Podnebne spremembe vplivajo na vse, od zdravja do proizvodnje elektrike. Pred leti je poraba elektrike v naših krajih poleti padla, po novem pa zaradi visokih temperatur in hladilnih naprav poraba raste. Elektrarne morajo proizvesti vedno več električne energije. Vročinski valovi povečujejo težave vseh vrst elektrarn, jedrskih, plinskih ali tistih na premog, ker za delovanje in pogon parnih turbin vse potrebujejo hladilno vodo.

V termo- in nuklearnih elektrarnah je voda delovni konj, saj vroča vodna para dirja skozi turbino, jo vrti in s tem požene ogromen generator. V elektriko lahko spremenimo 40% toplote, preostala pa izpuhti v okolico ali v grelne sisteme za zimsko ogrevanje. Da bi lahko krog ponovili, moramo vodo spet ohladiti in prečrpati nazaj v kotel in tu nastopi poletni problem. 

Zato nuklearne elektrarne vedno stojijo ob vodi. Če se reka ali morje segrejeta zaradi vročega poletja, se sposobnost hlajenja zmanjša, zato je treba zmanjšati proizvodnjo elektrike za določeno stopnjo. Poleg tega je poleti v rekah manj vode. Zanimivo, da so najbolj onesnaževalne elektrarne na lignit na vročino neobčutljive, saj hladilno vodo črpajo iz rudnikov, kjer je naravno bolj hladna.

Elektrarne

Kdaj elektrarne najbolje delujejo?

Sončna elektrarna je do sedaj najelegantnejši izumljen način za proizvodnjo elektrike. Ima prednosti in pomanjkljivosti. Poleti bo elektrike več, ker je število sončnih ur veliko večje. Vendar se učinkovitost zmanjša, ko se temperatura modula poveča. Spomladi in pozimi pa so moduli bolj učinkoviti, saj so hladnejši. Ko se celice ogrejejo nad nad 60 stopinj, oddajo za 20% manj elektrike, kot če so ogrete na 20 stopinj. Moduli v vesolju imajo zaradi tega 34% izkoristek, na zemlji pa okrog 18-odstotnega.

Sončna elektrarna cena izračun

Vetrne elektrarne najbolje delujejo v stalnem enakomernem vetru, zato jih postavljajo tudi na morju, kjer ni drugih ovir. Na tem kraju tudi najmanj motijo pogled na pokrajino, kar je prva najbolj pogosta kritika ljudi. V viharnih razmerah jih morajo ustaviti, da se ne poškodujejo, na vročino pa so neobčutljive. Najnovejša ideja, ki jo že pripravljajo, je pretvorba elektrike v vodik kar na vetrnem polju. Vodik bodo po cevi vodili na kopno, saj je transport plina do obale cenejši, bolj zanesljiv in z manj izgubami. 

Elektrarne na rekah so na vročino neobčutljive, padec vodostaja pa jih lahko ustavi. Imajo še eno odločilno prednost, so neobčutljive na izpad elektrike, kar je pri nuklearkah zelo nevarno.

Glede na okoljske vplive se zdi, da so trenutno jedrske elektrarne najbolj zanimive, mnogi  govorijo celo o renesansi nukleark. Novogradnje naj bi bile bolj odporne proti podnebnim spremembam, novi modeli pa potrebujejo tudi manj hladilne vode. Prvi problem je zamudna gradnja, saj v povprečju traja 16 let, zato to ni rešitev za jutri. Več proizvajalcev pripravlja tudi male modularne nuklearke, oznaka SMR, z močjo do 300 MW (nuklearna elektrarna Krško ima moč 700 MW). So cenejše, s tovarniško izdelanimi moduli in zato hitrejše v gradnji.

Še pomembnejše pa je nekaj drugega. Okoljske stiske povzročajo tudi energetsko pomanjkanje, zato kaže, da smo dosegli vrh divje porabe vseh dobrin, ne samo elektrike. 

Ključna beseda bodočnosti je “skromno”, kar pa ne pomeni pomanjkanja ampak samo ponovno uporabo zdrave pameti, s katero se homo sapiensi tako radi hvalimo. 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.