Gen Energija si lahko samostojnost kupi z elektriko iz šestega bloka

Ljubljana – Če se bosta Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Gen Energija dogovorila o skupnem sofinanciranju gradnje šestega bloka TE Šoštanj, država obeh podjetij ne bo združila v enoten elektroenergetski steber.To je včeraj za Dnevnik posredno potrdil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. "Odločitve o združevanju HSE in Gen Energije še nismo sprejeli. Vse je odvisno od tega, ali lahko obe družbi v okviru pravil varstva konkurence sodelujeta na ravni poslovnih funkcij," je dejal Lahovnik. "Če to ne bo možno, bomo oba državna stebra zelo verjetno združili,&qu …

Ljubljana – Če se bosta Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Gen Energija dogovorila o skupnem sofinanciranju gradnje šestega bloka TE Šoštanj, država obeh podjetij ne bo združila v enoten elektroenergetski steber.

To je včeraj za Dnevnik posredno potrdil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. "Odločitve o združevanju HSE in Gen Energije še nismo sprejeli. Vse je odvisno od tega, ali lahko obe družbi v okviru pravil varstva konkurence sodelujeta na ravni poslovnih funkcij," je dejal Lahovnik. "Če to ne bo možno, bomo oba državna stebra zelo verjetno združili," je dodal minister.

Da je ministrstvo za zdaj dalo prednost prvemu scenariju, torej pogovorom o poslovnem sodelovanju, dokazujeta dva podatka. Prvič, o tem, da je združevanje ustavljeno, so obvestili urad za varstvo konkurence (UVK), ki bo pri tem imel zadnjo besedo. In drugič, po neuradnih informacijah naj bi predstavniki ministrstva ter obeh družb v prihodnjih tednih začeli pogovore o finančnem vložku Gen Energije, lastnice slovenske polovice krške nuklearke, v projekt šestega bloka.

Več virov nam je potrdilo, da je na mizi predlog, po katerem bi Gen Energija od HSE odkupila lastniške deleže v spodnjesavskih elektrarnah (HESS) in vnaprej zakupila najmanj deset odstotkov letne električne energije (okoli 350 gigavatnih ur), ki bi jo proizvajal novi blok z močjo šeststo megavatov v Šoštanju. Po dostopnih izračunih bi Gen Energija na tak način v holding "prelila" okoli 250 milijonov evrov, od tega naj bi 150 milijonov odštela za nakup 85 odstotkov HESS od holdingovih družb. S tem bi HSE pokril večino predvidenega lastnega 400-milijonskega vložka v blok 6, ki naj bi stal okoli 1,2 milijarde evrov.

"V tej smeri bi se lahko dogovorili," je dejal predsednik nadzornega sveta HSE Franc Žerdin, ki ni želel "špekulirati o količinah kupljene električne energije in njeni ceni". Prav ta bo bržkone ključna za morebitni dogovor. Po naših informacijah naj bi bila namreč Gen Energija električno energijo večinoma v trapezu, torej med 6. in 22. uro, iz Šoštanja pripravljena odkupovati po stroškovni ceni iz investicijskega programa, ki brez emisijskih kuponov znaša 42 evrov.

Morebitna podražitev električne energije iz novega šoštanjskega bloka, ki je po zatrjevanju več sogovornikov iz energetskih vrst zaradi vmesnega dviga cene velenjskega premoga mimo investicijskega načrta zelo verjetna, bi tako lahko dogovor postavila pod vprašaj. Obenem pa bi morebitna pogodba z Gen Energijo TE Šoštanj obvezala, da stroškovna cena med gradnjo naložbe ne sme preseči tiste iz investicijskega načrta.

Dodatna ovira pri pogovorih bi lahko bila holdingova rdeča luč prodaji HESS. Tej ni naklonjen odhajajoči generalni direktor HSE Viljem Pozeb, Žerdin pa bi jo podprl, "le če bi v njej videl neke jasne cilje". "Namen ustanovitve HSE je bilo združevanje proizvodnje," je opozoril Žerdin. "Gre za enega cenejših virov v portfelju holdinga, njegova prodaja pa bi nam znižala povprečno stroškovno ceno. Ta posel so nam v Gen Energiji že večkrat ponudili. Na videz nam ponujajo roko sodelovanja, ki pa ga pogojujejo s prodajo HESS," pa je dejal Pozeb.

Na drugi strani Žerdin "ne nasprotuje možnosti, da bi Gen Energija z vložkom v šesti blok postala solastnica TE Šoštanj". "Verjamem, da se bo slovenska energetika dogovorila o vlaganjih v proizvodne objekte," nam je povedal prvi mož Gen Energije Martin Novšak.


Vir: http://dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042294742

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI