Mikroplastika v okolje zaide z vodo iz pralnih strojev

Mikroplastika v okolje zaide z vodo iz pralnih strojev Mikroskopsko majhni delci plastike, ki nastajajo ob pranju perila, se nabirajo v oceanih in bi lahko vstopili v prehranjevalno verigo, opozarjajo znanstveniki. Med spremljanjem mikroplastike so znanstveniki pristali pri sintetičnih oblačilih, ki so med vsakim pranjem v okolje sprostila okoli 1900 zelo majhnih vlaken, poroča BBC.

Mikroskopsko majhni delci plastike, ki nastajajo ob pranju perila, se nabirajo v oceanih in bi lahko vstopili v prehranjevalno verigo, opozarjajo znanstveniki. Med spremljanjem mikroplastike so znanstveniki pristali pri sintetičnih oblačilih, ki so med vsakim pranjem v okolje sprostila okoli 1900 zelo majhnih vlaken, poroča BBC.

Predhodne raziskave so pokazale, da koščke plastike, manjše od enega milimetra, pogosto zaužijejo živali in posredno tudi ljudje. Raziskovalci, ki so rezultate objavili v glasilu Environmental Science and Technology, so zapisali: “Raziskave, ki smo jih že izpeljali, so pokazale, da 80 odstotkov plastičnih odpadkov v naravi predstavljajo zelo majhni koščki plastike.” Ravno zaradi tega so hoteli proučiti kakšna plastika zahaja v naravno okolje in od kod prihaja, je pojasnil soavtor raziskave dr. Mark Browne.


Član ameriške raziskovalne mreže National Center for Ecological Analysis and Synthesis, Browne, je poudaril, da so majhni koščki plastike težava, saj vstopajo v prehranjevalno verigo. “Ko neka žival droben delec plastike zaužije, se ta začne akumulirati v njenem telesu,” je dejal za BBC. Da bi ugotovili, kako razširjena je mikroplastika po svetu, so raziskovalci vzeli vzorce z več plaž po svetu – med drugim tudi v Veliki Britaniji, Indiji in v Singapurju. “Ugotovili smo, da noben vzorec ni bil brez mikroplastike. Večina plastike so predstavljala vlakna.”


Znanstveniki so preučili različne tipe polimerov in ugotovili, da so bili najpogosteje prisotni poliester, akril in poliamid (nylon). Največja količina mikroplastike pa je bila predvsem v vzorcih, vzetih v bližini večjih mest…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI