Perpetuum mobile?

Kaj je trend prihodnosti in kako ga (pravi čas) prepoznati? Odgovor ni vedno preprost. Pred okroglimi tremi leti, ko so cene nafte naraščale čez vsako mejo (no, nad 100 dolarjev za sod), smo se tudi v medijih izjemno veliko ukvarjali z mislijo, da se era nafte približuje koncu. Predvsem naj bi to veljalo za promet, saj največ črnega zlata porabimo prav v motorjih z notranjim izgorevanjem, ki sodobni civilizaciji omogočajo mobilnost. Torej, v času izjemno drage nafte so veliko pozornosti pritegovale nove tehnologije za pogon avtomobilov, predvsem to velja za uporabo električnega pogona.Drugo gonilo novih tehnologij je postalo globalno ogrevanje. Bolje, prepričanje, da je za povprečni dvig temperature na planetu kriv človek, ki je v dveh stoletjih in pol industrializacije v ozračje izpustil ogromne količine ogljikovega dioksida, ki je bil prej uskladiščen v fosilnih gorivih – premogu, nafti in zemeljskem plinu. Uveljavila se je ocena, da bomo proces globalnega ogrevanja lahko omejili le, če pridobivanje energije temeljito spremenimo. Pri uporabi fosilnih goriv naj bi na različne načine karseda omejili izpuste toplogrednih plinov (s skladiščenjem CO2, na primer), predvsem pa bi morali povečati uporabo obnovljivih virov energije, na primer sonca in vetra.

Kaj je trend prihodnosti in kako ga (pravi čas) prepoznati? Odgovor ni vedno preprost. Pred okroglimi tremi leti, ko so cene nafte naraščale čez vsako mejo (no, nad 100 dolarjev za sod), smo se tudi v medijih izjemno veliko ukvarjali z mislijo, da se era nafte približuje koncu. Predvsem naj bi to veljalo za promet, saj največ črnega zlata porabimo prav v motorjih z notranjim izgorevanjem, ki sodobni civilizaciji omogočajo mobilnost. Torej, v času izjemno drage nafte so veliko pozornosti pritegovale nove tehnologije za pogon avtomobilov, predvsem to velja za uporabo električnega pogona.

 

Drugo gonilo novih tehnologij je postalo globalno ogrevanje. Bolje, prepričanje, da je za povprečni dvig temperature na planetu kriv človek, ki je v dveh stoletjih in pol industrializacije v ozračje izpustil ogromne količine ogljikovega dioksida, ki je bil prej uskladiščen v fosilnih gorivih – premogu, nafti in zemeljskem plinu. Uveljavila se je ocena, da bomo proces globalnega ogrevanja lahko omejili le, če pridobivanje energije temeljito spremenimo. Pri uporabi fosilnih goriv naj bi na različne načine karseda omejili izpuste toplogrednih plinov (s skladiščenjem CO2, na primer), predvsem pa bi morali povečati uporabo obnovljivih virov energije, na primer sonca in vetra……


Celoten članek: http://www.delo.si/tiskano/html/zadnji/Delo+FT

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI