Kaj bodo prinesle domače elektrarne in električni avtomobili

Razpršeni viri elektrike in električna vozila zahtevajo spremembeV elektro-energetskem omrežju so se začele dogajati večje spremembe. Strokovnjaki povedo, da za zdaj nismo priča ničemur dramatičnemu, toda v prihodnosti se to utegne spremeniti, in potrebne bodo nadgradnje sistema. Tokrat bodo za nujnost ukrepanja krivi kar domači končni uporabniki. Gospodinjstva namreč vse bolj pogosto postajajo tudi proizvajalci električne energije, večinoma s sončnimi elektrarnami, čez nekaj let pa se bo tudi njihova poraba precej povečala, saj vse kaže, da bodo ena glavnih alternativ nafti električni avtomobili.»Gospodinjstva so kar naenkrat postala proizvajalci energije, predvsem s sončnimi elektrarnami, kar odpira precej dilem in vprašanj. Kaj se bo dogajalo v omrežju, kakšna je prilagodljivost sistema, kaj pomeni, če ni sonca, kako bo to vplivalo na informacijsko infrastrukturo,« se sprašuje Joachim Schaper, direktor razvoja v največjem evropskem proizvajalcu programske opreme, podjetju SAP. Prenosno električno omrežje bo moralo v prihodnjih letih zato dobiti precej drugačno podobo, postati bo moralo pametno, napredno.

Razpršeni viri elektrike in električna vozila zahtevajo spremembe

 

V elektro-energetskem omrežju so se začele dogajati večje spremembe. Strokovnjaki povedo, da za zdaj nismo priča ničemur dramatičnemu, toda v prihodnosti se to utegne spremeniti, in potrebne bodo nadgradnje sistema. Tokrat bodo za nujnost ukrepanja krivi kar domači končni uporabniki. Gospodinjstva namreč vse bolj pogosto postajajo tudi proizvajalci električne energije, večinoma s sončnimi elektrarnami, čez nekaj let pa se bo tudi njihova poraba precej povečala, saj vse kaže, da bodo ena glavnih alternativ nafti električni avtomobili.

 

»Gospodinjstva so kar naenkrat postala proizvajalci energije, predvsem s sončnimi elektrarnami, kar odpira precej dilem in vprašanj. Kaj se bo dogajalo v omrežju, kakšna je prilagodljivost sistema, kaj pomeni, če ni sonca, kako bo to vplivalo na informacijsko infrastrukturo,« se sprašuje Joachim Schaper, direktor razvoja v največjem evropskem proizvajalcu programske opreme, podjetju SAP. Prenosno električno omrežje bo moralo v prihodnjih letih zato dobiti precej drugačno podobo, postati bo moralo pametno, napredno…..


Celoten članek: http://www.delo.si/tiskano/html/zadnji/Delo+FT

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI