Zategovanje pasu požrešnim žarnicam

Najprej so na vrsti 100-vatne, prihodnje leto 75-vatne, leta 2011 bodo sledile tiste z močjo 60 vatov, nazadnje pa še 40-vatne žarniceBlaž MaziLjubljana  Z današnjim dnem bodo vse članice EU začele iz prodaje postopoma umikati navadne žarnice z močjo 100 vatov. Proces bo potekal do konca leta 2012, ko naj bi vse navadne in halogenske žarnice dokončno umaknili s trga. Porabnikom bodo tako na voljo nove kompaktne fluorescenčne sijalke, izboljšane halogenske žarnice in žarnice s svetlečimi diodami (LED), ki zagotavljajo večji prihranek energije. Medtem ko naj bi ukrep prines …

Najprej so na vrsti 100-vatne, prihodnje leto 75-vatne, leta 2011 bodo sledile tiste z močjo 60 vatov, nazadnje pa še 40-vatne žarnice

Blaž Mazi

Ljubljana  Z današnjim dnem bodo vse članice EU začele iz prodaje postopoma umikati navadne žarnice z močjo 100 vatov. Proces bo potekal do konca leta 2012, ko naj bi vse navadne in halogenske žarnice dokončno umaknili s trga. Porabnikom bodo tako na voljo nove kompaktne fluorescenčne sijalke, izboljšane halogenske žarnice in žarnice s svetlečimi diodami (LED), ki zagotavljajo večji prihranek energije.

Medtem ko naj bi ukrep prinesel zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, ublažil energetsko odvisnost Evrope in znižal stroške državljanov za elektriko, je bil za takšno odločitev že skrajni čas. Žarnice z žarilno nitko v svetlobo pretvorijo le pet odstotkov vse električne energije, preostanek pa se v okolici porazgubi kot toplota. Sijalke na drugi strani, denimo, porabijo od 65 do 80 odstotkov manj električne energije kot navadne žarnice in imajo življenjsko dobo od 6 do 15 let.

"Prizadevanja EU za umik podnebju škodljivih izdelkov s trgovinskih polic ocenjujemo pozitivno. Takšni ukrepi morajo biti na vrhu prednostnega seznama vseh zanesljivih in učinkovitih podnebnih in energetskih politik," je pojasnil vodja programa energija v Focusu, društvu za sonaraven razvoj Christian Brandt. Poleg tega je po njegovih besedah nujno treba izboljšati obveščanje porabnikov o učinkovitih žarnicah in izboljšati njihovo kakovost.

Veliko porabnikov po izteku življenjske dobe varčne sijalke še vedno odvrže med mešane gospodinjske odpadke, namesto da bi jih primerno reciklirali. Sijalke je treba odvreči v posebne zabojnike, ki naj bi bili po novi zakonodaji nameščeni v vseh trgovskih centrih, zabojnike pa naj bi morali imeti tudi vsi trgovci, ki bodo varčne sijalke prodajali.

Čeprav v Focusu, društvu za sonaraven razvoj podpirajo opustitev potratnih žarnic, EU očitajo, da ne stori dovolj za zmanjšanje vsebnosti strupenih in elektromagnetnih sevanj v sedanjih varčnih žarnicah. "Potrebujemo dodatne ukrepe na poti k energetsko učinkoviti, varni in ekološki razsvetljavi," je dodala predsednica Focusa, društva za sonaraven razvoj Lidija Živčič in opozorila, da bi bilo v prihodnje treba, kolikor je to mogoče, znižati vsebnosti živega srebra v kompaktnih fluorescentnih svetilkah in izboljšati proces njihovega recikliranja.

Po njihovem mnenju ukrepi glede žarnic sami po sebi ne bodo dovolj za rešitev podnebne krize. V Focusu so prepričani, da so možnosti za zmanjšanje porabe energije tudi pri drugih izdelkih. Predvsem pri aparatih za ogrevanje in hlajenje prostorov bi z upoštevanjem evropske direktive o ekološkem dizajnu lahko izpuste ogljikovega dioksida v Evropi zmanjšali za 230 milijonov ton na leto do 2020, kar je 14-krat več, kot jih bo zmanjšala prepoved prodaje navadnih žarnic.

Nikoli s sesalnikom nad razbito sijalko

Če se varčna sijalka po nesreči razbije, morate najprej nujno prezračiti prostor in ga medtem zapustiti. Šele nato jo odstranite z vlažno krpo in se izogibajte stiku z razbitimi drobci, pri čemer zaradi živega srebra ne uporabljajte sesalnika za prah.

Previdno pri nakupu

Preden izberete sijalko, na embalaži preverite:

količino svetlobe, ki jo oddaja: 1300-1400 lumnov ustreza 100 W navadne žarnice, 920-970 lumnov ustreza 75 W, 700-750 lumnov ustreza 60 W, 410-430 lumnov ustreza 40 W, 220-230 lumnov pa ustreza 25 W;

barvno temperaturo (2700 K z oznako "topla bela" je namenjena sproščanju, temperatura več kot 4000 K z oznako "hladna bela" pa za delo);

ali je, če to želite, sijalko mogoče zasenčiti;

ali je sijalka odporna na večkratno vklapljanje in izklapljanje;

ali lahko sijalka deluje pri zelo nizki temperaturi, če bo namenjena zunanji uporabi.

Vir: Direktorat za energijo in transport pri evropski komisiji

Manjši izpusti in računi

Do leta 2020 naj bi z zamenjavo žarnic prihranili okoli 40 teravatnih ur električne energije, kar je primerljivo s porabo kar 11 milijonov evropskih gospodinjstev, vsako leto pa bo EU v ozračje spustila do 15 milijonov ton manj ogljikovega dioksida. Zmanjšali naj bi se tudi računi gospodinjstev za skupno porabo električne energije, in sicer od 25 do 50 evrov na leto, odvisno od velikosti gospodinjstva ter števila in vrste razsvetljave.

Vir: Evropska komisija


Vir: http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042295380

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI