Belorusija in Rusija brez dogovora o ceni nafte

Prekinitev dobave nafte Rusije Belosrusiji sta že obe strani zanikali Belorusija in Rusija, ki na silvestrovo nista dosegli dogovora o carinskih dajatvah za dobavo nafte v letošnjem letu, še vedno nista našli skupnega jezika o cenah črnega zlata.

Prekinitev dobave nafte Rusije Belosrusiji sta že obe strani zanikali
Belorusija in Rusija, ki na silvestrovo nista dosegli dogovora o carinskih dajatvah za dobavo nafte v letošnjem letu, še vedno nista našli skupnega jezika o cenah črnega zlata.

slika je simbolična

foto: EPA
Minsk – Belorusija in Rusija, ki na silvestrovo nista dosegli dogovora o carinskih dajatvah za dobavo nafte v letošnjem letu, še vedno nista našli skupnega jezika o cenah črnega zlata. Medtem so nekaterih mediji poročali, da je Rusija sosedi prekinila dobavo nafte, kar pa sta obe strani že zanikali.

Potem ko so nekateri mediji poročali, da je Rusija z novim letom Belorusiji prekinila dobavo nafte, je tiskovna predstavnica beloruske rafinerije Belneftehim Marina Kostjučenko danes to zanikala. Kot je poudarila za francosko tiskovno agencijo AFP, ruska nafta priteka tako za tranzit kot za rafinerijo.

 

"Obe rafineriji delata normalno, ruska nafta pa priteka po načrtu," je izpostavila Kostjučenkova. Poročanje nekaterih medijev o prekinitvi dobave nafte Belorusiji so zanikali tudi ruski predstavniki.

 

Nasprotje izjavi Kostjučenkove pa so bile po poročanju AFP navedbe ruske tiskovne agencije Interfax, za katero je neimenovani predstavnik beloruske naftne industrije dejal, da nobena od rafinerij od Rusije ne prejema nafte. Zaradi tega se je danes podražila tudi nafta in prešla mejo 80 dolarjev za 159-litrski sod.

 

Rusija in Belorusija na silvestrovo nista dosegli dogovora o carinskih dajatvah za dobavo črnega zlata v letošnjem letu. Delegaciji sta v soboto znova začeli pogajanja, še poroča AFP.

 

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP je Belorusija Rusijo obtožila nesprejemljivih pritiskov na ceno črnega zlata, ruske zahteve pa naj bi spodkopavale poskuse o močnejšem gospodarskem sodelovanju med državama. Ruski predstavniki so v nedeljo sicer poudarili, da pogajanja z Belorusijo o cenah nafte ne bodo vplivala na ruski izvoz nafte na zahod preko beloruskega naftovoda. Belorusi pa so v nedeljo potrdili, da z Rusijo doslej še niso dosegli dogovora o cenah.

 

Belorusija od Rusije letno kupi okoli 20 milijonov metričnih ton nafte, a za svoje potrebe porabi le okoli četrtino. Ostalo rafinirajo in izvozijo na zahod, to pa predstavlja več kot tretjino beloruskih prihodkov od izvoza. Beloruski strokovnjaki so ocenili, da bodo ruske dajatve za nafto letos predstavljale okoli pet milijard dolarjev, kar je več kot deset odstotkov beloruskega bruto domačega proizvoda. Januarja 2007 je Rusija, medtem ko sta se strani pričkali zaradi cene črnega zlata, za kratek čas prekinila dobavo nafte EU preko beloruskega naftovoda.

 

Omenjena prekinitev tako kot prekinitvi zemeljskega plina Evropi v januarju 2006 in januarju 2009, povzročeni zaradi spora z Ukrajino, poraja dvome o zanesljivosti Rusije kot energetskega dobavitelja Evropi, še poroča AP.


Vir: http://www.delo.si/clanek/96081

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI