Hidroelektrarne za izpolnitev zavez

Čeprav so hidroelektrarne najboljši vir za povečanje deleža električne energije iz obnovljivih virov, je zaradi projekta Natura 2000 precej nasprotovanja njihovi gradnjiElektroenergetiki podpirajo gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in druge jedrske elektrarne. Napovedi so tudi o povečani porabi zemeljskega plina (v termoelektrarnah Trbovlje in Ljubljana ter novi dvakrat 400-megavatni plinski elektrarni v Kidričevem). Poleg tega pa obstajajo vsaj želje za večjo energetsko izrabo Save in Mure.Na seji elektroenergetikov pri GZS je Djani Brečevič, direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji zatrdil, da se energetska odvisnost Slovenije povečuje. V letu 2008 je bila 55-odstotna, kar je tri odstotke več kot leta 2000. Slovenija je popolnoma odvisna od uvoza tekočih in plinastih goriv, zlasti zemeljskega plina. Zato je smotrno izrabiti domači premog. Poraba zemeljskega plina se bo povečevala, zlasti v elektroenergetiki. Glede na načrte bi ga uporabljali v Trbovljah, TE-TOL in morda tudi v Kidričevem.

Čeprav so hidroelektrarne najboljši vir za povečanje deleža električne energije iz obnovljivih virov, je zaradi projekta Natura 2000 precej nasprotovanja njihovi gradnji

 

Elektroenergetiki podpirajo gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in druge jedrske elektrarne. Napovedi so tudi o povečani porabi zemeljskega plina (v termoelektrarnah Trbovlje in Ljubljana ter novi dvakrat 400-megavatni plinski elektrarni v Kidričevem). Poleg tega pa obstajajo vsaj želje za večjo energetsko izrabo Save in Mure.

 

Na seji elektroenergetikov pri GZS je Djani Brečevič, direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji zatrdil, da se energetska odvisnost Slovenije povečuje. V letu 2008 je bila 55-odstotna, kar je tri odstotke več kot leta 2000. Slovenija je popolnoma odvisna od uvoza tekočih in plinastih goriv, zlasti zemeljskega plina. Zato je smotrno izrabiti domači premog. Poraba zemeljskega plina se bo povečevala, zlasti v elektroenergetiki. Glede na načrte bi ga uporabljali v Trbovljah, TE-TOL in morda tudi v Kidričevem….


Celoten članek: http://www.delo.si/tiskano/html/zadnji/Delo+FT

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI