7329. Ukrepi so bili namenjeni gospodinjstvom in energetsko intenzivnim podjetjem. Med ukrepi so izplačilo solidarnostnega dodatka, začasna opustitev plačila nekaterih dajatev in omrežnine, znižanje trošarine ter finančna pomoč gospodarstvu in kmetijstvu. Sredstva so se črpala iz Sklada za podnebne spremembe.

 

ENERGETSKI VAVCERJI

150 EUR solidarnostnega dodatka

Gospodinjstva, ki so socialno ranljivejša so prejela solidarnostni dodatek v vrednosti 150 EUR, do dodatka so bile upravičene tudi družine s 4 ali več otroki, ki so prejele še dodatnih 50 EUR. Upravičencev solidarnega dodatka naj bi v Sloveniji bilo 710.000, dodatki pa so bili izplačani do 15. aprila.

 

Polovično znižanje trošarin

Drugi pomemben ukrep vlade se je nanašal na polovično zmanjšanje trošarine za EE,  ki je začel veljati že februarja, za tri mesece pa se je občutno znižala tudi trošarina za neosvinčen bencin, plinsko olje in zemeljski plin za ogrevanje. Hkrati se izenačujejo pravice etažnih lastnikov – gospodinjskih odjemalcev v večstanovanjskih stavbah, ki se ogrevajo s toploto iz skupnih kurilnic na zemeljski plin in so solastniki skupnih kotlovnic, s pravicami gospodinjskih odjemalcev, ki kupujejo zemeljski plin za svojo lastno uporabo. Etažni lastniki pravic ne morejo uveljavljati individualno, temveč skupaj na skupnem odjemnem mestu.

Ker so se razmere na trgu naftnih derivtov v zadnjem času normalizirale, se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen. Od 1. maja se cene goriv ponovno prosto oblikujejo na trgu. Cene pogonskih goriv se trenutno gibljejo v povprečju EU.

Se je pa vlada odločila za podaljšanje ukrepa znižanja trošarin za energente še za dodatne tri mesece. Tako bodo še naprej položnice za cene elektrike, kurilnega olja in zemeljkega plina za ogrevanje nižje. Ukrep bo veljal do 31. julija. Po tem datumu bomo videli, kako se bo v prihodnje na blažitev posledic energetske draginje odzvala nova vlada.

pasica aplikacija

Česa začasno ne plačujemo?

Za obdobje od 1. februarja do 31. julija je določena oprostitev plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za končne odjemalce odjemne skupine na nizki napetosti brez merjenja moči in gospodinjske odjemalce električne energije. Prav tako se ne bodo obračunavale tarifne postavke za distribucijskega operaterja za obračunsko moč in prevzeto delovno energijo za vse odjemne skupine.

 

Državna pomoč za podjetja

Glede pomoči energetsko intenzivnim podjetjem je vlada namenila pomoč v skupni višini 70 milijonov evrov. Upravičenci so podjetja z vsaj petimi zaposlenimi, ki so imela z odhodki v 2019 vsaj 5 odstotkov stroškov energije ter hkrati vsaj 10.000 evrov stroškov za ta namen. Za državno pomoč bodo lahko zaprosile tudi pravne in fizične osebe, ki prej niso bile v težavah, a jim bodo stroški za energijo v letu 2022 v primerjavi z lanskim letom narasli za več kot 30 odstotkov. Prijave na Finančno upravo Republike Slovenije je bilo treba predložiti do konca marca, pomoč pa je bila izplačana v enkratnem znesku do 20. aprila. Pomoč naj bi zajela 14.500 gospodarskih subjektov, ta naj bi znašala od 50 evrov do dva milijona evrov, pri čemer pa višina pomoči ni smela presegati 60 odstotkov nastale škode zaradi povišanja cen energentov.

 

Državna pomoč kmetijstvu

V kmetijstvu naj bi se finančno nadomestilo podelilo v obliki pavšala na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe (za trajno travinje 49 evrov, trajne nasade 138 evrov in orna zemljišča 108 evrov). Za ta ukrep je predvidenih 25 milijonov evrov, tovrstno pomoč pa naj bi prejelo 41.000 upravičencev.

 

Povezane vsebine

150 EUR 
solidarnostnega dodatka
Gospodinjstva, ki so socialno ranljivejša, prejmejo solidarnostni dodatek v vrednosti 150 EUR, do dodatka so upravičene tudi družine s 4 ali več otroki, ki prejmejo še dodatnih 50 EUR. Upravičencev solidarnega dodatka naj bi v Sloveniji bilo 710.000, dodatek pa bo izplačan do 15. aprila letos. 
 
Polovično znižanje trošarin
Drugi pomemben ukrep vlade se nanaša na polovično zmanjšanje trošarine za EE,  ki je začel veljati že februarja, za tri mesece pa se je občutno znižala tudi trošarina za neosvinčen bencin, plinsko olje in zemeljski plin za ogrevanje. Hkrati se izenačujejo pravice etažnih lastnikov – gospodinjskih odjemalcev v večstanovanjskih stavbah, ki se ogrevajo s toploto iz skupnih kurilnic na zemeljski plin in so solastniki skupnih kotlovnic, s pravicami gospodinjskih odjemalcev, ki kupujejo zemeljski plin za svojo lastno uporabo. Etažni lastniki pravic ne morejo uveljavljati individualno, temveč skupaj na skupnem odjemnem mestu.
Česa ne bomo 
začasno plačevali?
Za obdobje od 1. februarja do 30. aprila je določena oprostitev plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za končne odjemalce odjemne skupine na nizki napetosti brez merjenja moči in gospodinjske odjemalce električne energije. Prav tako se ne bodo obračunavale tarifne postavke za distribucijskega operaterja za obračunsko moč in prevzeto delovno energijo za vse odjemne skupine. 
 
Državna pomoč za podjetja
Glede pomoči energetsko intenzivnim podjetjem vlada namenja pomoč v skupni višini 70 milijonov evrov. Upravičenci so podjetja z vsaj petimi zaposlenimi, ki so imela z odhodki v 2019 vsaj 5 odstotkov stroškov energije ter hkrati vsaj 10.000 evrov stroškov za ta namen. Za državno pomoč bodo lahko zaprosile tudi pravne in fizične osebe, ki prej niso bile v težavah, a jim bodo stroški za energijo v letu 2022 v primerjavi z lanskim letom narasli za več kot 30 odstotkov. Prijave na Finančno upravo Republike Slovenije je bilo treba predložiti do konca marca, pomoč pa bo izplačana v enkratnem znesku do 20. aprila letos. Shemo državne pomoči mora potrditi še Evropska komisija. Pomoč naj bi zajela 14.500 gospodarskih subjektov, ta naj bi znašala od 50 evrov do dva milijona evrov, pri čemer pa višina pomoči ne bo smela presegati 60 odstotkov nastale škode zaradi povišanja cen energentov. 
 
Državna pomoč kmetijstvu
V kmetijstvu naj bi se finančno nadomestilo podelilo v obliki pavšala na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe (za trajno travinje 49 evrov, trajne nasade 138 evrov in orna zemljišča 108 evrov). Za ta ukrep je predvidenih 25 milijonov evrov, tovrstno pomoč pa naj bi predvidoma prejelo 41.000 upravičencev. •
Jožica EKART
Povzeto po portal Naš stik, www.nas-stik.si

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.