V Breginjskem kotu odpirajo prvi sončni elektrarni

V Breginjskem kotu odpirajo prvi sončni elektrarni Breginj Jutri ob 10.30 uri bodo v Breginju slavnostno odprli prvi dve od štirih načrtovanih sončnih elektrarn na strehah nekdanjih skupnih hlevov v Breginjskem kotu. Investitor projekta, družba TEP, bo v sodelovanju z občino Kobarid po krajši slovesnosti za radovedneže pripravila tudi ogled elektrarne.Po besedah investitorja so na strehah nekdanjih skupnih hlevov v Breginju in Robidišču, kjer elektrarni poskusno obratujeta že nekaj časa, odstranili dotrajane salonitne kritine in jih nadomestili z novimi, ki so vgrajene skupaj z moduli za sončne celice. Skupna moč obeh elektrarn je 226 kilovatov – od tega bo samo elektrarna v Breginju zmogla 141 kilovatov moči, kar jo uvršča med največje na Primorskem. Višina investicije je dva milijona in pol evrov za posamezni objekt.

Breginj Jutri ob 10.30 uri bodo v Breginju slavnostno odprli prvi dve od štirih načrtovanih sončnih elektrarn na strehah nekdanjih skupnih hlevov v Breginjskem kotu. Investitor projekta, družba TEP, bo v sodelovanju z občino Kobarid po krajši slovesnosti za radovedneže pripravila tudi ogled elektrarne.

 

Po besedah investitorja so na strehah nekdanjih skupnih hlevov v Breginju in Robidišču, kjer elektrarni poskusno obratujeta že nekaj časa, odstranili dotrajane salonitne kritine in jih nadomestili z novimi, ki so vgrajene skupaj z moduli za sončne celice. Skupna moč obeh elektrarn je 226 kilovatov – od tega bo samo elektrarna v Breginju zmogla 141 kilovatov moči, kar jo uvršča med največje na Primorskem. Višina investicije je dva milijona in pol evrov za posamezni objekt.

 

S postavitvijo prvih dveh elektrarn so zadovoljni tudi na kobariški oblini, kjer bodo poleg novih streh na skupnih gospodarskih objektih – obnova vsake stane okrog 70.000 evrov – dolgoročno tudi napolnili občinski proračun. Župan Robert Kavčič je povedal, da bodo dobivali najemnino za uporabo streh, po 15 letih pa bo občini pripadlo tudi 15 odstotkov od prodane elektrike. »Po 25 letih pa bodo elektrarne postale last občine,« dodaja…


Celoten članek: http://dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042383946

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI