Preudarni posamezniki vedno iščejo načine, kako v svoje življenje vpeljati nekaj novega, kar bi združevalo prijetno izkušnjo in bilo hkrati tudi koristno. Eden od naših predlogov je zbiranje deževnice, da prestrežete brezplačno vodo in jo uporabite za zalivanje okrasnih rastlin ali zelenjavnega vrta.

Pri tem varčujemo, saj z uporabo deževnice lahko prihranimo do 50 % pitne vode in prav toliko denarja, hkrati pa ob polnjenju zalivalke z deževnico in sprehodi od rezervoarja za vodo do rož ali vrta, mimogrede opravimo še nekaj vaj za večjo prožnost sklepov, razteznih vaj in vaj za moč. Rastline nam bodo hvaležne za vodo brez škodljivega klora.

 

Samooskrba z vodo z zbiranjem dezevnice zalivanje

 

Za kakšen zbiralnik vode se naj odločim?

Edini odločitvi za vse, ki se odločijo, da bodo ulovili in uporabljali deževnico sta, da izberejo, kakšen in kako velik rezervoar za deževnico potrebujejo in ali imajo možnost vgradnje podzemnega, ali bi raje izbrali nadzemni zbiralnik vode v obliki recimo antične glinene amfore ali katerega izmed 70 različnih oblik, barv in velikosti. Nizki in lahki podzemni rezervoarji Platin, ki so namenjeni samovgradnji, so lahko pohodni ali povozni, držijo od 1,5 do 7,5 kubičnih metrov vode in jim zato lahko namenimo tudi nalogo pranja perila in izpiranje straniščnih školjk z mehko in brezplačno deževnico.

 

Samooskrba z vodo z zbiranjem dezevnice nadzemni rezervoar

 

Deževnica je zastonj

Voda, ki nam jo "dostavijo" komunalne službe ni brezplačna, niti poceni. Pravzaprav se je v zadnjih 20-ih letih dražila bolj kot naftni derivati - za celih 350 %. Državi zdaj že nekaj let plačujemo tudi davek na dež oz. odvajanje padavinskih voda.

Zbiranje in uporaba deževnice danes ni le v domeni ekološko osveščenih investitorjev, ampak vseh, ki želijo dolgoročno znižati mesečne stroške bivanja in biti vsaj delno samooskrbni z vodo. Povprečna slovenska družina na dan porabi 162 litrov vode in bi za svoje potrebe potrebovala zbiralnik deževnice kapacitete slabih 5 kubičnih metrov.

baner zbiralniki dezevnice

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na primer Carat paket za hišo in vrt).

 


Zadnjih nekaj mesecev je bilo precej mokrih. Zato se pričakuje zdaj dolgo in vroče sušno obdobje. Pametno je razmišljati o tem, da bi v »mokrih« obdobjih »nalovili« dovolj dežja za zalivanje vrta in zelenice, pranje vozil, in če ste načrtovali v hiši dvojni vodovodni sistem, tudi za izpiranje WC-jev in pranje perila. Ker bo ekstremnih vremenskih pojavov po napovedih meteorologov v prihodnje vse več bi vam svetovali, da se povežete s podjetji, kot je Armex Armature iz Ivančne Gorice in pripravite svojo strategijo za prilagoditev na nove prihajajoče vremenske okoliščine.

 Samooskrba z vodo z zbiranjem dezevnice


Uporabiti je treba tudi filter za deževnico. Za odvzem vode iz rezervoarja je potrebna črpalka, ki se nahaja v vrtu poleg rezervoarja ali s start-stop-avtomatiko v rezervoarju ali v hiši.


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Armex armature d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.