Ribič bi distribucije združil s HSE

“Moja prva naloga bo reorganizacija podjetja, torej ločitev infrastrukturnega in tržnega dela podjetja. Pri tem se nagibam k možnosti, da bi država združila tržne dele Elektra Ljubljana, Elektra Gorenjska in Elektra Primorska ter ga pripojila k Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Preostali dve distribucijski podjetji, Elektro Ljubljana in Elektro Celje, pa bi lahko združila in prodala,” je včeraj poudaril Ribič. Na vprašanje, kakšni so bili lanski poslovni rezultati družbe, je Ribič odgovoril, da z njimi ni natančno seznanjen. “Vem, da je podjetje precej zadolženo in da denar iz omrežnine ne bo zadoščal za pokritje vseh lukenj. Čaka nas klestenje stroškov in varčevanje,” je poudaril Ribič.Pri tem včeraj ni želel komentirati, ali bo ob imenovanju na vrh Elektra Ljubljana odstopil s položaja v nadzornem svetu Elesa. “O tem bom še razmislil,” je dejal Ribič. Opozoriti velja, da bi se lahko s hkratnim sedenjem na obeh stolčkih znašel v konfliktu interesov. Elektro Ljubljana namreč električno energijo kupuje pri Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) in Gen Energiji, ki jima čezmejne zmogljivosti pri uvozu oddaja Eles, pri čemer največje distribucijsko podjetje elektriko prodaja na trgu, ki je od leta 2007 tudi uradno odprt.

Ljubljana – Predsednik nadzornega sveta Elesa Andrej Ribič je novi predsednik uprave Elektra Ljubljana. Na ta položaj ga je včeraj imenoval nadzorni svet največjega slovenskega distribucijskega podjetja, ki ima več kot 1100 zaposlenih.

»Nagibam se k možnosti, da bi država združila tržne dele Elektra Ljubljana, Elektra Gorenjska in Elektra Primorska ter ga pripojila k Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Preostali dve distribucijski podjetji, Elektro Ljubljana in Elektro Celje, pa bi lahko prodala na trgu,« je poudaril novi prvi mož Elektra Ljubljana Andrej Ribič. 

"S kandidati smo opravili dva kroga pogovorov in se nato soglasno odločili za Ribiča," je včeraj popoldne za Dnevnik povedal predsednik nadzornega sveta Elektra Ljubljana Andrej Šušteršič. Ribič, ki je tako kot minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in vodja direktorata za energijo pri ministrstvu Janez Kopač ustanovni član Zares, je v boju za prvi stolček družbe med drugim premagal dosedanjega prvega moža Mirka Marinčiča, izvršnega direktorja za nakup in prodajo električne energije pri družbi Gregorja Božiča, nekdanjo članico uprave Darsa Gordano Višinski in vodjo tehničnega sektorja pri sistemskem operaterju distribucijskega omrežja (Sodo) Matjaža Osvalda. Štiriletni mandat bo nastopil 23. marca.

"Moja prva naloga bo reorganizacija podjetja, torej ločitev infrastrukturnega in tržnega dela podjetja. Pri tem se nagibam k možnosti, da bi država združila tržne dele Elektra Ljubljana, Elektra Gorenjska in Elektra Primorska ter ga pripojila k Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Preostali dve distribucijski podjetji, Elektro Ljubljana in Elektro Celje, pa bi lahko združila in prodala," je včeraj poudaril Ribič. Na vprašanje, kakšni so bili lanski poslovni rezultati družbe, je Ribič odgovoril, da z njimi ni natančno seznanjen. "Vem, da je podjetje precej zadolženo in da denar iz omrežnine ne bo zadoščal za pokritje vseh lukenj. Čaka nas klestenje stroškov in varčevanje," je poudaril Ribič.

Pri tem včeraj ni želel komentirati, ali bo ob imenovanju na vrh Elektra Ljubljana odstopil s položaja v nadzornem svetu Elesa. "O tem bom še razmislil," je dejal Ribič. Opozoriti velja, da bi se lahko s hkratnim sedenjem na obeh stolčkih znašel v konfliktu interesov. Elektro Ljubljana namreč električno energijo kupuje pri Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) in Gen Energiji, ki jima čezmejne zmogljivosti pri uvozu oddaja Eles, pri čemer največje distribucijsko podjetje elektriko prodaja na trgu, ki je od leta 2007 tudi uradno odprt.

V podobnem položaju kot Ribič se je leta 2005 znašel tudi njegov predhodnik Marinčič. Ta je ob imenovanju za predsednika uprave Elektra Ljubljana odstopil s položaja prvega nadzornika Elesa, katerega vodenje je nato prevzel Vitoslav Türk, ki se je tja preselil prav z Elektra Ljubljana.

Enaka zgodba bi se lahko ponovila v prihodnjih mesecih. V neuradnih krogih je namreč slišati, da naj bi imel največ možnosti za imenovanje za prvega moža Elesa, ki ga že skoraj leto dni kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Milan Jevšenak, Andrej Šušteršič. Ta tega včeraj ni želel komentirati, povedal pa nam je le, da "še ni prejel nobenega povabila". Če bi se Šušteršič prijavil na razpis, bi se torej teoretično lahko zgodilo, da bi imel ključno besedo pri njegovem imenovanju prav Ribič, ki ga je na čelo Elektra Ljubljana imenoval nadzorni svet družbe pod Šušteršičevim vodstvom.


Vir: http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042335373

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI