Povišana dragocenost deževnice

Oglasno sporočilo

Povišana dragocenost deževnice

Vodni krog, od dežne kaplje do pitne vode iz izvira, je vedno močneje obremenjen. Ogrožajo ga vse človeške dejavnosti od agrokemičnega kmetijstva, ki brez strupov ne zna več delovati, do industrije in prometa.

Voda je univerzalno topilo, ki v vodnem krogu raztaplja vso našo nesnago in nam jo vrača v kozarce, zato mnogi trdijo, da je Slovenija v vodnem stresu. Poplave in suše se bodo vrstile v vedno bolj neprijaznem ritmu, nivo podtalnice pa bo upadal. Navidezno obilje vode se lahko hitro obrne, ko se vprašamo, koliko od te vode je čiste in pitne.

 

 

armex digital Rezervoar Platin

Rezervoar Platin, nizka globina vkopa, lahek, povozen do 3,5 t, stabilen, 25 let garancije

baner zbiralniki dezevnice

 

Reševanje z deževnico  

Uporaba deževnice je hkrati koristna za tistega, ki jo uporablja in za okolje. Uporabnik zmanjšuje številke na položnici za vodo, pa tudi obremenitev kanalizacije ob vse hujših nalivih in omogoča učinkovito delovanje centralnih čistilnih naprav. Zmanjša se onesnaževanje rek ob nalivih, posredno pa zmanjšujemo tudi vplive poplav in suš. Na odtoke iz cestnih površin nimamo vpliva, nad vodo z lastne strehe pa lahko dosežemo popoln nadzor in jo koristno uporabimo. Poziv k zajemanju deževnice se nahaja tudi v EU direktivah, saj je dokazano, da z uporabo deževnice zmanjšamo porabo pitne vode za 50%. To velja za posameznike in industrijo, ki ima še veliko večje zatesnjene površine od streh do asfaltiranih dvorišč. Poleg tega gradnjo napeljav za prestrezanje deževnice lahko prelije v stroške, zato je še na boljšem kot posamezniki. 

 

armex oglas

 

Ponikanje in uporaba

Če je že ne želimo uporabljati, jo vsaj poniknimo. Vodo s strehe lahko speljemo v ponikalni sistem ob stavbi, poseg je poceni in še ekonomsko upravičen, saj bomo manj plačali za porabljeno pitno vodo.

Pametnejši pa jo bodo še koristneje uporabili. V industriji, kmetijstvu in urbanih okoljih je neposredno uporabna za lakirne in čistilne linije, pralnice in čistilnice vozil in perila, gašenje, pranje cest in vzdrževanje športnih površin, namakanje in napajanje živine, saj je za te namene pitne vode res škoda. V domačem okolju jo običajno namenimo za zalivanje, splakovanje stranišč in pranje perila, v izjemnih pogojih pa jo s prelivanjem preko filtrov lahko uporabimo tudi za pitje. Končno so to že stoletja delali naši predniki na sušnih območjih dežele. 

Tudi sistem za zajemanje je enostaven in pregleden. Deževnico iz žleba preko izločevalca listov in grobe nesnage speljemo v rezervoar, za katerega je najbolje, da je vkopan. Črpalka jo nato dovede v ločen hišni sistem za pranje, izpiranje stranišč in zalivanje.

Več informacij najdemo na straneh dobavitelja Armex d.o.o., www.cistilnenaprave-dezevnica.si

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

 

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI