Sončne elektrarne

Pripadniki indijanskega plemena Jemez iz Nove Mehike, ki šteje 3000 ljudi, bodo kot prvo indijansko pleme zgradili veliko sončno elektrarno na staroselskem ozemlju v ZDA, s čimer se bodo končno lahko izvlekli iz revščine in bede. Izkoriščanje sončne, vetrovne in geotermalne energije lahko severnoameriškim Indijancem prinese pravo bogastvo, kakršnega z igrami na srečo trenutno služijo le nekatera plemena.Dvanajst hektarov veliko ozemlje, kjer bo stalo 14.850 solarnih plošč, je že zarisano, po štirih letih napornega načrtovanja in pogajanj pa so naredili tudi pogodbo, s katero bodo elektriko prodajali. Sončna elektrarna bo zmogla štiri megavate, kar bo dovolj za oskrbo 600 gospodinjstev. Dvaindvajset milijonov dolarjev vredni projekt, za katerega so pridobili denar z vladnimi donacijami, posojili in davčnimi krediti, bo v prihodnjih 25 letih menda prinesel okrog 25 milijonov dolarjev. S tem denarjem bodo Indijanci plemena Jemez, ki vsako jesen v tradicionalnih oblačilih s plesom počastijo sonce, brez katerega ni svetlobe in toplote, ki dajeta življenje, posodobili svojo vodovodno napeljavo in kanalizacijo.

Pripadniki indijanskega plemena Jemez iz Nove Mehike, ki šteje 3000 ljudi, bodo kot prvo indijansko pleme zgradili veliko sončno elektrarno na staroselskem ozemlju v ZDA, s čimer se bodo končno lahko izvlekli iz revščine in bede. Izkoriščanje sončne, vetrovne in geotermalne energije lahko severnoameriškim Indijancem prinese pravo bogastvo, kakršnega z igrami na srečo trenutno služijo le nekatera plemena.

 

Dvanajst hektarov veliko ozemlje, kjer bo stalo 14.850 solarnih plošč, je že zarisano, po štirih letih napornega načrtovanja in pogajanj pa so naredili tudi pogodbo, s katero bodo elektriko prodajali. Sončna elektrarna bo zmogla štiri megavate, kar bo dovolj za oskrbo 600 gospodinjstev. Dvaindvajset milijonov dolarjev vredni projekt, za katerega so pridobili denar z vladnimi donacijami, posojili in davčnimi krediti, bo v prihodnjih 25 letih menda prinesel okrog 25 milijonov dolarjev. S tem denarjem bodo Indijanci plemena Jemez, ki vsako jesen v tradicionalnih oblačilih s plesom počastijo sonce, brez katerega ni svetlobe in toplote, ki dajeta življenje, posodobili svojo vodovodno napeljavo in kanalizacijo…..


Celoten članek: http://www.delo.si/tiskanocs/html/zadnji/Delo+FT

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI