Moja hiša bo energijsko varčna: Kakšna so sploh merila za to?

Moja hiša bo energijsko varčna: Kakšna so sploh merila za to? Obstajajo merila za to, kaj je varčna hiša. Pri nas se je uveljavilo pravilo, da med takšne uvrščamo hiše, ki za kvadratni meter neto ogrevane površine potrebujejo tri litre ali manj kurilnega olja oz. njemu sorodnega energenta na leto. Ta vrednost se s časom in razvojem novih tehnologij znižuje. Za primerjavo, starejša hiša iz časov, ko varčevanje z energijo in okoljska zavest še nista bili na dnevnem redu, lahko porabi 15 ali celo 20 in več litrov olja na kvadratni meter neto ogrevane površine na leto, danes pa dobra nizkoenergijska oz. npr. pasivna hiša porabi kar desetkrat manj.

Obstajajo merila za to, kaj je varčna hiša. Pri nas se je uveljavilo pravilo, da med takšne uvrščamo hiše, ki za kvadratni meter neto ogrevane površine potrebujejo tri litre ali manj kurilnega olja oz. njemu sorodnega energenta na leto. Ta vrednost se s časom in razvojem novih tehnologij znižuje. Za primerjavo, starejša hiša iz časov, ko varčevanje z energijo in okoljska zavest še nista bili na dnevnem redu, lahko porabi 15 ali celo 20 in več litrov olja na kvadratni meter neto ogrevane površine na leto, danes pa dobra nizkoenergijska oz. npr. pasivna hiša porabi kar desetkrat manj.

Pomembna je natančnost gradnje

Glavna značilnost sodobnih varčnih hiš je izredno kakovostna izdelava s čim manj toplotnimi mostovi, ki so poleg slabe toplotne zaščite in neustrezne zrakotesnosti ovoja predvsem pri starejših in gradbeno slabo zastavljenih stavbah glavni krivec izgube toplote. Samoumevno je, da mora biti varčna hiša dobro toplotno izolirana, zrakotesnost pa je mogoče doseči z ustrezno zrakotesno izvedbo stavbnega ovoja in kvalitetno vgrajenim sodobnim zunanjim stavbnim pohištvom. Pri starejših, energijsko neučinkovitih stavbah je poleg slabe toplotne zaščite prav slaba zrakotesnost vzrok za veliko rabo energije za ogrevanje. Če so med zidaki ali zidom ter zunanjim stavbnim pohištvom zračne reže, je brez smisla še tako kakovostna toplotna zaščita. Varčnih hiš ne prezračujemo z odpiranjem oken, saj za svež zrak skrbijo sistemi za prisilno prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacija).

Že pri načrtovanju bodoče varčne hiše je treba upoštevati, da naj bodo vse večje steklene površine obrnjene na jug, na severni strani pa naj bo oken čim manj. Poleg teh, tako imenovanih »pasivnih solarnih sistemov« so v pravi varčni ali nizkoenergijski hiši lahko vgrajeni tudi aktivni solarni sistemi, kot so sončni kolektorji za pripravo tople vode ali npr. fotovoltaični elementi, s katerimi sončno sevanje spreminjamo v električno energijo.

Za ogrevanje in ohlajevanje sodobnih varčnih hiš se večinoma uporabljajo toplotne črpalke. Razen električne energije, ki jo za svoje delovanje uporabljajo toplotna črpalka, razsvetljava in gospodinjski stroji, je zaželeno, da prihaja vsa ostala energija, potrebna za ogrevanje stavbe in bivanje v njem, iz obnovljivih virov….


Celoten članek: http://eko.dnevnik.si/sl/Razpisi+Eko+sklada/677/Moja+hi%C5%A1a+bo+energijsko+var%C4%8Dna%3A+Kak%C5%A1na+so+sploh+merila+za+to

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE