Glasne vetrne elektrarne občasno izklapljajo

Glasne vetrne elektrarne občasno izklapljajo Vetrne elektrarne lahko v zelo vetrovnem vremenu postanejo precej glasne. Zato jih ponekod zaradi pritožb občanov ugašajo prav v času, ko bi lahko proizvedle največ energije.

Vetrne elektrarne lahko v zelo vetrovnem vremenu postanejo precej glasne. Zato jih ponekod zaradi pritožb občanov ugašajo prav v času, ko bi lahko proizvedle največ energije.

Pritožbe zaradi hrupa vrtečih se lopatic rotorja so  pogoste tudi v Angliji, poroča Telegraph, zato so operaterji sisteme ponekod že nastavili tako, da se vetrne elektrarne v preveč vetrovnem vremenu samodejno izklopijo, ali pa na silo upočasnijo.

Sedmim turbinam vetrne elektrarne Askam v Cumbriji v Veliki Britaniji tako nadzorni sistem že onemogoča, da v času močnega vetra pridobivajo električno energijo, podobno pa so s pritožbami dosegli tudi v Bridlingtonu in še v nekaterih drugih krajih. Nekateri, ki živijo v bližini vetrnih turbin, namreč trdijo, da je kroženje lopatic moč slišati skoraj 5 kilometrov daleč. Ljudje, ki živijo v bližini vetrne elektrarne z 22 turbinami v Devonu, na primer tožijo, da se počutijo, kot da bi imeli sredi stanovanja ves čas prižgan sušilni stroj za perilo.


Po poročanju Telegrapha nekatere študije potrjujejo, da lahko bivanje v bližini vetrnih elektrarn moti spanje in botruje pogostejšim stanjem stresa. Tudi poročilo, ki so ga objavili v Journal of Enviromental Health, potrjuje, da lahko infrazvok, ki ga v okolico sproščajo vetrne turbine, pri ljudeh zviša stopnjo razdraženosti in stresa, ter celo pripelje do nekaterih fizičnih simptomov. Ni pa dovolj dokazov, da bi lahko potrdili tudi obtožbe, da hrup vetrnih turbin lahko povzroči tudi epileptične napade in prizadene sluh…


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE