Bioplinarji: Panika zaradi bioplina prihaja le s kmetijskega ministrstva

Bioplinarji: Panika zaradi bioplina prihaja le s kmetijskega ministrstva Moravske Toplice – Glavni zaviralec proizvodnje električne energije iz bioplina v Sloveniji naj bi bilo kmetijsko ministrstvo (MKGP) oziroma minister Dejan Židan.

Moravske Toplice – Glavni zaviralec proizvodnje  električne  energije iz  bioplina  v Sloveniji  naj bi bilo kmetijsko ministrstvo  (MKGP) oziroma  minister Dejan Židan.

“V Pomurju lahko z obnovljivimi viri energije (OVE) naredimo zgodbo o uspehu. Žal nekateri Pomurci, tudi tisti na ministrskih mestih, to zavirajo. Pri tem prevladujejo njihovi osebni interesi,” je na okrogli mizi z naslovom Ali je Slovenija naklonjena zelenim tehnologijam poudaril Marjan Kolar, kmet, lastnik bioplinarn in solastnik podjetja Keter Organica, ki gradi te objekte.


Kolarjev sodelavec Denis Bolčina je prepričan, da z gradnjo bioplinarn v Sloveniji izgubijo le monopolisti, ki odkupujejo poljščine. Med njimi je po njegovem tudi murskosoboška Panvita, katere predsednik uprave je bil prav Dejan Židan, preden je postal kmetijski minister. “Če Panvita ne ponudi dovolj visoke cene, lahko kmet koruzo proda bioplinarni. Nisem za bioplinarne vsevprek in v nedogled, a se tudi ne strinjam, da moramo zaradi 14 MW bioplina, kolikor ga proizvedemo, biti plat zvona. Panika zaradi tega prihaja le s kmetijskega ministrstva, medtem ko so stališča ministrstva za gospodarstvo mnogo bolj razumna,” ocenjuje Bolčina, ki kmetijskemu ministrstvu očita, da deluje v smeri, da dodatnega bioplina v Sloveniji ne bi proizvajali in da bi obstoječe bioplinarne propadle. A pristojne opozarja: “Bioplinarne lahko z dekretom prepoveste, toda koruza bo še vedno šla v bioplin, saj jo bo kmet prodajal v Avstrijo, Hrvaško, Italijo…”


Kmetijsko ministrstvo je skušal pred napadi jeznih predstavnikov podjetja Keter ubraniti Branko Ravnik, generalni direktor direktorata za kmetijstvo. Zagotovil je, da njihov namen nikakor ni “sesuti” bioplinske naprave. Prizadevajo pa si za to, da bi se Slovenija na tem področju za hip ustavila in dobro premislila, ali je pot, po kateri gre pri nas proizvodnja bioplina, ki temelji predvsem na uporabi koruze, prava. “Kmetijstvo je v prvi vrsti namenjeno pridelavi hrane, ko gre za obnovljive vire energije, pa je treba najprej izkoristiti vse, kar nam daje narava: vodo, sonce, geotermalno energijo, les… Od kmetijske biomase naj se za proizvodnjo energije uporabljajo ostanki iz kmetijstva, strniščni dosevki in živalski odpadki, ne pa glavni kmetijski posevki,” predlaga Ravnik…


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI