Država mora urediti trg z žarnicami

Emil Šehič opozarja na težave s trgovci, ki še ne zbirajo izrabljenih sijalk in žarnic – Potrošniki bi morali biti bolje obveščeni, menijo v Focusu – Evropsko združenje potrošnikov (BEUC) opozarja na pomanjkljivostiLjubljana – Od včeraj v nobeni prodajalni v Evropski uniji, torej tudi v Sloveniji, ni dovoljeno prodajati navadnih žarnic z žarilno nitko z močjo 100 ali več vatov. To je prvi korak k energetsko učinkovitejši razsvetljavi, s katero naj bi do leta 2020 prihranili približno 80 teravatnih ur elektrike oziroma porabo 23 milijonov gospodinjstev. Do leta 2012 namr …

Emil Šehič opozarja na težave s trgovci, ki še ne zbirajo izrabljenih sijalk in žarnic – Potrošniki bi morali biti bolje obveščeni, menijo v Focusu – Evropsko združenje potrošnikov (BEUC) opozarja na pomanjkljivosti

Ljubljana – Od včeraj v nobeni prodajalni v Evropski uniji, torej tudi v Sloveniji, ni dovoljeno prodajati navadnih žarnic z žarilno nitko z močjo 100 ali več vatov. To je prvi korak k energetsko učinkovitejši razsvetljavi, s katero naj bi do leta 2020 prihranili približno 80 teravatnih ur elektrike oziroma porabo 23 milijonov gospodinjstev. Do leta 2012 namreč ne bo več v prodaji večine tradicionalnih žarnic z žarilno nitko. Pri nas bi bilo po opozorilih dobro, če bi država uredila razmere, saj v veliko trgovinah še nimajo zabojev za izrabljene žarnice in sijalke.

 

Gospodinjstva naj bi navadne žarnice, ki se uporabljajo že 130 let, zamenjala z učinkovitejšimi, kot so varčne, halogenske ali žarnice LED. Te so dražje, vendar ob ustrezni uporabi trajajo dlje in porabijo do 80 odstotkov (halogenske od 25 do 50) manj energije kakor navadne. Pri izpustih toplogrednih plinov naj bi v EU na leto privarčevali za 32 milijonov ton CO2.

Varčne žarnice so tudi nevaren odpadek, saj vsebujejo živo srebro ter so občutljive na pogosto prižiganje in ugašanje. Izrabljena ali razbita varčna sijalka ne sodi v gospodinjske odpadke, niti v zabojnik za ločeno zbiranje, odnesti jo je treba trgovcu, ki jo je prodal. Če razbijemo sijalko, je pomembno odpreti okna, zapustiti prostor in ga prezračevati vsaj 15 minut. Ostankov ne smemo pometati ali jih posesati, zbrati jih je treba z gumijastimi rokavicami in vlažno krpo.

V Focusu, društvu za sonaravni razvoj, so pozdravili začetek postopnega opuščanja navadnih žarnic in posvarili pred pomanjkljivim ozaveščanjem potrošnikov. Pravijo namreč, da EU ne stori dovolj za zmanjšanje vsebnosti strupenih snovi in elektromagnetnih sevanj v sedanjih varčnih žarnicah. »Potrošnik mora biti obveščen tudi o tem, kaj narediti z žarnicami po izteku življenjske dobe ali ko se žarnica razbije,« pravi Lidija Živčič, predsednica Focusa.

Emil Šehič, direktor Zeosa, je povedal, da bodo kampanjo ozaveščanja o pomenu ločenega zbiranja izrabljenih sijalk in žarnic začeli v petek. V Zeosu so pripravili družino novih zbiralnikov za žarnice in sijalke, ki bodo opremljeni z novimi simboli. Pomembno se mu zdi, da bi država odločneje posegla v zbiranje sijalk in žarnic.                                      


Vir: www.delo.si

     

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI