Elektrika za stanovalce Planine decembra zastonj

Z naložbo v sopridobivanje električne in toplotne energije bodo deset let plačevali manj za ogrevanje. Stanovalci največje kranjske mestne stanovanjske soseske Planina so začeli prejemati natančna navodila, kako bi deset let za en mesec v letu prejemali električno energijo brezplačno. Pogoj za projekt, ki je nastal na podlagi dejavnosti civilne pobude “Ogrevanje na Planini”, je večinska odločitev za načrtovano posodobitev toplarne na Planini, s katero upravlja podjetje Domplan.

Z naložbo v sopridobivanje električne in toplotne energije  bodo deset let plačevali manj za ogrevanje

Kranj – Stanovalci največje kranjske mestne stanovanjske soseske Planina so začeli prejemati natančna navodila, kako bi deset let za en mesec v letu prejemali električno energijo brezplačno. Pogoj za projekt, ki je nastal na podlagi dejavnosti civilne pobude »Ogrevanje na Planini«, je večinska odločitev za načrtovano posodobitev toplarne na Planini, s katero upravlja podjetje Domplan.

» Kotel v kotlovnici je treba zamenjati, to bi stalo 750.000 evrov in strošku se ni mogoče izogniti. Ker so uporabniki tudi solastniki, bo njihova odločitev za ekološko varčnejšo obliko sopridobivanja električne in toplotne energije vplivala na njihove žepe,« trdita Beno Fekonja in Borut Zatler, ki sta v sklopu civilne pobude k sodelovanju pritegnila Elektro Gorenjska, ta pa partnerja Holding Slovenske elektrarne.

»Mi jamčimo, da bo tako vsak naš odjemalec na Planini dobil letos decembra in skupno deset let en mesec električno energijo brezplačno,« trdi Aleš Ažman iz Elektra Gorenjska. Brezplačni mesec bo izračunan na podlagi povprečne porabe skozi vse leto. V sklopu te naložbe bodo tako v toplarni namestili dva plinska motorja, ki bosta omogočila tako ogrevanje kot tudi pridobivanje električne energije, obenem pa koristila več tisoč odjemalcem električne energije na Planini.

Soglasje za naložbo mora dati še lastnik zemljišča, Mestna občina Kranj. V  civilni pobudi so prepričani, da se bodo ljudje do konca tega meseca odločili za to možnost, ki pomeni prvi tak projekt sopridobivanja električne energije in toplote. Manjši bo tudi izpust škodljivih snovi v ozračje.


Vir: http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042312632

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI