Za okolju prijazne načine pridobivanja in porabe energije

Za okolju prijazne načine pridobivanja in porabe energije

Celje – Iskanje energetskih rešitev je eden glavnih izzivov, s katerim se sooča človeštvo v sodobni družbi. Globalni cilj je botroval tudi nastanku Centra odličnosti nizkoogljične tehnologije, ki so ga včeraj predstavili minister za visoko šolstvo, znanost in razvoj Gregor Golobič, Milan Gaberšček, direktor CO NOT, in članica uprave ter tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič.

 
Globalni cilj je botroval tudi nastanku Centra odličnosti nizkoogljične tehnologije, ki so ga včeraj predstavili minister za visoko šolstvo, znanost in razvoj Gregor Golobič (na fotografiji), Milan Gaberšček, direktor CO NOT, in članica uprave ter tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič. (Foto: Matej Povše)

irektor centra Gaberšček je pojasnil, da je CO NOT zasebni zavod, ki vključuje dvanajst raziskovalnih ustanov in deset industrijskih partnerjev, med drugim tudi Cinkarno. Center ponuja možnost sodelovanja gospodarskim družbam, ki delujejo na področju nizkoogljičnih tehnologij, specializiran pa je za raziskave za litijeve in vodikove tehnologije. Delno ga financira evropski sklad za regionalni razvoj ter država do leta 2013. Po besedah tehnične direktorice Cinkarne Celje Podgoršek-Seličeve je poteza države vredna pohvale, saj posamezni partnerji ovire težko premagujejo sami, s to potezo pa bo mogoče gospodarstvu zagotoviti varnost. Center odličnosti nizkoogljične tehnologije zajema širok spekter dejavnosti, s katerimi namesto sedanjih fosilnih goriv uvaja alternativne energente, z uporabo katerih bo moč zmanjšati emisijo toplogrednih plinov v ozračje.


Vir: http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042367833

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI