Uporabnike ogrevanja skrbi, kakšne so prognoze za podražitev električne energije? Kakšna bo cena električne energije za gospodinjstva v 2023, koliko so podražitve elektrike vplivale na ekonomičnost ogrevanja s toplotnimi črpalkami? Drži, da cene elektrike v 2022 dosegajo rekordne vrednosti, vendar so toplotne črpalke v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi še vedno stroškovno konkurenčne, saj je strošek ogrevanja na enoto koristne energije manj porastel kot so porastli stroški z drugimi energenti.

 

podrazitev elektrike

Podražitve elektrike so se v letošnjem letu zgodile pri vseh dobaviteljih

Podražitve elektrike ne zmanjšujejo zanimanja za nakup toplotnh črpalk

Cena elektrike se na veleprodajnih trgih zvišuje in vpliva na cene tudi v Sloveniji. Povprečna veleprodajna cena elektrike je bila na primer v Nemčiji prvih desetih dneh junija 177 evrov za megavatno uro, v sredini junija pa je ta dosegla že 300 evrov. Vendar lahko v Evropi v izogib stalnemu višanju cen elektrike pričakujemo, da se bodo za delovanje usposobili dodatni viri, za katere so že rezervirana sredstva (sončne elektrarne, vetrne elektrarne…), kar velja tudi  za Slovenijo.

V najslabšem primeru, če se elektrika podraži za 100 odstotkov lahko za gospodinjstva, katerega strošek za elektriko je predhodno znašal 80 EUR mesečno predvidevamo podražitev elektrike za dodatnih 27 EUR (cena elektrike dejansko predstavlja tretjino končne cene, preostanek zneska so omrežnina, trošarina in DDV). V skupnem znesku z upoštevano podražitvijo to pomeni končno ceno 107 EUR in ne 160 EUR.V najslabšem primeru, če se elektrika podraži za 100 odstotkov lahko za gospodinjstva, katerega strošek za elektriko je predhodno znašal 80 EUR mesečno predvidevamo podražitev elektrike za dodatnih 27 EUR (cena elektrike dejansko predstavlja tretjino končne cene, preostanek zneska so omrežnina, trošarina in DDV). V skupnem znesku z upoštevano podražitvijo to pomeni končno ceno 107 EUR in ne 160 EUR.

K znižanju cene elektrike za gospodinjstva in male odjemalce bo do sredine drugega leta 2023, kot je v juliju 2022 napovedala vlada, prispevala tudi država, ki bo znižala trošarino in DDV. Poleg tega je smiselno pri odločitvi za prehod na ogrevanje s toplotno črpalko poiskati najugodnejšega dobavitelja elektrike, ki ima nižje cene elektrike za lastnike toplotnih črpalk.

Ogrevanje s toplotno črpalko Bosch je kljub povišanju cen električne energije še vedno ugodno. Tovrstno ogrevanje je upravičeno v porastu, saj toplotna črpalka približno dve tretjini elektrike prestreže iz zraka, ta je praktično brezplačna, le tretjino pa za delovanje kompresorja jemlje iz omrežja.


cena elektrike razrez racuna

Cena elektrike - preverite ponudnike

Odjemalce elektrike je letos pričakala višja cene elektrike. Tarifne postavke omrežnine za distribucijski sistem so se namreč zvišale za 14,16 odstotka, kar za povprečnega gospodinjskega odjemalca s porabo 3500 kilovatnih ur pomeni za 1,88 evra višji mesečni strošek oziroma za 22,52 evra višji letni strošek glede na leto 2021. Je pa vlada konec januarja sprejela nekaj ukrepov za omilitev posledic visokih cen elektrike.


Kako primerjati toplotne črpalke, katere izbrati in v kolikšnem času se povrne investicija?

Energetski svetovalci svetujejo, da je pri toplotnih črpalkah še sprejemljiva odplačilna doba krajša od 10 let. Ob izbiri nove toplotne črpalke zrak – voda je priporočljivo natančno vrednotenje stroškov v celotni življenjski dobi delovanja. Izbira pravega modela toplotne črpalke pomembna zato, ker je njena učinkovitost ključna za varčno in zanesljivo delovanje. Pred nakupom je smiselno med seboj primerjati toplotne črpalke istega kakovostnega razreda in  opremo, ki je zajeta v končno ceno. Velik pomen imajo tudi zanesljivost servisa, garancijska doba, reference, predloženi certifikati kakovosti (EHPA…).

 podrazitve elektrike toplotna crpalka bosch


PRIMER HIŠE 1 - cena toplotne črpalke za starejšo povprečno veliko stanovanjsko hišo

Cena toplotne črpalke višjega kakovostnega razreda, kot je primer proizvajalca Bosch, za povprečno eno stanovanjsko hišo, v velikosti 160 m2, ki ima solidno izoliran obod hiše in je energetsko sanirana, v letu 2022 znaša nekje 9.500 EUR. K tej ceni je potrebno prišteti še montažo na ključ (ki je za vsak objekt specifična) in odšteti subvencijo. Višina subvencije je odvisna od vrste objekta ali gre za obstoječ objekt ali novogradnjo.

 

PRIMER HIŠE 2 - stroški ogrevanja starejše dvostanovanjske hiše s toplotno črpalko BOSCH v letu 2021

Sodobne toplotne črpalke Bosch Bosch zrak- voda zmorejo učinkovito ogrevati starejše hiše z radiatorskim ogrevanjem, sploh če je  objekt energetsko obnovljen. Takšen primer je gospodinjstvo s 7 družinskimi člani, ki potrebuje ogrevanje dvoetažne, velike stanovanjske hiše in ogrevanje sanitarne vode. Cena toplotne črpalke z bojlerjem sanitarne vode, moči 17 kW, ki spada v višji kakovostni razred z odbito subvencijo in montažo na ključ,  je za ta primer dveh gospodinjstev znašala okrog 10.000 EUR - akcijske pogoje ponudnika  lahko preverite TUKAJStroški ogrevanja so se za ta primer gospodinjstva, kjer so ogrevali s kurilnim oljem, po vgradnji toplotne črpalke skoraj razpolovili, iz 3.500 EUR letnega stroška ogrevanja, skupaj s sanitarno vodo, je strošek ogrevanja v letu 2021 znašal manj kot 2.000 EUR. V hiši bivata dve družini, kar pomeni, da je strošek ogrevanja na posamično družino visok 1.000 EUR, mesečno je v letu 2021 strošek na gospodinjstvo znašal nekje 83 EUR.

Če bi v letu 2022 primerjali cene elektrike in cene kurilnega olja za ogrevanje in pripravo sanitarne vode za identičen objekt, bi ta znašal: 4.900 EUR za kurilno olje in 2.400 EUR za toplotno črpalko, kar pomeni, da so stroški ogrevanja s toplotno črpalko še vedno več kot 100 odstotno nižji, kar investicijo v toplotno črpalko še vedno v celoti upraviči.


 podrazitve elektrike toplotne crpalke bosch

Toplotne črpalke Bosch

Zakaj je izbira Bosch toplotne črpalke Compress 6000 smotrna?

Toplotna črpalka Bosch Compress 6000 AW ni visoko učinkovita le zaradi inverterja, ampak tudi zaradi drugih izboljšav, ki zagotavljajo odlično in zanesljivo delovanje skozi celo leto. Za razliko od ostalih toplotnih črpalk zrak-voda, ima toplotna črpalka Bosch Compress 6000 AW pridobljene številne patente, ki pripomorejo k zagotavljanju višjih prihrankov energije in dodatnih ugodnosti za uporabnika. Sezonski izkoristki so med najboljšimi na slovenskem trgu (SCOP do 203 %).

Toplotna črpalka deluje tudi izredno tiho, je tišja od sodobnega pomivalnega stroja, saj ima kompaktno obliko novega ohišja, ki je narejen iz posebne pene (polipropilena). Izredno zanesljiva je tudi v ekstremnih pogojih. Enota je brezplačno povezljiva tudi na mobilno napravo (brezplačno naročilo preko spletnega obrazca), medtem, ko je pri konkurenčni toplotni črpalki ta možnost plačljiva.

Več o toplotni črpalki in ceni za vaš objekt izveste z izpolnitvijo spodnjega kontaktnega obrazca.


Kovintrade
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.