugodjem človeštvo že tisočletja prilagaja svoja bivališča razmeram v okolju. V hladnejših dneh leta je prostore kjer bivamo potrebno ogreti, da bi se v njih dobro počutili. Med več načini...

Suhomontažni sistem talnega ogrevanja Uponor

Pri adaptacijah starih zgradb se pogosto pojavijo potrebe po vgradnji talnega ali stenskega ogrevanja, saj se običajno investitorji odločijo za vgradnjo ogrevalnega sistema, ki bi deloval najbolj učinkovito in tudi...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.