Raziskava o energetski učinkovitosti

Raziskava o energetski učinkovitosti – V Sloveniji je 60 odstotkov enodružinskih in 72 odstotkov večstanovanjskih stavb toplotno premalo izoliranih, zaradi česar ne izgubljajo le toplote, ampak morajo uporabljati tudi klimatske naprave. Šest gospodinjstev od sedmih ima avtomobil, skoraj polovica več kot enega. To in da so najslabše ozaveščena najbogatejša gospodinjstva v Ljubljani in okolici, kaže raziskava energetske učinkovitosti Slovenije Informe Echo. Z izolacijo bi zmanjšali porabo

Z izolacijo bi zmanjšali porabo

 

Ljubljana – V Sloveniji je 60 odstotkov enodružinskih in 72 odstotkov večstanovanjskih stavb toplotno premalo izoliranih, zaradi česar ne izgubljajo le toplote, ampak morajo uporabljati tudi klimatske naprave. Šest gospodinjstev od sedmih ima avtomobil, skoraj polovica več kot enega. To in da so najslabše ozaveščena najbogatejša gospodinjstva v Ljubljani in okolici, kaže raziskava energetske učinkovitosti Slovenije Informe Echo.

 

V terensko raziskavo so zajeli 1009 gospodinjstev. Kot je povedal direktor Informe Echo Rajko Dolinšek, ima le osem odstotkov enodružinskih in štiri odstotke večstanovanjskih stavb več kot deset centimetrov izolacije. Velik delež stanovalcev blokov niti ne ve, kakšno izolacijo imajo. Marjana Zavrl Šijanec z Gradbenega inštituta ZRMK je dodala, da je največja težava pri pripravi ustreznih ukrepov slabo poznavanje obstoječega stavbnega fonda in posledic praviloma nezadostnega investicijskega vzdrževanja.

 

Peter Novak, dekan Visoke šole za tehnologije in sisteme, je predlagal, da bi država lastnikom enostanovanjskih hiš, takih je več kot polovica stavb, preprosto podarila izolacijski material. »To bi imelo velik učinek na več področjih, najbolj pa pri učinkoviti rabi energije in porabi fosilnih goriv,« je dejal. Če to ne bi šlo, pa predlaga, da bi država bogate, ki jih poraba energije po raziskavi nič ne briga, prisilila, da upoštevajo predpise, revnim, ki nimajo denarja, pa pomagala.

 

Iz občinstva je takoj prišel predlog, da bi država v sanacijo stavb usmerila 1,2 milijarde evrov za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. To bi prineslo tudi številna nova delovna mesta. Stane Merše iz Centra za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan je dejal, da bi s samo 15 do 20 centimetrov debelo izolacijo v stavbah porabo energije zmanjšali za polovico.

 

»Ni denarja,« je odgovoril Hinko Šolinc z direktorata za energijo ministrstva za gospodarstvo. Opozoril je, da je letos Eko sklad za četrtinsko subvencioniranje energetske sanacije stavb namenil 18 milijonov evrov. Prihodnje leto bo iz prispevkov za učinkovito rabo energije zbral približno 25 milijonov. »Višje številke so bolj fantastika,« je dodal Šolinc….


Celoten članek: http://www.delo.si/clanek/119773

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI