Dirtcal – lovilec nečistoč

V grelnih ali hladilnih razvodih zaradi kemičnih procesov prihaja do korozije in pojava usedlin. Iz krožeče tekočine je zato potrebno odstraniti čim več plavajočih, največkrat kovinskih delcev.

 

Image

Slika 1

V grelnih ali hladilnih razvodih zaradi kemičnih procesov prihaja do korozije in pojava usedlin. Iz krožeče tekočine je zato potrebno odstraniti čim več plavajočih, največkrat kovinskih delcev.

 

 

S tem preprečimo erozijo, poškodbe črpalk, odlaganje usedlin v izmenjevalcih, okvare ali zamašitve termostatskih ter elektromotornih ventilov in pojav napak v toplotnih merilnih sistemih. Opisane pojave lahko preprečimo z vgradnjo učinkovitega lovilca, ki s filtriranjem izloči nečistoče iz krožeče tekočine. 

 

Delovanje lovilca
Učinkovito izločanje nečistoč omogoča vgrajena mreža. Mrežasti element s svojo obliko povzroči, da se delci ob trku s površino mreže dekantirajo na dno in ne vplivajo na pretok v elementu. Pri tem upor ostane nespremenjen, kar je velika prednost pred podobnimi izdelki s filtrom, v katerem se delci nesnage počasi odlagajo, ga mašijo in s tem povečujejo upor ter zmanjšujejo pretok v sistemu.

 

Lovilec je izdelan iz medenine in ima notranje navojne priključke. Na spodnjem delu kjer se odlagajo nečistoče, je opremljen s krogličnim ventilom, ki omogoča izpust nesnage tudi med obratovanjem, na zgornjem delu pa s priključkom s čepom. Izdelan je za  maksimalni delovni tlak 10 bar in temperaturo od 0 do110°C.

 

Učinek lovilca

Image

Slika 2

Mrežni element v lovilcu Caleffi Dirtcal zmore odstraniti nečistoče v velikosti od 5 µm navzgor. Po samo 50-kratnem prehodu tekočine, to je približno po 24 urnem delovanju, lovilec izloči vse delce, ki so večji od 100 µm in povprečno 80 % delcev, ki so manjši. V nadaljnjih prihodih tekočine, ki so posledica delovanja sistema, se tekočina postopoma popolnoma očisti. Lovilec so preizkusili v laboratoriju TNO – Science and Industry in potrdili njegove odlične lastnosti. •

 

slika 1: Nečistoče lahko iz lovilca izpuščamo tudi med delovanjem.

slika 2: Pravilen in napačen način ter dovoljeni položaji za vgradnjo lovilca 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI