Na položnicah je zajet le manjši del dejanske cene

ljubljana – Energija je postala dragocena dobrina. Danes se tega zavedamo skoraj vsi. Če ne prej, se na to neprijetno dejstvo spomnimo ob plačevanju mesečnih položnic. Račun za elektriko za večino gospodinjstev ni več zanemarljiva postavka, vse več pa je tistih, ki plačila niti ne zmorejo več. Z energijo razmetavamo, kot da ne bi ves svet že dolgo vedel, koliko dejanska stane.  Kljub temu nas večina z elektriko še vedno ravna izredno negospodarno. Z energijo razmetavamo, kot da ne bi ves svet že dolgo vedel, koliko dejanska stane. Ne gre le za tistih nekaj deset evrov na mes …

ljubljana – Energija je postala dragocena dobrina. Danes se tega zavedamo skoraj vsi. Če ne prej, se na to neprijetno dejstvo spomnimo ob plačevanju mesečnih položnic. Račun za elektriko za večino gospodinjstev ni več zanemarljiva postavka, vse več pa je tistih, ki plačila niti ne zmorejo več.

Z energijo razmetavamo, kot da ne bi ves svet že dolgo vedel, koliko dejanska stane. 

Kljub temu nas večina z elektriko še vedno ravna izredno negospodarno. Z energijo razmetavamo, kot da ne bi ves svet že dolgo vedel, koliko dejanska stane. Ne gre le za tistih nekaj deset evrov na mesečni položnici. Šele ob upoštevanju vseh, tudi sekundarnih in terciarnih posledic pridobivanja energije, postane celotna slika ostra in jasna. Motiv na tej sliki pa ni niti lep niti prijeten. Vidimo uničevanje vsega okoli sebe: narava hira, zrak je onesnažen, vodnih virov, kot so jih poznali naši dedje, skoraj ni več. Človekova življenjska doba se res daljša, vedno bolj pa je aktualno razmišljanje o kakovosti tega našega dolgega življenja.

Večina nas vidi problem na podoben način. Med milijardami električnih aparatov, ki po celotni zemeljski obli delujejo praktično dan in noč, se tista moja žarnica, ki je iz pozabljivosti in lenobe ne ugašam, ne bo poznala niti kot pljunek v morju. Povprečnemu potrošniku je pri nakupu pralnega stroja še vedno precej vseeno za njegove energetske karakteristike. Tudi o bodoči porabi pralnih sredstev ob nakupu redko razmišljamo.

Očitno so dolgoročni prihranki, ki bi nastali ob premišljenem nakupu še vedno premajhni, da bi "Janez Novak" resno razmišljal o njih. Tistih nekaj rib več, ki bodo zaradi izpustov škodljivih snovi v vodo zaradi njegovega pranja poginile, pa je že nekaj povsem imaginarnega.

O varčevanju z energijo in razlogih za to, se že desetletja učijo otroci v šolah. Najrazličnejše organizacije in ustanove, od vlad do malih prostovoljnih združenj, na vse mogoče načine opozarjajo, svetujejo, nagovarjajo in rotijo državljane, naj varčujejo z energijo, saj lahko družba in narava preživi le ob usklajenem delovanju vseh posameznikov. Uspehi pa so žal v praksi zelo pičli.

Le upamo lahko, da se še dolgo ne bodo uresničile napovedi nekaterih pesimistov (med njimi so tudi svetovno priznani znanstveniki in strokovnjaki z različnih področij), ki svarijo, da bo cena brezbrižnosti zelo visoka. Plačali jo bomo vsi, predvsem pa prihodnje generacije.


Vir: http://www.dnevnik.si/novice/znanost/1042300642

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI