Mala čistilna naprava – delovanje, uporaba, cena

Oglasno sporočilo

Čistilne naprave so pomemben dejavnik varovanja okolja in zdravja, saj predstavlja odpadna voda, ki jo ustvarimo, velik problem za okolje.

Čistilne naprave so v današnji družbi pomemben dejavnik varovanja okolja in zdravja. Odpadna voda, ki jo ustvarimo v gospodinjstvih, industriji in kmetijstvu, predstavlja velik problem za okolje. Škodljive snovi v odpadni vodi, kot so kemikalije, gnojila in pesticidi, lahko z onesnaženjem vodnih virov ogrozijo življenje in zdravje ljudi, živali in rastlin. Slovenija velja sicer za državo, bogato z vodnimi viri. Vendar, živimo v času podnebnih sprememb, daljših sušnih obdobij in posledično občasnega pomanjanja vode na nekaterih območjih. Zato je pomembno, da ohranimo kakovost vodnih virov.

Bioloska cistilna naprava

Prikaz delovanja male čistilne naprave

Vrste čistilnih naprav

Obstajata dve glavni vrsti čistilnih naprav: centralne čistilne naprave, ki so povezane na kanalizacijske sisteme in male čistilne naprave. Centralne čistilne naprave so namenjene čiščenju odpadne vode iz večjih naselij in mest. Te naprave so običajno zelo kompleksne in imajo veliko kapaciteto.

Male čistilne naprave pa so namenjene čiščenju odpadne vode iz manjših objektov, kot so individualne hiše, vikendi in manjša naselja. Te naprave so manjše in enostavnejše za uporabo.

V Sloveniji obstaja veliko ruralnih in hribovitih območij ter območij z nizko gostoto prebivalstva, kjer ljudje nimajo možnosti priklopa na kanalizacijsko omrežje. Najpogostejša rešitev je uporaba greznic, ki pa niso zasnovane za sodobne potrebe in ne zadržujejo vseh današnjih onesnaževal v odpadnih vodah. Nitrati in fosfati, lahko proniknejo v prst in vodo ter povzročijo onesnaženje.

Za tiste, ki niso priključeni na kanalizacijsko omrežje, so male čistilne naprave idealna rešitev za varno in učinkovito čiščenje odpadne vode v gospodinjstvih.

 

Male čistilne naprave: pomemben korak k čistejšemu okolju

Male čistilne naprave, primerne za čiščenje odpadnih voda v gospodinjstvih, so kompaktne in enostavne za uporabo. Delovanje temelji na biološkem čiščenju, kjer mikroorganizmi razgradijo organske snovi v odpadni vodi. Proces čiščenje je naraven in učinkovit, rezultat pa je prečiščena voda, ki se lahko varno odvaja v okolje.

Pri izbiri male čistilne naprave je pomembno upoštevati velikost gospodinjstva, količino odpadne vode in predpise na lokalni ravni. Na trgu je na voljo široka paleta naprav različnih proizvajalcev, zato se je pred nakupom dobro pozanimati o lastnostih in funkcionalnosti posameznih modelov.


Vgradnjo male čistilne naprave je priporočljivo zaupati strokovno usposobljenim izvajalcem. Poskrbeli bodo za pravilno izbiro naprave, montažo in zagon ter vam nudili strokovno svetovanje.


Mala bioloska cistilna naprava

 

Kako deluje mala biološka čistilna naprava?

Male čistilne naprave, ki jih pogosto imenujejo tudi biološke čistilne naprave ali biološke greznice, delujejo na principu posnemanja naravnega procesa čiščenja vode.

Delovanje male biološke čistilne naprave je sestavljeno iz več faz. Te se med sabo dopolnjujejo in zagotavljajo visoko stopnjo prečiščevanja odpadne vode. Najprej se odpadna voda zbere v primarnem usedalniku, kjer se mehansko odstranijo grobi delci in usedline, ki jih je nato potrebno redno odstranjevati.

Prečiščena voda iz primarnega usedalnika se nato prelije v biološki reaktor, kjer poteka ključni del čiščenja. V reaktorju se nahaja aktivno blato iz mikroorganizmov in organskih snovi. Mikroorganizmi se prehranjujejo z organskimi snovmi v odpadni vodi in jih razgrajujejo na enostavnejše spojine, ki so neškodljive za okolje.

Voda iz biološkega reaktorja se preusmeri v sekundarni usedalnik, kjer se loči aktivno blato. Očiščena voda se nato lahko izpusti v okolje, medtem ko se aktivno blato vrne v biološki reaktor, da se lahko proces čiščenja nadaljuje.

Delovanje male čistilne naprave je avtomatizirano in ne zahteva veliko vzdrževanja. Redno je potrebno le preverjati delovanje naprave in izvajati servisne storitve, kot so izčrpavanje blata in čiščenje filtrov, kar zagotavlja optimalno delovanje naprave in dolgo življenjsko dobo.Vgradnja male biološke čistilne naprave: Kaj je potrebno vedeti?

Preden se lotite vgradnje, je potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov. Izbrati je potrebno ustrezno lokacijo za čistilno napravo in izkopati gradbeno jamo ustreznih dimenzij.

Čistilne naprave potrebujejo redno vzdrževanje, kot so praznjenje in čiščenje filtrov, zato je priporočljivo da je čistilna naprava postavljena na dostopnem mestu, da lahko vzdrževalci brez težav opravijo svoje delo.

Pomembno je, da izberete čistilno napravo ustrezne zmogljivosti, ki bo ustrezala številu uporabnikov in količini odpadne vode, ter poskrbeti za priključke za dotok in odtok vode ter elektriko.

 

Mala cistilna naprava vgradnja

Za izkop luknje za malo čistilno napravo je najbolj smotrno najeti delovni stroj – bager

Čistilne naprave: Kdaj so obvezne in kaj upoštevati pri izbiri?

V nekaterih primerih je namestitev biološke čistilne naprave obvezna, v drugih pa priporočljiva.

Namestitev čistilne naprave je obvezna v nekaterih naslednjih primerih:

 • Novogradnje: Za vse novogradnje, ki niso priključene na kanalizacijsko omrežje, je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje za individualno čistilno napravo.
 • Obnova objektov: Če se pri obnovi objekta poveča količina odpadne vode ali se spremeni njena sestava, je potrebno posodobiti tudi čistilno napravo.
 • Velikost objekta: Če v objektu stalno ali občasno biva več kot 50 oseb, je namestitev čistilne naprave obvezna.
 • Lokalni predpisi: Nekatere občine imajo lahko lastne predpise, ki določajo obvezno namestitev čistilnih naprav za vse objekte, ne glede na velikost ali lokacijo.

Tudi v primerih, ko namestitev čistilne naprave ni obvezna, je ta priporočljiva na objektih z veliko količine odpadne vode (kmetijstvo ali gostinski lokali). Namreč, poleg varovanja okolja in zdravja, male biološke čistilne naprave omogočajo prihranek pri porabi vode. Prečiščena voda se lahko uporablja za zalivanje ali druge namene.

 

Cistilna naprava

Mala čistilna naprava je nujna na področjih brez kanalizacije

Cene malih bioloških čistilnih naprav za povprečna gospodinjstva v Sloveniji

Cene malih čistilnih naprav so odvisne od različnih dejavnikov, kot so:

 • Velikost naprave: Male čistilne naprave so na voljo različnih velikosti, odvisno od števila oseb v gospodinjstvu.
 • Tip naprave: Obstajata dve glavni vrsti malih čistilnih naprav: biološke in rastlinske čistilne napraveBiološke čistilne naprave so običajno cenejše od rastlinskih, vendar so rastlinske energetsko varčnejše in imajo manjši vpliv na okolje.
 • Proizvajalec: Cene čistilnih naprav se lahko razlikujejo tudi glede na proizvajalca. Nekateri proizvajalci ponujajo cenejše naprave, vendar je potrebno biti pazljiv, saj so te lahko slabše kvalitete.
 • Dodatna oprema: Nekatere čistilne naprave so opremljene z dodatno opremo, kot so črpalke, filtri in alarmni sistemi. Ta oprema lahko poveča ceno naprave.

Povprečna cena male biološke čistilne naprave za povprečno gospodinjstvo v Sloveniji (4 osebe) je med 2.500 € in 4.000 €. V to ceno je običajno vključena tudi montaža naprave.


Primeri cen malih čistilnih naprav za različne velikosti gospodinjstev:

 • 2 osebi: 1.500 € – 2.500 €
 • 4 osebe: 2.500 € – 4.000 €
 • 6 oseb: 3.500 € – 5.000 €
 • 8 oseb: 4.500 € – 6.000 €

Subvencije za male biološke čistilne naprave

Trenutno na Eko skladu ni odprt noben javni razpis za subvencioníranje malih čistilnih naprav. Je pa za tovrstne samostojne naložbe na voljo možnost najema ugodnega kredita.


Pred nakupom male čistilne naprave je priporočljivo, da se posvetujete z več ponudniki in primerjate cene ter ponujene storitve. Pomembno je tudi, da izberete napravo, ki je ustrezne velikosti za vaše gospodinjstvo in ustreza vašim potrebam.


zbiranje deževnicePreberite tudi:

Nasveti za zbiranje deževnice

V štiričlanskem gospodinjstvu letno odteče preko 200.000 litrov pitne vode. Če si podrobneje pogledamo porabo vode, dnevno porabimo okrog 150 l vode. Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave za zbiranje deževnice.


Vas zanima cena, izvedba ali garancija male čistilne naprave? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI