Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani smo obiskali že 49. sejem Dom, ki je največji tovrstni v Sloveniji in ima najdaljšo tradicijo.  Pod skupnim sloganom »Gradimo skupaj« se je letos na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavilo 599 podjetij iz 30 držav. Po mnenju in primerjavi izkušenega razstavljavca je Megra v Gornji Radgoni sejem z veliko ponudbo in manj obiska, Obrtni Sejem v Celju pa prireditev z velikim obiskom in manj resnimi kupci. 
 

Nagrajeni izdelek  Kovinoplastike

Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS je skupaj z Gospodarskim Razstaviščem letos prvič podelilo nagrade »Zelena misija« za energetsko varčen in okolju prijazen izdelek. Prijavljenih je bilo 17 izdelkov, predvsem stavbno pohištvo,  ogrevalna in sanitarna tehnika, izolacijski materiali in fasade, ter naprave za ravnanje s fekalijami.

Po mnenju štiričlanske strokovne komisije zahtevam razpisa najbolj ustreza univerzalno okensko krilo Unisash Arx View, podjetja Kovinoplastika Lož. Ima nizko toplotno prehodnost in večji delež svetle odprtine. Bolje prestreza sončno energijo in ima večjo svetlobno prepustnost, zato bomo za osvetljevanje prostorov porabili manj energije. Okno dobro duši zvok, je bolj odporno proti vlomu, med izdelavo pa porabijo manj materiala in energije. Vanj lahko vgradimo tudi fotovoltaične dodatke in senčila. Krilo omogoča popolno avtomatizacijo okna in je opremljeno z novim, skritim okovjem. Do sedaj so izdelali prototip, njegov razvoj pa je sofinancira EU v sklopu programa LIFE. Prototip okna so prvič predstavili na lanskem Pariškem sejmu Batimat, kjer so nastopili skupaj s podizvajalcem Aluplast, ki je izdelal orodja za serijsko proizvodnjo. Okno je projekt domačega znanja, idejo so patentirali, vzorčno proizvodnjo in meritve bodo izvedli v kratkem, izdelek pa predstavili tudi na sejmih v tujini.

Vedno Toplo

Vedno Toplo je slogan podjetja Veto veletrgovina d.o.o. iz Ljubljane, ki je predstavilo  široko paleto plinskih kondenzacijskih kotlov De Dietrich, ki imajo dober izkoristek in še dovod zraka za zgorevanje skozi dimnik. Zaradi tega uporabniku ni potrebno vgrajevati posebnega dovoda zraka v prostor, kjer stoji kotel. Da vedo, kaj ponujajo, priča podatek, da so prodali lani preko 500 kosov zgolj enega modela plinskega kotla tega priznanega proizvajalca, ponujajo pa še 4 različne modele. Četrta  generacija kondenzacijskih kotlov je manjših dimenzij ob enaki toplotni moči, kar omogoča zlasti nov in zmogljivejši toplotni izmenjevalec izdelan iz aluminija in ne iz jeklene litine, kot do sedaj. Cene plinskih kotlov peči se začnejo pri 1540 €+ DDV, montaža z zagonom pa stane še dodatnih 300 €. Za vgradnjo novega plinskega sistema (ne kotla!) je po novem potrebno izdelati projekt ter pridobiti dimnikarsko soglasje in pečat inšpektorja parnih kotlov. Odlično prodajajo tudi električni oljni radiator De Longhi s prigrajenim kaloriferjem, ki zelo hitro ogreje zrak v prostoru, največ pa so jih do sedaj prodali v Kranjski Gori.

Polena + sekanci + peleti = KWB

Za proizvajalca KWB ni vprašanje, katero kurivo uporabiti, saj izdelujejo kotle za vse vrste lesnih kuriv. Pred leti je bilo največ povpraševanja po kotlih na polena, sedaj so jih prehiteli tisti na pelete, za kotle na sekance pa je zanimanje ves čas konstantno. Pelete za njih dobavlja njihov pogodbeni partner Peletiexpress iz Avstrije, ki jih edini pri nas dostavlja v razsutem stanju, s cisterno, podobno kot kurilno olje. KWB Avstrija ima v Sloveniji  podružnico s 5 zaposlenimi ter več zunanjih partnerjev. Izobraževalni program »KWB partner akademija« je namenjen inštalaterjem  in drugim pogodbenikom, s katerim jih izšolajo za montažo svojih kotlov. Na razpolago so štirje modeli kotlov na polena Classic (20-50 kW), Easy na pelete (10-30 kW), Multi na sekance (15-100 kW) in Power Fire (130-300 kW), ki so ga lani postavili v Hočah pri Mariboru, kjer ogreva poslovno stanovanjski objekt večjih dimenzij in še del soseske.

»Nevidna« klima

Lani so v Zagrebu sprejeli nov pravilnik, ki prepoveduje vgradnjo neestetskih dodatkov na balkone in fasade, s čimer so mišljene zunanje enote klimatskih naprav. Ta problem rešuje nova klimatska naprava Mimetico italijanskega proizvajalca Olimpia splendid. Spremenili so način zajemanja zraka in namesto aksialnega vgradili radialni ventilator, zaradi česar lahko na prednjo stran pritrdijo okrasno ploščo v barvi fasade, zrak pa vstopa in izstopa bočno.Zaradi tega je manjša tudi debelina enote, ki znaša samo 12 cm, zaradi česar jo lahko vgradimo v fasadno nišo, ob straneh pa pustimo režo za cirkulacijo zraka. Zunanji rob enote je zato poravnan s fasado in skoraj neviden. Visoko učinkovitost omogoča avtomatska regulacija hitrosti ventilatorja, trojni filter vgrajen v notranji enoti pa zrak očisti mehansko in kemično zaradi vgrajenega filtra z aktivnim ogljem. Moč ogrevanja pozimi znaša 1,3 – 4,7 kW, moč hlajenja pa do 3,7 kW ob najvišji porabi elektrike 2,1 kW, energetski razred A, pretok zraka od 340 do 620 m3/h.


Dvoslojna izolacijska plošča Röfix Light iz polistirena z dodatkom grafita

Kurišče za pelete KWB Easyflex z vrtilnim čistilnim sistemom zgorevalne rešetke

Levo običajna, desno tanjša zunanja klimatska enota Mimetico za vgradnjo v zidno nišo

Okvir okna Unisash Kovinoplastike Lož je lahko izdelan iz PVC, aluminija ali lesa

Proizvajalec Ursa toplotno izolacijo Pure One dobavlja v balah

Slabo prezračevanje in nizka temperatura notranje površine zidov so pogoj za nastanek plesni

Veto je predstavil tudi električni oljni radiator katerega delje kaloriferjem z ventilatorjem

Vrečasti zalogovnik KWB Bigpack z avtomatskim izvzemanjem lahko sprejme do tri tone pelet

 

Dvoslojna fasadna izolacija  

Unistar EPS- F 030 Alpin je polistirenska plošča za toplotno izolacijo, ki je izdelana iz dveh plasti. Osnovni blok, zaradi dodatka grafita sive barve, je zaradi povišane izolacijske sposobnosti lahko tanjši, kot če bi stavbo obložili z običajnimi EPS ploščami. Na zunanji strani ima dodano belo plast iz polistirena, namenjeno odbijanju toplotnega sevanja in preprečevanju ogrevanja sive osnovne plošče. Obe plasti sta homogeno spojeni zato ne bo prišlo do cepljenja. Oblika površine zadnje in prednje strani omogoča odlično sprijemljivost z lepilom na notranji in fasadno malto na zunanji strani. Žlebiči na zadnji strani prevzemajo morebitni višek lepila ki zato ne vdira v fuge med ploščami. Röhfix Unistar Light je lepilna malta, najprimernejša za montažo tovrstne izolacije, nanašamo jo po celotni dolžini v razmaku 15 cm in debelini 3-5 cm. Montaža poteka hitro in natančno, fasada pa je običajne tankoslojne izvedbe z vtisnjeno armaturno mrežico.

Notranja izolacija s Promatectom

Promatect- MC izolacijske plošče za notranjo izolacijo po obliki in teži spominjajo na plinobeton (Siporex), od slednjega pa se razlikujejo po kemični sestavi. Izdelane so iz kacijevega silikata (modificiran apnenec), v EU jih uporabljajo že 20 let in delujejo kot toplotni izolator, zaradi alkalnosti materiala (ph 10,5-12) pa še kemično preprečujejo rast plesni. Z vgradnjo povišamo temperaturo površine notranjega zidu in s tem lahko preprečimo kondenzacijo vlage ter nastanek plesni. Kadar stavbe ni možno toplotno izolirati z zunanje strani so takšne plošče dobra rešitev. Plesni s čiščenjem in beljenjem zidov ne moremo odpraviti, saj s tem nismo odstranili vzroka za nastanek. Posledica oblaganja s stiroporom  je zaradi točkastega lepljenja na zid lahko pojav plesni pod njim, kar lahko spet neugodno vpliva na klimo v prostoru.   

Postopek polaganja Promatect plošč začnemo s čiščenjem plesni z vodikovim peroksidom, nato zid nahrapavimo, ter po vsej površini nanesemo paropropustno lepilo Promat z zobato lopatico. Po lepljenju plošč lahko notranji paropropustni omet nanašamo po 24 urah. Uporabljajo tudi plošče klinaste oblike, ki se s 3 cm stanjšajo na 3 mm, z njimi pa prekrivajo le robove in kote. Sistem Promat je preverjen in ima certifikat Inštituta za gradbeništvo, Rosenheim. Proizvajajo jih v debelinah 25-50 mm, cena pa se giblje od 36 do 63 €/m2 z DDV, www.timopara.si 

Izolacija »Pure One«

Ursa PureOne je novejši proizvod z enakimi izolativnimi lastnostmi (0,035 W/m2K) kot druge podobne izolacije iz steklenih ali kamenih vlaken, od katerih se razlikuje predvsem po barvi, ki je bela. Na Japonskem in ZDA jo vgrajujejo že nekaj let, v EU pa spada med novejše proizvode.  Je za 20 % dražja od primerljivih izdelkov, je brez vonja, zaradi novih veziv na akrilni osnovi pa se vlakna med obdelavo in vgradnjo manj lomijo. Zaradi tega se manj praši ter omogoča prijetnejšo montažo. Vlakna izdelujejo iz mešanice peska in recikliranega stekla po enakem postopku kot vse podobne materiale. Pri tem mešanica steklene taline pada na hitro vrteči kovinski disk, s katerega se razletava v vse smeri in se strjuje v podolgovata bela vlakna. Po ohlajevanju vlakna utrjujejo in povezujejo z akrilnim vezivom. Izolacijo dobavljajo zvito v bale, izdelujejo v debelinah od 50 do 180 mm, uporabna pa je za tri namene, izolacijo poševnih streh, predelnih sten in stropov proti hladnim podstreham.

erevija Varčujem z energijo sejem dom kwb ursa veto kovinoplastika ogrevanje varčevanje energije
 
 
Varčevanje toplotne energije

Toplotna črpalka zrak voda - pomembno pri menjavi ogrevalnega sistema

Vprašanje bralca: Kakšno ogrevanje izbrati pri energetsko obnovljeni hiši? Imamo 35 l staro hišo (220 m2), zamenjali smo streho (20 cm izolacije), 3 slojna okna, 15 cm stiropora. Ogrevamo s 15 let starim plinskim kondenzacijskim kotlom. Je toplotna črpalka primerna?

Največ prihrani geotermalna toplotna črpalka

Največja prednost geotermalnih toplotnih črpalk je, da uporabljajo konstantno temperaturo zemlje kot izmenjalni posrednik namesto zunanje temperature zraka. To omogoča sistemu, da doseže od 4 do 6 kratni energijski...

Kako deluje toplotna črpalka zrak - voda v praksi

Pri energetskem svetovalcu Mateju Kramar iz Murske sobote smo preverili kako se toplotna črpalka...

Vrhunska toplotna črpalka Mitsubishi Electric

Toplotna črpalka Ecodan Mitsubishi Electric v izvedbi zrak-voda je izjemno učinkovita, tiha in energetsko varčna v delovanju, zato je v samem svetovnem vrhu.

GRADNJA IN OBNOVE

Pasivna lesena hiša - kako izbrati pravo, zame najprimernejšo

Lesene hiše izpodrivajo klasične zidane hiše, nakup hiše izpodriva gradnjo hiše, energijsko varčne pasivne hiše izpodrivajo energijsko potratne hiše, obnovljivi viri izpodrivajo fosilna goriva. Ta štiri dejstva so bila vodilo, da smo se v reviji odločili za podrobnejše predstavitve nekaterih...

Enostavne sodobne, moderne hiše

Pri gradnji stavbe je odnos  "vzrok – posledica" praviloma nedvoumen. Toplotna izolacija ovoja stavbe določa potrebno moč ogrevalne naprave, ta pa razvod, ogrevala ter energent. Pri parceli pa je ta odnos...

Kako zmanjšati izgubo energije v hiši?

Ob prenovi hiše lahko z razmeroma majhnim vložkom zmanjšamo porabo energije za približno 60%, kolikor znašajo izgube skozi zidove in streho. Naslednji pomembnejši sklop prenove stavbe so vrata in okna, ki lahko...

Trajnostna gradnja - učinkovita in trajno neškodljiva

»Sodobna družba je postavljena pred izzive, ki jih povzročajo klimatske spremembe, naraščajoča energijska odvisnost Evrope, omejenost naravnih virov in prizadevanja za zdravo okolje in čim bolj neokrnjeno...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Nasveti za rabo energije v vašem domu

Direktiva o energetski učinkovitosti spodbuja k izvajanju ukrepov za učinkovito rabo energije. Dosledno izvajanje nekaj preprostih ukrepov učinkovite rabe energije lahko bistveno pripomore k znižanju stroškov energije v vašem lastnem gospodinjstvu.

Sončna elektrarna poskrbi za ogrevanje vaše hiše

Zadnje desetletje zaznamuje solarna revolucija in umik fosilnih goriv. Še pred desetletjem nihče ni pomislil na samooskrbo z elektriko, kot jo danes omogoča sončna elektrarna, še manj smo verjeli, da bi lahko...

Kako deluje samooskrba z elektriko

Samooskrba z elektriko je regulirana z Uredbo za samooskrbo gospodinjstev, ki  velja od januarja 2016 in predstavlja temelj net metering...

Izgradnja sončne elektrarne - kaj vas utegne zanimati

Sončna elektrarna za samooskrbo je donosna in za gospodinjstva zelo mikavna investicija, v luči nove državne uredbe o samooskrbi z električno energijo pa je mogoče ugodno subvencijo, razen za sončne elektrarne,...

Aktualne novice

Cena elektrike 2020 drastično navzdol

Cena elektrike bo v letu 2020 glede na razmere s korona virusom padala. Energija plus je za naslednje 3 mesece znižala cene elektrike za pet odstotkov, cene zemeljskega plina pa celo za tretjino.

Cena elektrike v marcu drastično nižja

Preverjamo kakšna je cena elektrike v mesecu marcu 2020 na račun znižanja omrežnine, ki bo trajala začasno vse do 1. junija 2020. Agencija za energijo je v času krize s korona virusom znižala omrežnino za...

Cooper & Hunter prezračevanje, toplotne črpalke in klime

Cooper & Hunter je moderna in tehnološko napredna blagovna znamka opreme za hlajenje in ogrevanje z obnovljivimi viri energije. Sledijo svetovnim trendom, s širokim naborom različnih naprav pa se uvrščajo v...

Sejem Dom 2020 : zanimivi dogodki, urnik

Sejem Dom kot vsako leto ponudi množico zanimivih dogodkov. Tokrat Gradbeni inštitut ZRMK vabi na podelitev novih okoljskih certifikatov in njihove druge dogodke, ki bodo potekali v Ljubljani od srede, 4. marca do...

Prezračevanje, klimatizacija

Strešna okna - naravna svetloba in svež zrak

S soncem obsijani zimski dnevi nas kljub še vedno nekoliko nižjim temperaturam vedno pogosteje premamijo, da vsaj za nekaj časa odpremo okna svojega doma. A to bi morali početi tudi v dneh, ko sonca ni, ne glede na temperature in turobno vreme – le z zadostnim prezračevanjem namreč zagotovimo ustrezno...

Prezračevanje, prezračevalni sistem in pogoste zmote

V prispevku predstavljamo katero prezračevanje dejansko potrebujemo, kako naj bo pravilno

Prezračevanje Lunos - novi ventilatorji Silvento

Kopalnica je prostor, v katerem je zaradi prhanja, kopanja, delovanja pralnega stroja in morda še sušenja perila vedno veliko vlage. Z odpiranjem oken se je znebimo le malo, preostala zastaja v kopalnici ali prehaja v...

Brezplačno ogrevanje, prezračevanje in razvlaževanje

Solarventi obratuje s pomočjo sončne energije, ne potrebuje elektrike. Hkrati omogoča prezračevanje, razvlaževanje ter tudi dogrevanje stanovanjskih objektov, počitniških hiš, vikendov, garaž, mobilnih hiš,...

Varčevanje vode

Nova biološka čistilna naprava »one2clean+«

Popolno biološko čiščenje odplak je danes pri nas postalo nujno, saj je skoraj 3/4 površine Slovenije označeno kot vodovarstveno. To je posledica desetletij nespametnega ravnanja in odvajanja onesnaženih vod tja, kamor so pač odtekle. Samo čistilna sposobnost  zemlje  ima svoje meje, zato je potrebno...

Vodni kamen in čista pitna voda

Vodni kamen se neprenehoma nabira na vodovodni napeljavi, ventilih, grelcih, pralnih in pomivalnih strojih, umivalnikih, koritih, pipah in njihovih mrežicah, tuših, kopalnih kadeh, sanitarni keramiki, wc kotličkih in...

Zbiralnik deževnice - banka lastne deževnice

Okoljske ekstreme z močnimi nalivi in sušnimi obdobji smo si povzročili sami. Sami lahko tudi ukrepamo in z enostavnimi ukrepi omilimo posledice.

Nasveti za zbiranje deževnice

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na...

ZELENA MOBILNOST

Kako deluje električni avto?

Elektromotor je najboljši pogonski stroj, ki je bil do danes izumljen. V primerjavi z motorjem z notranjim zgorevanjem je tri do štirikrat bolj učinkovit. Sestavljen je samo iz statorja in rotorja, njegova dodatna prednost v avtu pa je, da med zaviranjem deluje kot generator in polni baterijo.

Muskova revolucionarna vizija električnega avta

Tovarna električnih avtomobilov Tesla je začela obratovati 2003, že čez pet let je bil v prodaji njihov Model S. Na začetku so želeli izdelati vozilo iz uporabnih delov običajnih avtov in vstaviti električni...

Kako se obnese električni avto v praksi?

Društvo za električna vozila Slovenije (DEVS) je zgleden znanilec elektro mobilnosti v Sloveniji. V neprofitnem društvu so že nekaj let uporabniki električnih avtomobilov, ki se jim prevozi na elektriko vsakodnevno...

Polnilnica za električni avto v vse nove hiše

Angleška vlada sprejema predpis, ki bo v vseh novih zgrajenih enodružinskih hišah z lastnim parkirnim mestom zahteval vgradnjo polnilnice za električni avto.

Inštalacije

Kako učinkovito je ogrevanje sanitarne vode v Sloveniji

Vse prevečkrat se javnost zavaja z premalo točnimi navedbami o učinkovitosti posameznih ogrevalnih sistemov. Zaradi česar uporabnik, preden zamenja ogrevalni sistem, recimo za ogrevanje sanitarne vode, ne pridobi dovolj natančnih informacij, posebaj pa je pomembno, da se sisteme...

Talno ogrevanje - suhomontažni sistem

Pri adaptacijah starih zgradb se pogosto pojavijo potrebe po vgradnji talnega ali stenskega ogrevanja, saj se običajno investitorji odločijo za vgradnjo ogrevalnega sistema, ki bi deloval najbolj učinkovito in tudi...

Tako lahko lastniki varčujejo

Fosilna goriva se bodo zagotovo dražila, kar naredi obnovljive vire energije za ogrevanje objektov še bolj zanimive. Pri tem so zelo priročne toplotne črpalke, čeprav niso...

Talno ogrevanje v starejši hiši - primer

Pri adaptacijah starih zgradb si prenekateri lastnik zaželi, da bi vgradil talno ogrevanje. Izvedba le-tega je odvisna od razpoložljive višine tal, ki pa je v takšnih primerih običajno ni dovolj.

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.