Japonska znova zagnala edini hitro oplodni jedrski reaktor

Japonska znova zagnala edini hitro oplodni jedrski reaktor Tokio, 6. maja (STA) – Japonska je danes prvič po hudi nesreči pred 14 leti ponovno zagnala jedrski reaktor v Curugi, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za hitro oplodni reaktor, ki lahko sam proizvaja jedrsko gorivo.Potem ko je leta 1995 izteklo 640 kilogramov natrijevega hladila, so reaktor zaustavili. Tekoči natrij je namreč v stiku z zrakom ali vodo zelo vnetljiv. Poleg tega je skušal upravljalec reaktorja tedaj nesrečo, ki sicer ni terjala žrtev, prikriti, kar je sprožilo jezo v japonski javnosti.Gre za edini japonski tovrstni reaktor, medtem ko so zahodne države hitro oplodne reaktorje iz varnostnih razlogov ter zaradi visokih stroškov opustile. Takšni reaktorji so nevarni tudi z vidika širjenja jedrskega orožja, saj pri njihovem delovanju nastaja plutonij, ki se ga lahko uporabi za orožje.

Tokio, 6. maja (STA) – Japonska je danes prvič po hudi nesreči pred 14 leti ponovno zagnala jedrski reaktor v Curugi, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za hitro oplodni reaktor, ki lahko sam proizvaja jedrsko gorivo.

 

Potem ko je leta 1995 izteklo 640 kilogramov natrijevega hladila, so reaktor zaustavili. Tekoči natrij je namreč v stiku z zrakom ali vodo zelo vnetljiv. Poleg tega je skušal upravljalec reaktorja tedaj nesrečo, ki sicer ni terjala žrtev, prikriti, kar je sprožilo jezo v japonski javnosti.

 

Gre za edini japonski tovrstni reaktor, medtem ko so zahodne države hitro oplodne reaktorje iz varnostnih razlogov ter zaradi visokih stroškov opustile. Takšni reaktorji so nevarni tudi z vidika širjenja jedrskega orožja, saj pri njihovem delovanju nastaja plutonij, ki se ga lahko uporabi za orožje…..


Celotna novica: http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042357442

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI