Poceni energije ne bo več

Poceni energije ne bo več Ni malo takih, ki ob mesečnih računih za ogrevanje onemijo. Vse bolj nas je strah tudi točenja goriva v naše jeklene konjičke. Priznati moramo, da nad cenami ne moremo biti presenečeni, ker vemo, da so visoke. Lahko pa smo presenečeni nad tem, kako visoke so, in to ne le v danem trenutku, ampak vsak nov dan.

Ni malo takih, ki ob mesečnih računih za ogrevanje onemijo. Vse bolj nas je strah tudi točenja goriva v naše jeklene konjičke. Priznati moramo, da nad cenami ne moremo biti presenečeni, ker vemo, da so visoke. Lahko pa smo presenečeni nad tem, kako visoke so, in to ne le v danem trenutku, ampak vsak nov dan.

Dejstvo je, da bodo cene energentov rasle. Projekcije kažejo, da se bo poraba energije v prihodnosti samo še povečevala, Kitajska in Indija pa bosta v prihodnjih desetletjih prispevali polovico k dvigu svetovnih potreb po energentih. Pri tem je pomembno, da bodo fosilna goriva kljub vsem vlaganjem v obnovljive vire še vedno bistvena, saj se njihov delež ne bo znižal, ampak bo ostal približno na enaki ravni. Absolutno to seveda kaže na dvig porabe fosilnih goriv. Omenjeno ne pomeni nič drugega kot to, da se moramo tako potrošniki kot tudi gospodarstvo na visoke stroške energentov kar privaditi. Nikakor pa nismo prepuščeni na milost in nemilost trgu, saj lahko nekaj storimo tudi sami.


Lahko izboljšamo učinkovitost ogrevanja oziroma porabe energije, lahko se preusmerimo na obnovljive vire (kar prav tako ni poceni), lahko pa enostavno porabimo manj. Nedvomno velja, da je najcenejša energija tista, ki je ne porabimo.


Imajo pa vse dražji energenti in njihova poraba tudi pozitivno plat – za proračun. S trošarinami, ki jih uravnava vlada, ta poskrbi za stalni dotok denarja v državno blagajno. Če bi vlada občutno znižala trošarine, bi vsi plačevali manj, poskrbeli pa bi tudi za bencinski turizem: Slovenija je tranzitna dežela, k nam bi prišli svoje rezervoarje napolnit sosedje, in na tak način bi prav tako poskrbeli za dotok denarja v proračun…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE