Ogrevanje z obnovljivimi viri energije – optimalna izbira

Zaradi rasti cen fosilnih goriv vse več ljudi izbira sisteme ogrevanja, ki prestrezajo obnovljive vire energije. Z razvojem tehnologije in izpopolnjevanju obstoječih sistemov ogrevanja, predstavljajo obnovljivi viri optimalno izbiro tako za novogradnje, kot za obstoječe objekte.

 

Obnovljivi viri energije

Med obnovljive vire energije štejemo tudi lesno biomaso – drva, lesne pelete ali lesne sekance in sončno energijo. Danes je na tržišču kakovostna oprema različnih sistemov ogrevanja, ki uporabljajo prav te energente.

 

Cepljena drva

Cepljena drva, do dolžine pol metra in največ 25 % vlažnosti, so pogosto kurivo enostavnejših kotlov. Obstajajo klasični kotli za cepljena drva Centrometal (kot so EKO-CK P, BIO-PEK/CET, BioSolid) in uplinjevalni (pirolizni) kotli (kot so Bio-Tec in BioTec-L), ki imajo preko 93 % izkoristek (to je več kot nekateri stari oljni kotli), pogojno če smo pozorni na kakovost (suhost) cepljenih drv. Za optimizacijo delovanja in povečanje udobja se kotlu na polena ali pelete vgradimo akumulacijski zalogovnik (kot CAS) določene prostornine (vsaj 30–50 lit./kW).

 

Lesni sekanci

Lesni sekanci so dejansko stranski produkt lesne industrije in predstavljajo pomemben napredek v avtomatizaciji ogrevalnih sistemov. Lesni sekanci (3–5 cm2) se shranjujejo v zalogovniku sekancev iz katerega se samodejno dovajajo do kotla (kot BIO-CK P Unit) in z gorenjem v kotlu/gorilniku segrevajo vodo centralnega ogrevanja. Lesni sekanci predstavljajo cenejšo obliko energije, če jih lahko kupite v vaši bližini.

 

Lesni peleti

Lesni peleti so trenutno najbolj zanimiva gorivo lesne biomase. Zaradi svoje čistoče, zavzemajo relativno malo skladiščnega prostora  in omogočajo popolno avtomatizacijo ogrevanja. Lesni peleti izgorevajo v gorilniku za pelete (Cm Pelet-set), v kombiniranih kotlih (EKO-CK P), v kotlih (PelTec /-L) s samodejnim čiščenjem mrežice in dimovodnih kanalov ali v sobnih pečeh na pelete (CentroPelet) kjer lahko segrevate zrak v prostoru v katerem je peč (Z, ZS) ali so priključene na sistem centralnega ogrevanja (ZV, ZVB).

 

Uporaba sončne energije

Sončna energija je “brezplačna”, je povsod in se najpogosteje prestreza za segrevanje sanitarne vode. Zaradi večjega skupnega izkoristka in večjega prihranka goriva se lahko kombinira z vsemi zgoraj opisanimi sistemi Centrometal. Pri nizkotemperaturnih sistemih ogrevanja se lahko uporablja tudi za dogrevanje.

 

Več o kotlih na pelete in kotlih na polena Centrometal lahko izveste na

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI