Varčevanje z vodo varuje okolje

Oglasno sporočilo

Varčevanje z vodo si zagotovimo z uporabo deževnice. To zajamemo v zbiralnik deževnice in jo lahko uporabimo za pranje perila, splakovanje stranišč, itd .

Ekološka osveščenost vodi v iskanje čistejših, energijsko manj potratnih in za naravo manj obremenjujočih rešitev. Varčevanje z vodo je ena od njih. V podjetju Armex armature iz Ivančne Gorice smo govorili z Zdravkom Skubicem, ki je predstavil njihove biološke čistilne naprave, ponikalne sisteme in sisteme za zajemanje in uporabo deževnice.

 

varcevanje z vodo zbiranje dezevnice

Zbiralnik deževnice je zanimiv z ekološkega vidika varčevanja z vodo, kot finančnega vidika

 

Deževnica prepolovi porabo vode

Ena oseba na dan porabi 150 litrov vode, z uporabo deževnice pa lahko to količino prepolovimo. Rezervoar deževnice vkopljemo v zemljo, na površini pa ostane viden samo pokrov. To vodo uporabimo za napajanje pralnega stroja, WC kotličkov in zalivanje. Okrog polovice sestavin v pralnih praških so mehčalci, saj pralna sredstva lahko učinkovito delujejo samo v omehčani vodi. Če uporabimo deževnico, bo pralno sredstvo učinkovitejše, zato ga za isti učinek lahko dodamo pol manj kot običajno. Tudi okvare zaradi vodnega kamna niso več možne.

Najpomembnejša pa je varčevanje z vodo in zmanjšana poraba iz vodovoda, ki ima ekološki in finančni učinek. Med bolj iskanimi proizvodi so filtri za deževnico, ki preprečujejo vdor listja v obstoječe zbiralnike, voda ostane bolj čista in brez gnijočih ostankov. Na izbiro za zbiranje deževnice so še rezervoarji, črpališča, filtri, odjemna mesta, digitalni merilci nivoja, ponikalnice in druga potrebna oprema. Za manjše porabnike deževnice so najbolj primerni dekorativni nadzemni zbiralniki deževnice, ki jih izdelujejo v obliki amfor, sodob ali stebrov.

 

Kaj, če je vode preveč

Na splošno so najmanj znani ponikalni sistemi. Sestavljeni so iz primerno oblikovanih plastičnih elementov mrežaste strukture, ki jih sestavimo do potrebne velikosti in vkopljemo v zemljo. Vanje po ceveh odvajamo padavinske vode in jim omogočimo, da lahko postopoma, po naravni poti, poniknejo v zemljo. Vkopavamo jih poleg velikih asfaltiranih ali pozidanih površinah, pa tudi na poplavnih območjih. Sistem je mogoče vgraditi pod vse površine, tudi prometne.

 


 


 

cistilna naprava varcevanje z vodo

Delovanje bakterij v hišni biološki čistilni napravi odplake spremeni v čisto vodo

Biološke čistilne naprave in varčevanje z vodo

Čistilna naprava je nadomestilo za klasično greznico, ki je v današnjem času ekološko nesprejemljiva. Iz biološke čistilne naprave priteče prečiščena voda, ki ne obremenjuje okolja. Napravo čistimo samo enkrat letno, s postavitvijo pa bomo imeli enake stroške, kot če bi postavili običajno greznico z zaprtim sistemom, katere postavitev je sicer še dovoljena, vendar manj primerna. Biološke čistilne naprave so najbolj zanimive za vgradnjo na podeželju, čeprav se zdi ta odločitev zaradi številnih uredb, zakonov in predpisov, na prvi pogled zapletena. Mala čistilna naprava lahko učinkovito očisti odplake od dveh do 200 uporabnikov, zato je pravilno izbran sistem za lastnika vedno trajna in koristna pridobitev, saj odpadejo stroški za kanalščino in občasna praznjenja.


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

 

 

erevija varčujem z energijo armex armature odpadne vode kanalizacija varčevanje energije filtri energetika gradnja hiše urejanje okolja

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI